АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правила ресторанного етикету

Читайте также:
  1. I. Правила оформления отчета по практике
  2. II. Общие требования и правила оформления текстов исследовательских работ.
  3. II. Основные принципы и правила служебного поведения государственных (муниципальных) служащих
  4. IV. Правила внешнего оформления курсовых и ВКР
  5. Альтернативные правила игры для 2-4 игроков.
  6. Библиографический аппарат и правила библиографического описания документов
  7. Биологическая продуктивность экосистем. Правила пирамид.
  8. Валюта і митні правила.
  9. Введение «правила Юрьева дня» было связано с принятием
  10. Вернувшись в город и отзвонив Мужчине Ее Мечты, Кэрри отправилась в бар
  11. Взаимодействие спроса и предложения. Четыре правила спроса и предложения.
  12. Види біржових угод та правила біржової торгівлі

 

З правилами ресторанного етикету повинні бути ознайомлені не тільки відвідувачі, але й самі співробітники ресторану. Ці рекомендації можна використати саме для працівників ресторану готелю «Супутник»

Прийом. Як тільки гість переступив поріг закладу, він повинен відчути, що йому тут раді. Для цього співробітникам слід приділити належну увагу відвідувачеві: посміхнутися, привітати його, проводити до столика. Найчастіше ці функції покладаються на метрдотеля або ж адміністратора залу. Потім «естафету» по догоджати гостю переймає офіціант. Невід'ємним атрибутом його повинен бути свіжий, чистий і акуратний рушник, який є додатковим нагадуванням про відповідному рівні закладу.

Сервірування. По-перше, слід приділити увагу скатертині - вона повинна бути не надто довгою, але й не занадто короткою. Оптимальний розмір - такий, щоб краї звисали зі столу не менше, ніж на 25 см, але і не нижче, ніж сидіння стільців. Ще до приходу гостя на столі повинен бути присутнім стандартний набір: приправи, підставка для серветок, попільничка (в деяких випадках - ваза). Предмети ж індивідуального користування подають безпосередньо в присутності гостя. Що стосується приладів, то при сервіруванні столу використовується одне просте правило: «Від периферії - до центру!» Іншими словами, вилки-ложки-ножі розташовуються біля тарілки в тому порядку, в якому вони будуть використовуватися. Далі все розташовані ті, які будуть використовуватися в першу чергу.[15]

Серветка. Найчастіше гості не впевнені, що потрібно робити з серветкою. Поганим тоном вважається заправляти її за комір або використовувати для зняття помади. Гостю слід просто розгорнути її, скласти удвічі і покласти собі на коліна. В деяких випадках розгортає серветку сам офіціант. Якщо ж серветка впала на підлогу, її не слід піднімати - офіціант повинен принести натомість іншу.

Подача блюд. Обслуговування відвідувачів слід починати з жінок. Важливо контролювати своєчасну подачу страв, щоб, з одного боку, не захаращувати стіл тарілками, з іншого - щоб гості не встигли занудьгувати в очікуванні наступного блюда. Також важливо стежити за наповненням келихів напоями - клієнти не повинні робити цього самі. Подавати напої слід, обходячи стіл проти годинникової стрілки. Меню ж подається з правого боку.

Рис 3.1. Елементи ресторанного етикету [13]

У багатьох ресторанах застосовують «фішку» - блюдо-комплімент від шеф-кухаря, який зазвичай подається клієнту перед початком трапези у випадку, якщо він скоїв замовлення, що перевищує за вартістю певну умовлену суму. У Франції це називається amuse bouche, що дослівно перекладається як «розвага для рота». Це «диво» представляє собою крихітне вишукану страву, буквально на один укус. Як правило, це легке і нежирне блюдо, мета якого - пробудити апетит перед їжею. І, звичайно ж, це зайвий привід продемонструвати висококласну кухню.

У всіх ресторанах, перед тим як пройти в зал, ті, що прийшли залишають верхній одяг в гардеробі. Чоловік повинен спочатку допомогти зняти пальто жінці, а вже потім зняти своє. При вході в вестибюль, чоловік знімає головний убір, а виходячи, одягає його в дверях. У гардеробі залишають також парасолі, покупки, пакети. З собою беруть тільки необхідні документи, портмоне, жіночі сумочки. В кафе гардероб може бути відсутнім: там верхній одяг вішають на розміщені всередині залу вішалки.

У ресторанах не прийнято підсаджуватися до столика, за яким вже хтось сидить, якщо тільки сидить там сам не запропонував Вам зробити це. В кафе чи в бістро це допустимо, але попередньо слід отримати згоду у тих, які сидять за столиком.

У ресторанах, кафе не слід голосно розмовляти, сміятися, ставити лікті на стіл.

Приступати до їди потрібно тільки після того, коли всі отримають замовлені страви, якщо тільки очікують не запропонували починати без них. За столом не слід користуватися гребінцем, витирати серветкою лоба, дути на їжу.

Якщо не всі присутні знайомі, то представити їх слід після того, як усі зайняли свої місця. Представлення відбувається наступним чином: молодших представляють старшим, чоловіків - дамам.

Персоналу готелю слід добре розумітись на «сигналах» розташування столових приборів, щоб вірно трактувати сиглали гостя в процесі обслуговування (рис. 3.2.)

Рис.3.2. Розташування столових приборів [12]

На сьогоднішній день є спірні моменти в ресторанному етикеті, і фахівці не можуть прийти до єдиної думки. У кожному разі, знання правил ресторанного етикету - це показник нашої культури і виховання, а також рівня підприємства готельно-ресторанного біхзнесу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)