АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття ФК як інституту ФП

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  3. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Акціонерне товариство: поняття і види.
  6. Апарат держави: поняття та структура
  7. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  8. Вибори як основне поняття соціології виборчого процесу
  9. Визначення поняття «філософія».Предмет філософії, методи та її значення.
  10. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  11. Визначити відношення між поняттями
  12. Виробничі кооперативи: поняття, види, особливості створення та діяльності.

Фінансовий контроль як елемент управління припускає декілька аспектів:

• по-перше, це контроль за фінансовою та господарською діяльністю господарюючих суб’єктів;

• по-друге, це регламентована нормами права діяльність господарюючих суб’єктів, контролюючих суб’єктів, пов’язана з рухом централізованих і децентралізованих фондів;

• по-третє, це засіб забезпечення законності у фінансовій діяльності.

Фінансовий контроль є формою реалізації контрольної функції фінансів, що відображає й уточнює всі стадії кругообігу сукупного суспільного продукту, забезпечує раціональне співвідношення між потребами у фінансах і наявністю грошових ресурсів.

Інститут фінансового контролю є відокремленою, стійкою групою норм, що регулюють єдиний комплекс правовідносин, які називаються фінансово-контрольні. Його норми є загальними для всіх фінансово-правових інститутів, що містяться в особливій частині фінансового права. Фінансовий контроль, як інститут загальної частини фінансового права складається з фінансово-правових норм, які визначають поняття фінансового контролю, його мету і завдання, цілі та принципи, а також суб’єкти, об’єкти, предмет, види, форми і методи,

 

15. Види ФК

Класифікація фінансового контролю за суб’єк­­тами передбачає поділ його на державний і недержавний. Державний фінансовий контроль здійснюють органи державної влади й управління, а також спеціалізо­вані державні органи фінансового контролю. Суб’єктом недержавного фінансового контролю є аудитори й аудиторські фірми, а також відпо­відні служби самих господарюючих суб’єктів (наприклад, приватних підприємств).

Метою недержавного фінансового контролю най­частіше є захист інтересів самих господарюючих суб’єктів, які заці­кавлені в достовірності і якісності обліку та звітності з фінансово-господарської діяльності.

Державний фінансовий контроль залежно від правового статусу суб’єктів контролю, їх конт­роль­них повноважень можна поділити на такі підвиди: загальнодер­жавний і відомчий. Загальнодержавний фінансовий контроль може бути парламентським, інституційним, президентським, адміністративним, а відомчий – внутрівідомчим і внутрігосподарським.

Підвидами недержавного фінансового контролю є аудиторський і внутрішній контроль приватних підприємств, комерційних організацій.

 

16. Форми ФК

Попередній - проводиться до початку реалізації рішень, здійснення фінансових операцій. У даному випадку проходить вивчення підстав прийняття такого рішення для встанов­лення законності й цілеспрямованості фінансових операцій, що підля­гають здійсненню. Перевіря­ється обґрунтованість фінансових розра­хунків і здійснюється пошук можли­вості більш ефективного викори­стання фінансових ресурсів. Такому контролю можуть підлягати, наприклад, кошториси установ, документи про відпуск товарно-мате­ріальних цінностей, видачу грошових коштів, платіжні документи тощо. Також попередній фінансовий контроль проводиться на стадії розробки і прийняття законів та інших нормативних актів з фінансових питань.

Вступний

Поточний - проводиться у короткі проміжки часу в про­цесі вчинення господарських і фінансових операцій, під час виконання фінансових планів; у ході виконання фінансових зобов’язань перед державою; проведення грошових операцій, реалізації матеріальних цінностей. Його об’єктом, є документація, яка безпосередньо пов’я­зана зі сплатою і отриманням коштів.Метою поточного контролю є виявлення відхилень від встановлених норм та нормативів, попередження їх на стадії зародження фінансових опе­рацій; досягнення раціонального, ефективного вико­ристання фінансо­вих ресурсів за цільовим призначенням.

Наступний - проводиться після надходження доходів і витрачання коштів за наслідками фінансово-господарської діяльності, аналізі виконання завдань; проведення грошових операцій, списання мате­ріаль­них цінностей тощо з метою з’ясування правильності вчинення господарських і фінансових операцій, законності й доцільності витра­чання матеріальних і грошових ресурсів

Ініціативний

Обов’язковий

 

 

17. Методи ФК

1. Перевірка – пов’язана із одноразовим обстеженням і вивченням окремих ділянок фінансово-господарської діяльності підконтрольного об’єкта, спосіб документального виявлення незаконного, не цільового використання коштів.

2. Ревізія – це діяльність контролюючого суб’єкта пов’язана із повним, системним та об’єктивним обстеженням фінансово-господарської діяльності, вивчення первинних фінансових документів щодо правильного відображення у них фінансово-економічних операцій.

3.Обстеження – це діяльність контролюючого суб’єкта пов’язана із метою його стану поточного і прогнозного (можливого) фінансового стану.

4. Спостереження – передбачає загальне ознайомлення зі станом фінансової діяльності об’єкта контролю.

5. Фінансово-правова експертиза – дослідження та оцінка законодавчих та інших нормативно-правових актів, фінансово-економічних результатів діяльності підконтрольного об’єкта з метою підготовки обґрунтованих висновків і пропозицій для прийняття рішень щодо об’єкта експертного дослідження

6. Державний фінансовий аудит – перевірці та аналізу діяльності, фактичного стану щодо законодавчого та ефективного використання державних чи комунальних коштів чи майна

7. Моніторинг – ознайомлення щодо змін показників фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання та станом реалізації управлінських рішень підконтрольного об’єкта.

8. Аналіз – пов'язаний із детальним вивченням періодичної або річної фінансової та/або податкової звітності з метою оцінки результатів фінансово-господарської діяльності підконтрольного об’єкта, ефективності використанні фінансових і матеріальних активів.

9. Індентифікація - діяльність контролюючого суб’єкта пов’язана із оцінкою дотриманням підконтрольним об’єктом законодавства та його фінансової спроможності під час державної реєстрації суб’єкта господарської діяльності.

10. Ліцензування – перевірка дотримання підконтрольним об’єктом встановлених законодавством у мов та правил під час отримання ліцензії на здійснення певного виду діяльності та у процесі здійснення цієї діяльності.

11.Нагляд - діяльність контролюючого суб’єкта пов’язана із постійним спостереженням за дотриманням підконтрольного об’єкта встановлених законодавством України правил, норм і вимог.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)