АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зародження і етапи розвитку контролінгу(історія виникнення, передумови створення концепції контролінгу, розвиток контролінгу в США та Німеччині)

Читайте также:
  1. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  2. Аналіз сучасного села як фактора соціального розвитку
  3. Асиметрія стану і розвитку сучасної світової економіки
  4. Банківські гроші та процес їх створення. Мультиплікативне розширення пропозиції грошей.
  5. БРАТСТВА І РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ
  6. В історії оподаткування (у глобальному масштабі) зазвичай виділяють три етапи.
  7. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  8. Важливе значення для розвитку літератури Волині мав
  9. Взаємопов'язаність і передумови вирішення глобальних проблем
  10. Види бухгалтерського обліку та способи їх розвитку.
  11. Визначення показників ефективності інвестицій у проекти розвитку підприємства в наступному році
  12. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.

Сутність контролінгу(визначення, концепція, специфічні особливості, основні завдання)

Під контролінгом розуміють концепцію ефективного управління фірмою і забезпечення її довгострокового існування. Концепція контролінгу передбачає розробку філософії поведінки фірми, використання принципу прямого і зворотного зв'язку в біокібернетичному контурі регулювання, розробку енергетичного балансу, балансу навколишнього середовища, створення системи обліку витрат, активізацію нематеріальних факторів (комунікації, мотивація, стимулювання праці).

Можна відмітити такі основні специфічні особливості контролінгу, як:

єдність оперативних фінансово-економічних розрахунків і стратегічних рішень;

нова орієнтація фінансово-економічних розрахунків для прийняття економічно обґрунтованих рішень;

новий зміст таких традиційних функцій управління, як планування, контроль, інформаційне забезпечення, які утворюють ядро контролінгу як концепції управління;

новий психологічний зміст ролі планово-економічних служб (служб контролінгу) на підприємстві.

Основні завдання контролінгу:

В процесі роботи підприємства воно має досягти намічених цілей(отримання максимального прибутку при раціоналізації витрат)

Вміння “виживати” підприємство в складних умовах

Підприємство з новітнім підходом в управлінні, має бути вигідним не тільки з точки зору економічного підходу, але і з соціальної сторони та екологічної.

Зародження і етапи розвитку контролінгу(історія виникнення, передумови створення концепції контролінгу, розвиток контролінгу в США та Німеччині)

Першим доказом існування контролінгу стала поява ще у XV ст. при королівських дворах спочатку Англії, а відтак і Франції спеціалістів по контролінгу під назвою "контролер", завданням яких був документальний супровід і контроль використання грошей та товарів.

Передумовою створення концепції контролінгу, яка виникла понад 100 років тому, стали:

причини всесвітньої економічної кризи;

більш жорстке оподаткування;

складні форми фінансування.

Країною, яка однією з перших застосувала концепцію контролінгу, стали США. За хронологією контролінг у США розвивався таким чином:

У 1778 р. - законодавчо створене відомство "Соntroller. Auditor, Тreasuer and six Commissioner of Accounts", основним завданням якого було управління державним господарством і контроль за використанням коштів;

1880 p. - запроваджена посада контролера в залізничній компанії "Atchison Topeka and Santa Fe Railway System", де вперше контролінг впроваджено на підприємстві для вирішення фінансово-економічних завдань — управління вкладами і основним капіталом.

1892 р. - компанія "General Electric" вперше впроваджує контролінг в індустріальному підприємстві.

В США і Німеччині значущість його дедалі зростає, що пов'язано з історичними особливостями розвитку облікових систем, а також економічними труднощами і проблемами в оподаткуванні цих країн.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)