АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічна діагностика як наука(сутність та види, предмет, задачі і принципи економічної діагностики(варіант №3)

Читайте также:
  1. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  2. V. Ситуаційні задачі
  3. VI. ЕКОНОМІЧНА САМОСТІЙНІСТЬ
  4. Административное право: предмет, метод, основные способы регулирования отношений.
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Адміністративно-командна економічна система
  7. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  8. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  9. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  10. Аналіз сучасної економічної ситуації
  11. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  12. Б.Механізм відновлення економічної рівноваги, що порушується сукупним попитом, або сукупною пропозицією.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ

 

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

З дисципліни

«Економічна діагностика»

Залікова книжка №11303

Виконала ст.гр ЗЕП2-11

Репела А.І

Перевірив: доц.Власюк Т.М

 

Київ-2013

Економічна діагностика як наука(сутність та види, предмет, задачі і принципи економічної діагностики(варіант №3).

В сучасних умовах господарювання питання діагностики економіко-фінансової діяльності набуває особливо важливого значення для всіх ланок господарської системи. Адже, без точної оцінки та аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства неможливо визначити ефективні шляхи його подальшого розвитку. Знання стану підприємницької діяльності важливе як для управлінського апарату даного підприємства, так і для його акціонерів, банківських установ, фінансових служб, територіальних органів управління, фіскальних органів тощо.

Сам термін «діагностика» походить від слова «діагноз» і в перекладі з грецького означає розпізнавання, визначення. У повсякденному житті, вживаючи слово «діагноз», ми маємо на увазі, по-перше, констатацію результатів дослідження когось або чогось, по-друге, висновок за цими результатами на підставі показників, нормативів, характеристик і т.д.

Економічна діагностика – це оцінка економічних показниківроботи підприємства на основі вивчення окремих результатів, неповної інформаціїз метою виявлення можливих перспектив його розвиткуі наслідківухвалення поточних управлінських рішень. Підсумком діагностики на основі оцінки господарського стану ійого ефективності є грунтовні висновки, необхідні для прийняття термінових, але важливих рішень, наприклад, про цільове кредитування, про купівлю чи продаж підприємства, про його закриття, реорганізацію.

Предмет діагностики - дослідний, пошуковий чи пізнавальний процеси. Об'єкт діагностики - високоорганізована система чи елемент системи.

Мета діагностики - установити стан об'єкта за допомогою реалізації комплексу дослідницьких аналітичних процедур.

Завдання діагностики - обґрунтування заходів, управлінських рішень, спрямованих на налагодження діяльності всіх складових елементів системи і способів їх реалізації, а також зменшення впливу небажаних відхилень критеріальних значень.

Діагностика як спосіб розпізнавання стану соціально-економічної системи за допомогою реалізації комплексу дослідницьких процедур і виявлення в них слабких ланок і вузьких місць відноситься до методів непрямих вимірів. Елементи соціально-економічних систем, властивості яких підлягають визначенню, звичайно недоступні для безпосереднього спостереження і виміру. Тому варто вимірювати не їхні параметри, а параметри процесів, породжуваних елементами цих систем і доступних для вимірів.

Отже, логіко-структурна схема економічної діагностики та її характеристика як процесуу наведена на рис. 1.

Рис. 1. Характеристика діагностики як процесу

Серед вчених відсутня єдина позиція щодо змісту різних видів діагностики, а подекуди один вид навіть важко розрізнити від іншого.

Слід розмежувати такі поняття як «економічна діагностика», «фінансова діагностика» та «економіко-фінансова діагностика» (рис. 2). Адже чітке розмежування різних видів економічної діагностики дасть змогу ефективніше розв’язуватити виникаючі на підприємстві проблеми.

 

Рис.2. Види економічної діагностики.

Водночас, нечітко визначено часові проміжки, область і сфери застосування різновидів діагностичних зіставлень. Це не дозволяє ефективно використовувати наявний методологічних апарат й інструментарій економічної діагностики, призводить до порушення її реалізації і, як наслідок, до зниження ефективності прийнятих управлінських рішень за результатами економічного діагностування. Відтак, вимагає чіткого встановлення умов застосування різних видів діагностування стану підприємств (табл. 1).

Таблиця 1. Умови застосування різних видів діагностики підприємств

Вид діагностики Умови застосування
Економічна діагностика Застосовується в умовах визначення довгострокових пріоритетів підприємства, їх зміни, трансформації; не вимагає прийняття швидкого управлінського рішення.
Фінансова діагностика Застосовується для оцінки фінансового благополуччя підприємства, стану його майна, швидкості обертання всього капіталу та окремих його частин, доходності використаних коштів; вимагає швидких, але виважених управлінських рішень.
Діагностика фінансово-господарської діяльності підприємства Застосовується в умовах вивчення потреби технічного переозброєння підприємства; не вимагає швидких управлінських рішень.
Бізнес-діагностика Застосовується в умовах комплексного дослідження господарської діяльності підприємства, виявлення проблем у діяльності підприємства та розроблення на цій підставі програми коротко- та довгострокових заходів; може вимагати прийняття як швидких, так і виважених управлінських рішень.
Діагностика банкрутства Застосовується за умов кризового стану підприємства; вимагає швидких, але виважених управлінських рішень.
Експрес-діагностика Застосовується для раннього виявлення ознак кризового розвитку підприємства, швидкого реагування на зміну умов ринку, його середовища; вимагає прийняття швидких рішень управління.
Фундаментальна діагностика Задля одержання найбільш розгорнутої картини кризового фінансового стану і конкретизації форм і методів майбутнього його оздоровлення; вимагає прийняття швидких управлінських рішень.
Економіко-фінансова діагностика Застосовується в умовах визначення середньо- і короткострокових пріоритетів розвитку підприємства; може вимагати прийняття як швидких, так і виважених управлінських рішень.

 

Економічна діагностика найчастіше носить комплексний характер, отже, її слід називати «комплексна економічна діагностика».Комплексна економічна діагностика проводиться задля здійснення довгострокових планів економічного розвитку підприємства шляхом прийняття управлінських рішень.Під час комплексної економічної діагностики якомога ширше використовується методологічний апарат й інструментарій діагностики задля комплексного обстеження стану підприємства.

До того ж, є доцільним використання такого виду діагностики як «економіко-фінансова». Економіко-фінансова діагностика здійснюється задля реалізації коротко- і середньострокових планів економічного розвитку підприємства шляхом прийняття відповідних управлінських рішень.

Крім вищезазначеної класифікації, економічну діагностику поділяють за періодичністю, за змістом, за призначенням та метою:

 

Рис.3 Види, напрями та завдання економічної діагностики.

На основі названих завдань доцільно визначити загальні принципи діагностики:

- інтегрованість у загальну систему аналізу — система діагностики повинна мати цільовий характер та органічно поєднувати специфіку бізнесу й пріоритети власників;

- науковий характер досліджень — у процесі діагностики доцільно орієнтуватися на використання сучасних, достатньо теоретично обґрунтованих методик і заходів, що забезпечить досягнення прийнятного рівня точності за достатньої простоти розрахунків; залежно від специфіки аналізу використання неформальних критеріїв слід максимально структурувати та аналітичне опрацювати;

- комплексність — оцінка тільки одного чи двох бізнес-проектів не може відобразити загальні результати діяльності підприємства, що зазвичай формуються у двох чи трьох взаємозв'язаних сферах; крім того, кінцеві висновки мають ураховувати весь спектр факторів впливу на об'єкт досліджень;

- системність — створення системи діагностики фінансово-економічної діяльності підприємства є економічно вигідним тільки на постійній основі, що уможливлює забезпечення достовірності оцінок одноразових економічних явищ у контексті загального економічного розвитку;

- об'єктивність — для побудови систем діагностики слід користуватися тільки точними, реальними фактами, методами та заходами, що мінімізуватиме суб'єктивність дослідників чи неточність оцінок;

- конкретність — кожний етап аналізу чи оцінки економічних явищ повинен мати конкретне цільове спрямування;

- точність — система діагностики має на прийнятному для підприємства рівні відтворювати реальні економічні процеси (не варто забувати, що підвищення точності досліджень здебільшого зумовлює їх подорожчання, а це не завжди бажано);

- активність — діагностика повинна максимально орієнтуватися на превентивні методи, тобто самого лише визначення та усування симптомів недостатньо для запобігання кризі;

- своєчасність — слід постійно враховувати динамічність господарської діяльності, а також статичний характер будь-яких оцінок;

- ефективність (доцільність, економічність) — експлуатуючи систему діагностики, потрібно постійно порівнювати позитивні наслідки її існування та поточні витрати на підтримування її функціонування.

Основним завданням економічної діагностики є системна оцінка результативності господарської діяльності за кілька періодів, виявляння факторів, які позитивно чи негативно вплинули на неї, а також визначення реальної фінансової стійкості підприємства в цілому чи окремих аспектів його платоспроможності, кредитоспроможності, інвестиційної привабливості тощо.

Для вивчення стану та перспектив розвитку підприємств будь-яких напрямків економічної діяльності найбільш корисною є комплексна економічна діагностика, адже саме вона включає в себе діагностику конкурентних позицій підприємства, що дає змогу більш чітко встановити пріоритети подальшого розгортання діяльності.

Таким чином, для підприємства найбільш важливим моментом для встановлення майбутніх перспектив є визначення умов застосування системи методів, прийомів і способів їхнього досягнення, виявлення проблем, які спричиняють появі «вузьких місць», вибір варіантів їхнього розв’язання в системі прийняття управлінських рішень різнорідного характеру.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)