АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 2. ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  3. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  4. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  5. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  6. Аналіз впливу на підприємство покупців
  7. Аналіз грошових потоків підприємства.
  8. Аналіз грошових потоків підприємства.
  9. Аналіз ділової активності та рентабельності підприємства
  10. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  11. Аналіз ефективності використання оборотних коштів на підприємстві
  12. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві

КАФЕДРА ОБЛІКУ І АУДИТУ

 

Конспект лекцій

З дисципліни

"Облік у зарубіжних країнах"

для напряму: 0501 – "Економіка і підприємництво",

спеціальностей: 6.050100 – "Міжнародна економіка",

6.050100 – "Облік і аудит"

 

 

Дніпропетровськ


Конспект лекцій з дисципліни "Облік у зарубіжних країнах" / О.М. Копійко. – Дніпропетровськ: ДУЕП, 2005. – 66 с.

 

Укладач: О.М. Копійко, ст. викладач.

 

Відповідальний за випуск: П. Й. Атамас, канд. екон. наук, професор, зав. кафедрою.

 

 

зміст

 

 

Тема 1. Основні принципи обліку…………………………………..……….3

Тема 2. Фінансова звітність підприємств…………………………………...7

Тема 3. Бухгалтерські рахунки та ведення обліку………………………...21

Тема 4. Грошові кошти та рахунки до отримання………………………...29

Тема 5. Товарно-матеріальні запаси.

Собівартість реалізованої продукції………………………………38

Тема 6. Довгострокові активи та амортизація…………………………….47

Тема 7. Зобов’язання та капітал……………………………………………60

 


ТЕМА 1. ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ОБЛІКУ

Мета завдання

У цьому розділі Ви повинні засвоїти:

· мету концептуальної основи;

· якісні характеристики фінансових звітів;

· основні принципи бухгалтерського обліку та звітності, що передбачені концептуальною основою

 

Метою концептуальної основи є: допомагати Раді КМСФЗ у розробці нових Міжнародних стандартів, у перегляді існуючих стандартів обліку та звітності, допомагати національним органам у розробці національних стандартів обліку, допомагати бухгалтерам та аудиторам у використанні та інтерпретації інформації, яка міститься у фінансових звітах, складених у відповідності із МСФЗ.

Концептуальна основа охоплює:

· мету фінансових звітів;

· якісні характеристики, які визначають корисність інформації, наведеної у фінансових звітах;

· визначення, визнання та оцінку елементів, із яких складаються фінансові звіти.

Концептуальна основа розповсюджується на фінансові звіти усіх торговельних, промислових та комерційних підприємств, Що звітують, незалежно від їхньої форми власності.

Якісні характеристики фінансової звітності є атрибутами, які роблять інформацію, що подається у фінансовій звітності, корисною для споживачів. Основними якісними характеристиками фінансової звітності є:

· Дохідливість.

· Доречність.

· Достовірність.

· Зіставність.

Дохідливість - це якість інформації, яка дає можливість користувачам сприймати її значення;

Доречність - характеризує здатність інформації впливати на рішення, що приймаються на її основі;

Достовірність - означає, що представлена інформація не містить помилок та перекручень, які можуть вплинути на прийняття рішень;

Зіставність інформації характеризується можливістю користувачів порівнювати дані фінансових звітів за різні періоди, або фінансові звіти різних підприємств.

Для того, щоб фінансові звіти відповідали поставленій меті, їх складають з урахуванням загальноприйнятих принципів:

Принцип облікової одиниці - під час підготовки фінансової звітності кожне підприємство розглядається як юридична особа, яка відокремлена від власників - фізичних осіб. Адже відомо, що особисте майно та борги власників не відображаються у фінансовій звітності фірми.

Принцип подвійності базується на припущенні, що сума ресурсів підприємства не може бути більшою або меншою його зобов'язань та капіталу.

Принцип грошового вимірника - факти, що приводяться в бухгалтерських звітах, завжди мають грошову оцінку. Бухгалтерський облік оперує виключно даними, що мають грошове вимірювання, дані, що "не мають грошового виразу, не можуть бути представлені у фінансовій звітності підприємства.

Принцип нарахування - згідно з цим принципом результати операцій визнаються, коли вони відбуваються, а не тоді, коли отримуються або сплачуються гротові кошти і відображаються в облікових регістрах та фінансовій звітності тих періодів, до яких вони належать.

Принцип безперервності ще називають принципом тривалості діяльності підприємства. Суть принципу полягає в тому, що передбачається діяльність фірми протягом такого періоду, щоб виплатити всю існуючу заборгованість, яка виникає в процесі бізнесу.

Принцип нейтральності - досягається в бухгалтерському обліку за рахунок того, що інформація, Яка міститься у фінансових звітах, є неупередженою і й результаті відбору або викладу вона впливає на прийняття рішення або на судження з метою досягнення заздалегідь визначеного результату.

Принцип превалювання сутності над формою - інформацію, яка повинна правдиво відображати операції, слід розкривати відповідно до сутності та економічної реальності, а, не лише виходячи з юридичної форми.

Принцип погодженості вигод і витрат - фірма здійснює витрати для того, щоб мати прибутки. Вигоди, отримані від інформації, повинні перевищувати витрати на її наданні. Витрати можуть нести не ті, хто отримує вигоди, крім того, вигоди можуть отримати не тільки ті, для кого готувалась інформація.

Принцип повноти відображення інформації - для виконання принципу необхідно, щоб інформація, представлена у фінансових звітах, була повною й межах суттєвості та витрат, пов'язаних із її отримання.

Принципи суттєвості інформації - суттєвою є корисна інформація, яка може впливати на прийняття рішень користувачів. Суттєвість залежить від обсягу Статті та помилки, допущеної за певних обставин у зв'язку з пропуском чи неправильним

Принцип періодичності - оскільки користувачі бажають через певні періоди часу порівнювати фінансовий стан, результати діяльності та зміни у фінансовому стані підприємства, необхідно, щоб фінансова звітність відображала відповідну інформацію за попередні періоди. Усі ці принципи – не закони, а правила, концепції, які вироблені практикою міжнародного досвіду ведення обліку і якими користуються при оцінці й відображенні ділових операцій.

За кордоном поширені три основні форми організації бізнесу: власне діло, товариство й корпорація.

Власне діло повністю належить одній особі і не потребує при створенні реєстрації або дозволу жодної державної установи. Власне діло - найдавніша форма бізнесу і найпоширеніша у сфері послуг, роздрібної торгівлі.

Для окремих видів діяльності необхідна ліцензія, але в більшості випадків при наявності умов для роботи - бізнес уже існує.

Важливою перевагою власного бізнесу є простота обліку та звітності. Власник бізнесу просто декларує свій щорічний прибуток.

Товариство (партнерство) також не потребує реєстрації. Воно належить двом або більше власникам-партнерам. У договорі, який укладають партнери, обговорюються умови розподілу прибутку, умови розподілу майна в разі ліквідації товариства. Товариство юридичне не відокремлюється від його власників, але облік ведеться в товаристві окремо від обліку інших справ його власників-партнерів. Слід зазначити, що товариство припиняє свою діяльність, якщо помре один із власників - партнерів.

Корпорація - це юридична особа організована згідно із законодавством. Власниками корпорації є акціонери: право власності закріплено в акціях, які можна вільно купувати й продавати.

Маючи "юридичну особливість", корпорація повністю відокремлюється від своїх власників. На відміну від товариства, де кожен партнер має необмежену відповідальність за діяльність та борги товариства, власники корпорації мають обмежену відповідальність і ризикують лише вкладеними коштами.

У статуті корпорації визначають типи й кількість акцій дозволених до випуску, мінімальну кількість акціонерів (2 чи 3), мінімальний розмір капіталу, який повинен бути внесений на момент реєстрації. Існує рада директорів корпорації, яка наймає менеджерів.

Саме корпорація - форма бізнесу, що переважає у більшості країн, оскільки така форма має певні переваги:

· обмежена відповідальність акціонерів;

· безперервне існування;

· можливість залучення капіталу шляхом емісії акцій;

· простота передачі права власності (продаж акцій).

Як недоліки в організації діяльності корпорації:

· подвійне оподаткування (оподатковується прибуток корпорації, а потім ще й дивіденди по акціях);

· корпорація втрачає безпосередній зв'язок із власниками.

Слід пам'ятати, що обліковою одиницею бухгалтерського обліку є активи, зобов'язання (пасиви), власний капітал, яким володіє підприємство і які включаються в діловий оборот.

 


ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДЛЯ ЗАПАМ'ЯТОВУВАННЯ:

· Основними якісними характеристиками фінансової звітності є: дохідливість, доречність, достовірність, зіставність.

· Принципи фінансової звітності: принцип облікової одиниці, принцип подвійності, принцип грошового вимірника, принцип безперервності, принцип нарахування, принцип нейтральності, принцип превалювання суті над формою, принцип погодженості вигод і витрат, принцип суттєвості, принцип повноти відображення інформації, принцип періодичності.

· Елементами фінансових звітів є активи, зобов'язання, капітал, доходи та витрати підприємства.

 


ТЕМА 2. ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ

Мета завдання

У цьому розділі Ви повинні засвоїти:

· призначення та зміст фінансових звітів;

· користувачі фінансової звітності та їх інформаційні потреби;

· елементи фінансової звітності;

· облікове значення таких термінів, як актив, зобов'язання, капітал, доходи, витрати.

 

Користувачами фінансової звітності є інвестори, працівники, постачальники, покупці продукції, уряд та громадськість, які використовують фінансові звіти для задоволення різноманітних потреб у фінансовій інформації.

Підприємством, що звітує, є підприємство, яке має користувачів, котрі використовують фінансові звіти як основне джерело фінансової Інформації яро це підприємство.

Звичайно, фінансові звіти не спроможні задовольнити інформаційні потреби всіх цих користувачів, та існує ряд потреб, які є спільними для всіх користувачів інформації.

Згідно з МСФЗ до фінансових звітів належать:

· Баланс;

· Звіт про прибутки та збитки;

· Звіт про рух грошових коштів;

· Звіт про власний капітал;

· Примітки до фінансових звітів,

Інші звіти (звіт керівництва компанії, звіт аудитора) включаються до звітності підприємства, але не є фінансовими звітами.

Підприємством називається організація, для якої може складатися фінансова звітність,

Баланс містить інформацію про фінансовий стан підприємства на певну дату.

Облікова формула балансу:

Активи = Зобов'язання + Капітал (1)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)