АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 4. ГРОШОВІ КОШТИ ТА РАХУНКИ ДО ОТРИМАННЯ

Читайте также:
  1. VІ. ВІДОМІСТЬ № 1.3 с.-г. в дебет рахунка 33 «Інші кошти» з кредиту рахунків Сальдо на початок місяця_____________ грн.
  2. Аналіз механізму отримання вогнепальних поранень стегнової кістки
  3. Взаємозв’язок балансу і рахунків. Активні та пасивні рахунки.
  4. Вибір необхідних технічних засобів (ІМ і РО) для отримання інформації про змінних технологічного процесу
  5. Визначення водопотреби гіпсового в'яжучого для отримання гіпсового тіста стандартної консистенції
  6. Виробничий процес - це сукупність взаємопов'язаних ресурсів і діяльності від моменту отримання матеріальних ресурсів до відправлення готової продукції споживачеві.
  7. Відкрити субрахунки та аналітичні рахунки до рахунків: 31, 10, 20, 66.
  8. Грошова Пр: сутність, ліквідність грошових активів, грошові агрегати, графічна інтерпретація.
  9. Грошові кошти можуть бути списані з рахунка клієнта без його розпорядження на підставі рішення суду, а також у випадках, встановлених законом чи договором між банком і клієнтом.
  10. Грошові реформи, їх цілі та види.
  11. Грошові розрахунки та їх вплив на формування доходів.
  12. Демократія, верховенство права, дотримання прав людини і основних свобод

 

Мета завдання

У цьому розділі Ви повинні засвоїти:

· грошові кошти та їх еквіваленти;

· систему внутрішнього контролю за рухом грошових коштів,

· оцінку та облік поточних інвестицій;

· визнання та оцінку дебіторської заборгованості;

· оцінку сумнівних боргів.

 

Відповідно до МСБО активи - це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до збільшення економічних вигод у майбутньому.

Актив визнається у балансі, коли імовірним є надходження майбутніх економічних вигод на підприємство й актив має собівартість або вартість, яку можна достовірно виміряти. Активи можна класифікувати на довгострокові та поточні.

Відповідно МСБО 1 «Подання фінансових звітів» актив слід класифікувати як поточний актив, якщо він: як очікується, буде реалізований або утримуваний для продажу чи споживання у звичайному ході операційного циклу підприємства; утримується в основному з метою продажу або протягом короткострокового періоду та, за очікуванням, буде реалізований протягом дванадцяти місяців з дати балансу або є грошовими коштами чи активом, еквівалентним грошовим коштам, не обмеженим у їхньому використанні.

Серед інших до поточних активів належать грошові кошти, короткострокові інвестиції, рахунки та векселі до отримання.

Достовірне розкриття і класифікація грошових коштів та їх еквівалентів необхідні для оцінки ліквідності компанії.

 

Грошові потоки коштів та їх еквівалентів

 

Грошові кошти складаються з готівки в касі й депозитів до запитання.

Еквіваленти грошових коштів - це короткострокові, високоліквідні інвестиції, які вільно конвертуються у відомі суми грошових коштів і яким притаманний незначний ризик зміни вартості.

Грошові потоки - надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів.

Рух грошових коштів відбувається внаслідок операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

Потоки грошових коштів не включають рух між статтями, що відповідають грошовим коштам та їх еквівалентам.

Як правило, розрахунки з партнерами компанія здійснює безготівковим шляхом, але суму до $500 може мати в касі підприємства готівкою, яка використовується для здійснення дрібних платежів, у Великобританії ці кошти називають "фонд дрібної готівки", їх отримують у касу з банку по чеку. Операції з дрібною готівкою оформляють бухгалтерськими проведеннями:

Компанія отримала в касу по чеку 12 травня 2002 р. $400. В кінці місяця залишок готівки зменшився до $70. Для підтвердження використання "фонду дрібної готівки" надані відповідні документи: квитанція за ремонт копіювальної техніки на суму $120, квитанція відділення зв'язку про відправку кореспонденції на суму $140 та чек магазину на суму $70 за придбані сувеніри для іноземної делегації. 31 травня 2002 р. фонд дрібної готівки поповнено до $400.

 

Фонд дрібної готівки 400

Грошові кошти 400

Адміністративні витрати 330

Фонд дрібної готівки 330

Фонд дрібної готівки 330

Грошові кошти 330

 

Записи достовірного відображення витрат і касового залишку реєструються і періодично підлягають перевірці бухгалтером, чим підкреслюється важливість контролю за збереженням та використанням грошових коштів. Коли каса поповнюється, витрачається або закривається, здійснюють запис на рахунках готівкових коштів та фонду дрібних сум.

У балансі сума дрібної готівки додається до інших залишків грошових коштів.

Кожна бухгалтерська операція реєструється у момент її здійснення в так званих "книгах первинної реєстрації", до яких належить і касова книга.

Для здійснення контролю за рухом грошових коштів прийнято вести касову книгу такої форми, де одночасно здійснюється аналітичний облік операцій за готівку та через банк.

 


Компанія FORTUNE


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)