АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №3

Читайте также:
  1. II. Методична робота.
  2. VIIІ. Самостійна робота.
  3. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін.
  4. Будова і робота фільтрів.
  5. Вимоги безпеки при виконанні робіт на повітряних лініях (робота на опорах)
  6. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  7. Дана робота може бути використана класними керівниками 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.
  8. Дипломна (магістерська) робота на тему: «Психологічне становлення соціометричного статусу школяра в учнівському колективі»
  9. ДИПЛОМНА РОБОТА
  10. І. Методична робота.
  11. ІІІ. Методична робота
  12. ІНДИВІДУАЛЬНА НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА

 

Тема: Вивчення морфологічних ознак міцеліальних грибів, дріжджів.

Ціль: Вивчити техніку готування препаратів для вивчення живих мікроорганізмів, морфологічні ознаки дріжджів міцеліальних грибів.

Матеріали й устаткування: мікроскоп, предметні і покрівні скельця препарати дріжджів і міцеліальних грибів (мукор, аспергіллус, пеніциліум).

План роботи.

1. Вивчити морфологічні ознаки дріжджів і міцеліальних грибів за допомогою препарату "роздавлена крапля".

2. Вивчити зовнішній вигляд, колір міцеліальних грибів.

3. Вивчити способи розмноження міцеліальних грибів.

 

Міцеліальні гриби – це велика група нижчих рослинних організмі позбавлених хлорофілу. Вони розвиваються на поверхні субстратів, утворюючи видимі простим оком колонії.

Тіло гриба називається грибницею, чи міцелієм. Воно складається з гонки сильно розгалужених ниток - гіфів. Від міцелію піднімаються повітряні гіфи. Гіф ростуть вершинами чи кінцями відростків.

Характерною рисою грибів є велика розмаїтість способів розмноженя: безстатеве (вегетативне) і полове. Безстатеве розмноження здійснюється різним шляхами. Грибниця може вирости з будь-якого уривка, міцелію. Повітряні гіф міцелію можуть розсипатися на окремі клітки (оідії), що згодом проростають утворюють новий міцелій. Дуже розповсюдженим способом безстатевого розмноження у грибів є спороутворюзання.

Мукорова цвіль. Гриби мають міцелій, що складається з однієї сильно розгалуженої клітки, від якої відходить плодоносний гіф – спорангієносець, на якому розташовується спорангій із перепонками. Мукорові гіфи викликають спиртове бродіння (окислювання), тому вони використовуються в промисловості для виробництва різних органічних кислот, спирту, ферментних препараті.

Колір гриба сіро-чорний.

Аспергілова цвіль. Міцелій гриба септированний. Розмноження конідіями, що утворюються на конідієносцях. Деякі види, наприклад Аспергіллус нігер, застосовуються в промисловості для одержання лимонної кислоти. Аспергіллус оризія служить для одержання ферментів амілази, пентинази.

Колір гриба від жовтого до оранжево-червоного.

Пеніциліум. Міцеліальні гриби мають септированний міцелій. Від міцелия відходять конілієносці, що нагадують кисть руки. До роду пеніцилліум відноситься велика кількість видів, що приймають участь у дозріванні сирів і отримали назву «шляхетних цвілей». Окремі види використовують для виробництва пеніцилліну.

 

 

Колір гриба зелений.

Молочна цвіль. Міцелій білий септирований. Оідії відокремлюються безпосередньо від кінця міцелію. Росте при доступі кисню в кислому середовищі. Колір білий.

 

ХІД РОБОТИ.

Завдання 1.

Приготувати препарат дріжджів у виді "роздавлена" крапля. Для цього на середину предметного скла нанести краплю суспензії дріжджів. Обережно накрити і роздавити покрівним склом. Залишки вологи зняти фільтрувальним папером. Отриманий препарат розглянути під мікроскопом при слабкому висвітленні зі збільшенням у 120 і 600 разів. Розглянути 2-3 поля зору мікроскопа і замалювати, відзначаючи характерні ознаки дріжджів (зовнішній вигляд кліток, їхні розміри, клітки що брунькуються). Розглянути форму і будівлю клітки, здатність до руху дріжджів.

Завдання 2.

Приготувати препарат міцеліальних грибів. Для цього на знежирене скло нанести краплю етилового спирту. У цю краплю бактеріологічною петлею внести шматочок міцелію гриба і за допомогою голки обережно розправити гіфи міцелію й органи розмноження. Краплю накрити покрівним склом і злегка придавити. Мікроскопіювати при збільшенні в 120 разів. Розглянути будову грибниці й органів розмноження, наявність септи.

Зробити препарати 2-3 видів цвілі, порівняти їхні морфологічні ознаки і зробити висновок до якого виду міцеліальних грибів вони відносяться.

Завдання 3.

З предметного скла зняти міцелій гриба, знову накрити його покрівним склом і розглянути при збільшенні в 600 разів. Зробити висновок про спосіб розмноження гриба, розглянувши його органи розмноження. По кольору цвілі визначити, до якого виду зона відноситься. Зробити замальовки й оформити протокол роботи.

 

Контрольні питання:

1. Чим відрізняється бактеріальна клітка від дріжджівої?

2. Як розмножуються дріжджі і міцеліальні гриби?

3. Які умови необхідні для розмноження міцеліальних грибів?

4. Яка будівля тіла і спосіб розмноження грибів: мукор, аспергіллус, пеніцилліум.

Використана література:

1. А.Ю. Жвирблянська, O.A. Бакушинська. Мікробіологія в харчовій промисловості. -М.: Харчова промисловість, 1975р., с. 44-51

2. А.Я. Панкратов, B.C. Григоров, Р.Л. Кащенко Керівництво до лабораторних занять по мікробіології, - М.: Харчова промисловість, І975р.. стор. 50-60.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)