АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №4

Читайте также:
  1. II. Методична робота.
  2. VIIІ. Самостійна робота.
  3. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін.
  4. Будова і робота фільтрів.
  5. Вимоги безпеки при виконанні робіт на повітряних лініях (робота на опорах)
  6. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  7. Дана робота може бути використана класними керівниками 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.
  8. Дипломна (магістерська) робота на тему: «Психологічне становлення соціометричного статусу школяра в учнівському колективі»
  9. ДИПЛОМНА РОБОТА
  10. І. Методична робота.
  11. ІІІ. Методична робота
  12. ІНДИВІДУАЛЬНА НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА

 

Тема: Вивчення техніки посіву і пересіву мікроорганізмів на живильні середовища.

Ціль: Навчитись техніки посіву і пересіву мікроорганізмів в рідкі і тверді живильні середовища поверхневим і глибинним методом.

Матеріали й устаткування: живильні тверді і рідкі середовища, культура мікроорганізмів, чашки Петрі, пробірки з пробками, бактеріологічні петлі, спиртівка, шпатель, електроплитка.

 

План роботи.

Посів і пересів мікроорганізмів у рідке середовище.

Посів мікроорганізмів на тверде живильне середовище поверхневим способом..

Посів мікроорганізмів на тверде живильне середовище глибинним способом.

 

Для виділення мікроорганізмів з виробничих і природних субстратів, підтримати в активному стані чистих культур, готування робочих культур з метою передач виробництво, у лабораторній практиці користаються методами посіву і пересіву.

Посівом називається внесення частини досліджуваного матеріалу в стерильно-живильне середовище, п ересівом - перенесення частини вирощеної на живильної середовищі культури мікроорганізмів на інше свіже стерильне середовище. Посів рідке середовище роблять петлею чи піпеткою. Посів на тверді живильні середовища роблять петлею або шпателем Дригальского.

 

Хід роботи

Завдання 1.

Посів і пересів мікроорганізмів у рідке середовище.

У ліву руку беруть дві пробірки - одну зі стерильним середовищем, іншу культурою і тримають у похилому положенні. У правій руці великим і вказівним пальцем тримають бактеріальну петлю і стерилізують її у полум'ї спиртівки.

Виймають ватяні пробки з обох пробірок, притискають їх до долоні мізинця і безіменним пальцями правої руки й обпалюють краї пробірок, стежачи за там, пробки не торкалися сторонніх предметів.

Петлю вводять у пробірку з мікробною культурою, що пересівається.

 

Обережно, не торкаючись стінок, відбирають краплю рідкої культури. Якщо роблять пересівання з косого шару агару, то для охолодження петлі спочатку доторкнутися до поверхні агару, де не було культури, після чого беруть найбільшу кількість мікробної маси зі скошеного щільного середовища.

Вводять петлю з матеріалом у пробірку зі стерильним середовищем, намагаючись не зачіпати стінок пробірки. При посіві на скошені живого середовища петлю з клітками мікроорганізмів опускають майже на дно, накопичується невелика кількість конденсаційної води. Злегка торкаючись поверхні щільного середовища, але не розпушуючи його, проводять від дна на штрих.

Петлю виймають, обпалюють краї пробірки і внутрішні кінці пробірок, після
чого пробірки закривають.

Петлю знову прожарюють у полум'ї спиртівки.

На пробірці роблять напис: назва культури і дату посіву. Засіяні пробірки
поміщають у термостат для вирощування при постійній температурі. Посів і
пересіви мікроорганізмів краще проводити в боксі.

 

Завдання 2.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)