АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання № 1. Мікробіологічне дослідження повітря

Читайте также:
  1. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  2. IV. Домашнє завдання
  3. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  4. V. Оголошення домашнього завдання.
  5. V. Оголошення домашнього завдання.
  6. VI. Домашнє завдання
  7. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  8. А.Тестові завдання (зберігаються на кафедрі)
  9. АНАЛІЗ ТА УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ
  10. АНАЛІТИЧНО-СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ
  11. Анкета дослідження проблем студентської сім’ї.
  12. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення

Кількість мікроорганізмів в повітрі знаходиться в тісному зв'язку з загальним санітарним станом виробничих, лабораторних та інших приміщень, і в свою чергу може служити показником якості прибирання. Підвищений вміст мікробів у повітрі - показник антисанітарії.

Чашковій метод. Заснований на осіданнях мікроорганізмів з повітря на поверхню живильного середовища у відкритій чашці Петрі під дією сили тяжіння (седиментації).

Розтоплені тверді середовища охолоджують до температури, близької до їх затвердіння і стерильно вносять в чашки Петрі. Гарячий агар в чашки заливати не можна, тому що на кришці сконденсуються краплі вологи, які, падаючи, на поверхню посіву, розмиють колонії мікроорганізмів.

Заливати чашку потрібко біля спиртівки, яка горить, або біля газового пальника.

Після затвердіння середовища чашку загортають в стерильний папір, якому знаходилась до цього порожня чашка і переносять в досліджуване поміщення. Там чашку розгортають, папір стелять на горизонтальну поверхню (стіл, вікно, обладнання та інше), ставлять на неї чашку і відкривають кришку. Кришку не перевертаючи кладуть на стерильний папір чи одним кінцем на бортик чашки, а другим - на папір, не відкриваючи при цьому поверхню живильного середовища.

Чашку залишають відкритою на протязі від 5 до 20 хвилин - в залежності від ступеня обсіменіння повітря мікроорганізмами.

Мікроорганізми з повітря осідають на поверхню живильного середовища. При цьому необхідно виключити рух повітря поблизу чашки, щоб не заважати вільному осіданню мікроорганізмів із стовпа повітря, розташованого над чашкою. Не можна біля чашки ходити, розмовляти і т.п., не допускаються протяги. Такий метод застосовується лише в приміщеннях, але не на відкритому повітрі.

Чашки потім закривають кришками, перевертають до гори дном, (щоб на кришці не збирався конденсат) і кладуть в термостат: чашки з МПА — при температурі 37 °С на 24 - 28 годин, чашки з СА - при 22° С на 5 - 7 діб.

Кількість вирослих колоній підраховують безпосередньо, чашку догори дном і відмічаючи парафіновим олівцем, склографом. Якщо виростає більше число колоній, застосовують наближені методи підрахунку.

Кількісний облік і оцінку результатів аналізу проводять наступними способами.

Безпосереднє рахування вирослих колоній. Якщо на чашці діаметром 9-10 см при 20-ти хвилинній експозиції виросло не більше 220 колоній, повітря вважається чистим.

Перерахунок кількості колоній на 100 см2. такий метод застосовують, коли проводять точні порівняльні дослідження: діаметри чашок, шо відрізняються своїми розмірами, тому роблять перерахунок на однакову площу - 100см2 за формулою:

 

И = (а/Р)* 100";

 

Де: а - число колоній на чашці,

Р - площа чашки, дорівнює Псі2 /4.

 

Перерахунок кількості мікроорганізмів на 1 м3 досліджуваного повітря.

Для цього користуються формулою Омелянського. Формула виведена на основі експериментальних даних, які показали, що. на площу 100см2 за 5 хвилин осідає, стільки мікробів, скільки їх міститься в 10 дм3 повітря.

 

Х = а * 100 * 5 * 100 /F *t (кл/м3)

 

Повітря у виробничих приміщеннях вважається чистим, якщо в 1 м3 міститься не більше 1000 мікробних клітин.

Норми допустимого мікробного обсіменіння повітря в промислових приміщеннях державними стандартами не встановлені.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)