АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Наукова діяльність інституту

Читайте также:
  1. Взаємодія та спільна діяльність
  2. Виробнича діяльність
  3. Виставкова діяльність залишається одним із основних напрямів роботи бібліотеки, яка допомагає у розкритті і популяризації книжкового фонду та реклами бібліотеки.
  4. Відповідальність за порушення законодавства про будівельну діяльність
  5. Військова діяльність
  6. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  7. Господарська діяльність
  8. Господарська діяльність
  9. Господарська діяльність, як основа підприємництва
  10. Господарська діяльність: поняття та види
  11. ГОСПОДАРСЬКА КОМЕРЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ (ПІДПРИЄМНИЦТВО)
  12. Господарсько-торговельна діяльність.

Наукове забезпечення перероблення рослинницької та тваринницької сировини здійснюється Інститутом продовольчих ресурсів в рамках двох Програм наукових досліджень: №36 «Ефективні системи комплексної переробки тваринницької сировини і виробництва м`ясних та молочних продуктів гарантованої якості» № 44 «Наукові засади розвитку харчової промисловості» В рамках цих програм виконується 44 наукових теми, з них 15 фундаментальних та 29 прикладних.

За останні роки в інституті розроблено технології і впроваджено у виробництво ряд нових видів кисломолочної продукції, а також обладнання для її виробництва та бактеріальних заквасок. Серед корисних і цікавих розробок інституту можна відмітити кисломолочний функціональний продукт «Геролакт», призначений для лікувально-профілактичного харчування населення. Удосконалена технологія передбачає сквашування бактеріальним концентратом «Стрептосан», особливістю складу якого є ентерокок Enterococcus faecium, пастеризованої суміші коров`ячого молока або маслянки. До складу рецептур входять сухе знежирене молоко, концентрат сироваткових білків, рослинне масло, солодовий екстракт. Тривалі клінічні дослідження кисломолочного продукту «Геролакт» показали, що приймання у їжу 400-500 г продукту на добу доповнює в організмі усі недостатні у раціоні харчування людини речовини, в тому числі кальцій, що засвоюється (в оптимальному співвідношенні із фосфором, білками і лактозою), незамінні аміно- і жирні кислоти, вітаміни. При дослідженні складу мікрофлори кишківника людини виявлено збільшення молочнокислої мікрофлори, зниження гнилісної, відсутність патогенної та умовно-патогенної флори. Саме завдяки цим якостям ліцензію на виробництво продукту «Геролакт» придбали Данія та Південно-Африканська республіка.

В ІПР постійно ведеться робота з селекції нових штамів молочнокислих мікроорганізмів для отримання високоякісних бактеріальних препаратів. Мікроорганізми виділені з місцевих природних джерел і характерні для нормального кишкового біоценозу населення України.

Батеріальні закваски випускаються під торговою маркою «Vivo» та «Іпровіт» дослідним підприємством ІПР НААН, що на даний час є єдиним вітчизняним виробником бактеріальних заквасок В Україні. Частка бактеріальних заквасок виробництва ДДП ІПР, що реалізуються для потреб населення, складає приблизно 70 % від загальної кількості усіх заквасок, що пропонуються в Україні. Дослідне підприємство ІПР НААН забезпечує біля 10 % молочних підприємств України бактеріальними заквасками власного виробництва.

Інститутом продовольчих ресурсів розроблені та впроваджені у виробництво технології сирів, з яких найбільш популярні: сир твердий «Звенигородський», «Буковинський», «Український», «Новоселицький», сир з підплавленням та чеддеризацією сирної маси «Слов’янський», бринза «Українська», сири м’які –«Вінницький», «Пастушок» та інші.

Інноваційною технологією в сироробстві є технологія виробництва сирів з плісенню. Сири з плісенню мають оригінальний смак та постійно зростаючий попит з боку українських споживачів, їх виробництво відрізняється простотою та невисокою собівартістю. В 2012 році в інституті розроблено та проведено промислову апробацію технології сиру, що визріває за участі двох видів плісені - сиру «Печерський».

Конструктори інституту розробляють обладнання для молочної промисловості, що дозволяє виробляти високоякісні жирові продукти з масовою часткою жиру від 40 до 85 %. Принциповою відмінністю та перевагою установок є можливість в потоковому режимі виробляти молочні продукти різної консистенції (від рідкої до твердої).

В інституті розроблено нові види м`ясної продукції. Так, продукти з яловичини та свинини,виготовлені за прогресивними технологіями ІПР НААН, з використанням у складі розсолу бактеріальних культур, стабілізаторів структури, кольору, смакових та ароматичних компонентів, забезпечують прискорення технологічного процесу у 2–3 рази і підвищення виходу готового продукту на 30–40 %, що значною мірою знижує їх собівартість.

. Розроблені Інститутом продовольчих ресурсів смако-ароматичні суміші на основі ефірних олій та олеорезинів українських пряно-ароматичних рослин, яким притаманні бактерицидні та антиоксидантні властивості, добре поєднуються з м’ясною сировиною та підвищують показники якості продуктів з яловичини та свинини.

Відділ аналітичних досліджень та якості харчової продукції постійно проводить вимірювання за фізико-хімічними, мікробіологічними, біохімічними показниками та з визначення наявності ГМО у молочних виробах та інших харчових продуктах.Для контролю за якістю та безпечністю м`ясної продукції фахівцями інституту розроблено та опановано ряд новітніх методів та методик, деякі з яких не мають аналогів у світі. Ряд таких методик впроваджено і успішно використовуються за призначенням у відповідних службах Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи, зокрема:

  • «Методика виконання вимірювань масової частки кісткових включень в м’ясопродуктах гравіметричним методом» (Свідоцтво МВВ 081/12-0690-10 від 30.06.2010 року);
  • Експресний метод оцінки якості м’ясопродуктів за показником «активність води»(аw) при їх виготовленні і зберіганні (Методичні рекомендації).
  • «Методика виконання вимірювань води, абсорбованої м′ясом птиці в технологічному процесі його виробництва» та інші.

Інститутом розроблено і запатентовано спосіб спільного виробництва цукру і біоетанолу в умовах цукрового заводу. Напрацьовані технологічні рішення удосконалення переробки крохмалевмісної сировини. Комерціалізація результатів наукових досліджень може здійснюватися шляхом їх реалізації при будівництві нових та реконструкції діючих підприємств в виробництва біоетанолу з наданням відповідної нормативно-технічної документації та практичної експлуатації.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)