АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗДІЛ 5.ОХОРОНА ПРАЦІ ПРИ ВИКОНАННІ

Читайте также:
  1. A. Працівники бригад постійної готовності другої черги
  2. A. Працівники бригад постійної готовності першої черги
  3. A. У лікувально-профілактичних установах медичними працівниками – лікарями вузької спеціалізації.
  4. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  5. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  6. а) Міжнародний поділ праці.
  7. Аналіз праці та її оплати.
  8. Апарати для розділення неоднорідних мас
  9. Атестація робочих місць за умовами праці
  10. Безпечні прийоми праці
  11. Взємодія попиту та пропозиції на ринку праці
  12. Взяття шлункового вмісту для дослідження секреторної функції шлунка (пацієнт може допомагати медичному працівникові, поведінка адекватна)

РЕФЕРАТ

Пояснювальна записка: стор. 80, рис. 22, таб. 8, літературних джерел інформації 94.

Метою даної дипломної роботи є – аналітичний огляд технологій фізичної реабілітації після вогнепальних поранень стегнової кістки,охарактеризувати ускладнення після вогнепальних поранень стегнової кістки, до та після її остеосинтезу.

Охарактеризувати основні методи реабілітації і розкрити можливості використання сучасних технічних засобів реабілітації.

В роботі розглянуто найпоширеніші методи та засоби фізичної реабілітації, основні підходи до складання програм фізичної реабілітації при вогнепальних пораненнях стегнової кістки. Розробити заходи з охорони праці.

Результатом роботи є – аналіз (за літературними джерелами) особливостей механізму отримання вогнепального поранення, клінічного перебігу лікування перелому стегнової кістки в наслідок вогнепального поранення, аналіз можливих ускладнень, методів фізичної реабілітації, та особливості програми після остеосинтезу.

Розроблена комплексна програма фізичної реабілітації після вогнепальних яка включає в себе періоди:передопераційний, ранній післяопераційний, пізній післяопераційний та відновний, включає методики ЛФК, масажу, фізіотерапії та використання сучасних технічних засобів фізичної реабілітації.

 

КЛЮЧОВІ СЛОВА: ВОГНЕПАЛЬНІ ПОРАНЕННЯ СТЕГНОВОЇ КІСТКИ, ЛІКУВАЛЬНА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА, МАСАЖ, ФІЗІОТЕРАПІЯ, ТЕХНІЧНІ ЗАСОБИ РЕАБІЛІТАЦІЇ.

.

ANNOTATE

 

Explanatory note: p. 80 fig. 22, tab. 8, 94 literary sources.

The aim of this thesis is - analytical review of technologies of physical rehabilitation after gunshot wounds of the femur, characterized complications of gunshot wounds femur before and after osteosynthesis.

Describe the basic methods of rehabilitation and to open the possibility of using modern means of rehabilitation.

In the paper, the most common methods and means of physical rehabilitation, basic approaches to programming in physical rehabilitation gunshot wounds of the femur. Elaborate safety measures.

The result of this work is - analysis (literary sources) peculiarities of the receiving gunshot injuries, the clinical course of treatment hip fracture as a result of a gunshot wound, an analysis of possible complications, methods of physical rehabilitation, and features a program after osteosynthesis.

An integrated program of physical rehabilitation after gunshot which includes periods: preoperative, early postoperative, and late postoperative recovery, including methods of exercise therapy, massage, physiotherapy and the use of modern means of physical rehabilitation.

 

KEY WORDS: GUNSHOT WOUND FEMUR, EXERCISE THERAPY, MASSAGE, PHYSIOTERAPY, REHABILITATION EQUIPMENT.

 

ЗМІСТ

СПИСОК СКОРОЧЕНЬ ……………………………………………….………8

ВСТУП …………………………………………………………………….……...9

РОЗДІЛ 1.ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ …………………………....12

1.1.Аналіз механізму отримання вогнепальних поранень стегнової кістки…………………………………………………………………………......12

1.2. Класифікація переломів стегнової кістки при вогнепальних пораненнях та характеристика ускладнень………………………………….…16

РОЗДІЛ 2. ОСНОВНІ МЕТОДИ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТІВ ПІСЛЯ ВОГНЕПАЛЬНИХ ПОРАНЕНЬ СТЕГНОВОЇ КІСТКИ …………………………..…………………………………………..….20

2.1. Лікувальна фізична культура…………………………………………..21

2.2. Лікувальний масаж …..............................................................................29

2.3. Використання фізіотерапевтичних методів……………….…………..33

2.4. Використання технічних засобів………………………………….……42

2.5. Використання кінезіотейпування при гематомах…………………….46

РОЗДІЛ 3. ПРОГРАМА ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПІСЛЯ ВОГНЕПАЛЬНИХ ПОРАНЕНЬ СТЕГНОВОЇ КІСТКИ …………………49

3.1. Методичні основи побудови програми фізичної реабілітації після вогнепальних поранень стегнової кістки………... ………………...……...…..49

3.2. Загальна характеристика хворих………………………………………54

3.3.Особливості передопераційного періоду……………………...………56

3.4. Ранній післяопераційний період……………………………………….63

3.5. Пізній післяопераційний період………………………………………..72

3.6. Особливості відновного періоду ………………………………………75

РОЗДІЛ 4. АНАЛІЗ ТА УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ……………………………………………………….………80

РОЗДІЛ 5.ОХОРОНА ПРАЦІ ПРИ ВИКОНАННІ

РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ЗАХОДІВ ……………………………………………...88

5.1. Вимоги до залу лікувальної фізичної культури……………………...88

5.2. Охорона праці в масажному кабінеті………………………………….92

5.3. Охорона праці при проведенні фізіотерапевтичних процедур……...96

ВИСНОВКИ ………………………………………………..……………….…...98

СПИСОКВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ………….………………….……..100

ДОДАТКИ ………………………………………………….…………………..108

 

 

СПИСОК СКОРОЧЕНЬ

 

ВПСК - вогнепальні поранення стегнової кістки;

В.п.—вихідне положення;

ЛФК—лікувальна фізична культура;

МТ – м'язова тканина;

ОРА— опорно-руховий апарат;

ПБВР— апарати пасивного і безперервного відновлення рухливості;

РС—ранячий снаряд;

ТЗ—технічні засоби;

УВЧ—ультрависокочастотна терапія;

УФО— ультрафіолетове опромінення;

ФР— фізична реабілітація

 

\

ВСТУП

Актуальність роботи. Аналіз санітарних втрат хірургічного профілю у війнах та військових конфліктах свідчить про превалювання вогнепальних поранень кінцівок серед інших локалізацій: 54-70%, а з переломами довгих кісток 35-40%. Травматичний шок розвивається у 8-10% постраждалих. В третини постраждалих з пошкодженням кісток кінцівок спостерігаються тяжкі супутні пошкодження інших анатомічних утворень кінцівок.

Лікування та фізична реабілітація поранених з вогнепальними пошкодженнями є однією з головних проблем військово-польової хірургії та фізичної реабілітації, актуальною як для військово-медичної служби Збройних Сил, так і для вітчизняної охорони здоров'я [45].

Міжнаціональні збройні конфлікти, активізація кримінальних структур і пов'язане з нею зростання злочинності, широка доступність вогнепальної зброї і вибухових боєприпасів серед цивільного населення привели до появи тисяч поранених в мирний час.

У зв'язку з цим великий науково-практичний потенціал, накопичений українськими військовими травматологами, може бути використаний при лікуванні поранених як військовими, так і цивільними фахівцями. За час, минулий із закінчення другої світової війни, сталася значна еволюція вогнепальної зброї і вибухових боєприпасів. Як наслідок різко збільшилися масштаби і тяжкість руйнування тканин, в декілька разів зросла частота множинних поранень.

Травматична хвороба, що розвивається у відповідь на сучасну вогнепальну травму, як правило, характеризується затяжною і ускладненою течією з високими показниками летальності і важкої інвалідності. Ці обставини дають підстави розробляти нові підходи до лікування поранених у тому числі з переломами внаслідок вогнепального поранення та що неменше важливо їх фізичної та соціальної реабілітації.

Серед 76,4% вогнепальних переломів, отриманих при пораненнях сучасними видами зброї, 35,1% мають уламковий характер, а 41,3 % – роздроблений характер. За останні десятиліття клінічна медицина та реабілітація збагатилися великою кількістю довершених і ефективних методів діагностики, лікування та відновлення. Стосовно розділу військової травматології - це розробка і впровадження в клінічну практику внутрішнього та зовнішнього остеосинтезу, складних методик обстеження і хірургічних операцій, нових методик відновного лікування і протезування [4].

На підставі досвіду лікування вогнепальних переломів у високорозвинених країнах опубліковано кілька десятків статей, модернізована концепція, однак для військових хірургів і травматологів проблема залишається актуальною, тому, що досі відсутні загальновизнані алгоритми лікування вогнепальних переломів, а результати їх лікування далекі від оптимальних.

Сьогодні доцільно знову обговорити цю важливу і складну проблему та впровадити в практику вітчизняної системи лікування вогнепальних ушкоджень нові й ефективні методи, які розроблені та впроваджені в практику травматології в останні роки.

Дипломну роботу виконано в рамках ініціативної науково-дослідницької роботи кафедри біобезпеки і здоров’я людини «Розробка технологій забезпечення психо-фізичної реабілітації та оздоровлення людини(№ державної реєстрації 0111U003539)

Об’єкт дослідження – система фізичної реабілітації при вогнепальних пораненнях стегнової кістки.

Предмет дослідження – програма фізичної реабілітації при переломі в наслідок вогнепального поранення.

Новизна роботи полягає в комплексному застосуванні фізичних методів реабілітації у поєднанні з використанням сучасних технічних засобів.

Мета дослідження – обґрунтувати й розробити програму фізичної реабілітації, що спрямована на відновлення хворих після вогнепальних поранень стегнової кістки.

Завдання роботи:

1. За даними спеціальної літератури провести аналітичний огляд існуючих технологій фізичної реабілітації після вогнепальних поранень стегнової кістки.

2. Навести характеристику ускладнень після вогнепальних поранень стегнової кістки.

3. Розробити програму фізичної реабілітації після вогнепальних поранень стегнової кістки з використанням спеціальних фізичних вправ і тренажерів під час реабілітаційних заходів.

Методи дослідження: аналіз спеціальної науково-методичної літерату­ри; дослідження з використанням методів огляду, опитування, оцінка функціо­наль­ного стану ушкодженої кінцівки з використанням інструмен­тальних методів вимірювання.

 

РОЗДІЛ 1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)