АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стрілецька зброя: поводження з нею, догляд і зберігання. Автомат Калашникова

Читайте также:
  1. III. Розгляд звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення
  2. Автоматизация ввода: автозавершение, автозаполнение числами, автозаполнение формулами.Excel.
  3. Автоматизация процессов управления банком и банковские информационные технологии
  4. Автоматизация станка для резки стекла LAM 504 и LAM 505
  5. Автоматизація виконання обчислень
  6. Автоматизація робіт за допомогою Mathcad.
  7. Автоматизированная информационная поисковая система правовой информации
  8. Автоматизированная информационно-справочная система
  9. Автоматизированная система информационного обеспечения
  10. Автоматизированное рабочее место (АРМ) таможенного инспектора. Назначение, основные характеристики АРМ. Назначение подсистемы «банк - клиент» в АИСТ-РТ-21.
  11. Автоматизированные информационно-поисковые системы
  12. Автоматизированные ИС

І. Мета:

- розвитокособистості студентів, формування їх готовності дозахисту Вітчизнитадій в умовах

надзвичайних ситуацій.

 

ІІ. Завдання:

- знати: основні відомості про стрілецьку зброю; призначення, бойові якості та загальну будову АК-74;

- знати порядок підготовки автомата до стрільби, правила чищення та змащування автомата; вміти виконати огляд зброї та патронів перед стрільбою, виконати неповне розбирання та збирання автомата.

ІІІ. Короткі відомості з теми:

Влучний і дієвий вогонь під час бою в поєднанні з майстерним маневром є однією з основних умов успішного виконання підрозділами бойових завдань. Дієвість вогню залежить від уміння воїнів зразково володіти зброєю і застосовувати її під час бою. Для цього необхідно знати матеріальну частину зброї, тримати її в постійній бойовій готовності і вести з неї влучну стрільбу.

 

Малокаліберна гвинтівка

Малокаліберна гвинтівка Тульського збройового заводу ТОЗ-8М, з відкритим секторним прицілом, є безвідмовною і надійною в експлуатації, має високу купчастість бою. Початкова швидкість польоту кулі ТОЗ-8 дорівнює 280-350 м/с.

Для стрільби з малокаліберної гвинтівки використовуються так звані унітарні патрони. В них усі необхідні для стрільби елементи об'єднані в єдине ціле.

Пневматична гвинтівка

Пневматична гвинтівка Іжевського збройового заводу ІЖ-38, призначена для початкового навчання стрільби в масових тирах.

Виштовхування кулі з каналу ствола у пневматичній гвинтівці відбувається завдяки стисненому повітрю, що утворюється внаслідок руху з великою швидкістю поршня у циліндрі під дією пружини.

 

Автомат Калашникова (АК-74)

Автомат Калашникова є основним видом автоматичної стрілецької зброї. Створив його відомий конструктор Михайло Калашников.

АК-74 є індивідуальною зброєю і призначений для знищення живої сили й ураження вогневих засобів противника. Автоматична дія автомата ґрунтується на використанні порохових газів, що відводяться від каналу ствола до газового поршня затворної рами.

 

Автомат містить наступні основні частини: ствол із ствольною коробкою, прицільним пристроєм, прикладом і пістолетною рукояткою; кришка ствольної коробки; затворна рама з газовим поршнем; затвор; поворотний механізм; газова трубка зі ствольною накладкою; ударно-спусковий механізм; цівка; магазин; дуловий гальмо-компенсатор.

У комплект автомата входять: приладдя, ремінь, багнет-ніж, шомпол і сумка для магазинів.

 

Для підготовки автомата до стрільби необхідно:

провести чищення, оглянути автомат в розібраному вигляді та змастити його; оглянути автомат у зібраному вигляді; оглянути магазин.

Безпосередньо перед стрільбою протерти насухо канал ствола, оглянути патрони і спорядити ними

магазини. Якщо автомат довгий час знаходився на морозі, то перед його заряджанням потрібно декілька разів енергійно відвести затворну раму назад і відпустити її.

 

На влучність стрільби істотно впливає дихання стрільця. Якщо не затримати дихання під час спускання курка, зброя матиме значне коливання по вертикалі і горизонталі, бо приклад при видихові опускається, й ствол піднімається, а при вдиху — навпаки. Щоб цього не відбувалося, необхідно в момент прицілювання і спуску курка затримати дихання. Перед спуском курка треба зробити вдих, а потім неповний видих і затримати дихання на 7-10 секунд. Цього часу цілком достатньо, щоб правильно прицілитися і зробити плавний спуск курка.

 

Основою влучного пострілу є поєднання сталого положення зброї, правильного прицілювання і спуску курка. Можна добре і правильно прицілитися і затримати вчасно дихання, але якщо різко натиснути на спусковий гачок, то куля полетить з великими відхиленнями, бо різкий рух пальця зіб'є наводку. Тому потрібно після затримки дихання плавно і рівномірно натискати на спусковий гачок, одночасно стежачи за правильним положенням мушки в прорізу і точкою прицілювання.

Вказівний палець слід накладати на гачок першою фалангою, а сила тиску пальця повинна бути рівномірно спрямована вздовж осі каналу ствола. При неправильному положенні пальця на гачку сила тиску спрямовується під кутом, що призводить до зміщення зброї і приціл збивається,

 

Для чищення і змащення автомата застосовується рідке рушничне мастило, РЧС, рушничне мастило, ганчірки або папір КВ-22 і клоччя — тільки для чищення каналу ствола.

Чищення автомата проводять на спеціально обладнаних для цієї мети столах, а в польових умовах — на чистих підстилках, дошках, фанері тощо у такій послідовності: підбираються приладдя, матеріали для чищення і змащення; розбирається автомат; чиститься канал ствола; вичищаються інші частини автомата.

 

З автоматом поводитися треба обережно: оберігати від ударів, стежити, щоб у ствол не потрапили сторонні предмети (клоччя, пісок, бруд), бо при стрільбі це може призвести до роздуття або розриву ствола.

Автомат зберігається у піраміді. Він має бути розряджений, магазин відокремлений, багнет-ніж знятий, курок спущений, важіль перевідника — у верхньому положенні, хомутик прицілу — на поділці «П».

В окремому відділенні піраміди зберігаються магазини, сумки для магазинів, багнети-ножі в піхвах і мастильниці. Сумки для магазинів і ремені повинні зберігатися чистими і сухими.

 

При пересуванні на заняттях і в поході автомат переноситься з приєднаним магазином (решта магазинів — у сумці). Ремінь підганяється так, щоб автомат не вдарявся об тверді предмети спорядження. У перерві між заняттями, а також на привалах автомат тримають у руках або на ремені.

Під час огляду автомата, спорядження і розряджання магазина потрібно бути обережним, дотримуватися послідовності дій. Перед спуском курка автомат тримати під кутом.

Категорично заборонено направляти автомат на людей, незалежно від того, заряджений він чи ні.

Після занять автомат ставиться на запобіжник.

 

Вправа 1. Стрілецька зброя: призначення, властивості та будова. Заходи безпеки при поводженні зі зброєю.

Уважно прочитайте короткі відомості з теми та рекомендовану літературу (1) с.109-113, 124-125, 129.

Вправа 2. Гвинтівки ТОЗ-8М та ІЖ-38. Автомат Калашникова (АК-74).

2.1 Порівняйте основні характеристики гвинтівок ТОЗ-8М та ІЖ-38 (калібр, прицільна дальність,

найбільша дальність польоту кулі, початкова швидкість польоту кулі)? Яке призначення АК-74?

Принцип дії автомату АК-74? Як впливає на влучність стрільби дихання стрільця та спуск курка?

Надайте письмові відповіді на ці запитання.

 

2.2 Практичне відпрацювання наступних завдань:

ü Покажіть та назвіть основні частини автомата АК-74.

ü Виконайте неповне розбирання і складання автомата;

ü Проведіть огляд автомата перед виходом на заняття;

ü Проведіть огляд патронів перед стрільбою;

ü Поясніть та покажіть призначення багнету-ножа.

 

Кожний студент групи має практично виконати запропоновані завдання.

Викладач контролює відпрацювання практичних завдань, вказує на неточності, оцінює роботу кожного.

 

ІV. Література:

1. Захист Вітчизни. Підручник для 10-11кл., за ред. Ю.О.Квашньова, А.О.Литвиненка, - К., Вежа, 2006.

 

Викладач І.В.Піскунов


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)