АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок суми податку на прибуток підприємства

Читайте также:
  1. А. Підвищення податку на прибуток
  2. Аналіз грошових потоків підприємства.
  3. Аналіз грошових потоків підприємства.
  4. Аналіз інвестиційних рішень підприємства. Дисконтування. Потомчна (приведена) і чиста дисконтована вартість. Оптимізація інвестиційних рішень. Внутрішня окупність інвестицій.
  5. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства.
  6. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства.
  7. Аналіз прибутковості підприємства.
  8. Аналіз фінансової стійкості підприємства.
  9. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  10. Аудит прибуткового податку
  11. В історії оподаткування (у глобальному масштабі) зазвичай виділяють три етапи.
  12. Валютний курс та фактори, що на нього впливають. Види валютних курсів. Крос-курси, їх розрахунок.

(положення ПК стосовно ППП набирають чинності з 1 квітня 2011)

Податок на прибуток підприємств - основний прямий податок, який сплачується юридичними особами, які здійснюють господарську діяльність (будь-яка діяльність особи, спрямована на одержання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формі, якщо безпосередня участь цієї особи в організації такої діяльності є постійною та істотною) і отримують основний доход - прибуток. Платниками виступають резиденти та нерезиденти.

Платники: суб'єкти господарювання - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами.

Платниками податку з числа нерезидентів є: юридичні особи, що створені в будь-якій організаційно-правовій формі, та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України; постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи із джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції стосовно таких нерезидентів чи їх засновників.

Об’єкт (база): прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду;

- дохід (прибуток) нерезидента, що підлягає оподаткуванню, з джерелом походження з України.

Доходи - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі у виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами.

З метою оподаткування усі доходи платника податку можна поділити на:

- доходи, що враховуються для визначення об’єкта оподаткування (доходи від операційної діяльності, а саме: дохід від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг; інші доходи);

- доходи, що не враховуються для визначення об’єкта оподаткування.

Для визначення об'єкта оподаткування не враховуються доходи:

– сума попередньої оплати та авансів, отримана в рахунок оплати товарів, виконаних робіт, наданих послуг;

– суми податку на додану вартість, отримані/нараховані платником податку на додану вартість, нарахованого на вартість продажу товарів, виконаних робіт, наданих послуг, за винятком випадків, коли підприємство - продавець не є платником податку на додану вартість.

– суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку, в тому числі грошові або майнові внески згідно з договорами про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи;

– суми коштів або вартість майна, отримані платником податку як компенсація (відшкодування) за примусове відчуження державою іншого майна платника податку у випадках, передбачених законом; та ін.

Витрати – це сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних для провадження господарської діяльності платника податку, в результаті яких відбувається зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, внаслідок чого відбувається зменшення власного капіталу (крім змін капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власником).

З метою оподаткування усі витрати підприємства можна поділити на:

- витрати, що враховуються для визначення об’єкта оподаткування (витрати операційної діяльності; інші витрати);

- витрати, що не враховуються для визначення об’єкта оподаткування.

- витрати подвійного призначення.

Собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг: прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці; амортизація; вартості придбаних послуг; інших прямих витрат. До складу інших витрат включаються:

загальновиробничі витрат; адміністративні витрати; витрати на збут; інші операційні витрати; фінансові витрати; інші витрати звичайної діяльності.

Не включаються до складу витрат: витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності, а саме витрати на: організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків; суми попередньої (авансової) оплати товарів, робіт, послуг; та ін.

Амортизація – це систематичний розподіл вартості основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів, що амортизується, протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

 

Ставки:

- основна:

з 1 квітня 2011 року по 31 грудня 2011 року включно – 23%;

з 1 січня 2012 року по 31 грудня 2012 року включно – 21%;

з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно – 19%;

з 1 січня 2014 року – 16%.

- 0% – прибуток від страхової діяльності юридичних осіб у випадках, встановлених пунктом 156.2 ПК (від прибутку страховика, що здійснює страхування життя).

- за ставками 0, 4, 6, 12, 15 і 20 відсотків доходів нерезидентів та прирівняних до них осіб із джерелом їх походження з України у випадках, встановлених статтею 160 ПК (від доходів нерезидентів та прирівняних до них осіб із джерелом їх походження з України у випадках, встановлених Кодексом).

Податкові пільги: звільняється від оподаткування прибуток від продажу дитячого харчування власного виробництва; прибуток, отриманий за рахунок міжнародної технічної допомоги; прибуток підприємств, на яких інваліди складають не менше 50 % працюючих, а їх ФОП – не менше 25 % валових витрат; прибуток підприємств енергетичної галузі в межах витрат, передбачених інвестиційними програмами.

 

Сума ППП зменшується на суму придбаних торгових патентів (за видами діяльності, що підлягають патентуванню) та на авансовий внесок податку у зв’язку з виплатою дивідендів.

Задача 4.6

Доходи підприємства від продажу товарів у звітному періоді (2 квартал 2011р) склали 25750 тис. грн.; доходи від продажу основних фондів – 54 тис. грн.; інші доходи – 17 тис. грн. Витрати на оплату праці – 113 тис. грн. Амортизаційні відрахування – 450 тис. грн. Інші витрати, пов’язані з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції – 12430 тис. грн. Розрахувати податок на прибуток підприємств.

 

Задача 4.7

У звітному періоді підприємство реалізувало продукції на суму 305400 тис. грн. (з ПДВ). Витрати на виробництво продукції склали 205000 тис. грн., у тому числі витрати на оплату праці – 85600 тис. грн. Крім того, у звітному періоді підприємство виплатило дивіденди у сумі 40000 тис. грн. Розрахувати суму податку на прибуток, що підлягає сплаті у бюджет за результатами звітного періоду (4 квартал 2011).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)