АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типи загальнокорпоративної стратегії. Варіанти загальнокорпоративної стратегії росту

Читайте также:
  1. Варіанти детонації
  2. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ
  3. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни
  4. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ ДЛЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  5. Варіанти завдань домашньої контрольної роботи
  6. Варіанти застосування методу. Порівняння з методом переміщень
  7. Варіанти індивідуальних завдань
  8. ВАРІАНТИ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ
  9. Варіанти контрольних робіт для студентів заочної форми навчання
  10. Варіанти контрольних робіт з адміністративного права
  11. Варіанти контрольної роботи
  12. ВАРІАНТИ ПРОЦЕСУ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ПРО КУПІВЛЮ

Стратегія – це генеральна довгострокова програма дій та порядок розподілу приорітетів та ресурсів організації для досягнення її цілей Загальнокорпоративна стратегія визначає бізнес, яким передбачає займатись організація. Склад (зміст) загальнокорпоративної стратегії: місія організації, види та ринки діяльності, бажане зростання та рентабельність. Таким чином, основними елементами загальнокорпоративної стратегії є: сфера стратегії та розподіл ресурсів.

Розробка загальнокорпоративної стратегії має свої особливості. Так, існує декілька типів загальнокорпоративної стратегії:

1)стратегія зростання. Найпоширенішою серед усіх видів є стратегія росту. Існують різні варіанти цієї стратегії. За напрямками: стратегія експансії (захоплення ринку, розвиток ринку, розвиток виробництва) стратегія диверсифікації (горизонтальна, вертикальна, центрована, неспоріднена, конгломератна) стратегія інтеграції: вертикальна, горизонтальна, інтеграція «вперед», інтеграція «назад»). За методами зростання: стратегія внутрішнього росту, стратегія зовнішнього росту. За темпами зростання: наступальна, оборонна. 2)стратегія стабільності. 3)реструктивна стратегія (ліквідації, відсікання зайвого, переорієнтації, «стратегічні коаліції»); 4)комбінована стратегія.

Стратегію стабільності застосовують організації, які задоволені своїм становищем та намагаються його зберегти. Реструктивна стратегія використовується у випадках, коли організація залишає певні ринки або перепрофілює виробництво. У діяльності великих корпорацій стратегії використовуються у комплексі. Виникає четвертий вид стратегій – комбінована стратегія.

Сутність методу “пакетного менеджменту” як інструмента вибору загальнокорпоративної стратегії. Принципи матричної техніки з використанням критеріїв “темпи зростання ринку” – “частка продукції фірми в ринку”.

На практиці існує декілька методів вибору загальнокорпоративної стратегії. В основу багатьох з них покладено метод пакетного менеджменту. Сутність методу полягає в тому, що групи (пакети) продукції організації розподіляються відповідно до їх рейтингу за двома критеріями: 1)темпи зростання ринку, 2)частка участі продукції фірми у ринку. Для кращого розуміння даної стратегії можна розглянути приклад матричної техніки з використанням критеріїв “темпи зростання ринку” – “частка продукції фірми в ринку”

На рисунку зображені позиції чотирьох груп продукції фірми (A, B, C, D) відповідно до сформульованих критеріїв. Групи продукції А і D, навряд чи будуть демонструвати в майбутньому зростання, скоріше буде спостерігатися падіння обсягів їх виробництва. Групи продукції В і С потенційно мають сильні позиції. Тут можна очікувати значного приросту. Проте бажане зростання вимагатиме значних капіталовкладень, особливо група В. Позиції продукції А і В щодо конкурентів слабкі, а у С і D, навпаки, – сильні.Якщо завоювання більшого сектору ринку спричиняє зменшення собівартості одиниці продукції за рахунок обсягів виробництва, можна говорити про високий прибуток груп продукції С і D. Особливо прибутковим може бути сектор D, оскільки сюди не робляться додаткові капіталовкладення під майбутнє зростання.Отже, як логічні можна було би запропонувати наступні стратегії: реструктивна стратегія для А; стратегія зростання для С; стратегія стабільності для D; стратегія зростання для В. На практиці також використовують підхід з позиції моделі “життєвого циклу продукту”. Цей підхід класифікує продукти фірми за стадіями їх життєвогооциклу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)