АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зовнішнє та внутрішнє середовище функціонування підприємства

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  3. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  4. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  5. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  6. Аналіз грошових потоків підприємства.
  7. Аналіз грошових потоків підприємства.
  8. Аналіз ділової активності та рентабельності підприємства
  9. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  10. Аналіз забезпеченості підприємства персоналом
  11. Аналіз забезпеченості підприємства трудовими ресурсами
  12. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства

Вступ

Найважливіша проблема будь-якого українського підприємства, що працює в ринкових умовах, - це проблема його виживання і забезпечення безупинного роз­витку. Ефективне вирішення цієї проблеми полягає у ство­ренні і реалізації конкурентних переваг, що значною мірою можуть бути досягнуті на основі грамотно розробленої й ефективної стратегії розвитку підприємства. Стратегія є об'єктивною засадою для формування відповідей на такі важливі для підприємства питання: в якій галузі або на яких ринках повинне функціонувати підприємство; як роз­поділити найчастіше обмежені ресурси; як вести конкурент­ну боротьбу.

Практичне розв'язання проблем, пов'язаних з необхідністю забезпечення нормальної роботи підприємства не тільки сьо­годні, але й у перспективі, залежить від ступеня освоєння методо­логії і методів стратегічного керування.

Найважливішою функцією управління підприємством є плану­вання його діяльності. Планування – процес визначення цілей, яких підприємство передбачає досягти за певний проміжок часу, і спо­собів їх досягнення.

В умовах становлення повноцінного ринку в Україні підприєм­ства отримали самостійність, права у визначенні та реалізації вироб­ничої програми, шляхів розвитку виробництва, мотивації праці та відповідальності за кінцеві результати господарювання. Нині під­приємство є "відкритою" системою, яка повинна швидко та ефек­тивно реагувати на зміни в ринковому середовищі.

Основною метою Виробничої практики є розробка стратегії розвитку ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” та обгрунтування методичних підходів і реалізації вибраної теми.

Об’єктом дослідження є Державне міське підприємство “Івано-Франківськтеплокомуненерго” та його діяльність за останні п’ять років (2010-2014рр.).


 

 

1. Загальна характеристика ДМП «Івано-Франківськтепло-комуненерго»

Для забезпечення жителів м. Івано-Франківська теплом та гарячою водою в 1966 року на базі 19 дрібних котелень було утворено об'єднання квартальних котелень, загальною встановленою потужністю 24 Гкал/год і довжиною 14,8 км.

Щорічно продовжувалося приймання котелень, ЦТП, теплових мереж від різних установ і організацій міста і одночасно закривалися дрібні нерентабельні котельні. До 1979 року було закрито 18 таких котелень, а об'єднання вже налічувало 6 котелень, 15 ЦТП, 26 км теплових мереж. За ці роки здійснювалась централізація теплопостачання і підвищення технічного рівня експлуатації котелень і теплових мереж, впроваджувалась автоматизація та диспетчеризація котелень і ЦТП. Котли були обладнані автоматикою безпеки і регулювання. На базі телесистеми управління "Вітер" у 1970 році було диспетчеризовано 10 котелень, які і до цього часу працюють без обслуговуючого персоналу.

Для ефективного використання палива і теплової енергії на більшості котелень з котлами потужністю до 1 Гкал/год було впроваджено обладнання хімводоочистки, тобто котли і тепломережі переведено на хімочищену воду і без накипний режим.

Державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго» (далі – підприємство або ДМП «ІФТКЕ») створене на підставі рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради № 03346058 від 28.02.96 року.

Підприємство є комунальним по формі власності і підпорядковане Івано-Франківській міській Раді.

Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків та в управлінні Державного казначейства України, печатку з найменуванням підприємства, штампи, фірмовий бланк та іншу атрибутику юридичної особи, може виступати від свого імені, укладати договори, набувати майнові та пов’язані з ними немайнові права, нести обов’язки, бути позивачем та відповідачем в усіх судових інстанціях.

ДМП «ІФТКЕ» діє на підставі статуту і є правонаступником обласного підприємства «Івано-Франківськтеплокомуненерго» по договорах і зобов’язаннях, що відносяться до м. Івано-Франківська.

Підприємство несе відповідальність по своїх зобов’язаннях в межах закріпленого за ним майна згідно з діючим законодавством України.

Головним завданням підприємства є виробництво, транспортування, постачання теплової енергії (забезпечення комунальними послугами – гаряча вода та опалення).

Крім того, предметом діяльності підприємства є:

• проектні роботи;

• будівельно-монтажні роботи;

• земляні роботи;

• зведення несучих та огороджувальних конструкцій будівель і споруд;

• роботи з улаштування зовнішніх інженерних мереж, устаткування;

• роботи з улаштування внутрішніх інженерних мереж;

• ремонт, модернізація і реконструкція водогрійних та парових колів;

• ремонт, реконструкція трубопроводів пари і гарячої води, внутрішніх газопроводів низького і середнього тиску;

• монтаж і налагоджування лічильників теплової енергії, лічильників води;

• роботи із захисту конструкцій, устаткування та мереж;

• роботи з опорядження конструкцій та устаткування;

• монтаж технологічного устаткування;

• пусконалагоджувальні роботи технологічного обладнання котельних та центральних теплових пунктів;

• виконання розрахунків і налагоджування гідравлічного режиму теплових мереж та систем опалення будинків;

• налагоджування контрольно-вимірювальних приладів і автоматики;

• виконання інвентаризації шкідливих викидів та парових, водогрійних котлів та іншого технологічного обладнання;

• проведення випробувань засобів захисту, замірів опорів ізоляції та заземлення;

• обстеження будівель, споруд і мереж;

• контроль якості виконаних робіт;

• контроль металу та зварних з’єднань, в тому числі застосування методів радіаційної дефектоскопії;

• метрологічне забезпечення теплового господарства, метрологічна експертиза технічної документації, ремонт і зберігання засобів вимірювання.

В статуті підприємства визначено, що власником майна підприємства є Івано-Франківська міська Рада. Майно передано підприємству на праві повного господарського відання, здійснюючи це право підприємство володіє, користується та розпоряджається зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать статуту та Законам України. Розмір та порядок формування статутного фонду підприємства чітко не визначено.

Відносини між підприємством та його власником в статуті не описані.

Керівництво підприємством здійснює директор, який приймається на роботу міським головою шляхом укладання контракту.

За згодою власника підприємство має право:

• самостійно планувати свою діяльність і визначати перспективи розвитку;

• самостійно використовувати прибуток;

• самостійно визначати структуру підприємства, встановлювати штати;

• самостійно встановлювати форми, системи і розміри оплати праці, а також інші види доходів працівників у відповідності із законодавством;

• визначати кадрову політику;

• вступати в асоціації, корпорації, консорціуми, концерни інші об’єднання з дозволу власника, якщо це не суперечить законодавству України;

• здійснювати зовнішню економічну діяльність у відповідності до законодавства України;

• передавати іншим підприємствам, здавати в оренду, списувати з балансу передане йому майно у порядку встановленому законодавством;

• укладати договори із споживачами і постачальниками матеріально-технічних ресурсів;

• реалізувати теплову енергію, продукцію, послуги за цінами і тарифами, що встановлюються самостійно або на договірній основі, а також цінами і тарифами, що регулюються державними органами;

• виконувати проектно-конструкторські, будівельно-монтажні, ремонтні і налагоджувальні роботи парових і водогрійних котлів, ЦТП, бойлерних, теплових мереж, теплотехнічного обладнання, газового обладнання, обладнання КВП і А та електрообладнання;

• здійснювати метрологічне забезпечення теплового господарства згідно “Положення про метрологічну службу”, проводити метрологічний контроль за застосуванням, ремонтом і зберіганням засобів вимірювань;

• здійснювати господарську діяльність, що не заборонена законодавством України і відповідає меті та предмету діяльності, що передбачені і Статуті підприємства;

Міська рада та її виконавчий комітет здійснює контроль за економічними і технологічними показниками роботи підприємства та ефективності використання майна і фінансів підприємства через надання звітності та інформації на запити депутатів міської ради.

Державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго» входить до переліку підприємств, що займають монопольне становище в сфері реалізації централізованого теплопостачання у місті Івано-Франківську. Тобто, в даній сфері надання послуг у підприємства відсутня конкуренція.

Фонд оплати праці підлягає державному регулюванню шляхом внесення сум до державного бюджету за перевищення величини розрахункового фонду оплати праці.

Регулюванню підлягає граничний рівень рентабельності, який встановлюється рішенням місцевого органу самоврядування. Ліміт споживання газу, електроенергії та води встановлюється договором з постачальником.

Державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго» – це найбільша організація, яка забезпечує (в тому числі виробляє, транспортує та реалізовує) централізованою тепловою енергією житловий багатоповерховий сектор та об'єкти соціально-культурної і промислової сфери, що розташовані на території міста Івано-Франківська.

Системою централізованого теплопостачання охоплено 75% житлового фонду (переважно житловий фонд - багатоповерхівки 5-9 поверхів 70-90-х років забудови XX століття), 80 % установ та організацій діяльність яких фінансується з міського, обласного та державного бюджетів та 30% госпрозрахункових юридичних організацій м. Івано-Франківська.

Станом на 1 травня 2014 року централізоване теплопостачання здійснювалось до 601 житлових будинків з них 417 отримують централізоване гаряче водопостачання. Кількість квартир, які отримують теплопостачання становить 41 655 квартири, опалювальна площа яких становить - 1 378 270 м2. З них гарячу воду споживають 33 тис квартир. Квартирні лічильники встановлені у 28 975 квартирах.

Станом на 01.01.2014р ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» укладено 519 договорів на забезпечення тепловою енергією 1767 об'єктів м. Івано-Франківська, в тому числі на опаленню – 1749 об'єктів та 846 – на гарячу воду. Найбільшою категорією споживачів є житлові будівлі, які знаходяться на балансі муніципалітету, житлових кооперативів, підприємств та організацій. Підприємство класифікує їх як категорія споживачів «населення». Ця категорія складається із населення, яке обслуговується абонентською службою підприємства (ведеться окремий абонентський облік на кожну квартиру розміщену в житловому будинку), та будинків, які не знаходяться на абонентському обслуговуванні (нарахування проводиться за тарифами населення, але на заключний договір балансоутримувачу, який розподіляє самостійно вартість теплової енергії між квартирами такого будинку).

Підприємство самостійно формує тарифи на послуги теплопостачання і подає їх на розгляд та встановлення виконавчому комітету міської ради.

Діяльність ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” включає виробництво і реалізацію теплової енергії для опалення приміщень та підігріву води; ремонт обладнання котелень, центральних теплових пунктів (ЦТП), теплових мереж і систем гарячого водопостачання; розробку технічних умов на підключення споживачів до теплових мереж та систем гарячого водопостачання; виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію і ремонт об’єктів теплового господарства; а також нарахування та збирання платежів.

Основними цілями підприємства є зменшення витрат на виробництво теплової енергії, впровадження когенераційних установок на котельнях, для самостійного виробництва електроенергії, а також боротьба із боржниками.

На сьогодні переважна частина встановлених потужностей та обладнання системи теплопостачання наближається до критичних строків своєї експлуатації, більшість центральних теплових пунктів оснащена застарілим технологічним обладнанням. Забезпечення послугами теплопостачання міста здійснюється від районних та квартальних котелень з водогрійними котлами.

Існуюча система теплопостачання міста – це, в основному, закрита двотрубна система з залежною схемою приєднання систем опалювання споживачів. Більшість систем гарячого водопостачання споживачів підключена до теплових мереж за допомогою центральних теплових пунктів (ЦТП), інші – по незалежній схемі приєднання систем гарячого водопостачання та з відкритим водорозбором споживання.

Середній строк експлуатації котлів становить 16,5 років, зношення котлів складає близько 75%; системи транспортування теплової енергії до споживачів – приблизно 70%.

Таким чином, перед підприємством гостро стоїть питання модернізації системи теплопостачання, без чого виглядає неможливим якісне забезпечення потреб споживачів та утримання операційних витрат на економічно сприйнятливих рівнях.

Отже, державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомун-енерго» – це найбільша організація, яка забезпечує (в тому числі виробляє, транспортує та реалізовує) централізованою тепловою енергією житловий багатоповерховий сектор та об'єкти соціально-культурної і промислової сфери, що розташовані на території міста Івано-Франківська.

Державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго» входить до переліку підприємств, що займають монопольне становище в сфері реалізації централізованого теплопостачання у місті Івано-Франківську. Тобто, в даній сфері надання послуг у підприємства відсутня конкуренція

 

 

Зовнішнє та внутрішнє середовище функціонування підприємства

На зовнішнє середовище Державного міського підприємства «Івано-Франківськтеплокомуненерго» (надалі ДМП «ІФТКЕ»), впливають фактори прямого впливу (законодавство, постачальники, конкуренти, споживачі) та фактори непрямого впливу (загальна економічна ситуація у країні, соціальні фактори, політичні фактори та ін.).

В своїй діяльності ДМП «ІФТКЕ» керується багатьма законами Верховної Ради України, нормативами Кабінету Міністрів України та інших загальнодержавних і місцевих комітетів та організацій. Серед них: Конституція України, закони «Про комунальні підприємства та їх діяльність», «Про оподаткування підприємств», «Про банкрутство», «Про захист прав споживача», «Про охорону навколишнього середовища», «Про охорону здоров’я на робочому місці» та інші. [11]

Також підприємство повинно дотримуватися вимог органів державного регулювання. Ці органи забезпечують виконання законів у відповідних сферах своєї компетенції, а також вводять власні вимоги, що мають силу закону. Фінансово-господарська діяльність ДМП «ІФТКЕ» періодично контролюється і перевіряється контрольно ревізійним управлінням та податковою інспекцією, не частіше ніж 1 раз на рік.

ДМП «ІФТКЕ» має справу з багатьма постачальниками товарів, матеріалів, обладнання, які виграли тендер. Щодо забезпечення підприємства газом (основна складова і найдорожча для виготовлення теплової енергії), то воно потрапляє в залежність від ДК “Газ України”, так як він є єдиним постачальником газу за «космічними цінами». Серед постачальників труб стальних різних діаметрів, листа стального, кругляка, швелера, кутника, тобто металопрокату є ТзОВ «ЛММ Сервіс». Теплогідроізольованими трубами, колінами та компенсаторами ДМП «ІФТКЕ» забезпечує корпорація «Енергоресурс-інвест». Автозапчастинами забезпечує - ПП «Автостів». Поставку офісної та комп’ютерної техніки здійснює ТзОВ «Діавест».

Для росту і процвітання підприємства потрібно також постачальники капіталу. Для ДМП «ІФТКЕ» найбільш зручним інвестуванням є кредити банків, які використовуються для розширення виробничих можливостей та оновлення потужностей виробництва.

Споживачами теплової енергії, яку виробляє та реалізує ДМП «ІФТКЕ» є мешканці багатоповерхівок, бюджетні та державні установи (лікарні, заклади культури, школи, вузи), а також інші споживачі (приватні підприємства, відкриті та закриті акціонерні товариства).

Щодо конкурентів, то ДМП «ІФТКЕ» є монополістом виробництва і реалізації теплової енергії в м.Івано-Франківську. Хоча, до конкурентів можна віднести встановлення автономного опалення в багатоповерхівках, адже це призводить до розбалансування системи, а головне – до втрати споживача.

Головна мета ДМП «ІФТКЕ» - це отримання прибутку і його зростання в майбутньому. Основна ціль – прискорене зростання і виживання завдяки кваліфікованому керівництву. Основні завдання – перехід до прибуткового підприємства, організація праці та планування прибутку, збільшення оплати праці, а більш детальніше:

· організація виробничих процесів щодо реалізації теплової енергії;

· укладання довгострокових угод з постачальниками;

· вчасне і повне забезпечення підприємства необхідними матеріалами та обладнанням;

· оперативна діяльність щодо матеріально-технічного забезпечення підприємства;

· впровадження у виробничі процеси прогресивних технологій, нової техніки та передового досвіду щодо виготовлення та реалізації теплової енергії;

· підвищення рівня мотивації праці;

· проведення заходів щодо забезпечення охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії;

· здійснення контролю, проведення документацій них ревізій та перевірок у структурних підрозділах;

· здійснення інших видів діяльності, що не заборонені чинним законодавством;

· аналіз організаційної структури.

Вищою керівною ланкою ДМП «ІФТКЕ» є генеральний директор. Також керувати підприємством йому допомагають головний інженер, заступник директора з фінансів, заступник директора з реалізації та заступник директора з стратегічного розвитку. У головного інженера є 3 заступники, а саме заступником головного інженера з енергозбереження, заступником головного інженера з виробництва та заступником головного інженера з енергетики та новітніх технологій.

В ДМП «ІФТКЕ» чітко встановлені строки отримання заробітної плати (20-ті. числа кожного місяця). Заробітна плата розраховується бухгалтерами із з/п. на основі табелювання робочого часу, відпрацьованого кожним працівником за місяць. Заробітна плата перераховується на особовий рахунок кожного працівника в «Кредобанк», яку можна отримати за допомогою пластикової картки.

На підприємстві також існують правила і норми поведінки персоналу. Статус кожної посадової особи є чітко визначеним посадовими інструкціями, де передбачені функціональні обов’язки, права та відповідальність, а також порядок підпорядкування.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)