АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Засоби виразності графіки. Автопортрет

Читайте также:
  1. C. Надати хворому горизонтального положення тіла, ввести серцеві засоби.
  2. III. Тема: Стили руководства
  3. Апаратні і програмні засоби Internet. Протоколи TCP/IP. Доступ користувачів до мережі Internet, система адресації у мережі Internet.
  4. Банковская система: проблемы реформирования
  5. Банковская система: структура, функции Центрального банка и операции коммерческих банков.
  6. Валютная система:понятие, элементы, виды
  7. Вербальні та невербальні засоби спілкування з аудиторією
  8. Висвітлення прав дитини через засоби масової інформації
  9. Господарсько-правові засоби захисту прав споживачів
  10. Групові засоби навчання.
  11. Денежная система: понятие, элементы, типы, особенности современных денежных систем.
  12. Денежная система: понятие, элементы, типы.

Мета: познайомити з жанром образотворчого мистецтва «Портрет»;

навчити спостерігати; розвивати здібності, навички та вміння малювати портрет; формувати образне, логічне мислення, розвивати моторику рук.

Обладнання: навчальні плакати, схеми малювання обличчя людини;

репродукції картин відомих художників (Врубеля,Боровіковського, Т.Шевченка, Ватто та інші), малюнки дітей, учителя, ПК, презентації.

Тип уроку: комбінований.

 

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань і вмінь

Запитання

· Які жанри образотворчого мистецтва ви знаєте?

· Про що розповідає кожен із цих жанрів?

· Які жанри вам ще знайоми? Чому?

III. Мотивація навчальної діяльності.

Уявіть собі що вам запропонували стати членом екіпажу зорельоту. Можливо що саме ви будете капітаном, який поведе у подорож цей зореліт. Яким має бути капітан?

IV. Вивчення нового матеріалу

Робота з підручником. Сторінки 46-49 всі розглядають уважно

кожну сторінку, яке нове слово вам зустрілось? (автопортрет)

Кожний художник вивчав своє відображення у дзеркалі – автопортрет.

Робота на дошці.

Ваше обличчя має форму овала, яйця.

· Обличчя поділити по вертикалі та по горизонталі пополам;

· Від переносіці до бороди поділити ще пополам;

· Це –лінія низа носа, від носа до бороди пополам –це середина

· Рота. Ось три частини - для малюнка обличчя, ми намалювали.

· Малюємо око, ніс, рот.

 

V. Практичне завдання.

Спробуйте за допомогою дзеркала та олівця вивчити та правильно поділити своє обличчя за лініями розділу.

VI. Фізкультмінутка.

VII. Узагальнення та систематизація знань і вмінь учнів.

- Що таке автопортрет? З чого починається створення автопортрету?

- Які головні лінії ви знаєте?

VIII. Рефлексія.

IX. Підсумок уроку. Виставлення оцінок.

X. Домашне завдання.

Спробуйте відвідати віртуальні музеї в інтернеті та більш детально роздивиться портрети художників Врубеля, Боровіковського, Т.Шевченка, Ватто.


Урок №8

Тема: Серце космічного корабля

Мета: розширити знання учнів про графіку та її види; ознайомити учнів з видом графіки – плямами; виховувати внутрішню красу;

Обладнання: підручник, альбом, олівці, гумка, лінійка, мультимедійна презентація, ПК.

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

IІ. Актуалізація опорних знань

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Сьогодні важливий день. Ви побачите серце космічного корабля – його бортовий комп’ютер. Він надзвичайно потужний і має незвичну як для комп’ютера форму кулі. Вона білого кольору; освітлюється променем світла. Обов’язково треба ї намалювати. Для цього ми сьогодні вивчимо закони поєднання світла і тіні, опануємо прийоми штрихування.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу

Для того, щоб передати в малюнку відчуття тривимірності простору, художники, крім законів перспективи, також використовують закони світлотіні. Адже саме поєднання світла і тіні створює враження матеріальності зображуваного об’єкта, дозволяє надати предмету щільності та передати на площині аркуша його форму та об’єм.

Розподіл світла та тіні відбувається закономірно. На характер світлотіні впливає освітленість, яка залежить від: сили джерела світла, відстані між предметом і художником; відстані між джерелом світла і предметом. Поєднання світла та тіні створює основні градації світлотіні:

Світло – найбільш освітлена частина поверхні предмета

Відблиск – найсвітліше і найяскравіше місце на ділянках вигину або зламу форми круглих предметів,, поверхня яких блискуча.

Напівтінь – частина поверхні предмета, розташована під кутом до джерела світла, займає проміжне положення між світлом і тінню

Тінь – неосвітлена частина предмета

Рефлекс – віддзеркалення світла ід навколишніх об’єктів на тіньовій частині у вигляді світлової плями з розмитими краями

Тінь від предмета – тінь, яка з’явилась на поверхні внаслідок загороження її від світла іншим предметом

За допомогою світлотіні можна передавати характер поверхні зображуваного предмета – його фактуру. Так, наприклад, для створення ілюзії блискучої поверхні можна нанести відблиск на неї.

Освітленість посилюється з наближенням до джерела світла, а з віддаленням – слабшає.

 

V. Практичне завдання

Створіть графічну композицію «Бортовий комп’ютер – серце космічного корабля». Зобразіть комп’ютер у форму кулі.

VІ. Фізкультхвилинка

VІ. Узагальнення і систематизація знань і вмінь учнів.

· Що впливає на розподіл світла і тіні на поверхні предмета?

· Назви і покажи на приладі основні градації світлотіні.

VIII. Рефлексія.

IX. Підбиття підсумків уроку. Виставлення оцінок.

X. Домашнє завдання.

Урок №9

Тема уроку: «Колорит планети МАРС»

Мета уроку: ознайомити з жанром образотворчого мистецтва «Пейзаж», «Живопис», згадати які хроматичні та ахроматичні кольори застосовують у живописі, навчити дітей передавати повітряну перспективу (на передньому та дальньому планах), познайомить з влаштуванням Сонячної системи (планети Марс).

Обладнання: малюнки пейзажів у холодному та теплому колориті; малюнки дітей та вчителя «МАРС», підручник, книжки про «Космос», «Найцікавіше про Космос», папір, воскова крейда, акварельні фарби, пензли, олівець.

ХІД УРОКУ

I. Організація класу.

II. Актуалізація опорних знань.

- Згадайте скільки планет у Сонячної системи?

- Як ви гадаєте чому людей так вабить планета Марс?

- Що таке хроматичні та ахроматичні кольори?

III. Мотивація навчальної діяльності.

Сьогодні ми з вами на нашому зорельоті віддаляємось від рідної Землі. Попереду наш чекає загадкова червона планета – МАРС. Давайте роздивимося ії ближче.

IV. Вивчення нового матеріалу.

Галактика – це гігантська зоряна система, що включає мільярди зірок. Сонячна система виникла 5 мільярдів років тому. На місці сонячної системи знаходилась газопилова хмара. Під час руху матерія оберталась навколо центра цієї хмари і утворилося майбутнє Сонце. Ми вже з вами згадали що в сонячній системі 9 планет: Меркурій, Венера,Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон. Крім великих планет, до Сонячної системи входять понад 60 супутників, десятки тисяч астероїдів, мільйони комет, неймовірна кількість дрібних уламків і пилу. Найбільшою вершиною Сонячної системи називають гору Олімп на Марсі. Її висота досягає 24 км. Діаметр основи гори – 550км. Чому Марс називають червоною планетою?

У ґрунті Марсу містяться оксиди заліза. Це родичі іржі, яка завжди має червонуватий відтінок. Під час сильних пилових бур, Марс має червоний колір. Цей відтінок планети можемо спостерігати із Землі.

Яка будова Марса? Рідке ядро складається із заліза та його сплавів. Ось ми сьогодні зі свого зорельоту побачимо як виглядає Марс. Цей малюнок буде зватися - пейзажем – картина в якої відтворюються реальні види місцевості, архітектури, споруди, міста, села, гори, ліса й моря, озера. Ми знаємо, що в живописі застосовують хроматичні кольорі (від слова «хромос» - колір), які мають у своєму складі барвник. Її поділяють на відтінки теплі і холодні.

Робота з підручником. ( Стр. 62-63.) У живописі для передання простору застосовують повітряну перспективу. За її законами з відділенням кольори втрачають яскравість і насиченість, чіткість обрисів предметів втрачається.

Порівняйте яскравість кольорів і чіткість предметів на передньому і дальньому планах. На малюнках американських художників ви бачите репродукції космічних фантазій. На сторінці 64-й різномаїття відтінків червоного кольору – дуже уважно подивіться і запам’ятайте.

V. Фізкультхвилинка.

VI. Практична робота.

Намалюйте гуашевими фарбами марсіанський пейзаж. Використайте різноманітні відтінки червоного кольору. Згадайте повітряну перспективу. Спочатку виконайте ескіз та визначте, що буде зображено на передньому та дальньому планах. Оберіть основний колір – червоний. Для передання глибини простору застосуй прийоми нагороджування, яскравість і чіткість зображення на передньому плані.

VII. Узагальнення та систематизація знань і вмінь учнів.

· З якою темою ми познайомились?

· Що таке живопис?

· Що таке колорит? Як називається кольори, що мають у своєму складі барвник?

· За якої погоди сонячної чи похмурої, явище повітряної перспективи будже найбільш виявленим? Поясни свою думку.

VIII. Рефлексія.

- Що найбільше вам сподобалось на уроці?

IX. Підсумок уроку. Виставлення оцінок.

X. Домашне завдання.

Доберіть відтінки до кожного із хроматичних кольорів (з кольорового паперу, вирізок із непотрібних кольорових журналів тощо) та склади їх в окремі папки. Вони знадобляться тобі для створення аплікацій, колажів, іншої творчої роботи.

 

Урок № 10


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)