АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Робота з підручником. Порівняйте варіанти розміщення елементів оформлення на візитках (ст

Читайте также:
  1. II. Методична робота.
  2. VIIІ. Самостійна робота.
  3. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін.
  4. Будова і робота фільтрів.
  5. Вимоги безпеки при виконанні робіт на повітряних лініях (робота на опорах)
  6. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  7. Дана робота може бути використана класними керівниками 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.
  8. Дипломна (магістерська) робота на тему: «Психологічне становлення соціометричного статусу школяра в учнівському колективі»
  9. ДИПЛОМНА РОБОТА
  10. за підручником А.Несвіт
  11. І. Методична робота.
  12. ІІІ. Методична робота

Порівняйте варіанти розміщення елементів оформлення на візитках (ст. 146)

Подивіться, якими лаконічними були прадавні малюнки. Яке із зображень людей вам подобається, чим воно вас привабило? (ст. 147)

Роздивіться використання антропоморфних орнаментів у декоративно-прикладному мистецтві (ст. 148)

Порівняйте прийоми стилізації людини у вишивці, гончарстві, ювелірних виробах. Зверніть увагу на стилізацію фігури людини у графіці, зокрема на піктограмах (ст. 149)

V. Фізкультхвилинка

 

VІ. Практичне завдання

Створіть ескіз візитної картки для членів космічної експедиції із застосуванням антропоморфного орнаменту. Використовуйте кольоровий папір та гуаш, а також художні техніки: витинанку й аплікацію. А вдома спробуйте знайти емблеми організацій зі стилізованим зображенням людини

 

VІІ. Узагальнення і систематизація знань та вмінь учнів.

· Як називається орнамент із стилізованим зображенням людини?

· Наведіть відомі вам приклади використання антропоморфних орнаментів на предметах побуту, одязі.

VIII. Рефлексія.

IX. Підсумок уроку. Виставлення оцінок.

X. Домашне завдання:

 

 

Клас Дата ___________

Урок №

Тема: Мистецькі подарунки космічним друзям

Мета: дати загальне поняття про декоративно-прикладне мистецтво, ознайомити з його видами; поповнити словниковий запас специфічними термінами; розвивати творчі здібності, фантазію, уяву дітей, образне мислення, вміння бачити прекрасне; прищеплювати любов до творів декоративного мистецтва; виховувати повагу до праці народних майстрів

 

Обладнання: підручник, альбом, олівці, лінійка, гумка

Тип уроку: комбінований.

 

ХІД УРОКУ

І.Організаційний момент

IІ.Актуалізація опорних знань

· Як ви можете сформувати поняття «Декоративно-прикладне мистецтво?»

· Які види декоративно-прикладного мистецтва ви знаєте?

· Де ми можемо зустрітися з декоративно-прикладним мистецтвом?

ІІІ.Мотивація навчальної діяльності

У культурах багатьох народів нашої планети здавна часів сформувалася традиція обмінюватися подарунками на свята та інші урочисті події. Отримані подарунки були знаком людської гідності як дарувальника, так і того, хто їх приймає. У слов’янських народів головний предмет дару – хліб (каравай), що втілює багатство, життєву силу і долю. Також дарували посуд, тканину, одяг. Підготовка подарунків – найцікавіше і найприємніше заняття перед зустріччю з друзями. Космічним друзям треба передати такі подарунки, щоб вони відчули в них щиру вдачу землян, їхню вікриту душу, вочевидь побачили надзвичайну майстерність народних і професійних митців минулого і сьогодення. Тому найкращу подарунки – вироби декоративно-прикладного мистецтва.

ІV. Вивчення нового матеріалу

Декоративно-прикладне мистецтво – вид мистецтва, спрямований на формування художньо-естетичного середовища людини, створення мистецьких виробів для побуту. Твори декоративно-прикладного мистецтва мають свій художній зміст та декоративну образність. Вони пов’язані з національними особливостями, народними звичаями та традиціями. Виготовляються зазвичай з дерева, каменю, глини, соломи, тканини, скла, металу. За технікою виконання розрізняють декоративний розпис, художню різьбу та карбування, вишивку, ткацтво тощо. Найдревнішим видом оздоблення виробів декоративно-прикладного мистецтва є орнамент

Робота з підручником.

 

Погляньте на подарунки – твори декоративно-прикладного мистецтва, якими пошановували іноземні гості керівників різних держав (ст. 153)

 

Роздивіться твори декоративно-прикладного мистецтва. Який з них, на вашу думку, найкращий подарунок рідним та друзям? (ст. 154)

 

Подумайте, як матеріал та техніка виготовлення вплинули на характер візерунків декоративних тарілок; З яких матеріалів виготовлені народні іграшки? (ст. 155)

 

V. Практичне завдання (на вибір)

Підготуйте ескіз подарунка космічним друзям. Намалюйте гуашшю: декоративну композицію за мотивами петриківського розпису; один з виробів ДПМ (глечик, тарілку, рушник, килим); виліпіть з пластиліну народну традиційну іграшку. Красиво розмістить малюнок на аркуші: оберіть вертикальний або горизонтальний формат, визначте оптимальний розмір зображення, правильно передайте особливості форми предмета, відповідно до форми розмістіть декор, доберіть гармонійне поєднання кольорів. Дотримуйтесь ритмічного чергування елементів орнаменту.

VІ Фізкультхвилинка

VІІ. Узагальнення та систематизація знань та вмінь учнів.

· З якими видами ДПМ ми сьогодні познайомились?

· Які ти знаєш характерні риси народного українського орнаменту?

· Чи використовуєш ти традиції писанкарства, петриківського розпису у своїй творчості?

VIII. Рефлексія.

IX. Підсумок уроку. Виставлення оцінок.

X. Домашне завдання:

Клас Дата__________

Урок №

Тема: Декоративне панно «Планета Земля»

Мета: розширити знання про види мистецтва, зокрема декоративно-прикладного мистецтва; познайомитися з декоративним мистецтвом; згадати вивчені види мистецтва; розвивати світосприйняття та уяву.

 

Обладнання: підручник, альбом, олівці, лінійка, гумка, гуаш, палітра, палітра, приклади панно, ілюстрації з видами ДПМ.

Тип уроку: комбінований.

 

ХІД УРОКУ

І.Організаційний момент

IІ.Актуалізація опорних знань

· Які види мистецтва ви знаєте?

· Які види ДПМ ми вже вивчили?

· Охарактеризуйте кожен вид декоративно-прикладного мистецтва

ІІІ.Мотивація навчальної діяльності

Сьогодні буде створено найголовніший подарунок мистецькому фестивалю від землян – живописне декоративне панно «Планета Земля». Воно прикрасить експозицію виставкового залу нашої планети на міжгалактичній виставці. «Досягнення цивілізацій». Як і наша чудова планета – воно має бути різнобарвним і багатим на красивих людей, яскраву природу, щасливі події тощо.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу

Декоративне мистецтво – вид мистецтва, що вносить художню організацію в усі сфери життя людини. Розділяється на:

· Монументально-декоративне мистецтво, яке разом з архітектурою формує художньо-естетичне просторове і предметне середовище людини (архітектурний декор, декоративні рельєфи, статуї, декоративний живопис);

· Декоративно-прикладне мистецтво (побутові художні вироби);

· Оформлювальне мистецтво (художнє оформлення свят, експозицій на виставках і в музеях, вітрин)

 

Має багато спільного з дизайном – художнім конструюванням промислових виробів

Що можна розповісти космічним друзям про нашу планету? Це і різноманітна природа, архітектура міст і сіл, життя і праця людей. А що ви хочете намалювати на згадку про нашу планету, рідний край?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)