АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правовий режим земель, наданих для потреб забезпечення оборони країни

Читайте также:
  1. Assert срабатывает только в режиме Debug
  2. C. Забезпечення прохідності дихальних шляхів при підозрі на травну голови і хребта
  3. I. Производство, потребление, распределение, обмен (обращение)
  4. II Нагрузочный режим
  5. III. Формирование тоталитарного режима
  6. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  7. PrPf употребляется в тех предложениях, которые можно адекватно переформулировать в виде предложений в настоящем иди будущем времени.2
  8. V1: Формы взаимодействия продавца и покупателя на потребительском рынке
  9. VI.1. Описание потребителей
  10. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  11. А) По данным таблицы строим график потребления
  12. А) потребление и производство

1. Поняття і предмет земельного права.

Земельне право - самостійна галузь права, що представляє собою сукупність правових норм, що регулюють відносини щодо використання та охорони землі як природного ресурсу; умови і засоби виробництва з метою організації раціонального використання та охорони землі; поліпшення та відтворення родючості ґрунтів; охорону прав та законних інтересів суб'єктів земельних відносин.
Як наука – сукупність поглядів, думок, суджень про тлумачення правових норм та їх взаємодії з іншими галузями права.
Як навчальна дисципліна – це система знань про основні положення та зміст зем права.
Предметом земельного права є суспільні земельні відносини, зумовлені особливими специфічними властивостями землі як об'єкта суспільних відносин у тій частині, в якій вони регулюються нормами земельного права.
Отже, предметом земельного права є певна група суспільних відносин, що виникають у зв'язку з розподілом, використанням та охороною земель і регулюються нормами земельного права.

2. Методи регулювання в земельному праві.

Методи правового регулювання - це такі способи, за допомогою яких держава забезпечує необхідну їй поведінку людей як учасників правовідносин.
Імперативний метод – встановлення правил і заборон
Диспозитивний метод – альтернатива вибору поведінки.
У земельно-правовій літературі висловлена обґрунтована точка зору, згідно з якою існують три основні різновиди диспозитивного методу регулювання земельних відносин - рекомендаційний, санкціонований і делегований.
Рекомендаційний метод правового регулювання полягає у наданні можливості альтернативного поведінки суб'єкта земельних відносин, коли суб'єкт має можливість самостійно вибрати спосіб своєї поведінки для досягнення поставленої мети. Так, у статтях 140-141 ЗК України серед підстав припинення прав на земельну ділянку передбачено право добровільної відмови власника землі або землекористувача від права на земельну ділянку.
Санкціонований метод полягає в тому, що рішення про реалізацію своїх земельних повноважень суб'єкт земельних відносин приймає самостійно, але рішення приймає чинності тільки після затвердження відповідним органом.
Делегуючий метод правового регулювання полягає в наданні прав і свобод суб'єктам земельних відносин з того чи іншого кола правомочностей. Прикладом делегованого методу регулювання земельних відносин може бути ст. 11 ЗК України, згідно з якою повноваження районних у містах рад у галузі земельних відносин визначаються міськими радами.
Метод екологізації – встановлення екологічних норм.

3. Принципи земельного права: загально-правові та спеціально-правові принципи.

Принципи земельного права реалізуються шляхом відтворення основних положень у земельному законодавстві, які пронизують його систему та вдосконалюються разом з їх розвитком. Виходячи з цього принципи земельного права поділяють на конституційні, загальні та спеціальні.

Конституційні принципи є універсальними і властивими усім галузям права. Загальні принципи є результатом відтворення конституційних принципів права. Конституційні та загальні принципи відображаються в земельному законодавстві, набуваючи характеру і змісту спеціальних земельно-правових принципів. Тому наявний взаємозв'язок конституційних, загальних та спеціальних принципів. Проте особливий інтерес тут становлять спеціальні принципи земельного права.

Загально-правові:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)