АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основи економічного зростання

Читайте также:
  1. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  2. Аналіз суті та практичних висновків моделі економічного зростання Р. Солоу.
  3. Аналітичний метод економічного аналізу
  4. Балансовий метод економічного аналізу
  5. Види економічного аналізу
  6. Види економічного аналізу
  7. Види економічного аналізу .
  8. Визначення осідання грунту основи масивних ГТС.
  9. Вплив бідності на процеси макроекономічного розвитку.
  10. Г) модель із фіксованим обсягом (модель економічного обсягу замовлення) і модель із фіксованим періодом (періодична модель).
  11. Джерела економічного зростання у моделі Солоу. Внесок факторів виробництва в економічне зростання. Залишок Солоу.
  12. Економічне зростання та економічний розвиток, співвідношення понять.

Воєнні замовлення під час Другої світової війни, які з червня 1940 р. до вересня 1944 р. становили 175 млрд дол. США, були потужним стимулом зростання американської економіки. Це єдина країна світу, економіка якої вийшла із війни значно міцнішою (національний дохід країни збільшився вдвічі). Цьому сприяло також державне інвестування галузей промисловості. Після війни частка США дорівнювала 60 % промислової продукції, 2/3 золотого запасу і 1/3 експорту капіталістичного світу. Такий потенціал дав змогу США на середину 1947 р. швидко й успішно переорієнтувати свою економіку на випуск мирної продукції. Все це супроводжувалося концентрацією виробництва і централізацією капіталу. Посилилися позиції великих виробників.

За період 1940—1944 рр. частка США у світовому виробництві індустріально розвинутих країн капіталістичного світу зросла з 35 до 55 %, а в експорті товарів — з 14 до 33 %. На Бреттон-Вудській міжнародній валютно-фінансовій конференції у кінці війни закріпили долар як головну валюту міжнародних платежів і розрахунків. Він отримав привілейоване становище резервної валюти. Організоване грошове господарство зберегло на тривалий період завищений курс долара.

В основі швидкої перебудови була американська модель економічного розвитку суспільства, в якій значне місце зайняло державне регулювання суспільного виробництва. У післявоєнні роки роль держави в економіці зросла. Проте регулювання економіки, маючи значний вплив на деякі види економічної активності або навіть контролюючи їх, не змінювало головного устрою економіки. З одного боку, держава все більше втручалась у процес економічного розвитку, відповідальна за розв'язання багатьох економічних проблем, пов'язаних із виробництвом, розподілом продукції, а з іншого — не лише збереглися, а й набули подальшого розвитку ринкові відносини. Посилення регулювальних функцій держави виявилося у збільшенні обсягів урядових закупок, наданні субсидій приватним фірмам, здійсненні сприятливої податкової політики. Відбувався подальший розвиток державного підприємництва. Держава ставала великим власником і в усе більших масштабах виробляла товари та надавала послуги.

Одним із перших заходів американського уряду в галузі державного регулювання в післявоєнний період було видання "Акта про зайнятість" (1946). Згідно з ним у країні передбачалося досягти шляхом економічного регулювання максимальної зайнятості не тільки людей, а й виробничих ресурсів. У документі зазначалося, що федеральний уряд бере на себе відповідальність за застосування всіх практично можливих засобів з координації і використання всіх його планів, щоб забезпечити максимум зайнятості та продукції. В акті йшлося про потребу заходів з організації громадських робіт і стимулювання бюджетної політики, спрямованої на досягнення зайнятості.

Відповідно до виданого у тому самому році "Акта про реорганізацію законодавства" запровадили представлення на початку кожної регулярної сесії конгресу доповіді президента про економічний стан країни і заходи економічного регулювання. Таке повідомлення на основі вивчення стану й тенденцій розвитку господарства мав готувати вперше в історії США створений Комітет економічних радників при президентові. У ньому мали відображатися чотири напрями:

1) рівень зайнятості, виробництва й купівельної спроможності; необхідний рівень для досягнення максимуму зайнятості, виробництва й купівельної спроможності;

2) наявні тенденції та передбачувані — ті, що виникають у цих трьох сферах;

3) економічна програма федерального уряду, умови її виконання;

4) рекомендації нового законодавства.

Із часів першого виступу перед конгресом у січні 1947 р. Г. Трумена і донині доповіді вважають програмою дій урядів США. їх реалізація уже в 50—60-х роках створила передумови і механізми для практичного переходу до нового інформаційного етапу розвитку.

План Маршалла

Особливе місце у зовнішньоекономічній політиці США в післявоєнний період посідала Західна Європа. Технологічні переваги і найвище продуктивність праці, величезні прибутки корпорацій та держави дали можливість США фінансувати нові капіталовкладення як усередині країни, так і за її межами. Для соціально-економічної стабілізації західноєвропейських союзників США ухвалили програму "Відродження Європи", яку погодили з великими монополіями та банками. Програму проголосив державний секретар США Дж. Маршалл (1880—1959). Потім її назвали планом Маршалла.

Згідно з цим планом передбачалося надання на певних умовах позик і кредитів. У ньому погодилися взяти участь 16 європейських країн (Австрія, Бельгія, Велика Британія, Греція, Данія, Ірландія, Ісландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Туреччина, Франція, Швейцарія, Швеція), які в липні 1947 р. уклали конвенцію про створення спеціальної Організації європейського економічного співробітництва (з 1961 р. — Організація економічного співробітництва і розвитку). У березні 1948 р. до плану Маршалла приєдналася Західна Німеччина. У доповіді, представленій Комітетом шістнадцяти, сума очікуваних американських кредитів становила 29—30 млрд дол. США на чотири роки (1948—1951). Після розгляду доповіді у спеціальних комітетах, які створив президент США, суму кредитів зменшили до 17 млрд дол., я фактично вона становила за період з квітня 1948 р. до липня 1952 р. 12,2 млрд дол. США. Однак 2/3 цієї суми отримали чотири провідні країни — Велика Британія, ФРН, Франція та Італія. Продовольство, пальне, міндобрива становили 70 % допомоги. Водночас американський бізнес вигідно скуповував західноєвропейські підприємства.

Виконання плану передбачало низку жорстких обмежень, встановлених США. Одержувачі кредитів мали відмовитися від націоналізації промисловості, надати повну свободу приватному підприємництву під час гальмування розвитку конкурентних із США галузей промисловості, зняти обмеження імпорту американських товарів і знизити ввізні митні платежі, обмежити торгівлю із соціалістичними країнами, забороняли також вивозити товари, завезені з США. Дотримання цих умов контролювала спеціально створена Адміністрація економічного співробітництва.

США, незважаючи на такі жорсткі обмеження, сприяли створенню умов для відродження економік західноєвропейських країн, утримавши країни Західної Європи від переходу на соціалістичний шлях. У поєднанні з виконанням власних економічних програм план Маршалла допоміг у післявоєнний період відновити функціонування економіки західноєвропейських країн; сприяв зростанню випуску продукції в базових галузях, розвитку внутрішньо-європейської торгівлі, зменшенню дефіциту бюджету і темпів інфляції, збільшенню обсягів виробництва таких необхідних ресурсів, як сталь, цемент, вугілля, шахтове, енергетичне й текстильне устаткування, калійні міндобрива, нафтопродукти, транспортні засоби. Окупаційна влада США також підтримувала реформи ліберального спрямування.

"Холодна війна" призвела до того, що план Маршалла використовували як програму сприяння країнам — учасницям американської воєнної допомоги. Однак він сприяв і післявоєнному розколу Європи на дві системи — капіталістичну і соціалістичну, формуванню військово-політичного блоку західних країн, посиленню "холодної війни" проти соціалістичних країн.

Функції Організації європейського економічного співробітництва передали Північноатлантичному союзу (НАТО), а наприкінці 1951 р. функції Адміністрації плану Маршалла — Управлінню взаємної безпеки. У Брюсселі створили Бюро з питань військового виробництва з метою переведення промисловості на воєнні рейки. Таким суперечливим був результат економічної допомоги США західноєвропейським країнам, яка ввійшла в історію як план Маршалла.

Довготерміновим наслідком такої допомоги вважають також те, що складові американської моделі економічного розвитку, застосовані з урахуванням національної специфіки, першими почали використовувати відносно індустріально розвинуті держави Західної Європи, а також Японія, які перебували в зоні окупації США. Перейнявши економічні механізми, що більше підходили для нового етапу розвитку, ці країни швидко розвивалися. Такий розвиток через три-чотири десятиліття після закінчення Другої світової війни привів до нового групування сил у світі. З розпадом СРСР і світової системи соціалізму сформувалося два економічних центри, які прагнули зрівнятися за могутністю з США: Європейський Союз і група країн Південно-Східної Азії. Жоден із них не монолітний, у кожному є дві-три країни, що ведуть боротьбу за лідерство. Проте нині в умовах економічного розвитку США посідають перше місце у світі за обсягом номінального ВВП (більше 13 трлн дол. США) і третє — за ВВП на особу (тис. дол.) після Люксембургу і Норвегії.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)