АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Операційні рахунки

Читайте также:
  1. VI.Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  2. Взаємозв’язок балансу і рахунків. Активні та пасивні рахунки.
  3. Платіжний баланс та його розрахунки.
  4. Регулюючі рахунки.
  5. Синтетичні та аналітичні рахунки. Їхній взаємозв’язок
  6. Структура системи національних рахунків: сектори, економічні операції та рахунки.

Операційні рахунки призначені для обліку витрат, доходів і результатів діяльності підприємства. Ці рахунки мають велике значення оскільки забезпечують інформацію про витрати і доходи по операційній діяльності та визначення фінансових результатів від цієї діяльності.

На відміну від матеріального, на операційному рахунку відображається рух не одного, а всіх видів ресурсів, що беруть участь у здійсненні того або іншого господарського процесу.

За призначенням і будовою операційні рахунки поділяються на групи:

1. збірно-розподільчі;

2. бюджетно-розподільчі;

3. калькуляційні;

4. номінальні;

5. порівняльні.

1) Збірно-розподільчі рахунки призначені для обліку (попереднього збирання) накладних витрат, пов’язаних з організацією, обслуговуванням, управлінням цехами та іншими виробничими підрозділами основного і допоміжного виробництв з метою наступного розподілу їх між відповідними об’єктами. Необхідність використання збірно-розподільчих рахунків зумовлена тим, що зазначені витрати в момент їх здійснення не можливо прямо віднести на ті чи інші об’єкти (наприклад, витрати по обслуговуванню виробництва й управлінню та ін.).

До збірно-розподільчих належить, зокрема, рахунок “Загально виробничі витрати”.

2) Бюджетно-розподільчі рахунки використовуються для розмежування витрат і доходів між суміжними звітними періодами (місяцями, кварталами, роками) з метою рівномірного включення в затрати виробництва (обігу) або відображення в обліку одержаних доходів. Використання цих рахунків дає змогу визначити витрати і доходи саме того періоду, якого вони стосуються, не залежно від часу фактичного витрачання коштів або отримання доходів.

Бюджетно-розподільчі рахунки можуть бути:

- активними (рахунок “Витрати майбутніх періодів”);

- пасивними (рахунок “Доходи майбутніх періодів”).

Рахунок “Витрати майбутніх періодів” призначений для обліку витрат, фактично здійснених у звітному або попередніх звітних періодах, але які підлягають віднесенню до на витрати майбутніх періодів. До них належать, наприклад, витрати на освоєння нових видів продукції, сплачена наперед орендна плата за взяті в оренду основні засоби, суми передплати періодичних видань та ін.

Рахунок “Доходи майбутніх періодів” призначений для обліку доходів, одержаних у поточному періоді або попередніх звітних періодах, але які належать до наступних звітних періодів (наприклад, орендна плата, отримана від орендарів авансом в рахунок платежів наступних періодів тощо). На кредиті цього рахунка в кореспонденції з дебетом рахунків по обліку грошових коштів (рахунки “Каса”, “Рахунки в банках” та ін.) відображають суми одержаних доходів, що відносяться до майбутніх періодів, а на дебеті – зарахування суми доходів з наростанням тих періодів, до яких вони належать, на відповідні рахунки обліку доходів звітного періоду (рахунки “Доходи від реалізації”, “Інші доходи”). Сальдо цього рахунка може бути тільки кредитовим і показує суму доходів, яка належить до майбутніх періодів.

3) Калькуляційні рахунки призначені для обліку сукупності витрат, пов’язаних з виробничим процесом, і визначення фактичної собівартості виготовленої продукції (виконаних робіт, наданих послуг). За даними цих рахунків складають калькуляцію, якість складання якої значною мірою залежить від правильності обліку виробничих затрат на калькуляційних рахунках.

До калькуляційних належать рахунки: “Виробництво”, “Капітальні інвестиції” (субрахунки “Капітальне будівництво”, “Придбання (виготовлення) основних засобів”, “Формування основного стада” тощо).

4) Номінальні рахунки. До них належить рахунок “Собівартість реалізації” (призначений для узагальнення інформації про собівартість реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг), а також рахунки, призначені для обліку операційних витрат, які не включаються до собівартості:

- “Адміністративні витрати” – призначений для обліку загальногосподарських витрат, пов’язаних з управлінням і обслуговуванням підприємства в цілому;

- “Витрати на збут” - призначений для обліку витрат, пов’язаних зі збутом (реалізацією) товарів, робіт, послуг;

- “Інші витрати операційної діяльності” - призначений для обліку інших операційних витрат.

До витрат, які не пов’язані з операційною діяльністю і які також не підлягають включенню до собівартості продукції (товарів, робіт, послуг), належать:

- фінансові витрати. Рахунок “Фінансові витрати” призначений для обліку витрат фінансової діяльності підприємства, зокрема витрат, пов’язаних з нарахуванням і сплатою відсотків за користування кредитом, іншим позиковим капіталом;

- втрати від участі в капіталі. Рахунок “В втрати від участі в капіталі” призначений для обліку втрат від зміни вартості інвестицій в асоційовані, дочірні та спільні підприємства;

- інші витрати. Рахунок “Інші витрати” призначений для обліку витрат, які виникають у процесі звичайної діяльності (крім фінансових витрат), але не пов’язані з виробництвом чи реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), зокрема: собівартість реалізованих необоротних активів і майнових комплексів, втрати від уцінки та списання необоротних активів, втрати від не операційних курсових різниць та ін.).

5)Порівняльні рахунки призначені для обліку відповідних господарських процесів і виявлення результатів про них. До порівняльних належать рахунки “Фінансові результати” і “Втрати від браку”.

Рахунок “Фінансові результати” призначений для обліку і узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності, надзвичайних подій. На кредит цього рахунку наприкінці звітного періоду списують суми доходів, одержаних від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності (в кореспонденції з дебетом рахунків: “Доходи від реалізації”, “Доходи від участі в капіталі”, “”Інший операційний дохід”, “Інші фінансові доходи”, “Інші доходи”, “Надзвичайні доходи” тощо). На дебет рахунка “Фінансові результати” наприкінці звітного періоду списують:

- собівартість реалізованої готової продукції, товарів, робіт, послуг (з кредиту рахунку “Собівартість реалізації”);

- адміністративні витрати (з кредиту рахунку “Адміністративні витрати”);

- витрати по реалізації продукції (з кредиту рахунку “Витрати на збут”);

- інші витрати і втрати (з кредиту відповідних рахунків).

Порівнянням кредитового і дебетового оборотів на рахунку “Фінансові результати” визначають суму чистого прибутку (збитку), яка списується на рахунок “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”. При перевищенні кредитового обороту рахунку “Фінансові результати” над дебетовим, підприємство має прибуток і навпаки.

На дебеті рахунку “Брак у виробництві” відображають собівартість забракованої продукції, а також витрати на виправлення браку (якщо брак виправний), а на кредиті – суми, що відносяться на зменшення втрат від браку (вартість доходів, одержаних від бракованої продукції, утримання із заробітку винуватців браку, сума відшкодувань, одержаних від постачальників недоброякісних матеріалів тощо).


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)