АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 2. Об’єктивні основи та етапи економічної інтеграції

Читайте также:
  1. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  2. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  3. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  4. Аналіз сучасної економічної ситуації
  5. Апарати для розділення неоднорідних мас
  6. Б.Механізм відновлення економічної рівноваги, що порушується сукупним попитом, або сукупною пропозицією.
  7. В історії оподаткування (у глобальному масштабі) зазвичай виділяють три етапи.
  8. В якості економічної моделі справжнього соціалізму економічні радники Горбачова певний час вбачали
  9. Вибір економічної стратегії
  10. Вибір моделей макроекономічної політики в Україні.
  11. Види зовнішньоекономічної діяльності
  12. Види зовнішньоекономічної діяльності

Інтернаціоналізація господарського життя у другій половині XX століття стала провідною тенденцією розвитку сучасного світового господарства. Одна з основних тенденцій глобальної інтернаціоналізації світового господарства як результату розвитку міжнародного поділу праці і міжнародної кооперації виробництва проявляється в утворенні великих зон впливу тієї чи іншої держави або групи найбільш розвинених країн. Ці країни і групи держав стають своєрідними інтеграційними центрами, навколо яких групуються інші держави, утворюючи своєрідні материки в океані світових господарських зв'язків. Економічна інтеграція, у свою чергу, створює умови для прискорення інтернаціоналізації виробництва країн - учасниць цього процесу та вирівнювання їх основних соціально-економічних параметрів. Схематично процеси, які ведуть до економічної інтеграції, можна виразити наступним ланцюжком взаємозалежності (зі зворотним зв'язком): розвиток продуктивних сил <-> міжнародний поділ праці <-> інтернаціоналізація виробництва і капіталу <-> економічна інтеграція. На економічну інтеграцію істотним чином впливають два фактори: науково-технічний прогрес і транснаціональні корпорації.

Накопичений досвід розвитку інтеграційних процесів у світовому господарстві свідчить про необхідність проходження чотирьох етапів у становленні та розвитку економічної інтеграції (Див. Додаток № 1):

1. Утворення зони вільної торгівлі з відміною митних тарифів та інших обмежень між країнами-учасницями. На цій стадії країни-учасниці скасовують взаємні торговельні бар'єри, але зберігають повну свободу дій в економічних зв'язках з третіми країнами. Наприклад, право на скасування або введення нових мит, право на укладення торгово-економічних договорів, угод, альянсів. Внаслідок цього між країнами зберігаються митні кордони і пости, які контролюють походження товарів, які перетинають їхні державні кордони і, відповідно, перешкоджають пільговим ввезення товарів з третіх країн. Класичним прикладом такої зони вільної торгівлі вважається Європейська асоціація вільної торгівлі, яка існує з 1960 року.

2. Освіта митного союзу з встановленням єдиних тарифів в торгівлі і в русі робочої сили та капіталу. На цьому рівні інтеграції держави не тільки усувають взаємні торговельні бар'єри, але й засновують єдину систему зовнішніх торговельних бар'єрів і загальних мит по відношенню до третіх країн. При цьому митні служби на внутрішніх кордонах скасовуються, а їх функції передаються відповідним службам на зовнішніх кордонах. Виникає єдиний митний простір, обмежений межами країн, які входять до нього. Прикладом такої освіти є Європейське економічне співтовариство, яке переросло в Європейський Союз.

3. Виникнення економічного союзу, що представляє собою початкову фазу реальної економічної інтеграції. На цьому ступені держави домовляються про вільне переміщення через національні кордони не тільки товарів, але і всіх чинників виробництва, включаючи капітал, робочу силу, технології, інформацію. У результаті формується загальний ринковий простір, так званий загальний ринок.

4. Повна інтеграція з єдиною економічною політикою, спільною валютою та органами наднаціонального регулювання. Досягнення цього рівня інтеграції (політико-економічного союзу) припускає, що вступаючі у нього держави з урахуванням досягнутих результатів колишніх етапів інтеграції, домовляються про проведення спільної торговельної, а потім і в цілому економічної політики по відношенню до третіх країн, а також про уніфікацію систем регулювання економіки. Дана щабель інтеграції передбачає узгодження зовнішньої політики країн-учасниць, що дає ще більш широкі можливості для взаємовигідного об'єднання сил та засобів в інтересах господарського розвитку всього союзу в цілому і кожної з країн-учасниць. Останні два етапи можуть включати в себе певні підетапи, пов'язані зі специфікою того чи іншого інтеграційного угруповання. Більшість з існуючих у світі інтеграційних угруповань знаходиться поки на стадії формальної інтеграції, тобто проходить перший і другий етап інтеграційного розвитку. Міжнародна економічна інтеграція розглядається (особливо в її західноєвропейському варіанті) як трирівнева модель. На мікрорівні, тобто на корпоративному рівні, коли окремі компанії вступають у прямі господарські зв'язки, розгортають інтеграційні процеси. На міждержавному рівні, коли цілеспрямована діяльність держави (колективна або одностороння) сприяє інтеграційним процесам переплетення праці і капіталу в межах тієї або іншої групи країн, забезпечує функціонування особливих інтеграційних інструментів. Національний рівень, на якому країни-учасниці добровільно передають ряд політико-економічних функцій.

 

Етапи економічної інтеграції

Історично інтеграція еволюціонує через кілька основних ступенів, кожна з яких свідчить про ступінь її зрілості:

1. Преференційні торговельні угоди (divferential trade agreement), відповідно до яких, країни надають більш сприятливий режим один одному, чим вони надають третім країнам.

2. Зона вільної торгівлі (free trade area), що передбачає повне скасування митних тарифів у взаємній торгівлі при збереженні національних митних тарифів у відносинах з третіми країнами.

3. Митний союз (custom union), що передбачає узгоджену скасування країнами національних митних тарифів і введення загального митного тарифу і єдиної системи нетарифного регулювання торгівлі стосовно третіх країн.

4. Загальний ринок (common market), при якому інтегруючі країни домовляються про свободу руху не тільки товарів і послуг, але і факторів виробництва - капіталу та робочої сили.

5. Економічний союз (economic union), який передбачає поряд із загальним митним тарифом, свободою руху товарів і факторів виробництва також і координацію макроекономічної політики, і уніфікацію законодавств у ключових областях - валютної, бюджетної, грошової.(Див. Додаток. №2)


Преференційні торгові угоди

На першому рівні, коли країни ще тільки роблять перші кроки до взаємного зближення, між ними полягають преференційні торговельні угоди. Такі угоди можуть підписуватися або на двосторонній основі між окремими державами, або між вже існуючим інтеграційним угрупованням і окремою країною або групою країн. Відповідно до них, країни надають більш сприятливий режим один одному, чим вони надають третім країнам. У відомому сенсі це відхід від принципу найбільшого сприяння, який санкціонований ГАТТ / СОТ в рамках так званих тимчасових угод, що ведуть до створення митного союзу. Преференційні угоди, що передбачають збереження національних митних тарифів кожної з країн, що їх підписали, повинні розглядатися навіть не як початковий, а як підготовчий етап інтеграційного процесу, який стає таким, тільки, коли набуває більш розвиненої форми. Ніяких міждержавних органів для управління преференційними угодами не створюється.

Зона вільної торгівлі

Зона вільної торгівлі (Free trade area) - тип міжнародної інтеграції, при якому країни-учасниці скасовують митні збори, податки і збори, а також кількісні обмеження у взаємній торгівлі. Це більш глибокий тип інтеграції, ніж преференційні угоди. За кожною країною-учасницею зберігається право на самостійне і незалежне визначення режиму торгівлі по відношенню до третіх країн. У більшості випадків умови зони вільної торгівлі поширюються на всі товари крім продуктів сільського господарства. Зона вільної торгівлі може координуватися невеликим міждержавним секретаріатом, розташованим в одній із країн-членів, але зазвичай обходяться без нього, а основні параметри свого розвитку країни погоджують на періодичних нарадах керівників відповідних відомств. Між країнами-учасницями зберігаються митні кордони і пости, які контролюють походження товарів, які перетинають їхні державні кордони.

 


Основні зони вільної торгівлі:

Угода про свободу торгівлі країн Південно-Східної Азії (АСЕАН - Association of South East Asion Nations) - одна з найбільших регіональних організацій, яка об'єднує всі країни Південно-Східної Азії (1967 р.). Проголосила своєю метою сприяння економічному, соціальному і культурному розвитку країн-учасниць, забезпечення безпеки від втручання ззовні. Вищий орган - збирається один раз на три роки, Конференція глав держав і урядів. Центральний керівний орган - щорічна зустріч міністрів закордонних справ. Є постійний секретаріат, територіально розташований у Джакарті (Індонезія);

Північноамериканська зона вільної торгівлі - НАФТА (North American Free Trade Agreement - NAFTA) - угода між США, Канадою і Мексикою, що вступила в силу з 1994 р. Угода передбачає поетапну ліквідацію митних тарифів і нетарифних бар'єрів як для промислових, так і для сільськогосподарських товарів, захист прав інтелектуальної власності, вироблення загальних правил для інвестицій, лібералізацію торгівлі слугами і створення ефективного механізму для вирішення торговельних суперечок між країнами-учасницями;

Європейська асоціація вільної торгівлі - в 1960 р. підписано угоду між Ісландією, Ліхтенштейном, Норвегією, Швейцарією;

Балтійська зона вільної торгівлі - угода між Латвією, Литвою та Естонією, підписану в 1993 р.;

Центрально-європейська угода про вільну торгівлю - угода між Угорщиною, Польщею, Румунією, Словаччиною, Словенією і Чехією, підписану в 1992 р.;

Австралійсько-Новозеландська торговельна угода про поглиблення економічних зв'язків, підписану цими двома країнами в 1983 р.;

Зона вільної торгівлі між Колумбією, Еквадором і Венесуелою, - угода була підписана перерахованими країнами в 1992 р.;

Бангкокська угода - угода між Бангладешем, Індією, Республікою Корея, Лаосом, Шрі-Ланка, підписану в 1993 р.


Митний союз

Митний союз (Custom union) - тип міжнародної інтеграції, що передбачає узгоджене скасування країнами-учасницями союзу національних митних тарифів і введення загального митного тарифу і єдиної системи нетарифного регулювання торгівлі стосовно третіх країн; утворення єдиної митної території. Таким чином, митний союз - це більш глибокий тип інтеграції, ніж зона вільної торгівлі. В угоді про створення митного союзу обговорюються наступні моменти:

1) Зняття внутрішніх митних кордонів між країнами-членами союзу;

2) Перенесення митного контролю на зовнішній периметр спілки;

3)Усунення митних процедур у взаємній торгівлі товарами національного виробництва;

4)Уніфікація форм і методів збору зовнішньоторговельної статистики;

5)Узгодження форм і методів надання пільг учасникам зовнішньоекономічної діяльності;

6) Введення загальної для всіх країн-учасниць митного союзу системи тарифного і нетарифного регулювання при торгівлі з третіми країнами;

7) Створення спільної системи преференцій.

Країни домовляються про створення міждержавних органів, які координують проведення погодженої зовнішньоторговельної політики. Зазвичай вони приймають форму періодичних нарад міністрів, керівних відповідними відомствами, які у своїй роботі спираються на постійно діючий міждержавний секретаріат.

Приклади митних союзів:

Асоціація ЄС з Туреччиною - митний союз між Європейським економічним співтовариством (зараз - Європейським союзом) і Туреччиною, створений в 1963 р.

Арабський загальний ринок - митний союз, який об'єднує Єгипет, Ірак, Йорданію, Ємен, Лівії, Мавританії, Сирію. Угода про його створення було підписано в 1964 р.

Центральноамериканський спільний ринок - учасницями митного союзу з 1961 р. є Гватемала, Гондурас, Коста-Ріка, Нікарагуа, Сальвадор;

Організація східно-карибських держав - митний союз, створений в 1991 р. Країнами-членами цієї організації є Антигуа і Барбуда, Гренада, Домініка, Монтсеррат, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадіни.

 

Загальний ринок

Загальний ринок (Common market) - тип міжнародної інтеграції, коли країни-учасниці домовляються про вільний рух через національні кордони не тільки товарів і послуг, але і факторів виробництва - капіталу та робочої сили. Таким чином, формується загально- ринковий простір. Це більш глибокий вид інтеграції, ніж митний союз. Свобода міждержавного переміщення, під захистом єдиного зовнішнього тарифу, факторів виробництва (спільний ринок) вимагає організаційно більш високого рівня міждержавної координації економічної політики. Відповідна координація здійснюється на періодичних нарадах (звичайно один-два рази на рік) глав держав і урядів країн-учасниць, значно більш частих зустрічах керівників міністерств фінансів, центральних банків та інших економічних відомств, що спираються на постійно діючий секретаріат.

Приклади угруповань країн, які створили спільний ринок:

Рада співробітництва арабських країн Перської затоки - країнами-учасницями угоди про створення спільного ринку, підписаного в 1981 р., є Бахрейн, Катар, Кувейт, Оман, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія; Андський спільний ринок - існує з 1990 р., об'єднує Болівію, Колумбію, Еквадор, Перу, Венесуелу;

Латиноамериканська асоціація інтеграції - створена в 1980 р. на базі Латиноамериканської асоціації вільної торгівлі, об'єднує Аргентину, Болівію, Бразилію, Венесуелу, Колумбію, Мексику, Парагвай, Перу, Уругвай, Чилі, Еквадор.

Карибське співтовариство - утворено в 1973 р. наступними країнами: Антігуа і Барбуда, Багамські Острови, Барбадос, Беліз, Домініка, Гренада, Гайана, Ямайка, Монтсеррат, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадіни, Трінідат і Тобаго.

Карибський спільний ринок з 1968 р замінив. Карибську асоціацію вільної торгівлі.

Загальний ринок Південного Конуса, (МЕРКОСУР) об'єднує Аргентину, Бразилію, Парагвай, Уругвай, існує з 1991 р.

 

Економічний союз

Економічний союз (Economic union) - тип міжнародної інтеграції, що передбачає поряд із загальним митним тарифом і свободою руху товарів та факторів виробництва координацію макроекономічної політики й уніфікацію законодавств у ключових областях - валютної, бюджетної, грошової. Це найвищий рівень економічної інтеграції. На цьому етапі розвитку інтеграції виникає як потреба в органах, наділених не просто здатністю координувати дії та спостерігати за економічним розвитком країн-учасниць, але і приймати оперативні рішення від імені угрупування в цілому. Уряди узгоджено поступаються частинами державного суверенітету на користь міждержавних органів з функцією наднаціонального регулювання. Такі міждержавні органи наділені правом приймати рішення з питань, що стосуються організації, без узгодження з урядами країн-членів.

 

Приклади економічних союзів:

Економічний союз - Бенілюкс - існує з 1948 р., об'єднує Бельгію, Нідерланди і Люксембург;

Союз арабського Магрибу - утворений в 1989 р. Країни-учасниці: Алжир, Лівія, Мавританія, Марокко, Туніс;

Лагоський план дій - створений в 1973 р., об'єднує всі країни Африки на південь від Сахари;

Союз річки Ману - договір про створення союзу підписаний в 1973 р. Гвінеєю, Ліберією,

Сьєрра-Леоне Європейський союз, ЄС (з 1957 р., - Європейське економічне співтовариство, ЄЕС) - найбільш розвинений економічний блок світу. Країнами-фундаторами системи європейських економічних спільнот є Франція, ФРН, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург. З 1973 р. до них приєдналися Великобританія, Данія та Ірландія. В кінці 70-х і в 80-і роки членами Європейського співтовариства, як тоді почали іменувати все об'єднання в цілому, стали також Греція, Іспанія та Португалія, а в 90-ті роки - Австрія, Фінляндія і Швеція. Таким чином, зараз в Європейському союзі, перетвореному з Європейського співтовариства на підставі Маастрихтського договору 1992 р., складаються 25 держав. Таким чином, Євросоюз об'єднує 25 країн.

 

Політико-економічний союз

Повна інтеграція з єдиною економічною політикою, спільною валютою та органами наднаціонального регулювання. Досягнення цього рівня інтеграції (політико-економічного союзу) припускає, що вступають у нього держави з урахуванням досягнутих результатів колишніх етапів інтеграції, домовляються про проведення спільної торговельної, а потім і в цілому економічної політики по відношенню до третіх країн, а також про уніфікацію систем регулювання економіки. Дана щабель інтеграції передбачає узгодження зовнішньої політики країн-учасниць, що дає ще більш широкі можливості для взаємовигідного об'єднання сил та засобів в інтересах господарського розвитку всього союзу в цілому і кожної з країн-учасниць. Однак жодне інтеграційне угруповання не тільки не досягло такого рівня розвитку, але навіть і не ставить перед собою таких завдань.


 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)