АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ієрархія нормативно-правових актів

Читайте также:
  1. НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ І ЛІТЕРАТУРИ
  2. Основні положення теорії “ієрархії потреб” А. Маслоу (базові тези, характеристика та ієрархія потреб, основні висновки).
  3. Перелік нормативно-правових актів рекомендованих при вивчені курсу
  4. Перелік рекомендованої лггератури, нормативно-правових джерел та судової практики
  5. Перелік рекомендованої літератури, нормативно-правових джерел та судової практики
  6. Перелік рекомендованої літератури, нормативно-правових джерел та судової практики
  7. Перелік рекомендованої літератури, нормативно-правових джерел та судової практики
  8. Перелік рекомендованої літератури, нормативно-правових джерел та судової практики
  9. Перелік рекомендованої літератури, нормативно-правових джерел та судової практики
  10. Перелік рекомендованої літератури, нормативно-правових джерел та судової практики
  11. Перелік рекомендованої літератури, нормативно-правових джерел та судової практики

Відповідь слід почати з визначення «ієрархія нормативно-правових актів». Далі перейти до характеристики співвідношень нормативно-правових актів за силою їх юридичного впливу (рівні). Дати широку характеристику Конституції та конституційних законів; вказати місце міжнародних договорів в системі нормативно-правових актів, аргументувати; продовжити відповідь характеристикою Законів України, навести приклади; пояснити правову природу Декретів Кабінету Міністрів України, що мають силу закону. Перейшовши до системи підзаконних нормативно-правових актів, почати з Постанов Верховної Ради України, Указів Президента та актів Кабінету Міністрів України. Пояснити їх основні завдання, звернувши увагу на розмежування організаційно-розпорядчих актів: Розпорядження КМУ, Розпорядження Президента України, що не входять до системи нормативно-правових актів. Слід зупинитися на відомчих нормативно-правових актах та їх завданнях. Розповісти про акти місцевого рівня та локальні нормативно-правові акти. Навести приклади.

 

23. Чинність нормативно-правових актів в часі, просторі та за колом осіб.

Відповідь слід розпочати з визначення поняття «чинність нормативно-правового акту».

Спершу дати широку характеристику чинності закону в часі, назвати вихідні умови часових критеріїв: момент вступу в дію закону, момент його призупинення та момент його припинення. Розповісти процедуру набрання чинності законів в Україні, назвати можливі підстави призупинення дії закону в часі та підстави припинення дії закону. Пояснити сутність таких юридичних явищ як «зворотна дія закону в часі» та «переважаюча дія закону в часі».

Потім перейти до поширення дії закону у просторі. Акцентувати свою відповідь на таких принципах поширення як: територіальний та екстериторіальний. Пояснити значення поняття «юрисдикція держави».

Пояснюючи дію норми права за колом осіб, студенту слід назвати види правових статусів учасників суспільних: загальний, спеціальний та індивідуальний, оскільки з цього виходить дія закону за колом осіб.

 

24. Поняття і мета здійснення систематизації законодавства. Способи систематизації нормативно-правового матеріалу.

Дати визначення поняттю «систематизація законодавства». Назвати мету здійснення упорядкування нормативно-правових актів. Дати повну характеристику таким видам систематизації: кодифікація, інкорпорація (вказати на види) та консолідація. По кожному із способів навести приклади.

 

25. Форми права: поняття та види.

Дати визначення поняттю «форма права». Загально охарактеризувати основні форми права: правовий звичай, правовий прецедент, нормативно-правовий акт та правовий договір. По кожній з форм права навести приклади, та зазначити країни (регіони), для яких конкретна форма права буде основною. Звернути увагу, що в Україні офіційною формою права є нормативно-правовий акт.

26. Правоутворення та його етапи.

Відповідь студенту слід розпочати з поняття «правоутворення». Назвати його етапи та дати характеристику: першому етапу, на якому відбувається формування соціальних норм, різновидом яких буде правова норма. Пояснити процес утворення соціальних норм. Далі перейти до другого етапу, на якому саме відбувається закріплення соціальних норм в перших пам’ятках права (Руська Правда, Кодекс царя Хамураппі, Закони Ману і т.д.), тобто санкціонування норм державою. Та детально зупинитися на кінцевому етапі правоутворення – правозакріплення. Студенту необхідно пояснити різницю між поняттями «правоутворення» та «правозакріплення». Навести приклади суб’єктів правотворчості та актів правотворчості.

27. Правотворчість:поняття, принципи, стадії. Види правотворчості.

Дати визначення поняттю «правотворчість», пояснити її відмінність від «законотворчості». Назвати принципи правотворчості. Окремо зупинитися на характеристиці наступних загальних принципів: гуманізму, демократизму, законності; та спеціальних принципів: оперативність, зв’язок з юридичною практикою, використання правового досвіду інших держав. Провести класифікацію правотворчості на підставі: форм права (законотворчість, прецедент на правотворчість, договірна правотворчість); за суб’єктом (безпосередня правотворчість та делегована); та за юридичною силою (законотворчість та під законотворчість). До кожного із видів навести приклади.


28. Законотворчий процес в Україні. Законодавча техніка.

Дати визначення поняттю «законотворчий процес». Дати характеристику основних його стадій: встановлення потреби в правовій регламентації суспільних відносин; підготовка змісту проекту нормативно-правового акта (розробником, робочою групою, правотворчим органом); попередній розгляд проекту нормативно-правового акта; громадське обговорення проекту нормативно-правового акта (провадиться в разі потреби); офіційний розгляд проекту нормативно-правового акта відповідним суб'єктом правотворчості з додержанням встановлених процедур; прийняття нормативно-правового акта; опублікування й оприлюднення нормативно-правового акта; набуття нормативно-правовим актом чинності.

Студент повинен пояснити сутність категорії «законодавча техніка», вказати в чому полягає необхідність її дотримання. Назвати основні правила, вимоги та засоби законодавчої техніки.

29. Реалізація норм права: поняття та характеристика форм реалізації правових норм.

Відповідь слід розпочати з визначення поняття «реалізація норм права». Розмежувати безпосередню та опосередковану реалізацію правових норм, назвати підставу проведення розмежування. Охарактеризувати такі форми реалізації права як: використання, виконання та дотримання. Навести приклади. Окремо слід зупинитися на правозастосування як особливій формі реалізації права.

30. Поняття, підстави та основні стадії застосування правових норм.

Розпочати відповідь студенту рекомендується з визначення поняття «правозастосування» як особливої форми реалізації права. Слід назвати суб’єктів правозастосування. Визначити підстави правозастосовної діяльності. Охарактеризувати такі стадії правозастосування: встановлення фактичних обставин справи, підбір норми права, на основі якої слід вирішувати справу та її аналіз на предмет чинності у просторі, часі та за колом осіб, та останньої стадії - прийняття рішення по справі. Завершити відповідь пропонується визначенням поняття «акт застосування норми права» як результату здійснення правозастосування.

 

31. Прогалини в праві та шляхи їх усунення.

Відповідь слід розпочати з визначення поняття «прогалин у праві». Назвати види прогалин: первинні і вторинні; пояснити причини їх появи. Студент повинен розповісти, що прогалини можуть бути усунені (в результаті правотворчої діяльності держави) та подолані (в процесі правозастосування).

Долаються прогалини шляхом аналогії права та аналогії закону. Слід пояснити сутність категорій «аналогія права» та «аналогія закону» та різницю між ними. Також пропонується окремо зупинитися на галузях права, в яких допускається аналогія закону, та вказати галузі права, де аналогія прямо заборонена.

32. Колізії в законодавстві: поняття, види та шляхи їх усунення та подолання.

Відповідаючи на дане питання студенту пропонується розкрити сутність поняття «колізія в законодавстві», та які негативні наслідки несуть колізії. Назвати види колізій, причини їх утворень. Дати загальну характеристику темпоральним (часовим) колізіям, ієрархічним колізіям та змістовним колізіям. Навести приклади. Акцентувати на тому, що колізії усуваються тільки шляхом вилучення «зайвої» норми, а долаються на основі правоположень. Назвати правили подолання колізій. Навести приклади.


 

 

33. Тлумачення норм права: поняття та види та способи тлумачення норм права. Інтерпретаційні акти.

Відповідь слід розпочати з визначення поняття «тлумачення права». Назвати причини проведення тлумачення. Дати загальну характеристику наступних основних способів тлумачення: граматичне, логічне, системне, історичне. Вказати, що тлумачення буває офіційним та неофіційним, пояснивши різницю між ними. Назвати види офіційного тлумачення, навести приклади. Назвати види неофіційного тлумачення, навести приклади. Закінчити відповідь студенту слід визначення поняття «інтерпретаційний акт». Назвати види та навести приклади інтерпретаційних актів.

34. Правовідносини: поняття, ознаки та види. Характеристика структурних елементів правовідносин.

Відповідаючи на дане питання студенту пропонується почати з визначення «правові відносини». Назвати основні ознаки, окремо зупинитися на ознаці, яка відмежовує правові відносини від інших видів соціальних відносин (врегулювання на основі правової норми, виникнення, зміна і припинення на основі юридичних фактів, забезпечуються засобами державного примусу). Студенту слід класифікувати правовідносини. Переходячи до складу правових відносин, слід зазначити, що вони виникають, змінюються та припиняються на основі юридичних фактів. Назвати види юридичних фактів та навести приклади. Далі перейти до характеристики структурних елементів правовідносин: суб’єктів, об’єктів та змісту правовідносин. Назвати види суб’єктів правовідносин, зупинитися на їх правосуб’єктності. Пояснити що саме виступає об’єктами правовідносин, назвати їх види. Розповісти, що взаємні права і обов’язки учасників правовідносин будуть становити зміст їх правовідносин.

 

 

35. Правопорушення: поняття та види. Характеристика складових елементів правопорушення.

Відповідь на дане питання студенту слід розпочати з визначення «правопорушення». Правопорушення на види розмежовують на підставі ступеня суспільної шкоди: злочини-суспільно небезпечні діяння та проступки – суспільно шкідливі діяння. Назвати види проступків та навести приклади конституційних, адміністративних, цивільно-майнових та дисциплінарних проступків. Студенту слід вказати, що відповідальність особи матиме місце за наявності складу правопорушення. Далі слід дати повну характеристику таким елементам: суб’єкт правопорушення, об’єкт правопорушення, суб’єктивна сторона та об’єктивна сторона правопорушення.

36. Юридична відповідальність: поняття, підстави, мета та види.

Відповідь слід розпочати з визначення поняття «юридична відповідальність» та вказати в чому вона полягає. Акцентувати, що, переважно, юридична відповідальність (за виключення добровільного виконання цивільної відповідальності) буде мати місце за наявності таких підстав: фактичної (вчинене правопорушення), юридичної (наявність норми права, що встановлює відповідальність) та процесуальної (наявність правозастосовного акту). Назвати цілі (мету) юридичної відповідальності та засоби впливу на правопорушника для досягнення таких цілей. Дати загальну характеристику, наводячи приклади фактичної, юридичної та процесуальної підстав таким видам відповідальності: кримінальна, адміністративна, дисциплінарна, матеріальна, майнова, міжнародна.

37. Законність. Вимоги законності та засоби її забезпечення.

Відповідь слід розпочати з визначення поняття «законність», вказуючи, що законність є багатоаспектним явищем і виступає як принцип, як метод діяльності усіх учасників суспільних відносин, а також як режим життєдіяльності суспільства. Слід окремо зупинитися на тому, що вимоги законності висуваються в правотворчій та правозастосовній діяльності. Назвати такі вимоги. Засобами забезпечення законності є її гарантії. Дати характеристику таким юридичним гарантія законності як: президентські, судові, адміністративні, міжнародно-правові. Навести приклади. Додати, що окрім основних гарантій ще виділяють спеціальні засоби виявлення та попередження та припинення правопорушень, заходи по захисту та відновленню порушених прав та юридична відповідальність.

38. Правосвідомість та її структура. Рівні правосвідомості.

Відповідаючи на дане питання студенту пропонується почати з визначення «правова свідомість». Вказати на роль правової свідомості в життєдіяльності суспільства та формування правової держави. Далі перейти до її елементів: правової ідеології, правової психології та правових установок. Пояснити значення цих елементів. Навести приклади. Охарактеризувати побутову, професійну та наукову правосвідомість. Вказавши для яких категорій осіб притаманні такі рівні правосвідомості.

 

39. Правовий нігілізм та інші форми деформації правової свідомості.

Відповідь слід розпочати з визначення поняття «деформація правової свідомості». Вказати в чому її небезпека. Охарактеризувати такі прояви деформації правової свідомості як: правовий ідеалізм, інфантилізм, дилетантизм. Окремо зупинитися на правовому нігілізмі як найбільш небезпечній формі деформації правосвідомості. Назвати причини появи правового нігілізму в Україні.

 

 

40. Правові сім'ї. Загальна характеристика романо–германської правої сім’ї. Порівняння її з англо-американською та релігійно-традиційною правовою сім'єю.

Почати відповідь студенту слід з визначення поняття «правова сім'я». Назвати види правових сімей та країни, що в них входять. Дати загальну характеристику англо-американської та релігійно-традиційної правої сім'ї, назвати їх особливості. Детально зупинитися на романо–германській правовій сім’ї, оскільки Україна входить до цієї групи. Назвати основні риси цієї правової сім'ї: поділ системи права на галузі, поділ права на публічне і приватне, основна форма права-нормативно-правовий акт, ієрархія нормативно-правових актів. Пояснити кожну із ознак.


Орієнтовний план відповіді студента на питання з курсу

«Цивільне та сімейне право»

1. Цивільне право як галузь права. Предмет та метод правового регулювання цивільного права.

Даючи відповідь на питання студент повинен розкрити поняття цивільного та приватного права. Визначити місце цивільного права в системі галузей права, тобто зв’язки зі спорідненими галузями. Вказати, які саме суспільні відносини становлять предмет регулювання цивільного права.

Розкрити зміст диспозитивного методу цивільно-правовогорегулювання. Оскільки метод відображається через принципи права, необхідно також з’ясувати поняття та зміст принципів цивільного права, як основних засад, на підставі яких здійснюється регулювання цивільно-правових відносин, класифікувати принципи, визначивши загально правові та галузеві.

Пояснити послідовність розміщення цивільно-правових інститутів, що становлять систему цивільного права, поділяючи галузь на загальну та особливу частини, відображаючи це у Цивільному кодексі України.

 

2. Акти цивільного законодавства, їх система.

Студент повинен вміти пояснити систему цивільного законодавства.

Визначити правові норми, що регулюють цивільно-правові відносини, тобто дати характеристику цивільному законодавству, вказавши, що за юридичною силою та органом, який їх видав, акти цивільного законодавства поділяються на: закони (ЦК України); інші акти цивільного законодавства (Укази Президента, Постанови Кабінету Міністрів); норми міжнародного права і міжнародні договори. Необхідно пояснити, що у сучасному цивільному праві особливого значення набувають такі джерела права, як – звичаї торгівельного обігу, корпоративні правила, юридична доктрина, договір, принципи права.

 

3. Особливості цивільно-правових відносин, їх класифікація та правове значення.

Потрібно розкрити сутність поняття « цивільні правовідносини».

Визначити структуруцивільного правовідношення: суб’єкти, об’єкти, зміст. Вказати учасників як суб’єктів цивільно-правових відносин. Дати приклади благ та цінностей, які виступають об’єктами цивільно-правових відносин, і заради яких особи вступають у правовідносини. Вказати, що зміст цивільних правовідносин становлять суб’єктивні права та юридичні обов’язки.

Класифікацію видів цивільних правовідносин провести на підставах виникнення, за характером взаємозв’язку між управомоченою та зобов’язаною особами, за характером поведінки, за структурою змісту.

 

4.Поняття та значення підстав (юридичних фактів) виникнення, зміни та припинення цивільних правовідносин. Класифікація юридичних фактів.

Дати визначення юридичним фактам. Навести приклади юридичних фактів, на підставі яких виникають, змінюються та припиняються цивільні правовідносини. Провести класифікацію юридичних фактів. Обов'язково слід зупинитися на таких юридичних фактах як: події та дії. Навести приклади.

Студент повинен вміти пояснити виникнення цивільних правовідносин на підставах, що не передбачені цивільним законодавством. Пояснити різницю в правомірних і неправомірних правових вчинках.

 

5.Фізичні особи як суб’єкти цивільних правовідносин. Цивільна правоздатність та дієздатність фізичної особи, її види.

Студент повинен дати визначення поняттю «фізична особа» як учасника цивільно-правових відносин. Розкрити поняття «правосуб’єктність». Вказати на елементи правосуб’єктності фізичних осіб.

Необхідно пояснити сутність цивільної правоздатності фізичної особи. Звернути увагу на відмінність правоздатності від суб’єктивного права.

Студент також повинен розкрити поняття цивільної дієздатності фізичної особи. Звернути увагу на її зміст. Назвати видицивільної дієздатності залежно від віку фізичної особи. Вказати вік часткової, неповної та повної дієздатності фізичної особи. Назвати підстави надання повної цивільної дієздатності фізичній особі, яка не досягла 18 років. Окремо вказати про обмежену дієздатність. Пояснити поняття «деліктоздатність» фізичної особи, вказати на її значення у цивільних правовідносинах.

6. Визнання особи недієздатною та обмежено дієздатною. Встановлення опіки. Поновлення в дієздатності.

Даючи відповідь на питання студент повинен визначити підстави та порядок обмеження дієздатності фізичної особи та визнання її недієздатною. Пояснити в значення категорії «недієздатна особа» та «обмежено дієздатна особа». З’ясувати наслідки обмеження дієздатності фізичної особи та підстави і порядок її поновлення.

Визначити підстави та порядок встановлення опіки та піклування. З’ясувати підстави звільнення від повноважень опікуна та піклувальника та підстави припинення опіки та піклування.

7. Поняття та ознаки юридичної особи, види юридичних осіб та організаційно-правові форми.

Свою відповідь студент повинен розпочати з визначення юридичної особи за Цивільним кодексом України. Назвати її основні ознаки.

Вміти розкрити сутність організаційної єдності юридичної особи, наявності відокремленого майна, виступу у цивільному обороті від свого імені, здатності нести самостійну майнову відповідальність.

Необхідно розглянути види юридичних осіб. Дати характеристику юридичних осіб приватного права та публічного права. Навести приклади.

Розмежувати види комерційних та некомерційних юридичних осіб. Навести приклади.

Обов’язково слід зупинитися на таких організаційних формах юридичних осіб господарські товариства. Назвати їх різновиди та дати коротку характеристику.

8. Припинення юридичної особи: поняття, підстави, форми.

Почати відповідь слід з визначення поняття «припинення юридичної особи». Назвати форми припинення юридичної особи. Пояснити в чому різниця між ліквідацією та реорганізацією юридичної особи. Вказати шляхи реорганізації юридичних осіб. Розкрити сутність: злиття, приєднання, поділ, перетворення, виділення юридичних осіб.

Студенту слід окремо зупинитися на тому, що припинення юридичних осіб може бути в добровільному та примусовому порядку. В цьому контексті назвати підстави добровільного та примусового припинення юридичної особи.

Акцентувати, що моментом припинення юридичної особи є саме вилучення юридичної особи з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України.

9. Поняття спадкування та його види.

Одним із способів набуття права власності є спадкування.

Студенту потрібно звернути увагу на основні нормативні акти, які регулюють спадкові правовідносини, розкрити поняття спадкового права та пояснити спадкову термінологію: спадкодавець, заповідач, спадкоємці, комморієнти.

З’ясувати права та обов’язки, що входять до складу спадщини та ті, які не входять до складу спадщини.

Необхідно розглянути види спадкування. Охарактеризувати спадкування за законом та спадкування за заповітом. Назвати черги спадкоємців. З’ясувати можливості та умови зміни черговості при спадкуванні за законом. Спадкування за правом представлення.

Студент повинен визначити форму заповіту. Заповіти, які прирівнюються до нотаріальних, особливості їх оформлення та посвідчення. Посвідчення заповіту при свідках. Розповісти про секретний заповіт.

 

10. Право на спадкування. Підстави та порядок усунення від права на спадкування.

Даючи відповідь на дане питання студент повинен вказати осіб, які мають право на спадкування. Час і місце відкриття спадщини та їх правове значення.

Розповісти порядок прийняття спадщини та строки для прийняття спадщини. Правові наслідки пропуску строку на прийняття спадщини. Окремо зупинитися на право на відмову від спадщини на користь іншої особи. Визначити умови усунення від спадщини. Виявити спадкоємців, які незалежно від їх родинних та сімейних стосунків із спадкодавцем, а у певних випадках, і за наявності заповіту, не можуть отримати спадщину.

Особливої уваги у відповіді студента заслуговує питання спадкування обов’язкової частки.

 

11. Загальні положення права інтелектуальної власності. Захист права інтелектуальної власності.

Студенту слід розпочати відповідь з визначення поняття права інтелектуальної власності. Дати загальну характеристику авторського права та суміжних прав, права промислової власності та засобів індивідуалізації товарів, робіт, послуг та їх виробників. Назвати об’єкти права інтелектуальної власності, суб’єктів права інтелектуальної власності; перелічити майнові та особисті немайнові права, які становлять зміст права інтелектуальної власності.

Назвати нормативні акти, на основі яких здійснюється правове регулювання захисту права інтелектуальної власності. Охарактеризувати кримінально-правовий, адміністративно-правовий та цивільно-правовий порядок захисту права інтелектуальної власності. Детально зупинитися на судовому захисті права інтелектуальної власності та вказати на можливі судові рішення, спрямовані на відновлення порушених прав.

 

12. Авторське право та суміжні права.

Відповідь студент повинен розпочати з нормативно-правової бази згідно якої врегульовується дане питання.

Дати визначення авторського права. Назвати об’єкти авторського права, обов’язкові критерії за якими твір відносять до об’єкту авторського права. Перелічити твори, які не можуть бути об’єктами авторського права. Назвати та розмежувати майнові та немайнові права автора.

Дати визначення суміжних прав. Назвати об’єкти та суб’єкти суміжних прав. Закінчити відповідь слід переліком підстав виникнення авторського права та суміжних прав.

 

13. Право інтелектуальної власності на винахід, корисну модель та промисловий зразок.

Студент повинен розкрити поняття патенту, дати пояснення в чому проявляється юридична природа патенту, як здійснюється передача патентних прав. Необхідно назвати види ліцензій та договорів про розпорядження майновими правами на об’єкти патентного права, вміти їх характеризувати.

Студенту слід розкрити, сутність використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка. Вказати, що собою являє примусова ліцензія та умови її надання; в яких випадках можливе дострокове припинення чинності майнових прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок. Розповісти порядок відновлення достроково припинених виключних майнових прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.


 

14.Поняття та способи забезпечення зобов’язань.

Відповідь студент повинен розпочати з визначення поняття «зобов’язання у цивільному праві». Вказати нормативно-правові акти, які регулюють зобов’язання. Назвати підстави виникнення зобов’язань. Перелічити способи забезпечення зобов’язань. Пояснити сутність неустойки, застави, поруки, гарантії та завдатку.

 

15. Виникнення, виконання та припинення зобов’язань.

Даючи відповідь на дане питання студент повинен розкрити підстави виникнення зобов’язань, виходячи з норм чинного законодавства.

Потрібно назвати сторони в зобов’язанні. В чому суть активної, пасивної і змішаної множинності осіб у зобов’язанні.

Визначити випадки, коли законодавець дозволяє зміну осіб у зобов’язанні.

Пояснити сутність виконання зобов’язання і що традиційно відносять до принципів виконання зобов’язання. Зазначити, предмет виконання зобов’язання; назвати способи виконання зобов'язання; порядок визначення строків виконання зобов'язання; та вказати місце виконання зобов'язання.

Необхідно розкрити підстави припинення зобов’язань з волі осіб та таких, що не залежать від волі осіб.

 

16. Представництво в цивільному праві: поняття, види та підстави виникнення.

Відповідь студенту необхідно розпочати з поняття та значення представництва. Вказати обставини, які викликають необхідність представництва.

Слід пояснити суть представництва за законом. Назвати осіб, що можуть виступати представниками за законом. Необхідно пояснити суть комерційного представництва та представництва за довіреністю. Дати визначення поняттю довіреність. Розкрити зміст довіреності: разової, спеціальної, загальної (генеральної).

Необхідно вказати строк довіреності, зупинитися на обмеженні строку довіреності.

При розкритті питання стосовно форми довіреності, слід вказати як визначаються випадки видачі довіреності в простій письмовій формі, а коли в нотаріально посвідченій. Потрібно зазначити які саме довіреності прирівнюються до нотаріально посвідчених.

 

17. Поняття та види правочину. Недійсність правочину.

Студент повинен розкрити суть правочинів, назвати ознаки правочину. Провести класифікацію правочинів на підставі моменту укладання правочину; за кількістю сторін; за значенням підстав для його дійсності. Дати їм загальну характеристику. Навести приклади. Назвати форми правочинів.

Відповідаючи на дане питання студент повинен розкрити суть недійсного правочину та правові наслідки недійсності правочину. Студент повинен вміти охарактеризувати нікчемні та суперечні правочини. Пояснити сутність Фіктивного правочину.

Пояснити значення удаваного правочину. Одностороння та двостороння реституція.

 

18. Підстави набуття та припинення права власності. Захист права власності.

Потрібно розкрити зміст права власності як центрального інституту будь-якої цивільно-правової системи. Дати поняття права власності в об’єктивному розумінні та в суб’єктивному розумінні.

Вказати підстави набуття права власності (первісні і похідні) та розкрити зміст приватизації. Вказати на момент виникнення права власності у набувача та момент, коли власник може здійснювати правомочності щодо володіння, користування та розпорядження належним йому майном. Необхідно вказати документи, що підтверджують право власності на окремі види майна.

Назвати підстави припинення права власності, визначивши дві групи. Потрібно дати визначення поняттю права спільної сумісної та спільної часткової власності, дати правову оцінку та характеристику даних понять, виходячи як з положень цивільного так і інших галузей права (сімейного, земельного), визначити особу, яка має переважне право перед іншими на купівлю частки у спільній частковій власності співвласників у разі продажу одним із них своєї частки.

 

19. Цивільно-правовий договір: поняття, значення та види.

Даючи відповідь на дане питання студент повинен розкрити поняття «цивільно-правовий договір», назвати його головні елементи. Визначити зміст договору. Пояснити значення істотних, звичайних та випадкових умов договору. Навести приклади таких умов.

Пояснити значення договору у цивільно-правових відносинах.

Здійснити класифікацію видів цивільно-правових договорів на підставах: за кількістю сторін, формою, моментом виникнення прав і обов’язків, за ступенем завершеності, за колом повноправних учасників, за цілями. Навести приклади.

 

20. Укладання цивільно-правового договору, зміна та розірвання.

Свою відповідь студент повинен розпочати порядку укладення договорів. Зазначити стадії укладання договорів. Розкрити поняття оферта та акцепт. Зупинитися на публічній оферті. Необхідно зазначити момент, з якого договори вважаються укладеними.

Пояснити підстави для зміни або розірвання договору. Сутність принципу добровільності зміни та розірвання договору, зазначивши винятки.

Пояснити відмінність зміни (розірвання) договору та одностороння повні або часткова відмова від договору.

Далі перейти до зміна та припинення договору у судовому порядку, назвати умови та підстави проведення зміни (розірвання) договорів таким шляхом.

21. Поняття, значення, зміст та окремих видів договорів про перехід права власності (договір купівлі - продажу, міни, дарування).

При відповіді на дане запитання студент повинен визначити договори, які відносять до групи договорів із зобов’язань з передачі майна у власність, назвати їх спільні та відмінні ознаки.

Дати визначення договору купівлі-продажу, вказати правову мету, юридичну характеристику (наприклад: оплатний чи безоплатний, реальний чи консенсуальний, односторонній чи двосторонній, публічний чи договір приєднання, істотні умови (предмет, ціна, строк), форму договору (усна, письмова, нотаріально засвідчена, з державною реєстрацією), обов’язки продавця і покупця. Охарактеризувати види договорів купівлі-продажу, а саме: роздрібної купівлі – продажу, купівлі продажу нерухомості, земельної ділянки, купівлю - продаж на біржах та аукціонах.

Дати визначення поняття договору міни, дарування та його характеристика, охарактеризувати договір пожертви як окремого різновиду договору дарування з цільовим використанням.

 

22. Договір поставки, контрактації сільськогосподарської продукції, постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу їх загальні та спільні риси.

Даючи відповідь на дане питання студент повинен розкрити поняття договору поставки, вказати його правову мету, юридичну характеристику, істотні умови, форму, права та обов’язки сторін.

Охарактеризувати договір контрактації сільськогосподарської продукції (поняття, правова мета, юридична характеристика, істотні умови, форма), звернути увагу на права та обов’язки сторін (виробника та контрактанта).

Необхідно провести характеристику договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу (поняття, правова мета, юридична характеристика, істотні умови, форма), звернути увагу на особливості прав та обов’язків сторін, та спеціальні умови укладення (наявність у абонента спеціального обладнання для отримання ресурсів, лічильників для обліку, дотримання особливого безпечного режиму використання ресурсів).

23. Рента та довічне утримання (догляд) як алеаторні договори.

Дати визначення договору ренти, вказати правову мету, юридичну характеристику, істотні умови, форму договору, права та обов’язки сторін. Звернути особливу увагу на види ренти, розмір і форму рентних платежів.

Охарактеризувати договір довічного утримання, дати визначення, вказати на правову мету, юридичну характеристику, пояснити односторонність договору, розкрити види утримання та догляду, зосередитись на характеристиках оплатності та алеаторності договору.

24. Поняття, значення, зміст та види договорів підряду. Побутовий та будівельний підряд.

Студенту свою відповідь слід почати з визначення поняття договору підряду, вказати його правову мету, юридичну характеристику, істотні умови, форму, права та обов’язки сторін, структуру договірних зв’язків при підряді: генеральний підряд, субпідрядник. Звернути увагу на ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження матеріалу, ціну роботи, кошторис, строки виконання роботи.

Охарактеризувати договір побутового підряду (визначення, правова мета, юридична характеристика, істотні умови, форма, права і обов’язки сторін). Розкрити гарантії прав замовника.

Пояснити значення договору будівельного підряду. Джерела регулювання підрядних відносин у будівництві. Правове значення будівельних норм та правил. Зміст договору будівельного підряду. Передання та прийняття робіт. Обов’язки підрядника та замовника.

 

25. Договір підряду на проектні та пошукові роботи. Проектно-кошторисна документація.

Студент повинен дати визначення поняття договір підряду на проведення проектних та пошукових робіт та здійснити його правову характеристику (поняття, правова мета, юридична характеристика, істотні умови, форма, права та обов’язки сторін). Звернути увагу на вихідні дані для проведення проектних та пошукових робіт, особливості затвердження проектної та кошторисної документації.

Дати поняття та значення договорів на виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських та технологічних робіт. Визначити сторони у договорах на виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських та технологічних робіт. Визначити форму та строки договорів на виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських та технологічних робіт. Зміст договорів на виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських та технологічних робіт. Права та обов'язки сторін. Наслідки неможливості досягнення результату. Відповідальність виконавця за порушення договору.

 

26. Характеристика договорів про передачу майна у користування.

Відповідь студенту слід розпочати з визначення поняття та характеристики договору найму (оренди). Вказати сторони у договорі найму (оренди), форму, предмет, ціну та строк, зміст договору найму (оренди).

Назвати та охарактеризувати види договорів найму (оренди): житла, будівлі або іншої капітальної споруди, земельної ділянки, транспортного засобу, лізинг, прокат, позичка.

 

27. Договори про спільну діяльність та управління майном їх характеристика та значення.

При відповіді на це питання, слід дати визначення договору про спільну діяльність та управління майном, звернути увагу на поняття спільної діяльності як діяльності учасників спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, об’єднання зусиль та майна для досягнення результату господарської діяльності або благодійності.

Розкрити суть договору управління майном (поняття, правова мета, юридична характеристика, істотні умови, форму, права та обов’язки сторін). Акцентувати увагу на здійсненні управління особисто управителем та виключно в інтересах установника управління.

28. Поняття, значення, зміст та види договорів про надання юридичних послуг. Спільні та відмінні риси договору доручення та комісії.

Відповідь студенту рекомендується почати з визначення поняття доручення (як одностороннього правочину). Здійснити характеристику договору доручення (поняття, правова мета, юридична характеристика, істотні умови, форма, права та обов’язки сторін). Звернути увагу на особистому вчиненні юридичних дій повіреним від імені та на користь довірителя та обов’язковому наданні доручення від довірителя.

Охарактеризувати договір комісії (поняття, правова мета, юридична характеристика істотні умови, форма, права та обов’язки сторін). Акцентувати увагу на оплатному вчиненні дій комісіонера від свого імені. Порівняти договір доручення та комісії.

29. Договори про надання фактичних послуг. Види договорів зберігання та їх основні умови.

Відповідь на дане питання слід розпочати з поняття договору про надання послуг, вказати сторони в договорі про надання послуг, оплата та строк договору про надання послуг, зміст договору про надання послуг. Розірвання договору про надання послуг.

Далі слід перейти до характеристики договору зберігання. Назвати підстави виникнення зобов'язань зі зберігання. Сторони, предмет, об'єкти, форму та строк договору зберігання. Права та обов'язки сторін за договором зберігання.

Види договорів зберігання (зберігання на товарному складі, зберігання речей в ломбарді, зберігання цінностей в банку, зберігання речей в камерах схову, в гардеробах підприємств, транспорті).

 

30. Транспортні договори: характеристика, види та особливості.

Відповідь студенту слід розпочати з видів перевезень як транспортних зобов’язань та визначення специфіки їх правового регулювання.

Дати поняття та охарактеризувати договір перевезення пасажирів та багажу, зазначити права та обов'язки сторін.

Виділити договір перевезення вантажу: характеристика, сторони, зміст, укладення та оформлення, виконання договору перевезення вантажу, права і обов'язки сторін, відповідальність сторін за договором перевезення вантажу. (за втрату, нестачу, псування вантажу). Обставини, що звільняють перевізника від відповідальності (форс-мажор).

Вказати на поняття та характеристику договору транспортного експедирування, права та обов’язки сторін (експедитора, клієнта), форму договору транспортного експедирування.

 

31. Договори про надання фінансових послуг: характеристика, значення, види.

Відповідь на поставлене питання студенту рекомендується почати із загальної характеристики зобов’язань з надання фінансових послуг.

Дати поняття та характеристику договору позики та сфери його застосування. Сторони у договорі позики. Визначити форму договору позики. Проценти за договором позики. Обов'язки позичальника та наслідки порушення умов договору позичальником. Забезпечення виконання зобов'язання позичальником (порука).

Знати поняття кредитного договору. Сторони у кредитному договорі. Форму кредитного договору. Особливості укладення кредитного договору: пастки при укладення кредитного договору. Зміст кредитного договору. Відмова від надання або одержання кредиту.

Охарактеризувати договір банківського вкладу. Сторони у договорі банківського вкладу. Форма договору банківського вкладу. Проценти на банківський вклад. Види банківських вкладів. Договір банківського вкладу із використанням пластикових карток.

Поняття та характеристика договору банківського рахунку. Укладення договору банківського рахунку. Види банківських депозитних операцій. Правові наслідки неякісного виконання банком операцій за рахунком клієнта. Обмеження права розпоряджання рахунком. Розірвання договору банківського рахунка. Банківська таємниця.

Поняття та характеристика договору факторингу. Предмет договору факторингу. Сторони у договорі факторингу. Права та обов'язки сторін за договором факторингу.

 

32. Види страхування в Україні. Договір страхування, його основні умови та значення.

Студенту рекомендується почати відповідь з поняття страхування та мети його здійснення. Вказати основні види страхування (добровільне та обов’язкове), види добровільного страхування в залежності від предмета договору (майна, життя та здоров’я, відповідальності).

Охарактеризувати договір страхування (поняття, правова мета, юридична характеристика істотні умови, форма, права та обов’язки сторін).

Звернути увагу на умови, порядок здійснення страхової виплати при настанні страхового випадку, підстави для відмови від здійснення страхової виплати, відповідальність сторін за невиконання умов договору.

 

 

33. Договори про розпорядження майновими правами інтелектуальної власності (ліцензійний та продюсерський договори).

При відповіді на дане запитання слід розпочати із визначення ліцензії та її видів. Охарактеризувати ліцензійний договір, звернувши увагу на предмет (конкретні права, вид ліцензії, сфери та способу використання об’єкта). Назвати види договорів щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності (створення на замовлення і використання права інтелектуальної власності, передання виключних майнових прав інтелектуальної власності).

Охарактеризувати їх за такою схемою: поняття, правова мета, юридична характеристика істотні умови, форма, права та обов’язки сторін. За тією ж схемою здійснити характеристику договору про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності, продюсерського договору. Пояснити сутність райдеру та його правового значення.

Розповісти порядок державної реєстрації договорів щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності.

 

34. Поняття, зміст та види позадоговірних зобов’язань, що виникають з односторонніх дій. Публічна обіцянка винагороди.

Розпочати відповідь на питання слід з визначення позадоговірних зобов’язань, та їх характерних ознаках.

Дати визначенняпублічній обіцянці винагороди без оголошення конкурсу, назвати її характерні ознаки, зміст, завдання, строк (термін) виконання завдання, права та обов’язки сторін.

Розкрити суть публічної обіцянки винагороди за результатами конкурсу, назвати види конкурсу та його основні ознаки, вказати умови конкурсу, права та обов’язки сторін. Звернути увагу на визначення переможця конкурсу, особливості оцінювання результатів інтелектуальної, творчої діяльності, які подані на конкурс, права переможця конкурсу.

35. Поняття, зміст та види позадоговірних зобов’язань, що виникають з відшкодування шкоди.

Студенту рекомендується розпочати відповідь з поняття деліктних зобов’язань. Вказати на його об’єкт та суб’єктів, зазначити зміст та умови їх виникнення. Дати визначення поняттю моральної шкоди, вказати порядок її відшкодування. Назвати основні види зобов’язань, що виникають з відшкодування шкоди:(внаслідок створення або не усунення загрози життю, здоров'ю, майну фізичної або юридичної особи, а також відшкодування шкоди завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодування шкоди завданої внаслідок недоліків товарів, робіт та послуг). Навести приклади.

Окремо зупинитися на відшкодуванні витрат, понесених особою у зв'язку із вчиненням нею дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення та внаслідок рятування здоров'я та життя або майна фізичної особи.

Описати підстави та порядок повернення в натурі безпідставно набутого майна. Відшкодування доходів від безпідставно набутого майна і витрат на його утримання.

 

36. Поняття, принципи, методи, джерела сімейного права.

Дати визначення сімейному праву, вказати на особливий предмет і метод правового регулювання та назвати ряд особливостей сімейного права, які дають підстави виокремити сімейне право в самостійну галузь.

Назвати групи відносин складають предмет сімейного права. Назвати методи сімейного права (імперативний, диспозитивний). Перелічити джерела сімейного права.

Назвати основні галузеві принципи сімейного права. Охарактеризувати наступні з них: одношлюбність, вирішення внутрішніх сімейних питань за взаємною згодою, повна рівність чоловіка і жінки в особистих та майнових правах, пріоритет сімейного виховання дітей..

37. Шлюб: поняття, умови вступу та порядок його укладання. Визнання шлюбу недійсним.

Відповідаючи на дане питання повинен дати визначення поняття шлюбу та основні його ознаки. Назвати умови вступу до шлюбу, вказати на перешкоди для укладення шлюбу. Представити порядок укладення шлюбу, правове значення заручин, визначення місця реєстрації шлюбу. Окремо зупинитися на порядку та підставах визнання шлюбу недійсним.

 

38. Особисті немайнові та майнові права та обов’язки подружжя. Шлюбний контракт.

При відповіді на питання студент повинен дати відповіді на такі питання: право подружжя на спільне, подвійне прізвище, або дошлюбні прізвища, право на материнство та батьківство та правові наслідки їх не реалізації, право на повагу до своєї індивідуальності, право на духовний та фізичний розвиток подружжя, вільний вибір місця проживання, на свободу та особисту недоторканість.

Студент повинен вказати на майнові права подружжя, роздільне майно подружжя, спільну сумісну власність подружжя, порядок поділу спільного майна подружжя при розлученні (в добровільному та судовому порядках), аліментні зобов’язання подружжя.

Поняття, умови, прядок укладення шлюбного контракту. Порядок розірвання шлюбного контракту. Поділ майна подружжя при розірванні шлюбного контракту.

 

39. Особисті немайнові та майнові права, обов’язки батьків та дітей. Аліментні зобов’язання. Усиновлення.

При підготовці даного питання студенту рекомендується зазначити: поняття особистих прав та обов’язків подружжя та підстави їх виникнення, порядок встановлення батьківства в добровільному та судовому порядках. Розкрити значення особисто-правового статусу дітей, вказати підстави та порядок позбавлення батьківських прав. З’ясувати суть поновлення в батьківських правах, можливість відібрання дітей без позбавлення батьківських прав. Зупинитись на питанні вирішення спорів про місце проживання та виховання дітей згідно укладеного між батьками договору.

Звернути увагу на права батьків та дітей на майно, обов’язки батьків щодо утримання дітей, способи утримання, аліментні зобов’язання батьків, обов’язки дітей щодо утримання батьків, порядок обчислення аліментів (добровільний і примусовий), порядок звернення до суду про стягнення аліментів, враховуванні обставин судом при визначенні розміру аліментів, види доходів з яких стягуються аліменти, сум, що не підлягають стягненню.

Здійснити характеристику договору про сплату аліментів між батьками, та зазначити додаткові витрати на утримання дітей та батьків.

40. Патронат над дітьми та інші форми влаштування дітей, які позбавлені батьківського піклування. Опіка та піклування над дітьми.

Студенту рекомендується дати поняття патронату над дітьми, вказати права та обов’язки патронатного вихователя, особливості патронатного договору та патронатного виховання дітей. Порядок створення будинків сімейного типу. Відмінність патронату від прийняття в прийомні сім’ї.

Розкрити сутність опіки та піклування, вказати на відмінність опіки від піклування. Назвати органи опіки та піклування, їх повноваження. Розповісти порядок встановлення опіки та піклування, визначити особу опікуна або піклувальника, їх права та обов’язки. Окремо зупинитися на порядку та правових наслідках припинення опіки та піклування.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.047 сек.)