АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хід семінарського заняття. І. Організаційна частина (2 – 3 хв.)

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. Вивчення нового заняття.
  8. Використання на заняттях розвиваючих завдань і дидактичних ігор з використанням комп’ютерних технологій в умовах відсутності індивідуальних комп’ютерів для кожної дитини
  9. Год.) та семінарське заняття (2 год.)
  10. До другого заняття
  11. До другого заняття
  12. До першого заняття

І. Організаційна частина (2 – 3 хв.)

- привітання викладача зі студентами;

- виявлення відсутніх;

- перевірка підготовленості групи до заняття.

ІІ. Мотивація та стимулювання навчальної діяльності студентів (до5 хв.)

Нашим сьогоднішнім завданням буде проаналізувати соціально-економічний розвиток Другого Болгарського царства,причини, хід і значення повстання Івайла. А також подивитись на становище Болгарії за праління останніх царів і прослідкувати наслідки завоювання болгарських земель османами. Визначити за яких умов розвивалась болгарська культура даного періоду.

Питання для обговорення:

1.Соціально-економічний розвиток Другого Болгарського Царства.

2.Початок, хід та значення повстання Івайла.

3.Болгарія у ХІІІ-ХІV ст. та її правителі: Іван Асен ІІ та Іван Олександр.

4. Османське завоювання болгарських земель.

5.Розвиток культури у ХІІІ-ХІV ст.

 

ІІІ. Обговорення питань семінару (70-75 хв.)

 

1. Соціально-економічний розвиток

Відновлення національної державності після майже двовікового візантійського панування є головним подією болгарської історії XIII - XIV ст. Восени 1187 р. у місті ВеликеТирново, який став столицею Болгарії, урочисто коронований царАсень I, атирновский митрополит Василь проголосили архієпископом.Образовалось Друге Болгарське царство.

У громадське життя Болгарії попереднього часу надійно ввійшли візантійські порядки і грецька термінологія. Але відновився і з те, що раніше стало звичним у період Першого Болгарського царства.Социально-економическую основу країни становили переважно аграрні відносини.Сложившиеся ще з часів візантійського панування великі земельні володіння після звільнення Болгарії поміняли своїх господарів: візантійських феодалів змінили болгарські.Поместья належали як світським особам, так церквам і монастирям. Значна частина коштів земельного фонду країни була власністю держави й царської сім'ї. Судячи з джерелам, земля найчастіше давалася тим, хто служив, тобто. значної була частка умовного землеволодіння.

Вражаюче інтенсивно розвивалося церковне і монастирське землеволодіння.Обширними маєтками мали понад 70 болгарських монастирів. У Південно-Західної Болгарії розташовувалися володіння найбільшого БолгаріїРильского монастиря. Його вотчина налічувала 21 сіла з для підвладних населенням. Нерідко держава жалувало значним власникам права імунітету - податного, судового і адміністративного. Багатство держави спочивало праці залежного населення, переважної групою серед якого булокрестьяне-владельци спадкових наділів. Населення внесли вподатние списки і зобов'язане сплачувати у скарбницю централізовану ренту у натуральній й найкомплекснішою грошовою формі, причому грошові платежі посідали значне місце у державний бюджет.

Болгарська економіка спиралася як на село, а й у місто, хто був різних типів: морські, міста, розташовані на пожвавлених річкових торгових шляхах, і континентальні. Першим й головним містом Болгарії сучасники називали ВеликеТирново, столичний місто, де містилися царська і патріарша резиденції. Значним ремісничим центром продовжував залишатисяПреслав - колишня болгарська столиця, а великим портом на Дунаї бувВидин. Швидко розвивалися міста болгарського Причорномор'я -Несебир, Варна, Созополь,Анхиал. У джерелах часто згадуються міста Київ і фортеці Південної Болгарії, центром якої було Пловдив. НаЮго-Западе Болгарії виділявсяСредец (Софія).

У Другому Болгарської царстві розвивалися різні види міського і сільського ремесла.Обрабативались кольорові і благородні метали. Ювелірні майстерні були вВраце,Ловече й інших містах. У столичномуТирново наприкінці XII - поч. XIII ст. розгорнулося грандіозне міське будівництво. Місто перетворився на неприступну фортеця. На пагорбахЦаревец іТрапезица, обнесених потужними стінами, були спорудили палаци царя і резиденція патріарха. Саме там мешкала вища військова і глибока громадянська адміністрація. По обом берегів річкиЯнтри розташовувався “зовнішній місто”, у якому жили торговельники й ремісники.

Болгарія XIII - XIV ст. була активним торговим партнером. На початку XIII в. країна почала карбувати власну монету. Розроблялися і візантійські, і венеціанські гроші. Особливо активно міжнародної торгівлі процвітала в Придунайських іПричерноморских областях. На зовнішньому ринку Болгарія торгувала продовольством. Крім продуктів, зовнішній ринок поставлялося сировину: шкіра, хутра, віск. І на Візантії, й у Італії було добре відоме болгарське зерно. Особливо тісні зв'язки встановилися зИтальянскими республіками -Генуей і Венецією, торговці яких мали у Болгарії низку привілеїв: платили низькі торгові мита, мали права екстериторіальності.

Звільнившись від іноземних порядків, Болгарія кінці XII в. розпочала відновленню своєї державності. Країну знову очолив болгарський государ, який носив титул “цар і самодержець”. Як і ПершомуБолгарском царстві, влада його була спадкової і великої: цар був верховним головнокомандувачем і законодавцем. Він брав участь у розв'язанні тих завдань, що стосуються як світської, а й духовною життя. В усіх життєвих справах він спирався на Рада, що з “великихболяр”. Знати Болгарії, замінивши грецьку, швидко посіла всі вищі державницькі посади. З її середовища призначали великого логофета - друга особа після царя у державі, і навітьпротовестиария, який би відав державної скарбницею, та воєводу - верховного воєначальника. У областях головними чинами булидуки.Титулованная аристократія (деспоти) володіла великими територіями і часто проводила самостійну політику.

Соціальне життя було досить напруженим. У 1277-1280 рр. у Болгарії розгорнулося рух, у якому взяли участь майже всі верстви тодішнього болгарського суспільства, хоча спочатку воно мало демократичний характер. Повстання очолив селянинИвайло, виходець із низів суспільства: він був свинопасом. Ця обставина стало основою виведення, панівного в історіографії, про селянське характері всього руху. Хоча ці дуже складний події навряд чи можливий назвати селянським повстанням чи, тим паче, селянської війною. Рух почалося 1277 р. наСеверо-Востоке Болгарії. Своє військоИвайло спочатку становив з “ібуйствующих”, як про це розповідає візантійський історик Григора, але потім вона швидко зросла з допомогою про приєднання якої до війську опозиційної знаті.ВедомиеИвайло війська зробили лише доступне несила урядовим силам центральної влади. Ними були кілька разів розгромленіграбившие Болгарію татари. Саме це перемоги зробили ім'яИвайло популярним країни. У 1277 р. заколотникам вдалося розгромити підТирново царські війська. У бої загинув сам болгарський цар КостянтинТих. Уцілілі в бою урядові частини приєдналися до повсталим. Навесні 1278 р. ворота болгарської столиці відкрилися передИвайло, який посів царський престол, одружившись з овдовілої цариці. Втім, строката опозиція центральної влади завжди була однозначно відданацарю-крестьянину.Вожделенний престол прагнув зайняти іще одна претендент, ставленик Візантії, син болгарського вельможі, проголошений ІваномАсенем III. ТеперИвайле потрібно було боротися лише з татарами, але й візантійськими військами. У цей час частина болгарської знаті підтримала чергового претендента натирновский трон - ГеоргіяТертерия. Саме йому те і це судилося стати болгарським царем (1280-1292).

Питання

1.Види податку для населення?

2. Типи міст?

3. Назвіть головне місто Болгарії?

4. Опишіть адміністративний, політичний і соціальний устрій Болгарії.

5. Перелічіть повноваження царя?

Болгарія XIII в.

Болгарія XIII - XIV ст. була централізованої монархією. Серед правителів Другого Болгарського царства є дуже яскраві постаті. Кінець анархії і періоду численних палацевих переворотів було покладено царемКалояном (1197-1207), якому вдалося значно розсунути кордон країни. Були позбавлені влади Візантії Чорноморські міста, що раніше належали Болгарії, приєднано області біляВидина, Белграда іБраничева, і навіть частина Македонії.

Прагнучи відновити у Болгарії патріархію і одержуючи цього “добро” Константинополя,Калоян вирішив звернутися до тата, прагнучи бажаного через укладання унії з католицька церква. На початку правлінняКалоян вступив у інтенсивні переговори з татком Інокентієм III. У 1204 р.Калоян дістав листа від папського посланника вТирново підтвердження титулу “короля Болгарії”, архієпископ само було визнаний “примасом”. Була міститься і унія (1204 р.), що була лише короткочасним епізодом історія країни. Кінець їй швидко поклало навала хрестоносців на Балкани, падіння Константинополя під сумнів їхню ударами (1204 р.) і Болгарії проти незваних лицарів. Вже 1205 р. болгари успішно розгромили війська хрестоносців підОдрином. У полон захопили сам “латинський імператор”БалдуинФландрский. За таких умов унія з католиками стала безглуздою і не існує.

Могутнього Калояна був насильно усунуто від владизаговорщиками-болярами, які перетворили на престол його племінникаБорила (1207-1218). То справді був досить слабкий, протиКалояном, правитель, що переносить поразка за поразкою від зовнішніх ворогів. Щоправда, він прославив себе боротьбою проти неугомонившихся країни єретиків. Саме це цар скликав в 1211 р. вТирновоантибогомильский Собор, про що свідчить до нас джерело -Синодик царяБорила. Цей цар, був по суті узурпатором, було звільнено з влади у 1218 р., і престол перейшов до законному наступникові - синові царяАсеня I - ІвануАсеню II.

У його обличчі Болгарія отримала блискучого правителя, якому багато вдалося у плані устрою державних справ у країні. За нього вщухли внутрішні міжусобиці і зміцнилася центральна влада, і розсунулися державні кордони.Воинственний і могутній болгарський владика залишився у пам'яті сучасників як і гуманний правитель, який, беручи військові перемоги, відпускав захоплених боях полонених додому. Добру пам'ять собою болгарський цар залишив у своєї країни, а й в сусідів.

Певне, ІвануАсеню II сприяла удача. Невдовзі опісля свого вступу на престол (1221 р.) повернув Болгарії раніше захоплені угорцями області біля Белграда іБраничево, та домігся цей мирним шляхом, одружившись з дочки угорського короля. У 1225 р. болгарський цар зробив іще одна вдалий дипломатичний крок - вона віддала одну зі своїх дочок заміж за брата ФедораКомнина - могутнього правителяЭпирскогодеспотата. У цю пору ІванАсень II отримує привабливу пропозицію самих латинян, панівне у Константинополі, укласти мирний договір з Латинської імперією, до того ж скріпити його шлюбомБалдуина II з дочкою болгарського царя. Купивши, в такий спосіб, могутніми союзниками, ІванАсень II зумів наприкінці 20-х XIII в. повернути Болгарії частина Фракії зПловдивом. І тоді недавній союзник болгарського царя та його близький родич Федір Комнін навесні 1230 р. послав проти Болгарії війська. До цього, майже десятиліття, завдяки дипломатичному мистецтву свого царя, країна жило світі. Військове зіткнення з грецькими військами сталося біляПловдива, на селіКлокотница. Тотальний розгром військКомнина і полон її самої відкрили шлях переможному маршу болгарських військ. Болгари оволоділи ЗахідноїФракией, всієї Македонією, частиноюАдриатического узбережжя, частиною Фесалії і Албанією.Одержавший настількивпечатляюшие перемоги болгарський цар визнав за потрібне змінитититулатуру верховної влади й відтепер став іменувати себе “царем болгар і греків”. Відомості про своїх військових успіхи ІванАсень II повелів закарбувати написах, вибитих на твердих матеріалах. Одна їх таких красномовних написів можна знайти на кам'яною дзвіниці у церкві “Св. сорока мучеників” вТирново. Напис говорить: ”Улітку6738-е (1230), індикт третій, я, ІванАсень, у Христі Бога вірний цар і самодержець болгар, син старогоАсеня, від основ спорудив і по верхи розписом прикрасив цю церква в ім'я святих Сорока мучеників, допомогою що у дванадцяте літо мого царювання, коли розписувався цей храм, я вирушив війну вРоманию і розбив грецьке військо. Самого ж царя, кіра ФеодораКомнина, полонив із йогоболярами і підприємців посів Грецькі землі відОдрина до Драча, і навіть земліАрбанасские і Сербські.Франки володіли лише містами навколо Царгорода й цим містом теж, але вони корилисяденнице мого царства, бо було в них іншого царя, крім мене, і завдяки мені тягнули вони дні свої”. За іншою написи 1231 року, ІванАсень II має інша титул і зветься “>Асень, Богом поставлений цар болгар і греків, і навіть інших країн”.

Які по суті мети цього не перебільшуючи великого болгарського правителя? Створення великої імперії? Можливо. Але є постійною турбота про відновлення болгарської патріархії. І знову дипломатичні, передусім, успіхи допомогли цій акції вона. У 1235 р. відбулося заручення дочки ІванаАсеня II з спадкоємцем Нікейського престолу. І потім на що відбулося тому ж році церковному Соборі було засновано болгарська патріархія. Першим патріархом Другого Болгарського царства став архієпископТирноваИоаким. Невдовзі Нікейський імператорВатац і болгарський цар стали союзниками побороти латинян. Але наступні події засвідчили, що у цього разу кроки ІванаАсеня II, мабуть, були прораховані їм старанно, як раніше, чи було прораховано їм помилково. Болгарський цар раптово розірвав блок зНикейской імперією і більше, перебував у союзі цього разу златинянами, які у Константинополі (1237 р.). Певне, дуже велика було прагнення зайняти Константинопольський престол. Та коли союзники рушили протиНикеи, цар отримав звістку, що уТирново від чуми померли його перша дружина, син і патріарх БолгаріїИоаким I. ІванАсень повернувся до Болгарії, розірвавши блок златинянами, а 1241 р. ІванАсень II помер. Цей болгарський цар був неординарним і рідкісним для епохи середньовіччя правителем. Про нього однаково добре і з повагою відгукувалися як співвітчизники, що цілком природно, а й колишні вороги. Існує безліч джерел зазначено, що відбулося після битв від відпускав за грати полонених і утискав опозицію. Про нього добре відгукуються навіть візантійські хроністи.

Після епохи ІванаАсеня ІІ Болгарії був настільки блискучих правителів. Під управлінням багатьох, яке нічим себе не вельми що прославили царів Болгарія більше втрачала, ніж набувала.

І все-таки у досить довгій черзі болгарських царів заслуговує на відзнаку цар Іван Олександр, який правив країною в 1331-1371 рр. і який доволі вдало впорався зі важкими проблемами, що стоять перед Болгарією. Діяв то найчастіше шляхом мирної дипломатії. Так уклав мирний договір з Візантією, скріплений династичним шлюбом. Було відновлено добросусідські відносини між Болгарією і Сербією. Сестра Івана Олександра Олена вже вийшла заміж за могутнього сербського правителя Стефана Душана. Майже десятиліття Болгарія жило світу і спокої, а цар, подібно Симеону, розгорнув тим часом культурну діяльність,покровительствуя наук і мистецтва. Про цю його просвітницькою місії болгарський народ, не забув і відгукнувся її у урочистими похвалами, зображеними в письмових пам'ятниках. Як воєнні успіхи, і просвітницька діяльність болгарського царя надихнула автора XIV в. на що така рядки: “>Воспоем хвалуВседержителю, дала нам великого воєводу і царя царів, великого Іоанна Олександра,православнейшего серед усіх старійшин і воєначальників, стійкого в битвах, дбайливого іблагоприветливого, рум'яного ідоброзрящего, ликом прекрасного, станом стрункого, ходою впевненого, солодко очима усім дивиться, невиреченого праведного суддю вдовам і сиротам. По мощі своєї в битвах нагадує він мені другого Олександра. Здається мені, що з'явився нас цей цар другим царем Костянтином за вірою і благочестю, серцю і удачі. Нікого, гадаю, був серед перших царів, подібного цього великого царю Івану Олександру, хвалі та славі болгарської”.

Тим більшещо, державні події розгорталися так. У 1344 р. Івану Олександру Рутковському вдалося повернути раніше захоплені Візантією, дев'ять болгарських міст, включаючи Пловдив. На початку 50-х рр. XIV в. уклали договір Болгарії з Венецією. Але 50-60-ті рр. були для Болгарії успішними. Держава вже перестало являти собою єдине ціле. Між нижнім течією Дунаю та Чорному морю влада належалаБалику.Наследовал йомуДобротица, чиїм ім'ям було названо ця галузь (>Добруджа). У сірий. XIV в. Іван Олександр розділив держава на два долі:Тирновское царство на чолі із своїм сином і співправителем ІваномШишманом іВидинское, що він віддав іншому своїй дитині - ІвануСрацимиру.

Але головне трагедія було попереду. У XIV в. у Болгарії з'явився грізний небезпечний сусід - османські турки, захопили візантійські володіння у Малій Азії. Вже 20-ті роки XIV в. вони почали здійснювати свої спустошливі набіги на Балканський півострів, а 1352 р. оволоділи першої фортецею на Балканах -Цимпе. На жаль, туркам протистояли лише розрізнені сили між між собою балканських правителів. Спроби утворити союз для боротьби проти турків не увінчалися. На початку 1960-х років османи оволоділи майже всій східнійФракией з містомОдрин. Після смерті ораторію Івана Олександра (1371 р.), якому вдавалося підтримувати мирні відносини з турками, почалося завоювання ними Другого Болгарського царства.

У 1371 р. на р. Маріца приЧерномене турки завдали поразка військам двох македонських правителів, братівВукашина іУглеши. Шлях Сербії й західні болгарські землі відкрили. ІванШишман змушений був визнати себе васалом султана Мурада і навіть віддати свою сестру Тамару в султанський гарем. У цей час усе болгарські землі південніше Балканського хребта потрапили під владу турків. Почалося османське наступ інші болгарські області. У 1385 р. впала Софія. Султан Мурад вирішив спочатку розправитися з Сербією, але у битві на Косовому полі з сербами він загинув (1389 р.). Тиск на Болгарію продовжив султан Баязид. Влітку 1393 р., обложена турками, впала столиця Болгарії ВеликеТирново. Останній патріарх середньовічної БолгаріїЕвфимийТирновский був вигнали з міста Київ і відправлений на заслання. Болгарський цар ІванШишман в цей час у р. Нікополі, де був заарештований і обезголовлене (1395). У цей перший період було захоплена іДобруджа. У 1396 р. впалаВидинское царство, і Болгарія не існує як держава тривалі п'ять століть.

Питання

1. Коли була проголошена болгарська патріархія?

2. Як іменував себе Асен ІІ?

3. Хто такий Калоян?

 

2. Щодо ідентифікації особи Івайла серед істориків немає єдиної точки зору. Вперше царя Івайла з Івайлом Брдоквою ідентифікував чеський вчений Кароль Іречек, спираючись на цей текст

«В Ім’я Отця і Сина і святого Духа. Я, раб божий Костянтин четець, наречений Войсіл граматик, написав цю книгу як пресвітер Георгій, наречений піп Радослав в місті Свирліг в дні царя Івайла і при єпископі Ніша Никодимі в рік 6787 (1278-1279) індикту 7,»

З візантійських авторів Івайла згадують Гергій Пахімер та Никифор Григора.

У 1270-их роках Болгарія перебувала в катастрофічному становищі Постійні татарські набіги нівечили країну, цар Костянтин I Асень виявився неспроможним захистити ані свою державу, ані підданих від цієї загрози.

Правителі областей проявляли сепаратистські ідеї. 1273 року управитель Відіна руський князь Яків Святославович проголосив себе царем Болгарії. Однак згодом його було отруєно. Боротьба за владу захлеснула болгарський політикум. Візантія також виявляла цікавість до Болгарії. Константинополь часто підкупав татар для нападів на Болгарію. З 1273 року татарські напади стали щорічними, перетворюючи північно-східні області на пустелю.

Виходячи з розповідей візантійських авторів, Івайло походив з роду пастуха, жив скромно і бідно, пас свиней за невелику платню, харчувався ж лише хлібом та овочами, за що й отримав свої прізвиська. Всі ці небагаті відомості супроводжуються у візантійських часописах уїдливими коментарями. Візантійці писали про «варварську природу» і «жорстокість» Івайла, для них він — «людина негідна».

Івайло почав набувати популярності серед людей після того, як він почав розповідати своїм односельцям про сни і бачення, які передвіщали йому великі справи та усунення гніту над народом з боку боярства й навал загонів татар. Чутки щодо Івайла швидко поширились і стали популярними серед простих людей, а навколо Івайла почали збиратися сподвижники.

1277 року незадоволення царем вилилось у селянське повстання під керівництвом Івайла. Країну постійно нівечили грабежі монгольських загонів і в кількох битвах повстанцям удалось розбити загони монголів, що додало керівникові повстання популярності у всіх прошарках суспільства. За короткий термін Івайло встиг зробити те, чого ніяк не могли зробити урядові війська. Відряджені царем для придушення заколоту війська або розбігаються до зустрічі з противником, або переходять на бік Івайла. Наприкінці того ж року Костянтин особисто очолив армію, відбулася битва, в якій царські війська були розбиті, а сам цар Костянтин загинув. В результаті практично вся країна, окрім столиці (контролювалась вдовою Костянтина Марією Палеолог) опинилась в руках повстанців.

Того ж року Візантія вирішила скористатися смутою в Болгарії, посадивши на трон свого ставленика Івана Асеня III, сина Міцо Асеня. Нова загроза зближувала колишніх противників: в результаті домовленості 1278 року повстанці увійшли до столиці, Івайло одружився із вдовою Костянтина, ставши співправителем з її сином Михайлом. Івайлу довелося продовжувати війну на два фронти — проти візантійців і монголів. Підбурювані Візантією монголи напали, і новий цар, зібравши війська зумів у кількох битвах відкинути їх за Дунай. Тим часом на півдні почався масований наступ візантійців широким фронтом. Після декількох місяців битв Івайло остаточно розбив візантійців і зупинив візантійську загрозу. Проте бояри, ненавидячи і зневажаючи «селянського царя», у той самий час боялись його, ховаючи свій страх під улесливими посмішками. Івайло приймав цю гру, остерігаючись відкритої ворожнечі.

Проте потім на півночі Івайло знову був вимушений битись із монголами, що виявилися набагато сильнішим противником, ніж візантійці, та під їхнім натиском він був вимушений відступити за стіни міста Доростол. Оборона взятого в облогу Доростола продовжувалася три місяці. У Велико-Тирново поширилися чутки про загибель Івайла в обложеному місті, серед бояр виникла змова, в результаті якої Іван III, за підтримки візантійських військ, без бою увійшов до столиці. Марія та її син Михайло були взяті під варту та відправлені до Візантії.

Після прориву облоги Доростола Івайло знову отримав свободу дій та, зібравши прибічників напав на візантійців. Візантія відрядила армію для допомоги Івану III, поблизу міста Девня 17 липня 1279 року між військами Івайла та візантійською армією відбулася битва, в якій греки були розбиті, незважаючи на чисельну перевагу. Потім Івайло розбив другу армію, споряджену Візантією та, дізнавшись про ці поразки союзників Іван III втік з Тирново й бояри обрали царем знатного вельможу Георгія Тертера, який був одружений із сестрою Івана Асеня ІІ.

Проте постійні битви, хоч і переможні не пройшли дарма для Івайла. Його військо сильно порідшало, особливо якщо враховувати, що візантійські армії у декілька разів перевищували за кількістю його власну. При новому повороті подій в Тирново, розгубивши союзників, Івайло у результаті втік в Золоту Орду. Там він за одним столом сидів із заклятим ворогом царем Іваном Асенем III, який прийшов також просити допомоги, щоб повернути йому болгарський престол. Історики пишуть, що Ногай скрізь водив із собою екс-царів і вихвалявся, що у нього за столом одразу два пануючих і законних претенденти на болгарський трон. За ханським столом випадково чи навмисне Івайло був убитий 1280 року.

1294 року у Фракії з'явився Лже-Івайло. Ім'я Івайло знову зібрало велику кількість людей, але доля й дії Лже-Івайла невідомі.

Питання

1.Назвіть причини поразки повстання?

2. Назвіть характер повстання?

4. Османська Болгарія - загальна назва територій Османської імперії, населених переважно болгарами. Крім того - період в історії Болгарії з кінця XIV століття до кінця XIX століття, коли було відсутнє незалежне болгарське держава, а землі болгар перебували під пануванням Османської імперії (в болгарській історіографіїтакож називається "турецьке рабство" або "османське ярмо").

Була ліквідована самостійна Болгарська патріархія, яка була підпорядкована Константинопольської патріархії.

В кінці XIV століття Болгарія була завойована Османською імперією. Спочатку вона перебувала у васальній залежності, а в 1396 році султан Баязид I анексував її після перемоги над хрестоносцями в битві при Нікополі. Болгарські землі увійшли в адміністративний округ Румелія. "Румелією" (перекручене від Рима), турки зазвичай називали Візантійську імперію, а потім свої володіння на Балканах, за винятком Боснії.

У Османської імперії населення було розділене на релігійні громади "правовірних" і "невірних", об'єднаних у Міллет: мусульманський Міллет і православний Міллет (або грецький Міллет). Православний Міллет включав в себе різні народи, об'єднаних на основі релігійної приналежності під верховенством грецької патріархії в Константинополі. Османські закони наказували членам кожного Міллет певні права та обов'язки. Природно, османське держава прагнула всіляко підкреслити примат ісламу і мусульман на його території. Найбільшими правами користувалися мусульмани. Члени інших громад мали в основному обов'язки (певний колір тюрбанів, лінія осілості, тобто проживання в певному кварталі- гетто, заборона на верхову їзду, податок грошима або дітьми). Разом з переходом у підпорядкування Константинопольській патріархії в болгарських землях з'явилися і грецькі церковні книги, слов'янська літургія частково залишилася лише в селах. Дві незалежні православні церкви - Печский патріархат і Охридський архієпископія - стали згодом жертвами фанаріорітов.

В цей час була проведена часткова ісламізація болгарського етносу, за рахунок болгар, які прийняли іслам і перейшли в мусульманський Міллет. Частина болгар православного віросповідання залишилися вірні Константинопольському патріархату після відновлення Болгарської православної церкви. Це були так звані "грекомани". Тим не менше, більшість болгар зберегли рідну мову, віру і традиції. Особливо позитивну роль при цьому відіграло болгарське духовенства і монастирі.

Нерівноправне становище болгар в Османській імперії підтримувалося різними способами, найбільш поширеними серед яких були:

  • ісламізація - насильницька і добровільна;
  • " Податок кров'ю "(девширме) - який до XVII століття був основним способом комплектування яничарського корпусу.
  • релігійна, політична, економічна і юридична дискримінація.

Під впливом Освіти в XIX столітті відбувається процес болгарського національного відродження, що характеризується соціально-економічним ростом, національним єднанням та звільненням болгарського народу. Одночасно з цим під впливом Великої французької революції в Османській імперії виникаєосманизм, послідовники якого заявляли необхідність рівності перед законом, загальної військової повинності та обов'язкового державного освіти для всіх підданих імперії.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)