АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок показників ліквідності ПП «Корал»

Читайте также:
  1. Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості
  2. Аналіз відносних показників фінансової стійкості
  3. Аналіз ліквідності активів підприємства
  4. Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства
  5. Аналіз платоспроможності п-ва, ліквідності балансу.
  6. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства.
  7. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства.
  8. Аналіз показників платоспроможності
  9. Аналіз показників рентабельності
  10. Валютний курс та фактори, що на нього впливають. Види валютних курсів. Крос-курси, їх розрахунок.
  11. ВВП и його розрахунок по методу потока видаткив.
  12. ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ ГЕМОДИНАМІКИ Й ДИХАННЯ
Показники Періоди, роки
         
Запаси 49.3 37.3 74.7 44.9 53.8
Дебіторська заборгованість 17.9 27.7 26.8 22.2 17.8
Грошові кошти і їх еквіваленти 9.1 27.1 8.8 18.4 20.3
Інші оборотні активи 1.0 1.0 1.0 2.4 2.6
Витрати майбутніх періодів 0.4 0.6 0.5 0.7 0.7
Цільове фінансування 6.0 6.0 6.0 - -
Поточні зобов’язання 4.1 7.2 7.9 102.6 81.1

Коефіцієнт загальної ліквідності показує, в якій мірі поточних оборотних активів достатньо для задоволення поточних зобов’язань. Він розраховується за формулою 2.33. Відповідно до загальноприйнятих стандартів, цей показник повинен знаходитись в рамка від одного до двох.

 

(2.3)

Провівши розрахунки за наведеними вище показниками, всі отримані дані зводимо в таблиці 10.

Як видно з поведеного розрахунку, коефіцієнт загальної, строкової і абсолютної ліквідності за 2006-2007 роки вище нормативного значення. За 2009 рік йде різке зниження цих коефіцієнтів і тільки коефіцієнт строкової ліквідності залишається на оптимальному рівні.

Але в 2009 році відбувається його наступне зниження і він вже знаходиться нижче оптимального рівня. Це пояснюється ростом кредиторської заборгованості.

 

 

2.3. Аналіз ділової активності підприємства

 

 

Показники оборотності мають велике значення для оцінки підприємства, оскільки швидкість обороту коштів, тобто швидкість перетворення в грошову форму, безпосередньо впливають на платоспроможність підприємства. Крім того, збільшення швидкості обороту коштів відображає при інших певних умовах підвищення виробничо-технічного потенціалу підприємства.

Дані для проведення розрахунку показників оборотності приведені в таблиці 2.4.

Для аналізу оборотності можна використовувати такі показники.

Коефіцієнт оборотності активів (капіталовіддача) найбільш розповсюджений серед коефіцієнтів оборотності. Цей показник необхідно розглядати тільки з якісною характеристикою підприємства: значна оборотність активів може прослідковуватись не тільки в силу ефективного використання активів, Ала і в зв’язку з відсутністю вкладень на розвиток виробничих потужностей.

Таблиця 2.4

Показники розрахунку оборотності ПП «Корал»

Показники Періоди, роки
         
Чистий дохід 276.9 398.1 1176.1 1585.3 2236.3
Вартість майна підприємства 100.7 117.4 135. 239.4 245.6
Собівартість реалізованої продукції 253.8 365.1 132.2 1532.5 2144.3
Запаси 49.3 37.3 74.7 44.9 53.8
Вартість власного капіталу 90.6 104.2 122.0 136.8 164.5
Поточні активи підприємства 77.7 93.7 111.8 88.6 95.2
Дебіторська заборгованість 17.9 27.7 28.8 22.2 17.8
Кредиторська заборгованість - - - 91.9 69.7

 

Розраховується він за формулою 14.

 

(2.4)

де,

ЧР-чистий об’єм реалізації;

СВМ-середня вартість майна підприємства.

Відношення суми продажу(виручки від реалізації) до валюти балансу характеризує ефективність використання підприємством усіх наявних ресурсів незалежно від джерел їх утворення, тобто показує скільки раз за аналізує мий період відбувається повний цикл виробництва і обороту, що приносять відповідний ефект у вигляді прибутку, чи скільки грошових одиниць реалізованої продукції принесла кожна грошова одиниця активів. Цей показник коливається в залежності від отраслі, і віддзеркалює особливості виробничого процесу.

Кожне підприємство прагне до якнайшвидшого руху свого капіталу, і спосіб досягнення визначеної мети – це утримання запасів товарно-матеріальних цінностей на такому низькому рівні, який лише можливий без будь-якого серйозного ризику. Оборотність запасів – важливий показник ліквідності запасів підприємства. Він зіставляє вартість запасів і виручку(дохід) від реалізації товарів (робіт, продукції, послуг), показує кількість оборотів запасів за певний період. Цей показник розраховується відповідно до формули 2.5:

 

(2.5)

 

де,

СВ – собівартість реалізованої продукції;

ВЗ – середньорічна вартість запасів.

Коефіцієнт оборотності власного капіталу характеризує різні аспекти діяльності: з фінансової точки зору він визначає швидкість обороту власного капіталу, з економічної – активність грошових коштів, якими ризикує акціонер. Даний коефіцієнт розраховується за формулою 2.6. Якщо коефіцієнт високий, що означає значне перевищення рівня продажу над рівнем вкладеного капіталу, то це веде до збільшення кредитних ресурсів і можливості досягнення того рівня, коли кредитори будуть більше брати участь в роботі, ніж власники. В цьому випадку коефіцієнт вказує на необхідність вкладення власних коштів в інше, більш відповідне даним умовам джерело доходів.

Необхідно звернути увагу на вплив швидкості росту оборотності на зменшення ризику в залученні залучених коштів, тобто, чим вище оборотність, тим більше може перевищувати критичне значення коефіцієнту співвідношення залучених і власних коштів без значних змін фінансової автономії підприємства. В цьому випадку доцільно зіставити ріст коефіцієнта оборотності з вартістю росту облікової ставки відсотка, а також з ростом коефіцієнта маневреності.

 

(2.6)

 

де, СВК – середньорічна вартість власного капіталу.

Вихідною базою для висновків щодо міри ефективності використання фінансових ресурсів, вкладених в оборотні активи, є показник швидкості їх обороту, тобто оборотність. Саме він дає можливість зробити висновок про фінансову діяльність підприємства з точки зору використання факторів часу, тобто з точки зору швидкості господарського процесу. До того ж від швидкості руху цих коштів залежить їх розмір для обслуговування господарського процесу. Даний показник розраховується за формулою 2.7. При аналізі показника оборотності оборотних коштів слід виходити з того, що прискорення оборотності можна реально досягти тільки завдяки наведенню суворого порядку у всіх ланках виробничої та комерційної діяльності підприємства.

 

(17)

 

де,

СПА – середньорічна вартість поточних активів.

При аналізі оборотності увагу необхідно приділити і дебіторській заборгованості. Стан розрахункової дисципліни характеризується наявністю дебіторської заборгованості і має суттєвий вплив на стійкість фінансового стану підприємства. Недотримання договірної і розрахункової дисципліни, несвоєчасне пред’явлення претензій щодо боргів, призводять до значного зростання невиправданої дебіторської заборгованості, а отже, нестабільного фінансового стану підприємства. Завдання аналізу полягає також у тому, щоб виявити розміри і динаміку невиправданої заборгованості, причини її виникнення або зростання. Адже ріст цього показника свідчить про зниження ліквідності.

Даний показник розраховується за формулою 18. За ним судять, скільки раз в середньому за звітний період дебіторська заборгованість перетворюється в грошові кошти.

 

(2.8)

 

де,

ВР – виручка від реалізації продукції;

СДЗ – середньорічна вартість чистої дебіторської заборгованості.

Цей показник порівнюють з середньо галузевими коефіцієнтами, зі значеннями коефіцієнта підприємства за попередні періоди. Крім того, коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості ефективно порівнювати з коефіцієнтом оборотності кредиторської заборгованості. Такий підхід дозволить зіставити умови комерційного кредитування, якими підприємство користується в інших підприємствах, з тими умовами кредитування які підприємство надає іншим підприємствам.


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)