АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 2. Аналіз виробництва продукції, робіт, послуг

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  3. SWOT-аналіз ВТК «Лукас».
  4. VII. Аналіз галузі
  5. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  6. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  7. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  8. Адміністративна процедура при надання адміністративних послуг.
  9. Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості
  10. Аналіз асортиментної продукції
  11. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  12. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства

Мета: вивчити та узагальнити при розрахунках основні методики та принципи аналізу темпів зростання показників обсягу, асортименту випуску продукції, її сортності та якості, винайти резерви оптимізації обсягів виробництва продукції, робіт, послуг.

Завдання:

– оцінка виконання планів виробництва та динаміки обсягів виробництва продукції;

– аналіз якості планування, напруженості і обґрунтованості планів діяльності як у цілому, так і окремих виробничих підрозділів;

– оцінка темпів зростання основних показників обсягу виробництва продукції та пояснення причини розбіжностей між ними;

– дослідження виконання плану з асортименту продукції (робіт, послуг) та визначення основних причин та наслідків його порушення;

– комплексний та системний аналіз визначення основних факторів, що впливали на загальні обсяги виробництва протягом останніх років, зокрема у звітному періоді;

– дослідження структурних зрушень щодо зміни структури продукції по трудомісткості та матеріаломісткості;

– дослідження змін щодо якості продукції та визначення шляхів її покращення;

– аналіз ритмічності випуску продукції та пошук резервів щодо неритмічної роботи підприємства;

– оцінка якості продукції та визначення шляхів її покращення;

– визначення внутрішньогосподарських резервів зростання обсягів випуску продукції та реалізації, а також розробка заходів щодо їх використання.

Опрацювання матеріалів даної теми дасть змогу:

- оцінити виконання планів виробництва та динаміки обсягів виробництва продукції;

- проаналізувати якість планування, напруженості і обґрунтованості планів діяльності як у цілому, так і окремих виробничих підрозділів;

- оцінити темпи зростання основних показників обсягу виробництва продукції та пояснення причини розбіжностей між ними;

- дослідити виконання плану з асортименту продукції (робіт, послуг) та визначення основних причин та наслідків його порушення;

- комплексно та системно проаналізувати вплив основних факторів, на загальні обсяги виробництва протягом останніх років, зокрема у звітному періоді;

- дослідити структурні зрушення щодо зміни структури продукції по трудомісткості та матеріаломісткості;

- провести аналіз ритмічності випуску продукції та пошук резервів щодо неритмічної роботи підприємства;

- оцінити якість продукції та визначення шляхів її покращення;

- визначити внутрішньогосподарські резерви зростання обсягів випуску продукції та реалізації, а також розробити заходи щодо їх використання.

- оцінити темпи зростання обсягів реалізації продукції за її видами за місяць (квартал, рік) та розрахувати вплив зміни обсягу реалізації за рахунок впливу можливих факторів;

- провести аналіз виконання договірних зобов’язань щодо поставок продукції за асортиментом і якістю, а також за строками поставки за місяць та наростаючим підсумком у цілому по підприємству щодо окремих споживачів та видів продукції;

- провести оцінку обґрунтованості складання та виконання договірних замовлень у відповідності до загальної стратегії підприємства та визначення основних причин невиконання договірних замовлень;

- провести аналіз місткості ринків збуту та окремих його сегментів, оцінку динаміки продажу щодо підприємств споживачів та дослідження маркетингової діяльності підприємства;

- оцінити динаміку, структуру розповсюдження товарів та каналів збуту, оцінити охоплення ринку та його невикористані резерви, розробити пропозицій щодо поліпшення мережі розповсюдження товарів та каналів збуту.

За нових ринкових умов господарювання всі підприємства здобули повну оперативну самостійність у виборі того, як організувати виробничий процес, яку продукцію випускати і в якій кількості, з ким співпрацювати, кому продавати свої вироби. Отримана свобода дій перш за все спрямована на врахування кон'юнктури ринку, його потреб і вимог. Правильно вибрана стратегія виробництва і належні обсяги випуску продукції забезпечують бажаний обсяг реалізації і відповідні прибутки.

Екстенсивний та інтенсивний чинники відповідно характеризують наявність виробничих ресурсів та ступінь їх використання. До екстенсивних факторів виробництва відносять такі, як чисельність персоналу підприємства, середня вартість основних засобів, матеріальні витрати. Інтенсивні фактори виробництва – це продуктивність праці одного працівника, фондовіддача та матеріаловіддача.

В процесі аналізу визначається частка приросту обсягу продукції за рахунок впливу як екстенсивних, так і інтенсивних факторів. Якщо питома вага впливу інтенсивних факторів переважає, то це свідчить про інтенсивний шлях розвитку підприємства.

Під асортиментом продукції розуміють перелік видів продукції, щовиробляється, із зазначенням обсягів випуску по кожному з них. Більш вузьким поняттям є номенклатура випуску, яка характеризує тільки різноманітність продукції, що виготовляється.

До основних показників, що характеризують зміни в асортименті продукції, відносяться коефіцієнт оновлення асортименту та коефіцієнт (процент) асортиментності.

Коефіцієнт оновлення асортименту визначається як питома вага нових видів продукції у вартісному вимірнику в загальній сумі товарної продукції.

Коефіцієнт асортиментності визначається відношенням фактичного обсягу продукції в межах планового асортименту до обсягу продукції за планом.

Структура продукції - це співвідношення окремих виробів у загальному обсязі виробництва. Зміна асортименту веде до асортиментних, а структури випуску - до структурних зрушень. Ці явища завжди пов'язані одне з одним, тому слід говорити про асортиментно-структурні зрушення у випуску продукції.

Структура продукції може змінюватися за матеріаломісткістю, трудомісткістю, рентабельністю.

В процесі аналізу структурних зрушень у випуску продукції вирішують такі завдання:

1) встановлюють, як змінилась структура (в позитивний чи негативний бік);

2) визначають вплив зміни структури продукції на обсяг виробництва та інші показники.

Для того, щоб розрахувати вплив зміни структури продукції на обсяг виробництва за трудомісткістю виробів, необхідно базовий обсяг продукції помножити на різницю в темпах зростання з обсягу продукції у вартісному та трудовому вираженні.

Ритмічність – це випуск продукції за рівні проміжки часу відповідно до планового графіка.

Найбільш поширені показники ритмічності: коефіцієнт ритмічності; коефіцієнт аритмічності.

Коефіцієнт ритмічності розраховується як відношення фактичної суми випуску продукції в межах планового графіка до планового випуску продукції.

Коефіцієнт аритмічності відображає питому вагу продукції, що випущена з порушенням планового графіка, і розраховується як одиниця мінус коефіцієнт ритмічності.

Сума продукції, що виготовлена з порушенням планового графіка, дорівнює добутку коефіцієнта аритмічності на плановий обсяг виробництва.

Важливим питанням аналізу виробничої діяльності є оцінка якості продукції.

Якість – це сукупність властивостей продукції, які здатні задовольняти потреби споживачів згідно її призначення.

Для аналізу якості продукції використовують індивідуальні та загальні показники.

Індивідуальні показники (сортність, технологічність, надійність, естетичність тощо) характеризують окремі властивості продукції або використовуються на окремих підприємствах.

Загальні показники (питома вага продукції, віднесеної до відповідних рівнів якості, питома вага продукції, що випускається на експорт, питома вага браку в обсязі продукції, питома вага зарекламованої продукції в обсязі реалізації) визначаються незалежно від галузевої специфіки.

Обсяг реалізації (Р) залежить від обсягу випущеної товарної продукції (В), залишків продукції на складі на початок та кінець звітного періоду та залишків відвантаженої продукції (Зпоч.; Зкін). Основою для факторного аналізу обсягу реалізації є баланс товарної продукції який складається з двух частин. Ліва (доходна) – відображає залишки нереалізованої товарної продукції (Бух. баланс) в тому числі на складах та товарів відвантажених, випуск товарної продукції (стат. звітність). В правій частині (видатковій) – відображається обсяг реалізованої товарної продукції (Звіт про фін. результат) і залишки нереалізованої продукції у розрізі товарів відвантажених та продукції на складі на кінець періоду (Бух. баланс). Баланс товарної продукції можна відобразити наступною формулою: Зпоч. + В = Р + Зкін. З отриманої формули отримаємо обсяг реалізації Р =: Зпоч. + В - Зкін

Основні показники аналізу виконання договірних зобов’язань:

- план поставки продукції в розрізі виробів, періодів поставки (місяць, квартал), та споживачів продукції;

- недопоставлена продукції в розрізі виробів, періодів поставки (місяць, квартал), та споживачів продукції;

- виконання плану в розрізі виробів, періодів поставки (місяць, квартал), та споживачів продукції;

- відсоток виконання договірних зобов'язань;

- коефіцієнт напруженості поставок.

Відсоток виконання договірних зобов'язань розраховують як відношення фактичного обсягу поставки в межах обсягу відвантаження, що передбачений договором поставки до розміру поставки за договорами (до планового обсягу поставки).

Коефіцієнт напруженості поставок –представляє собою відношення обсягу поставки за договорами до величини виробничих потужностей підприємства.

Основні показники аналізу ринків збуту: місткість ринку; та показники частки ринку.

Місткість товарного ринку є одним з основних об'єктів дослідження, оскільки цей показник відображає принципово можливий обсяг збуту товару фірми. Місткість ринку визначається обсягом (у фізичних одиницях або вартісному вираженні) товарів, які на ньому реалізуються протягом року. Місткість ринку можна визначити за такою формулою: V = В + З + І - Е

де V — місткість ринку;

В — виробництво товарів;

З. — залишки товарних запасів;

І — імпорт товарів;

Е — експорт товарів.

Іншим важливим показником, є показник ринкової частки, який розраховується яквідношення обсягу продажу певного товару даної організації до сумарного обсягу продажу цього товару всіма суб’єктами господарювання, що діють на даному ринку. Цей показник є ключовим для оцінки конкурентної позиції суб’єкта господарювання.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)