АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 8. Аналіз активів підприємства

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. d. абсолютне вивільнення оборотних активів;
  3. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  4. SWOT-аналіз ВТК «Лукас».
  5. VII. Аналіз галузі
  6. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  7. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  8. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  9. Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості
  10. Аналіз асортиментної продукції
  11. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  12. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства

Мета: дослідити динаміку та структуру активів підприємства за їх складовими та оцінити ефективність їх використання. Мета досягається шляхом виконання таких завдань:

– визначити позитивні та негативні характеристики оборотних та необоротних активів;

– дослідити склад, динаміку та структуру активів підприємства за їх складовими;

– дослідження динаміки показників руху (оновлення, вибуття) необоротних активів;

– дослідження показників ефективності використання, оборотності оборотних активів.

Згідно з П(С)БО 2 "Баланс", п. 4: АКТИВИ — це ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до збільшення економічних вигод у майбутньому.

Все що має вартість, належить підприємству і відображається в активі балансу називається його активами. Актив балансу містить дані про розміщення капіталу, який є у розпорядженні підприємства, про вклади його в конкретне майно і матеріальні цінності, про витрати підприємства на виробництво і реалізацію продукції і про іншу вільну грошову готівку.

Нематеріальний актив — немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований (відокремлений від підприємства) та утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам.

Згідно з МСБО 16: Основні засоби — це матеріальні активи, які утримуються підприємством для використання у виробництві або постачанні товарів та наданні послуг, для здачі в оренду іншим особам або для адміністративних цілей; будуть використовуватися, як очікується, протягом більше одного періоду.

Згідно з П(С)БО 10 “Дебіторська заборгованість”, дебіторська заборгованість – це сума боргів дебіторів на певну дату, а дебітори – це юридичні та фізичні особи, які заборгували підприємству внаслідок минулих подій певні суми грошових коштів, їх еквівалентів та інших активів.

Сучасна форма балансу дозволяє проаналізувати зміни в розрізі довгострокової і поточної дебіторської заборгованості. Довгострокова дебіторська заборгованість не виникає в ході нормального операційного циклу і може бути погашена на протязі 12 місяців з дати балансу. Вона відображується в складі необоротних активів (їх ми розглянули вище).

Поточна дебіторська заборгованість виникає в ході нормального операційного циклу і має бути погашена на протязі 12 місяців. Вона відображається в складі оборотних активів. Поточна дебіторська заборгованість поділяється на заборгованість за товари, роботи, послуги та заборгованість за розрахунками (з бюджетом, за нарахованими доходами, з внутрішніх розрахунків та інші).

Показники оцінки руху необоротних активів підприємства:

– коефіцієнт надходження необоротних активів;

– коефіцієнт вибуття необоротних активів;

– коефіцієнт оновлення необоротних активів

– швидкість оновлення необоротних активів

коефіцієнт надходження необоротних активів – розраховується як відношення вартості всіх необоротних активів, що створились (сформувались) на протязі періоду, що аналізується до загальної вартості всіх необоротних активів, на кінець періоду, що досліджується і показує частку необоротних активів, що надійшли (створились, сформувались) в загальній сумі необоротних активі на кінець звітного періоду;

коефіцієнт вибуття необоротних активів - розраховується як відношення вартості всіх необоротних активів, що вибули на підприємстві на протязі періоду, що аналізується (за різними причинами) до загальної вартості всіх необоротних активів, на початок періоду, що досліджується і показує частку необоротних активів, що вибули на підприємстві в загальній сумі необоротних активі на початок звітного періоду;коефіцієнт вибуття основних фондів;

коефіцієнт оновлення необоротних активів – розраховується як відношення різниці між необоротними активами, що надійшли (створились, сформувались) та вибули на підприємстві за різними причинами до їх загальної суми на початок звітного періоду і показує рівень приросту необоротних активів за звітний період;

швидкість оновлення необоротних активів – розраховується як відношення одиниці до коефіцієнта оновлення, і показує середній період часу повного оновлення всіх необоротних активів.

Потреба в прирості необоротних активів розраховується як різниця між загальною потребою у необоротних активах з урахуванням вимог виробничо-фінансової діяльності та наявними необоротними активами на початок періоду, що досліджується. Отриману суму доцільно коректувати (збільшити) на прогнозовану суму необоротних активів, що можуть вибути у періоді, що досліджується за різними причинами.

Доцільно відзначитипозитивні характеристики оборотних активі та негативні необоротних активів за певними ознаками, а саме:

- рівень ліквідності;

- здатність до трансформації (перетворення);

- рівень керованості;

- здатність до перевтілення (поточні та стратегічні зміни видів діяльності);

- економічна сутність (участь у виробничому процесі), та форма прояву.

Як відомо активи підприємства поділяються на певні групи, залежно від швидкості перетворення їх у гроші. Так оборотні активи мають високий рівень ліквідності і можуть швидко перетворитись у гроші, а необоротні активи, що важко реалізуються, мають низький її рівень. Рівень ліквідності наложив свій відбиток на інші запропоновані ознаки. Відповідно оборотні активи мають високу здатність до перетворення та мають смогу швидко переходити із однієї форми прояву в іншу, необоротні активи – навпаки. Здатність до трансформації тісно пов’язана з рівнем керованості, а саме, з позицій менеджменту оборотні активи мають високу спроможність до керованості, що відрізняє їх від необоротних активів, які важко піддаються керованості. Швидкість перевтілення активів у гроші значною мірою впливає на можливість зміни та перевтілення у разі потреби, залежно від зміни поточних та перспективних планів суб’єкта господарювання. Позитивною характеристикою оборотних активів та негативною необоротних є їх участь у виробничому процесі та здатність переносити свою вартість на витрати виробництва, що обумовлено їх економічною сутністю.

У наступній табл. 2 нами розкрито позитивні характеристики необоротних активів та негативні оборотних за певними ознаками, а саме:

- вплив інфляційних процесів;

- схильність до ризику;

- спроможність впливу на результат діяльності суб’єкта господарювання;

- взаємо-зворотній вплив активів (оборотних, необоротних).

Загальновідомим є те, що суб’єкти господарювання у процесі своєї діяльності значною мірою залежать від інфляційних процесів, що відбуваються у країні. Саме вплив інфляційних процесів накладає свій відбиток на майно підприємства і джерела його фінансування, та визначає характеристики оборотних та необоротних активів.

Загальновідомим є той факт, що оборотні активи у процесі діяльності підприємства підлягають значному впливу інфляційних процесів, а необоротні активи захищені від впливу інфляції та частково застраховані від неї. Вплив інфляції наносить свій відбиток та значною мірою обумовлює схильність активів до ризику.

Так оборотні активи підпадають під ризик втрат у разі порушень умов договорів, діяльності підприємства, потреб ринку тощо, що характеризує їх негативно. Позитивною характеристикою необоротних активів, на відміну від оборотних активів, є те що вони мають захист від ризику у разі недотримання домовленостей у процесі господарсько-фінансової діяльності. Оборотні активи мають низьку спроможність впливу на результати діяльності суб’єкта господарювання, що є їх негативною ознакою. Важливо наголосити, що позитивною характеристикою необоротних активів є те, що вони сприяють підвищенню ефективності використання та зменшують втрати оборотних активів, які не можуть вплинути на процес використання необоротних активів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)