АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Використання дистанційної форми навчання під час навчання учнів з обмеженими можливостями життєдіяльності

Читайте также:
  1. I ступень – объектив- центрическая система из 4-10 линз для непосредственного рассмотрения объекта и формирования промежуточного изображения, расположенного перед окуляром.
  2. I. Навчання грамоти
  3. II. Достижения и успехи, учитываемые в формировании информационной базы «Золотой фонд студентов»
  4. II. РОЛЬ РЕЛИГИИ В ФОРМИРОВАНИИ НАЦИОНАЛЬНОГО СОЗНАНИЯ
  5. III. Компетенции обучающегося, формируемые в результате освоения дисциплины
  6. III. Компетенции обучающегося, формируемые в результате освоения дисциплины
  7. III. Порядок формирования информационной базы «Золотой фонд студентов».
  8. III. Формирование тоталитарного режима
  9. V. Оцінювання правописних (орфографічних і пунктуаційних) умінь учнів
  10. VI. Характер діяльності учнів.
  11. VII. Характер діяльності учнів.
  12. Автором опыта выделен алгоритм формирования умения работать с моделями.

Ніякої, і найкращий інтернат не замінить рідного дама кохання, і турботи близьких, саме, у тому, передусім, потребують діти зОВЖ. Дитина, від народження позбавлений нормального спілкування з дорослими (у три роки) назавжди залишається розумово неповноцінним.

"Практично всі психологічні школи стверджують, що інтелект розвивається до 20-річного віку, причому у різні роки цього періоду – з неоднаковою швидкістю. До шести років інтелектуальне розвиток ввозяться нормі вже на третину, до 8 років – навпіл і до 12 років – на 3/4 (дані школи Піаже)".

Стати всебічно розвиненим, освіченим, повноцінним громадянином своєї країни дітям-інвалідам дає можливість навчатися технологія дистанційного навчання. Воно диктує свою специфіку організації процесу, добору засобів, і навіть методів і прийомів. Будучи гнучким, процес ДО легко адаптується під можливості дитини. Інтерактивне за своєю сутністю навчання дає кожного учня спілкування з викладачем та інші учнями можливість навчатися з урахуванням індивідуальних потреб і фізичних можливостей. Наприклад, учень може сам вибрати обсяг, і послідовність досліджуваного матеріалу, самостійно визначати тривалість вивчення, отримувати доступом до необхідним навчальнимпособиям, причому, виходячи з дому.

З появою освіти дітей ізОВЖ спеціалізованих чи адаптованих комп'ютерів склалися умови для комплексного перетворення середовища життєдіяльності і навчання, що дозволяє оптимізувати роботу з подоланню вторинних відхилень, компенсаціїзатрудненних чи нерозвинених при даному порушенні функцій, і задоволення особливих освітніх потреб учнів. Дистанційна форма навчання найприйнятніша і ефективна на навчання дітей, оскільки створює таку соціальну, зокрема і освітню середу, у якій який навчається почувається комфортно,самодастаточно, соціально значимо. ДО максимально наближає дитину до навколишнього світу, робить її чинним учасником соціального середовища. Використання ПК знижує залежність дитини від власної моторної ніяковості чи недостатності, повільного темпу діяльності, дозволяє відтворювати мовної контакти знеговорящим дитиною, реалізує пізнавальну діяльність дитини на ситуаціях, які недоступні то силу його фізичних особливостей. Комп'ютер то, можливо засобом реалізації дитячій потребі в експериментуванні й забезпечення дозвілля дитини, забезпечуючи дітей з особливими освітніми потребами різноманітними пізнавальними іразвевающими іграми можливостями внутрішньомережевого спілкування, доступу в Internet, що українці ставить них цікаві форми дозвілля, а й сприяє їхньому розвитку.

Однією із поважних цілей застосування ДО вкоррекционно-образовательном процесі є орієнтація найбільш повне використання тих фізичних можливостей, що має дітей.

Використовуються спеціальні ПК, дозволяють дітей ізОВЖ, працювати ними як, відмінному від зазвичайного. Створено, й успішно використовують ПК, які емітують натискання клавіш, реагуючи будь-яку, доступне дитині рух. ПК оснащені спеціальної клавіатурою, що дозволяє при натисканні на клавішу з буквеним чи цифровим позначками почути, яка клавіша задіяна, у разі помилки внести виправлення. Усі ці програми розширюють можливості навчання із порушеннями зору, слуху, ні з важкими порушеннями опорно-рухового апарату, та інших. дефектами [30].

Як справедливо зазначає Могилевська В.М. практика застосування інформаційних технологій у процесі сприяє формуванню вміння спрямовувати й утримувати увагу; тренує пам'ять; розвиває понятійний мислення, фантазію і здібності; привчає до вибору і сприяють прийняттю рішень; створює позитивну мотивацію навчання; виховує відчуття впевненості і самостійності; активізує спілкування. Зазначається позитивний вплив як у вплив психічних функцій дитину поруч ізОВЖ, і на становлення особи загалом [30].

ДО дозволяє здійснюватипошаговий контроль і оптимізує процес формування й розвитку навичок, забезпечуючи диференційований і індивідуального підходу у виборі адекватного освітнього маршруту кожному за учня.

У межах проекту "Розвиток єдиної інформаційного середовища для дітей інвалідів і хворих дітей, які відвідують школу за станом здоров'я". У самій Москві працюєинтернет-школа. У цьому вся навчальному центрі діти навчаються з допомогою комп'ютера та отримують середнє загальну фармацевтичну освіту, з урахуванням його можуть продовжити навчання у середніх та вищих навчальних закладах. Викладач, фіксує в електронному вигляді рівень засвоєння навчального матеріалу і дає оцінку виконаного завданням. Спочатку більшість учнів не володіють комп'ютерної грамотою, але швидко освоюють її. Отже, ДО допомагає дітей ізОВЖ подолати бар'єр, що відокремлює їхню відмінність від навчальних закладів, бібліотек, учителів і однокласників. Дає можливість упевнено дивитися у своє майбутнє.

Підліткові зОВЖ часом важко обрати самостійно цікаву для нього сферу діяльності, на допомогу приходять педагоги і психологи. Вже шкільному віці важлива високо кваліфікована профорієнтаційна робота, виключає поверховий підхід у виборі професії. Нині ДО може дати учневі високий рівень освіти та отримати сучасну, цікаву професію (перекладач, програміст, фотохудожник, та інших.) затребувану ринку праці.

Нині формується традиція спеціального вузівського освіти для студентів ізОВЖ, це Московський інститут – інтернат для інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату, інститут соціальної реабілітації Новосибірського державного технічного університету Міносвіти Росії, Державний спеціалізована інституція мистецтвМинкультутри Росії,Заочний інститут реабілітації та фахової підготовки незрячих Всеросійського суспільства інвалідів (р.Волоколамск М. обл.). Групинеслишащих і сліпих студентів навчаються сьогодні у педагогічнихВУЗах (>РГПУ їм. А.І.Герцина, З.- Петербург,МГПУ, Москва). Однією з випускників групислепоглухих психологічного факультету МДУ – доктор психологічних наук, професор А.А Суворов [29].

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)