АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розгляд житлових спорів за Житловим кодексом України

Читайте также:
  1. II. Попередній розгляд законопроекту.
  2. II. Розгляд справ про адміністративні правопорушення
  3. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  4. III. Розгляд звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення
  5. а) З основ законодавства України про культуру.
  6. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  7. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  8. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  9. Аналіз Закону України « Про державну службу»
  10. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України
  11. Аналіз питань, що розглядались на сесіях Красилівської міської ради
  12. АРХЕОГРАФІЧНІ УСТАНОВИ ПІВДЕННОЇ УКРАЇНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТ.

Розгляд житлових спорів на підставі ст. 191 ЖК України здійснюється у відповідності до Конституції та законів України загальними судами, господарськими, третейськими та товариськими судами та іншими уповноваженими на те законодавством органами і посадовими особами. Право громадян України на захист є одною з гарантій зміцнення законності. Згідно з діючою Конституцією України українські громадяни мають право на судовий захист від посягань на життя і здоров'я, честь і гідність, на особисту свободу і майно. Це право деталізується нормами галузевого законодавства: кримінального, адміністративного, цивільного тощо.

Особисті гарантії - це власні можливості людини і громадянина по захисту своїх прав, свобод, законних інтересів і обов'язків. До них відносять: а) право на захист передбачених законом можливостей людини і громадянина в суді, в Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, у міжнародних судах чи відповідних міжнародних організаціях. Одним із засобів здійснення такої можливості є право людини на скаргу. Згідно з нині діючим законодавством можуть бути оскаржені дії службових осіб, державних і громадських органів в адміністративному і судовому порядку. Шкода, що заподіяна незаконними діями цих суб'єктів при виконанні ними своїх обов'язків повинна бути відшкодована. Ці положення деталізуються Законом України від 31 жовтня 1995 року "Про внесення змін до статей 235,236 та глави 31-А Цивільного процесуального кодексу України". На основі названих змін до суду можуть бути оскаржені рішення, дії або бездіяльність державних органів, юридичних чи службових осіб у сфері управлінської діяльності.

За Конституцією України парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини й громадянина здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (омбудсмен).

Отже, діюче законодавство передбачає можливості оскарження незаконних дій органів і посадових осіб при здійсненні питань щодо реалізації людиною і громадянином конституційного права на житло.

В адміністративному порядку скарги розглядаються на підставі ст.. 57 ЖК України виконавчими комітетами рад та місцевими державними адміністраціями. Скарги з питань обліку громадян, що потребують покращення житлових умов розглядається виконкомом чи вищою держадміністрацією. Скарги на спільні рішення адміністрації підприємств, установ і організацій розглядаються по питаннях обліку громадян виконкомом чи держадміністрацією в залежності від підпорядкування організації, а спори між адміністрацією і профспілкою - вищими адміністраціями чи органами.

Виконкоми можуть розглядати наступні скарги: а) відмова у прийнятті на облік; б) відмови про включення до списку членів сім'ї осіб, що тимчасово відсутні (на військовій службі чи на виборній посаді тощо); в) порушення місячного терміну розгляду скарги; г) невірного запису в рішенні дати взяття на облік; д) обґрунтованості внесення змін у книгу і списки черговості на одержання житла; е) відмови у розділі облікової справи; є) обґрунтованості перенесення черги на одержання житла; ж) відмови для включення до списку першочерговиків чи надання житла позачергово; з) відмова надати житло на першому поверсі чи з ліфтом для інвалідів; і) надання житла меншого розміру ніж передбачено законодавством; к) неправильного визначення кількості членів сім'ї, що мають право на одержання житла тощо.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)