АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система масової комунікації. Найпростішу комунікаційну модель знав вже Аристотель

Читайте также:
  1. I ступень – объектив- центрическая система из 4-10 линз для непосредственного рассмотрения объекта и формирования промежуточного изображения, расположенного перед окуляром.
  2. II етап-1993 р. - липень 1994 р. (етап початку масової малої та великої (акціонування) приватизації (роздержавлення), або законо-декрето-указовий період)
  3. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  4. III етап - серпень 1994 р. - червень 1996 р. (етап інтенсивної масової приватизації (роздержавлення), або указо-декрето-законовий період)
  5. V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ
  6. VI. Закон ефективної комунікації
  7. VI. Система органов дыхания
  8. А) звукопровідна система
  9. Аварии на коммунально-энергетических системах.
  10. Августовская водная система соединяет бассейны рек
  11. Автоматизированная информационная поисковая система правовой информации
  12. Автоматизированная информационно-справочная система

Найпростішу комунікаційну модель знав вже Аристотель. Вона включала три елемента:

S => M => R,

де S (sourse) - джерело, М (message) - повідомлення, R (receiver) - одержувач. Якщо додати зворотний зв'язок, що зв'язує реципієнта з джерелом, то виникне сучасна модель системи МК.

У загальному вигляді масова комунікація являє собою систему, що складається з джерела повідомлень і їх отримувача, пов'язаних між собою фізичним каналом руху повідомлень (газети, радіо, телебачення, кіно, звукозапис, відеозапис, Інтернет).

Комунікатор - це деяка інстанція, яка виконує функцію організації і контролю масової комунікації. Однак і організація, і контроль - все це далеко не єдині функції комунікатора. Це, швидше, функції того, кого нині прийнято називати «мовник» або «видавець». Поняття ж «комунікатор» у загальноприйнятому розумінні скоріше ближче до поняття «джерело», від якого виходить деяке повідомлення.

Реципієнт – суб’єкт який сприймає адресовану йому інформацію. Загальну масу реципієнтів в масовій комунікації прийнято називати аудиторією.

Аудиторія масової комунікації досі багатьма розуміється як в основі своїй пасивний, безвільний і лояльний продукт відповідної обробки. Піддаючись їй, масовою комунікацією формується «маса», яка в значній частині і понині виступає як своєрідна «сукупність самовдоволено-обмежених, непохитно впевнених у своїй суверенності, а насправді легко маніпульованих індивідів. У певної частини людей таке розуміння збереглося і понині. Наприклад, панівна в сучасній масовій комунікації так звана «індустрія розваг» розглядається деякими дослідниками як «соціальна терапія втечі від дійсності», як зручний «спосіб наділення живих людей рівнем розумового розвитку манекенів», як підміна всього проблемного цікавим.

Важко заперечувати подібним підходам. Іноді вони безумовно вірні і справедливі. Однак в останні десятиліття ситуація почала змінюватися. Сама реальність показує, що пасивні аудиторії, готові приймати будь-яке спілкування, відходять у минуле. У більшості жителів розвинених країн сформувалися складні, диференційовані комунікаційні потреби. Сьогоднішній людина вже не може обходитися в повсякденному житті без газети, радіо, телебачення. Більше того, тепер їй зовсім недостатньо однієї газети, однієї радіостанції або одного телеканалу. При великій кількості інформації, в якій важко розібратися, людина чекає від засобів масової комунікації допомоги в їх інтерпретації та вимагає її. Вона вимагає вибору для того, щоб, порівнявши, потім вибрати «своє» джерело.

Комунікаційне повідомлення - це згусток інформації про якусь подію або факт. Однак якщо інформаційні факти в житті і бувають «самі по собі», то інформаційних повідомлень про «самих по собі» фактах в масовій комунікації не буває. За самим різним, причому неминучим, причинам немає і не може бути повідомлення про факт «в чистому вигляді». Так чи інакше, об'єктивно або суб'єктивно, усвідомлено або неусвідомлено, цілеспрямовано або спонтанноно, до інформації про факт завжди домішується ставлення до нього.

4. Засоби масової комунікації:

Вважається, що унікальність комунікаційного процесу полягає в п'яти основних його властивостях, як раз і забезпечуваних засобами масової коммуникації.

По-перше, це діахронії - можливість сталого збереження передаваного повідомлення в часі.

По-друге, діатопность - можливість подолання переданими повідомленнями значних просторів і відстаней.

По-третє, мультиплікація - можливість багаторазового, майже необмеженого відтворенні одного і того ж, автентичного змісту.

По-четверте, симультанність - це можливість надавати абсолютно автентичні повідомлення великій кількості людей практично одночасно.

По-п'яте, реплікація - можливість регуляції своїх впливів самими засобами масової комунікації. Однак ці властивості належать тільки до всієї системи масової інформації. Далеко не всі кон Конкретні засоби масової інформації відповідають всім цим можливостям. Тому вони й заслуговують роздільного розгляду

На практиці, три найбільш поширених таких засоби - радіо, телебачення і преса - мають свої особливі, причому достатньо різноманітні особисті функції. Більше того, змішання цих функцій і названих засобів комунікацій між собою знижує ефект їх впливу, позбавляючи такий вплив з вибірковості й «адресності».

Радіо, телебачення і преса відповідають на три принципово різних питання і, відповідно з цим відображають кожен свій аспект освітлюваного події. Радіо відповідає на питання «що?» - Що сталося? Телебачення відповідає на питання «як?» - Як сталося те, про що вже повідомило радіо. Нарешті, преса відповідає на питання «Чому?» - Чому саме трапилося саме те, про що розповіло радіо, і саме так, як це показало телебачення.

Радіо. Переваги радіо складаються насамперед у його оперативності, технічній простоті формування та розповсюдження повідомлення. У зв'язку з цим радіо неминуче випереджає всі інші засоби масової інформації. У сучасному світі радіо є одним з найбільш доступних засобів саме широкої, масової інформації - насамперед, для менш освіченої і, отже, менш забезпеченої аудиторії. Простенький радіоприймач коштує набагато дешевше телевізору і навіть передплати на газету або журнал.

Зрозуміло, специфіка радіо пов'язана і з певними об'єктивними недоліками. Радіоповідомлення сприймаються виключно на слух. Занадто велика кількість фактів, деталей, цифр ускладнює сприйняття - виникає ефект взаємної інтерференції занадто деталізованої інформації. Крім того, з результатів спеціальних експериментів відомо, що на слух взагалі сприймається і запам'ятовується не більше 20% інформації: як правило, вловлюється лише найголовніше, насамперед тема повідомлення. До речі, саме тому в радіоповідомленнях рекомендується кілька (до п'яти) разів повторювати основні моменти, підбираючи різні слова для вираження одного і того ж змісту.

Таким чином, незаперечні переваги радіо, що роблять його унікальним засобом масової інформації, - це оперативність і емоційність, а також те, що в технічному відношенні радіоповідомлення практично не знають ні меж, ні відстаней. Радіо, як відомо, можна одночасно слухати і в Арктиці, і в Антарктиді.

Телебачення. Головна перевага телебачення укладено в самій його природі - це наявність «картинки», відеоряду. Саме це і надає телебаченню величезну, ні з чим не порівнянну емоційну силу. Якщо радіо і, тим більше, друкована преса впливають на когнітивні структури психіки, то телебачення звернено насамперед до емоційних і безпосередньо дієвих структур.

У силу цієї переваги телебачення може створювати у глядача всім відомий «ефект присутності». Спостерігаючи за розвитком подій на телеекрані, глядач часто ототожнює себе з очевидцем або навіть учасником події. Так досягається найголовніший психологічний ефект ідентифікації телеаудиторії з подіями, що відбуваються і їх героями. На відміну від раціональної логіки, тут діє емоційна «психологіка». У телевізійній аудиторії працює дивовижний для здорового глузду принцип: «Я бачив - значить, це правда!».

Свій зворотний бік має і суперемоціональность телебачення. Зрозуміло, що вона неминуче йде на шкоду аналітичності, осмисленості його програм. Тим не менш, в цілому унікальні достоїнства телебачення не просто переважають його недоліки - вони роблять його основним засобом масової комунікації в сучасному світі.

Друк. Зрозуміло, що газета ще більше поступається в оперативності радіоповідомленню, ніж телебачення. Тому зазвичай радіо першим, хоча і в самій короткій формі, повідомляє про те, що трапилося. Кілька відстаючи за часом, телебачення демонструє, як це сталося. І тільки наступного дня, а то й пізніше, читач нарешті отримає газету, в якій прочитає аналітичний коментар, роз'яснюючий, чому сталося саме те, а не абсолютно інше. Аналітичність – важливіша з переваг преси. Якщо телебачення працює начебто «для всіх», радіо - як би для «ледачих і квапливих», то газета - виключно «для розумних» або бажаючих бути такими. Хоча, зрозуміло, аналітичність преси також має свій зворотний бік: газета значно поступається і радіо, і телебаченню в емоційності впливу на аудиторію.

Преса має цілий ряд своїх переваг. До друкованого слова можна завжди повернутися, подумати над ним. Можна передати газету друзям і знайомим, а потім обговорити з ними прочитане. Можна просто вести досьє.

Важливою перевагою є те, що газети, як правило, мають стабільну аудиторію - просто в силу наявності підписки на них. Відповідно, виникає важ ний фактор регулярності впливу преси на конкретну, «свою» аудиторію.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)