АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заг. Характеристика типу Первиннопорожнинні

Читайте также:
  1. V. Характеристика современного гражданского права
  2. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  3. Бактерии, их характеристика
  4. Билет №6.Типы культуры,их характеристика
  5. В 1. Перенос расплавленного металла в сварочной дуге. Силы, действующие в дуге на расплавленный металл, общая характеристика.
  6. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения, КЕО.
  7. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения. КЕО
  8. В 4. Характеристика процесса горения. Виды горения. Горючие вещества Взрывопожароопасные свойства ГВ.
  9. В-7 Общая характеристика первобытного общества?
  10. Валовой национальный продукт и валовой внутренний продукт: их структура и сравнительная характеристика.
  11. Ведущие отрасли права РФ (краткая характеристика).
  12. Вибрация. Характеристика вибраций, ее воздействие на человека

Найважливішими ознаками організації круглих червів є такі: наявна первинна порожнина тіла,яка являє собою щілини між внутрішніми органами,що межують з оточуючими тканинами;розвинена ектодермальна задня кишка з анальним отвором; більшість круглих червів роздільностатеві. Тип Круглі черви включає 6 класів. Основним класом цього типу червів, серед якого багато паразитів рослин і тварин, є клас Власне круглі черви.

Тіло нематод веретеноподібне або ниткоподібне,розчленоване,на поперечному перерізі кругле. Зовнішній покрив являє собою редукований шкірно-мязовий мішок, до складу якого входять багатошарова кутикула зверху,під нею гіподерма і шар поздовжніх м*язів. Кутикула є зовнішнім скелетом нематод.

_Органи травлення представлені кишковою трубкою, в якій розрізняють три відділи:передній, середній і задній. Передній відділ почин.ротом,оточеним кутикулярними губами. За ротовою порожниною розміщена глотка, яку часто називають стравоходом. Глотка виконує всисну функцію. Далі глотка переходить в ентодермальну довгу середню кишку, в якій перетравлюється їжа.

_Нервова с-ма утворена навкологлотковим нервовим кільцем, від якого відходять кілька поздовжніх нервових тяжів. З них найбільш розвинені два- спинний і черевний, які лежать у валиках гіподерми. Органи чуття розвинені слабо.

_ Видільна с-ма. Як правило, в головному відділі лежить шийна залоза,утворена 1-2 клітинами. У багатьох нематод(кінської і свинячої аскариди) шийна залоза має вигляд однієї гігантської клітини з довгим екскреторним каналами.

_ Статева с-ма. Нематоди роздільностатеві, і в більшості з них виражений статевий диморфізм. Статеві органи трубкоподібної будови. У самців статева с-ма непарна: тонкий нитковидний сім’яник переходить у товстіший сім*япровід,який тягнеться до заднього кінця тіла і закінчується сім*явипорскувальним каналом. У самок статеві органи парні. Два нитковидних яєчники продовжуються у товстіші яйцепроводи і далі ще в ширші дві матки. Обидві матки з’єднуються в короткій піхві.

Нематоди- паразити тварин і людини. Багато їх паразитують у диких і домашніх тварин. Локалізуючись у різних органах, вони спричиняють тяжкі захворювання,знижують продуктивність тварин. Серед паразитичних нематод значно поширені аскариди,гострики,волосоголовці,трихінели,а також ришта,яка зустрічається в Середній Азії.

 

Кліщі

Це мікроскопічні (до 1см) членистоногі. Тіло у більшості видів не розчленоване і не сегментоване. Хітин шкірястий, легко розтяжний, але окремі ділянки його є ущільненими (щитки). Мають 6 пар кінцівок, з яких 4 пари – ходильних ніг.

У деяких кліщів гризучий ротовий апарат, у інших педипальпи і хеліцери утворили зазубрений хоботок – гіпостом.

Дихають трахеями, а дрібні форми – усією поверхнею тіла.

Розвиток кліщів відбувається з метаморфозом. З яйця виходить личинка з трьома парами ходильних ніг, яка потім перетворюється у наступну личинку – німфу. Вона декілька разів линяє і стає дорослою статевозрілою особиною.

Трансмісивні захворювання - інфекційні і паразитарні захворювання людини і тварин, збудники яких передаються через укуси кліщів та інших членистоногих.

Кліщі – збудники хворіб: іксодові (собачий, тайговий, бичачий) – живляться кров’ю людини та тварин, є переносниками збудників захворювань: кліщовий енцефаліт, туляремія, поворотний тиф, піраплазмоз собак та ВРХ; свербуни коростяні (свербуни-нашкірники, свербуни-шкіроїди) – викликають захворювання – коросту; гамазові кліщі – паразитують на птахах і гризунах, висисаючи значну кількість крові; кліщі вароа та піемона – викликають тяжке захворювання у медоносних бджіл.

Комахи

Тіло комах розділене на голову, груди і черевце. Голова складається з 5 члеників, з’єднаних між собою; Грудний відділ складається з трьох сегментів, кожен з яких несе по парі членистих кінцівок. На спинній стороні другого і третього сегментів грудей розташовані дві пари крил, що представляють собою випинання шкірних покривів; Черевний відділ у різних груп комах складається з неоднакового кількості сегментів (здебільшого їх 9-10) і позбавлений справжніх кінцівок. Кінцівки комах завжди членисті.

Зовнішній покрив комах складається з базальної мембрани, м’якого внутр. Шару епітелію – гіподерми та твердого зовн. – хітину. Наявні на поверхні хітинової кутикули численні волоски виконують функцію дотику. Покрови рясно забезпечені різними залозами - восковими, пахучими, прядильними, отруйними та т. д., виділення яких грають важливу роль в житті комах.

Будова ротового апарату різноманітно і відповідає характеру харчування. Вихідним вважається гризучий ротовий апарат(у жуків, тарганів, прямокрилих), від якого в результаті харчової спеціалізації відбулися інші типи: сисного (у метеликів), гризучо-сисного (у бджіл, джмелів), колючо-сисного (у комарів, клопів), лижучого (у мух).

Поперечно-смугаста мускулатура особливого розвитку досягає в грудному відділі, забезпечуючи швидкі рухи крил (від п'яти до тисячі помахів за секунду) і кінцівок.

Порожнина тіла змішана (міксоцель). Вона не має суцільної висилки. Проміжки між органами заповнені гемолімфою та жировим тілом.

Травна система складається з передньої, задньої і середньої кишок. Передній відділ кишечника починається ротовою порожниною, за нею розташ. Трубчаста глотка та стравохід, задня частина якого розширюється у воло. У деяких комах за волом знаходиться жувальний шлунок з хітиновими виростами. Далі іду середня кишка, в якій перетравлюється і всмоктується їжа. Задня кишка переходить у коротку пряму кишку. Печінка у комах відсутня.

Нервова система побудована за типом черевного нервового ланцюжка. У комах добре розвинений надглотковий ганглій, якого ще називають головним мозком Він поділений на три відділи. Високорозвинена нервова система і досконалі органи почуттів визначають складну поведінку комах, особливо суспільних. Воно визначається інстинктами, які представляють собою вроджені комплекси реакцій.

Органи чуття комах добре розвинені. Органи зору – фасеткові очі або у деяких комах прості; гострий нюх, що дозволяє їм відшукувати їжу та статевих партнерів; органи дотику, нюху та смаку мають вигляд волосків, щетинок, пластинок, розміщених на вусиках, лапках тощо.

Кровоносна система комах розвинена слабко, незамкнена. Серце знаходиться на спинному боці, оточене перикардіальною порожниною. Кров безбарвна або жовтувата, рідко червона гемолімфа.

Дихання комах здійснюється виключно за допомогою сильно розгалуженої системи трахей.

Функцію виділення виконують мальпігієві судини, що відкриваються в передній частині задньої кишки. Крім даних судин, цю функцію виконує ще жирове тіло.

Комахи роздільностатеві, більшість з них з добре вираженим статевим диморфізму. Розвиток організму комахи відбувається з неповним або повним перетворенням (метаморфозом). При повному перетворенні є 4 стадії: яйце, личинка, лялечка та імаго. Личинки дуже відрізняються від дорослої стадії. Після ряду линьок, вони перетворюються у лялечок, які здебільшого нерухомі, не живляться. При неповному перетворенні є 3 стадії: яйце, личинка та імаго. Личинки подібні до дорослих особин. Після кількох линьок вони стають статевозрілими, не проходячи стадії лялечки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)