АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Задачі для самостійного розв’язання. Завдання 1. Визначити трудовий потенціал підприємства, виходячи з таких вихідних даних:

Читайте также:
  1. V. Ситуаційні задачі
  2. В. Задачі для самоконтролю
  3. Відповідальність сторін та розв’язання спорів
  4. Відшукання способу розв'язування задачі
  5. Деякі задачі механіки та фізики
  6. Економічна діагностика як наука(сутність та види, предмет, задачі і принципи економічної діагностики(варіант №3).
  7. Задачі вивчення дисципліни
  8. Задачі для підготовки до іспиту з економетрики
  9. Задачі для самостійного розв’язання
  10. Задачі для самостійного розв’язання
  11. Задачі для самостійного розв’язання
  12. Задачі для самостійного розв’язання

Завдання 1. Визначити трудовий потенціал підприємства, виходячи з таких вихідних даних:

1) продуктивність праці співробітника у звітному році досягла 13,8 тис. грн.;

2) індекс зростання продуктивності праці становить 1,18;

3) індекс зростання фондоозброєності праці одного співробітника порівняно з базовим роком становить 1,07;

4) середньооблікова чисельність промислово-виробничого персоналу становить 736 чол.;

5) коефіцієнт реалізації трудового потенціалу сягнув 91 %;

6) витрати на утримання адміністративно-управлінського персоналу становлять 24000 грн.

Завдання 2. Одним з етапів дослідження рівня реалізації виробничого потенціалу підприємства є визначення впливу якості керівництва підрозділу на результати його діяльності. Експертами-оцінювачами проведено анкетне опитування робітників підрозділу та кваліфікаційне тестування, ре­зультати яких дозволили визначити кількість балів за кожною професійно-особистісною якістю керівника вироб­ничого підрозділу підприємства. Кожна якість оцінювалась за п'ятибальною системою: якість відсутня - 1 бал; якість виявляється дуже рідко - 2 бали; якість виявляється не сильно і не слабко - 3 бали; якість виявляється часто - 4 бали; якість виявляється систематично - 5 балів.

На основі наведених даних табл. 3.10 розрахувати інтегральний показник професійно-особистісних якостей керівника виробничого підрозділу підприємства та зробити висновок про його рівень, враховуючи, що за вагомістю якостей мінімальне значення інтегрального показника дорівнює 1, середнє - 3 і максимальне - 5 балів.

Таблиця 3.10

Експертна оцінка професійно-особистісних якостей керівника виробничого підрозділу підприємства

Експерт Професійно-особистісні якості керівника, бали
Знання, досвід Організаторські здібності Культура, порідність Активність, уміння сприймати критику Темперамент Спрямованість власних інтересів Вік, стан здоров’я
1-й              
2-й              
3-й              
4-й              
5-й              
Вагомість якості 0,23 0,16 0,09 0,19 0,07 0,07 0,19

 

Завдання 3. Оцінити трудовий потенціал співробітника інвестиційної корпорації на основі коефіцієнтної методики, якщо відомо: 1) досвід роботи за фахом відповідно до отриманої вищої освіти складає 5 років; 2) досвід роботи на посаді керівника планово-економічного відділу становить 3 роки; 3) працівник у три останні роки відвідує 2-місячні курси підвищення кваліфікації; 4) за останні три роки планово-економічним відділом було реалізовано вісім інвестиційних проектів, ще три проекти незавершені; 5) з реалізованих восьми проектів у раніше встановлені строки виконано п’ять проектів; 6) за останні три роки різними замовниками було придбано і успішно реалізовано чотири інвестиційні проекти.

Завдання 4. На рівень ефективності використання кадрового потенціалу виробничого підприємства ЗАТ «Станк» значною мірою впливає ступінь відповідності виконуваної роботи прихильності та запитам робітників, тобто привабливості їхньої праці, яка характеризується такими показниками:

1) визнанням роботи;

2) високим ступенем відповідальності;

3) можливостями кар'єрного зростання;

4) високим рівнем доходів;

5) залежністю системи оплати праці від кінцевих результатів;

6) можливістю реалізації творчого потенціалу;

7) можливостями розвитку професійних здібностей;

8) можливістю самостійно приймати рішення в межах своєї компетенції;

9) складністю праці.

Результати анкетного опитування робітників одного з підрозділів ЗАТ «Станк» за перерахованими вище показниками наведено в таблиці 3.11.

Таблиця 3.11

Результати анкетного опитування робітників ЗАТ«Станк»

Порядковий номер робітника підрозділу Порядковий номер показника і його місце за результатами анкетного опитування робітників
1-й 2-й 3-й 4-й 5-й 6-й 7-й 8-й 9-й
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
        І          
                   

На основі результатів анкетного опитування оцінити в балах рівень привабливості праці в одному з виробничих підрозділів ЗAT «Станк».

Завдання 5. У минулому році було виготовлено продукції на суму 2210 млн. грн. У році, що планується, її випуск збільшиться 5 %. Чисельність працюючих у минулому році складала 2500 осіб, але ж планом передбачено скоротити її на 50 осіб. Визначити, яке заплановане зростання продуктивності праці на підприємстві.

Завдання 6. Сезонне підприємство почало працювати з 17 травня. Облікова чисельність робітників складала (чоловік): 17 травня-300; 18 травня - 359; 20 травня - 360; з 21 по 31 травня - 380; з 1 червня по 31 грудня - 400. Визначити середньооблікову чисельність робітників у травні й за рік.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)