АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аммоніфіцірующіе мікроорганізми

Читайте также:
  1. B). Open the brackets. c). Put questions to the underlined words.
  2. Exercise 18. Arrange the sentences in the correct order to explain the term “tissue”.
  3. АЛЕРГІЙНИЙ ДІАТЕЗ
  4. АНАЕРОБНІ НЕКЛОСТРИДІАЛЬНІ БАКТЕРІЇ.
  5. Боротьба з шкідниками
  6. Будова, харчування, розмноження і життєздатність бактерій
  7. Всмоктування вуглеводів
  8. ГЕНЕТИЧНІ РЕКОМБІНАЦІЇ
  9. Гостре гнійне запалення середнього вуха. Етіологія, патогенез, клініка.
  10. Діагноз уточнюється після проведення пункції плевральної порожнини.
  11. Діагностика і симптоми пневмоній

Аммоніфіцірующіе мікроорганізми (інакше гнильні мікроорганізми, гнильна мікрофлора) широко поширені у грунті, повітрі, воді, тваринних і рослинних організмах. Тому будь-який відповідний субстрат швидко піддається гниттю. Найбільш глибокий розпад білка з утворенням безазотистих і азотистих сполук (індол, скатол, NH 3, H 2 S) йде за участю спорообразующих бактерій роду Bacillus (наприклад Bacillus subtilis, Bacillus mycoides), Clostridium (Clostridium perfringens, Clostridium tetani, Clostridium histolyticum), і сімейства Enterobacteriaceae (наприклад Proteus, Escherichia).

Помірне, контрольоване імунітетом організму бактеріальне гниття білків також є необхідною частиною травлення і відбувається в товстому кишечнику людини і тварин. Їх активаторами є Proteus, Escherichia, Morganella, Klebsiella, Pseudomonas. На думку І. І. Мечникова, постійно утворюються в кишечнику продукти гниття (скатол, індол і ін), викликають хронічну інтоксикацію і є однією з причин передчасного старіння. Надмірно інтенсивне гниття в товстому кишечнику є причиною гнильної диспепсії, діареї і дисбактеріозу товстого кишечника.

Етапи гниття

Першою стадією розкладання білків є їх гідроліз як мікробними протеазами, так і протеазами клітин загиблого організму, що вивільняються з лізосом в результаті смерті клітин (аутоліз). Протеоліз відбувається в кілька стадій-на початку білки розщеплюються до все ще великих поліпептидів, потім утворилися поліпептиди розщеплюються до олигопептидов, які в свою чергу розщеплюються до дипептидів і вільних амінокислот. [1] Утворилися вільні амінокислоти потім піддаються ряду перетворень, що призводять до виділення характерних для гниття продуктів. Першими стадіями є дезамінування амінокислот, в результаті якого аміногрупаамінокислоти відщеплюється і вивільняється вільний іон амонію та декарбоксилювання, в результаті якого карбоксильная група відщеплюється з вивільненнямдвоокису вуглецю (реакція декарбоксилювання найчастіше відбувається в умовах зниженого pH). У результаті декарбоксилювання вивільняються також первинні аміни:

  • H 2 N-(CH 2) 4-CHNH 2-COOH (лізин) → H 2 N-(CH 2) 4-CH 2 NH 2 (кадаверин) + CO 2

Виділяють так зване окислювальне дезамінування (найбільш поширений вид дезамінування, в результаті якого NAD (P) відновлюється до NAD (P) H 2) і гидролитическое дезамінування, при якому аміногрупа амінокислоти замінюється на гідроксильну.

Також деякі амінокислоти трансамініруются шляхом переміщення аміногрупи амінокислоти на 2 - оксикислот (в результаті цього процесу також відбувається дезамінування амінокислот, крім цього синтезуються ті амінокислоти, які бактерії не можуть синтезувати шляхом амінірованіе іонами амонію).

Утворилися в результаті дезамінування і декарбоксилювання продукти можуть як окислюватися мікроорганізмами з метою отримання енергії у вигляді АТФ, так і брати участь в реакціях проміжного обміну. ​​[2]

Характерною особливістю так званих протеолітичних клостридій (тобто руйнують білки-наприклад Clostridium hystoliticum) є здатність зброджуватиамінокислоти (таким чином використовуючи їх для отримання енергії і як джерело вуглецю) і продукувати протеолітичні ферменти. Представники роду Clostridium здатні зброджувати глутамінової кислоти, глутамін, гістидин, лізин, аргінін, фенілаланін, серин, треонін, аланін і цистеїн. Деякі амінокислоти можуть зброджується поодиноко (наприклад лізин, в результаті зброджування якого відбувається утворення аміаку, олійною і оцтової кислот), а деякі лише парами (при якому відбувається сполучена окислювально-відновна реакція, в якій одна амінокислота виступає в ролі донора електронів, а друга-акцептора). Донорами електронів в реакціях парного зброджування можуть виступати аспарагін, аланін, валін, серин, гістидин, в ролі акцептора - гліцин, пролін, орнітин, аргінін.

Добре вивчено поєднане окислення-відновлення пари аланіну і гліцину. Сумарно реакція виглядає так:

  • CH 3-CNH 2-COOH (аланін) + 2H 2 O → CH 3 COOH + NH 3 + CO 2 + 4H
  • 2H 2 N-CH 2-COOH (гліцин) + 4H → 2CH 3 COOH + 2NH 3

У результаті парного зброджування аланіну і гліцину бактерія отримує 1 молекулу АТФ на кожну молекулу аланіну. [3]


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)