АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кровотеча й обробка ран

Читайте также:
  1. A. Венозна кровотеча.
  2. Госпіталізація, санітарна обробка та транспортування хворих дітей
  3. Кровотеча та основні правила її зупинки
  4. Обробка гіпсокартонних плит
  5. Обробка і інтерпретація результатів
  6. Обробка і інтерпретація результатів.
  7. Обробка і інтерпретація результатів.
  8. Обробка і інтерпритація результатів
  9. Обробка результатів вимірювань
  10. Первинна хірургічна обробка ран (ПХО)
  11. Протипоказання: запальні явища в прямій і товстій кишці; геморой, що кровоточить; випадання прямої кишки; кишкова кровотеча.

Правила з дошки (2 раза)

Перело́м — часткове або повне порушення цілісності кістки, викликане впливом на неї механічної сили: насильно або в результаті падіння, удару, а також внаслідок патологічного процесу, пухлини, запалення.

Ознаки перелому:

ü Деформація кінцівки у місці перелому;

ü Неможливість руху кінцівки;

ü Хруст кіствових відломів під шкірою;

ü Біль при осьовому руху;

При переломі передпліччя

ü Руку згинають в лікті під прямим кутом.

ü Пальці напівзігнуті, підкладають під них валик з марлі або вати.

ü Шину накладають на два суглоби, розташовані вище і нижче перелому.

При переломі променевої кістки

ü Перш за все пошкодженій руці необхідно створити спокій.

ü Для цього її згинають в ліктьовому суглобі під прямим кутом, а кисть повертають долонею до тулуба, дещо зігнувши пальці.

ü Для фіксації руки в цьому положенні можна використовувати дощечки, міцний картон, декілька зв’язаних лозин.

Накладають такі імпровізовані шини по тильній і долонній поверхні передпліччя, обов’язково захоплюючи і ліктьовий суглоб. Шину зафіксовують бинтом, шарфом, рушником, сорочкою або простирадлом. Пов’язку не слід накладати надмірно туго, це може викликати анемію пальців кисті або збільшити набряк. Якщо немає можливості відразу звернутися за допомогою до лікаря, слід обкласти пошкоджене місце шматочками льоду або снігу в поліетиленовому пакеті або покласти холодний металевий предмет. Але не грілку, праску, гарячий пісок, поскільки це буде збільшувати набряк. Якщо біль буде сильний, можна прийняти аналгін, седалгін, попередньо подрібнивши його.

При переломі ключиці.

ü Надати пошкодженій кінцівці положення, при якому розслабляються м’язи плечового пояса і кісткові уламки стають менш рухомими.

ü Необхідно зігнути обидві руки потерпілого в ліктях, відвести назад надпліччя і закласти за його спину будь-яку палицю, щоб він утримував її в ліктьових згинах.

 

При переломі стегна фіксують три суглоби – кульшовий, колінний і гомілковостопний.

Якщо перелом закритий, шину краще накладати прямо на одяг, щоб попередити стискання шкіри, великих судин, нервів.

При переломах ребер для зменшення болю грудну клітку міцно перев’язують бинтами, рушником, простирадлом або надають потерпілому зручного для нього положення.

При переломі кісток таза потерпілого необхідно покласти на спину на тверду рівну поверхню, зігнувши його ноги в колінах, дещо розвести їх в боки і підкласти валик під коліна

З дошки!!!!!

 

Кровотеча й обробка ран

Рана — це ушкодження цілісності шкірних покривів тіла, слизових оболонок у результаті механічного впливу. Ознаки поранення: біль, краї рани, що розходяться, і кровотеча.

Розрізняються тимчасові та постійні способи зупинки кровотечі.

Тимчасові способи зупинки кровотечі:

ü Притискання пальцем судини, що кровоточить, до кістки вище місця поранення, Максимальне згинання кінцівки у суглобі

Накладання джгута або закрутки.

Спосіб пальцевого притискання судини, що кровоточить, до кістки застосовується на короткий час, необхідний для приготування джгута або стисної пов’язки. Найлегше це зробити там, де артерія проходить поблизу кістки або над нею.

Методика накладання джгута:

1) надати (якщо можливо) ушкодженій кінцівці підвищеного положення;

2) на оголену частину кінцівки вище від рани накласти серветку, зробити декілька ходів бинта або використати будь-яку іншу підкладку (одяг потерпілого, хустку та ін.);

3) дуже розтягнений джгут накласти на кінцівку вище від рани на прокладку так, щоб перші один-два оберти джгута зупинили кровотечу;

4) закріпити край джгута за допомогою крючка та ланцюжка;

5) покласти під джгут записку, в якій позначити дату і час накладання джгута;

6) на рану накласти асептичну пов’язку;

7) перевірити правильність накладання джгута (за припиненням кровотечі, відсутністю пульсу на периферичних артеріях, блідим кольором шкіри);

8) взимку кінцівки із накладеним джгутом обгорнути ватою, одягом.

 

 

Вивих — (лат. luxatio, onis, f.) різновид травм, що характеризується як порушення конфігурації суглобових поверхонь.

Ознаки вивиху:

ü Зміна форми суглоба

ü Нехарактерне розташування кінцівки;

ü Гострий біль;

Порушення функцій суглоба


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)