АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аудит нарахування внесків до фондів на заробітну плату

Читайте также:
  1. Аналіз впливу контактних аудиторій
  2. Аналіз ефективності використання основних фондів
  3. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  4. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  5. Аудит витрат виробництва (обігу) і валових витрат
  6. Аудит грошових коштів
  7. Аудит доходів та витрат іншої діяльності
  8. Аудит звітності підприємства
  9. АУДИТ ІСТОРИЧНОЇ ФІНАНСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
  10. АУДИТ КАССОВЫХ ОПЕРАЦИЙ
  11. Аудит нематериальных активов

Приклади розв'язку задачі

Умова задачі

Починаючи з 1 квітня 1999 р. підприємство здійснює такі нарахування на заробітну плату:

32% — до Пенсійного фонду;

5,5% — до Фонду соціального страхування;

1,5% — до Фонду сприяння зайнятості населення.

Базою нарахування для всіх фондів є виплати, що включа­ються до складу фонду основної та додаткової заробітної пла­ти, передбачених Інструкцією із статистики заробітної плати, затвердженою Мінстатом України від 11.12.95 р. № 323.

Розв'язок задачі

По-перше, підприємство неправильно визначило ставку збору на обов'язкове соціальне страхування. Згідно з п. 1 ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове соціальне страхування" від 26 червня 1997 р. № 402/97-ВР ставка збо­ру становить 5,5%, у тому числі 1,5% — збір на обов'язкове страхування на випадок безробіття. Тобто ставка збору дорів­нює 4%. Отже, підприємство завищило суму відрахувань до Фонду соціального страхування, що спричинило збільшення валових витрат підприємства.

По-друге, підприємство неправильно визначило об'єкт оподаткування. Так, за Законами України "Про збір на обо­в'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 р. № 400/97-ВР та "Про збір на обов'язкове соціальне страху­вання" від 26 червня 1997 р. № 402/97-ВР об'єктом оподат­кування для нарахувань у розмірі 32, 4, 1,5% є фактичні ви­трати на оплату праці, які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохо­чень і виплат виходячи із тарифних ставок у вигляді премій, заохочень (у тому числі в натуральній формі), що підлягають обкладанню податком на доходи фізичних осіб (прибутко­вим податком з громадян).

Тобто наведені бази нарахувань відрізняються від засто­совуваної на підприємстві бази, вони є значно ширшими. Такі порушення спричиняють недонарахування внесків до фондів та перекручення валових витрат. Підприємству слід перера­хувати відрахування, здійснювані з 01.01.99 р., та застосува­ти належні бази відрахувань і ставок зборов, а різницю відне­сти до складу валових витрат.

Задача 1

Підприємство уклало договір з навчальним закладом про навчання свого працівника, оплативши весь період навчання, і, крім того, надало матеріальну допомогу інституту. На за­гальну суму перерахованої оплати та допомоги були нарахо­вані обов'язкові внески до існуючих фондів з віднесенням їх сум на рахунок прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства.

Задача 2

Інвентаризацією виявлену недостачу товару на суму 120 грн., яку було утримано із заробітної плати комірника і відображено в обліку записом: Д-т 661 — К-т 375. Після цього на залишкову суму заробітної плати були здійснені нарахування до обов'язкових фондів.

Задача 3

На підприємстві у 2000 р. матеріальна допомога видава­лася матеріальними цінностями, що відображалося в обліку записом: Д-т 98 — К-т 20. За період, що перевіряється, ці суми становили:

Звітний період Сума, грн.

I півріччя 638,73

II півріччя 759,12

Крім того, за даними журналу-ордера № 4 за серпень місяць підприємство заплатило за двох працівників вартість встановлення телефону — 500 грн. В обліку ця операція відо­бражена записом: Д-т 98 — К-т 631. За даними Головної книги, на дебеті рахунку 98 відображені суми лише у кореспон­денції з рахунками 20, 631.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)