АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фактори забезпечення глобального лідерства країн у світовому господарстві

Читайте также:
  1. C. Забезпечення прохідності дихальних шляхів при підозрі на травну голови і хребта
  2. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  3. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  4. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  5. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  6. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  7. а) З основ законодавства України про культуру.
  8. А. Революційна українська партія (РУП)
  9. А. Українська демократична партія
  10. А.3.3.5. Анестезіологічне забезпечення кесарева розтину.
  11. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  12. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України

Світове господарство— глобальна система господарств держав та недержавних утворень, що пов'язані міжнародним поділом праці і взаємодіють між собою у різних формах.

Цей процес має на меті:

1. Запобігання воєнних дій шляхом вступу до організацій та пов`язання економік між собою.
З одного боку – це дійсно допомагає у вирішенні конфліктів, бо якщо він виникає між державами, то у війну втягуються всі інші, з іншого боку – на прикладі України, можемо бачити, що на деякі конфлікти закриваються очі, бо ніхто не хоче бути втягнутим у війну. Тобто, виграшна ситуація залежить тільки від статусу країни у Світі.

2. Інтернаціоналізацію господарського життя за допомогою поділу праці. Як вже згадувалось вище – більшість високорозвинених країн мають ТНК, які збільшують прибуток за рахунок розширення ринків збуту та розподілу виробництва між країнами.

3. Обмін благами між країнами – між тими, у кого іх надлишок і нестача. Таким чином, кожна з країн переслідуючи свої цілі сприяє глобалізації, тому що жодна з країн наразі не може функціонувати незалежно від інших. Хоч спроби у вигляді Радянського Союзу і були.

4. Обмін інформацією

Якщо взяти до уваги, що наразі у більшості точок Світу є доступ до Інтернету, по-перше можна зробити висновок, що рівень знань є більш рівномірним, аніж у 2000 роках. Тобто, більшість людей мають однакові умови для саморозвитку, що потім призводить до обміну кадрами між країнами.

По-друге, доступ до інформації сприяє порозумінню націй між собою, адже в кожній країні своя культура, і погляди на одні і ті ж проблеми різняться, і саме це дає можливість побачити проблему з різних сторін.

Але небезпека у тому, що вся інформація контролюється як на рівні окремих індивідів, так і на рівні держав, тож на прикладі Росії та України можемо бачити наслідки інформаційної війни.

Створення Великої 8-ки - це країн, кожна з яких, на певному етапі була провідною країною Світу, бути в курсі інформації, якою володіють країни-члени цього утворення.

5. Обмін інноваціями

Інновації визначають майбутнє країн – іх майбутню залежність,чи незалежність.

Японія – країна з жахливим кліматом і обмеженими ресурсами, але це тільки сприяє ії розвитку. У вищезазначених таблицях бачимо, що за інноваціями вона займає 4 місце скеред 144 країн,натомість Україна має не тільки вигідне географічне розміщення, а й колись мала гарну сировинну базу рівномірно розміщену по всій території, але як бачимо, до високорозвинених країн вона не входить.

6. Вирішення екологічних питань

Можливо, показуючи, що країна піклується про навколишнє середовище, вона підтримує свій статус серед інших. Відбувається популяризація країни. З іншого боку – це спосіб встановлення однакових стандартів виробництва і лімітація викидів шкідливих речовин на території не тільки своєї країни, а й інших. Ця проблема набула актуальності із розвитком ТНК.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)