АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика глобального конкурентного лідерства країн Великої вісімки

Читайте также:
  1. II етап-1993 р. - липень 1994 р. (етап початку масової малої та великої (акціонування) приватизації (роздержавлення), або законо-декрето-указовий період)
  2. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  3. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  4. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  5. V. Характеристика современного гражданского права
  6. а) З основ законодавства України про культуру.
  7. А. Революційна українська партія (РУП)
  8. А. Українська демократична партія
  9. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  10. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  11. Аграрні реформи в Україні
  12. Актуальні проблеми економічної безпеки України

До того. Як стати глобальними лідерами країни G8 мали певні історичні події, які дозволили ім. вподальшому дасягнути високого рівня розвитку.

Для того, щоб визначити, що саме сприяло цьому розглянемо кожну з країн більш детально.

Франція

Визначальним фактором завдяки якому країни Європи змогли досягти висот - були колонії. Вони виступали сировинними придатками, дешевою робочою силою та ринками збуту одночасно.

Розглядаючи, карту із колоніями Франції починаючи з 1546 року по 1962 [8] можна сказати, що володіння такими територіями давало ій змогу користуватися не тільки вищезнаначеними привілеями, а ще й різницею в погодних умовах для вирощування великої кількості різних сільськогосподарських продуктів, на приклад, завдяки Нополеону весь світ дізнався про існування картоплі.

До ії територій і досі належать: французька Гвінея,Нова Каледонія, острови: французька Полінезія, Мартініка, Майотта…

Вона має вигідне географічне розташування – кордони із такими високорозвиненими країнами, як Німеччина, Бельгія, Щвейцарія, Італія та Іспанія, Велика Британія (через Ла-Манш). Окрім цього, вона має виходи до Атлантичного океану та Середземноморського морів, що сприяє торгівлі. Вона має 4 великі річки, які протікають по всій ії території і помірний клімат, тож внаслідок цього Франція є великим експортером сільськогосподарської продукції.

Під час Другої Світової Франція постраждала найменше серед країн, які були втягнуті у війну, тому що здалася німцям, зберігши таким чином не тільки міста, а й населення.

Наразі Франція є однією із демократичніших держав Світу, це прослідковується і у девізі «Свобода, рівність, братерство» і у політиці переселенців, і у відношення до нетрадиційних шлюбів…

Вона входить до більшості світових організацій (НАТО, ЄС, ВТО, МВФ, МБРР, ОБСЄ)

Однією із особливістю вона вирізняється серед країн G8, найбільше приділяючи увагу популяризації себе у Світі. Так всім відомі французькі фільми, парфуми, сири і вино, курорти…

Таблиця 2.4

 

Експорт Франції за товарами, 2014[9]

 

 

Таблиця 2.5

Експорт Франції за партнерами, 2014[9]

Бачимо, що Німеччина, Італія, Велика Британія,США, Японія та Росія входять до рейтингу.

Велика Британія

Найголовнішим суперником Франції, що стосується колоній була Велика Британія, це можна побачити на наступній карті:

Рисунок 2.1

Колишні колонії Великої Британії[10]

Володіння такими територіями дали поштовх тому, що перші наукова та промислова революції відбулись саме тут, і вона випередила весь світ на декілька десятків років завдяки найбільшим винаходам людства.

Так як географічне розташування Великобританії не можна назвати дуже вдалим – так як і Японія вона намагається заручитись підтримкою провідних країн Світу. Так вона має близькі відносини із Японією, «Сердечну угоду» із Францією та програму ядерного озброєння із нею та США. До того ж, так як і Росія вона має одну із найкращих армій та флот,тож ці країни намагаються співпрацювати у цій сфері, але через велику кількість розбіжностей у цій сфері вони використовують країни ЕС як посередників.

Вона також входить до таких світових організацій, як: НАТО, ООН, ЄС,

До того ж ії столиця є великим фінансовим центром поряд із Нью-Йорком та Токіо. А валюта – фунт стерлінгів –є третьою найпоширенішою валютою резервування після долара та евро.

Таблиця 2.6

Експорт Великої Британії за товарами [11]

Бачимо, що експортує вона найбільше машин та устаткування, на другому місці товар сільського господарства, що вказує на ії постіндустріальний стан.

 

Таблиця 2.7

Експорт Британії за партнерами [11]

Велика Британія підтримує торгові відносини із США, Німеччиною, Францією, Італією та Японією.

 

 

Італія

Колись Італія була наймогутнішою імперією і багато сторіч воювала за територію.

Розглянемо, якими територіями вона володіла раніше:

Рисунок 2.2

Колишні колонії Італії[12]

Бачимо, що захоплені території у багато разів перевищують територію самої Італії.

Під час війни вона підтримала Німеччину, тож воювала проти СРСР та згодом і проти США та 1943 вона оголосила про капітуляцію та вже 1945 року рух «Опору» повалив фашистський режим. Після чого, як і всі країни G8 вона обрала курс на демократію та вступила до ООН. Наразі вона входить до НАТО, ЄС, ЮНЕСКО…

Італія найбільш приваблива для туризму серед інших країн Великої 8-ки. Її географічне положення навіть краще, ніж у Франції, тож в неї також розвинено сільське господарство і окрім цього промисловість:

Таблиця 2.8

Експорт Італії за товарами, 2014 [13]

Таким чином, найбільше вона експортує технічні машини, вироби фешн індустрії, іжу та напої.

Що ж до партнерів, то до них належать такі країни,як: Німеччина, США, Велика Британія, Франція, Росія:

 

Таблиця 2.8

Експорт Італії за партнерами [13]

Німеччина

Що стосується Німеччини, то ця країна не встигла завоювати собі колоній(розглянемо на представленому рисунку колишні колонії Німеччини)

Рисунок 2.3

Тож, почивши, як на її очах набувають авторитету сусідні країни за рахунок колоній, вона вирішила перерозподілити території по-новому. Таким чином втягнувши країни у дві найбільші світові війни.

Після чого вона опинилась в гіршому положенні, ніж була, тому що по-перше втратила величезну кількість населення, міст, та до того ж мала виплачувати репарації іншим країнам. Але, в цей час проводилась дуже ефективна політика: всі ії частини були об`єднані у єдину країну, була проведена грошова реформа, яка започаткувала «економічне диво» наслідком чого було економічне піднесення країни.

Після війни як і всі вищеперераховані країни вона вступила до всі структур Західного світу, започаткувала Європейське об`єднання вугілля та сталі, ООН, НАТО, ОБСЄ, ВТО, МВФ… Уряд закцентував увагу на розвитку освіти, нових технологій, що вжє в 60 роки, незважаючи на кризу, вона посіла одне з перших місць за рівнем технічного оснащення виробництва і за кількістю фахівців із вищою освітою. Наразі вона є демократичною державою, але дуже закритою для іноземців в плані прийняття ії за «своїх». Вони дуже скептично ставляться до інших національностей. Можливо, вважаючи себе найкращими – вони створюють собі певний авторитет. Не секрет, що позиція Ангели Меркель є найавторитетнішою серед представників ЄС.

Якщо розглядати географічне розташування країни, то можна вважати ії таким же вигідним, як і у Франції – вона має кордони із такими розвиненими країнами, як Швейцарія, Австрія, Франція, Бельгія, має виходи до Північного та Балтійського морів. Ії клімат також сприяє гарному розвитку сільського господарства.

Розглянемо структуру імпорту та експорту Німеччини:

Найбільше вона експортує машини та устаткування, як і Велика Британія.

Що ж до країн-іпортерів, то до них входять Франція, США, Велика Британія.

Таблиця 2.9

Структура експорту та імпорту Німеччини[14]

 

Японія

Японія так, як і Німеччина не мала великої кількості колоній.

Рисунок 2.4

Під час війни вона приєдналась до країн Антанти, тому що із Росією вона виграла у російсько-японську війну і хотіла закріпити свій авторитет на Жовтому морі та Південному Сахаліні (відвойованих територіях), в іншому випадку, Росія при першій же нагоді могла б повернути ці території. Але після японо-китайської війни США, у яких Японія імпортувала нафту відмовились від поставок, після чого Японія втягнула у війну США разом із Великобританією. Після того, як Росія теж була втягнута у війну і після атомних бомб від США 45 року Японія підписала акт про капітуляцію. [14]

Після чого вона взяла курс на демократію, вступила до таких організацій, як: ООН, ЮНЕСКО, СОТ, МВФ. До речі, наразі вона є країною, якій заборонено проголошувати війну.

Як вже зазначалось раніше – відсутність гарних погодних умов та ресурсів виявилось поштовхом для розвитку ії в сфері технологій, яка наразі є най актуальнішою, тому що більшість країн теж почали відчувати нестачу ресурсів. Тож експортує вона товари, які мають відношення до машин та нових технологій:

Таблиця 2.10

Експорт Японіі за товарами, 2014 [16]

На першому місці – експорт машин та устаткування, електроніки та медичних препаратів.

Що ж до експорту за країнами,то до них входять: США, Німеччина і Велика Британія.

Таблиця 2.11

Експорт Японії за партнерами, 2014[17]

До того ж, 2011 року після аварії на АЕС зовнішній борг Японії став найбільшим серед країн Світу, на 2015 він складає: 10126183522484$, у розрахунку на людину – це 79583$, і кожну секунду він зростає на 4114$. Тобто, країна знаходиться у великій залежності від інших. [18]

США

США мають не таку велику історію, як інші країни G8 – вони сформувались 1776 року шляхом об`єднання 13 британських колоній. 1783 року після війни за незалежність Британія таки іх визнала. Можна сказати, що США не проходили всі етапи соціально-економічної формації (первіснообщинний лад, рабовласництво, феодалізм) – вони почали свій розвиток з капіталізму, в той час, як інші країни, які колись були великим імперіями позбувалися наслідків феодалізму.

Окрім цього, після війни США роводила план Маршала за яким видавала кредити країнам Європи, які найбільше постраждали від війни, таким чином зарекомендувавши себе як стабільна та заможна країна, та пов`язавши країни із собою і поставивши іх у залежність від долара США.

А після кризи у штатах проводилась доволі розумна політика – Рейганоміка, коли всіляко підтримувалось підприємництво, зменшувався державний сектор економіки + США першими зрозуміли, що необхідно зменшувати видобувну промисловість і перейшли до постіндустріального суспільства.

До того ж,на території США не проходила війна, тож таких величезних втрат вони не понесли, як інші країни G8.

Якщо говорити про географічне розташування штатів,то завдяки своїй протяжності вони мали всі можливості для розвитку сільського господарства, завдяки наявності всіх кліматичних поясів. І до того ж, раніше Північ був розвинутий в промисловому сенсі, а Південь був суто сільськогосподарським. Це змінилося після революції, так що наразі США має добре розвинуті ці сектори.

Окрім гарного територіального розміщення на ії території є багато природних ресурсів, зокрема руди та золото, які також сприяли швидкому ії розвитку.

Так, як штати були сформовані колоніями, перше на що звертається увага – безпека, друге – добробут жителів. [19]

Таким чином, в країні добре розвинута правова система, армія є чи не найкращою в Світі, завдяки орієнтації на бізнес добре розвинутий фінансовий сектор, у Нью-Йорку знаходиться одна із найкращих бірж у Світі по популярності така ж як і у Токіо. До речі, більшість економічних термінів походить з англійської мови, яка вже давно стала інтернаціональною.

Як і у вищезазначених країн в США демократія, яка навіть проголошена однією з основних цілей. Вони входять до таких світових організацій, як: НАТО, ООН…

Таблиця 2.12

Експорт США за товарами [20]

Найбільше штати експортують машини,як і всі вищеперераховані країни, електроніку, продукти с/г.

Канада

Канада була колонією Франції та Англії, яка отримала незалежність після Мирного процесу (1867 - 1982).

Так, як і США вона не проходила всі формації, у неї не було наслідків феодалізму, велика кількість корисних копалин, наявність кордону із США, які є не тільки ії найбільшими торгівельними партнерами (до речі, тарифи на торгівлю відтсутні), а й прикладом для наслідування, сприяли швидкому ії економічному піднесенню. То дого ж, ій вдалося зберігти відносини з Англією та Франією із якими вона співпрацює у секторі виробництва.

Взагалі, Канада входить до 10-ки найбільших торгуючих країн світу разом із Китаєм, Мексикою, Німеччиною та Японією, а найбільша частка експорту приходиться на товари сільського господарства, пшеницю зокрема.

Як і в усіх постіндустріальних країнах сектор послуг у неї переважає – у ньому зайнято ¾ населення.

Якщо розглядати роки війни, то у складі колонії Канада воювала проти Німеччини, що, до речі, позитивно відобразилось на розвитку ії виробництва, тому що вона мала забезпечувати воєнною технікою не тільки себе, а й Великобританію, Китай і СРСР. Через це наразі вона має потужну армію.

Після війни вона була співзасновником ООН, наразі є членом НАФТА. [20]

Таблиця 2.13

Експорт Канади за товарами

Бачимо, що товари с/г займають провідні місця за експортом і звісно машини та устаткування.

 

 

Таблиця 2.14

Експорт Канади за країнами

Партнерами Канади є: США, Велика Британія, Японія, Франція Німеччина

Росія

Те, що Російська імперія була настільки могутньою та великою за розмірами виступило тільки ускладнюючим фактором для її подальшого розвитку і переходи від однієї формації до іншої займали в неї набагато більше часу, ніж у країн Європи. В той час, коли Англія стала індустріальною країною на території Росії тільки-но відмінили рабство, тож утворення СРСР – було спробою знову створити могутню державу із закритою економікою. Але дії уряду вказували на те, що за основу береться досвід Західних країн, тож у найкоротший термін необхідно було із сільськогосподарської країни зробити промислову, тож саме у цей сектор вкладалося найбільше сил – була орієнтація на видобування корисних копалин у величезних розмірах. Все це встановлювалось в планах, які було неможливо виконати. У країні було надвиробництво всього, а так, як економіка було закритою – це призводило тільки до негативних наслідків: збіднення ресурсів, знеможення населення.

Але в роки Другої світової така забезпеченість країни допомогла країні виграти війну.

Після того, як комуністичний лад вичерпав себе і СРСР розпався постсоціалістичні країни опинилися в дуже тяжкій ситуації – відсталість від всього світу, відсутність уявлення про керування державами, інфляція. До того ж, у СРСР кожна країна займалась якимось окремим видом діяльності – мала свою спеціалізацію, а після розпаду в цих країнах ресурси були визнажені, а інші сектори взагалі не розвиненими.

Тож серед постсоціалістичних країн найрозвиненішою є Росія, яка змогла набути авторитету завдяки великій території із покладами нафти і газу, та авторитарному президенту.

Таблиця 2.14

Експорт Росії за партнерами

Партнерами Росії є: Німеччина, Італія,Японія, Велика Британія, США

Таблиця 2.15

Експорт Росії за товарами

Експортує вона машини та устаткування, деревину, метали., тож є вигідним партнером.

Так, як країни G8 є постіндустріальними, то окрім виробництва та сільського господарства – вони посилено розвивають сектор послуг, який навіть переважає над першими двома секторами.

 

 

Таблиця 2.16

Зростання експорту комерційних послуг за категоріями і по регіонах, 1990-2013 [21]

На 2013 рік комерційні послуги по всьому світу зросли на 6%, туристичні на 7%, послуги із перевезення на 2%. Порівняно із 2012 бачимо зростання всім цим показникам на декілька відсоткових пунктів, що є підтрвердженням активного розвитку сектору послуг у Світі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)