АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проблеми та перепони розвитку країн Великої вісімки

Читайте также:
  1. II етап-1993 р. - липень 1994 р. (етап початку масової малої та великої (акціонування) приватизації (роздержавлення), або законо-декрето-указовий період)
  2. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  3. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  4. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  5. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  6. а) З основ законодавства України про культуру.
  7. А. Революційна українська партія (РУП)
  8. А. Українська демократична партія
  9. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  10. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  11. Аграрні реформи в Україні
  12. Актуальні проблеми економічної безпеки України

Щодо шляхів розвитку країн G8 можна сказати, що тенденція до пов`язання економік шляхом експорту та імпорту продовжується, на приклад, США має намір укласти угоду про безтарифну торгівлю з Європою, що у перспективі збільшить світовий показник ВВП на 100 млрд $ такі амбіції мають ще Канада та Японія.

Окрім того, що країни не будуть сплачувати тарифи, іх населення отримає більше робочих місць, а споживачі зможуть купляти товари за більш низькими цінами.

Якщо говорити про негативні аспекти цього, то товари Америки можуть бути нищівними для країн Європи, тому що вона має дуже розвинуті індустрії, які можуть знищити традиції європейських країн.

Підтвердженням того, що країни G8 впливають одна на одну є вимога до Великої Британії звернути увагу на прозорість банківських операцій та відкрити більший доступ до інформації банківського сектора загалом. З одного боку, це сприятиме детінізації економіки, але варто пам`ятати, що кожна країна переслідує свої цілі і такий контроль – це втручання в особисті справи держави, тож це може сприяти виникненню конфліктів між країнами G8.

Ще однією проблемою є санкції, які США та Європа висунули Росії, страждають і вони, до того ж, агресія Росії продовжується, і ніхто не знає, скільки ще так буде тривати, тож вони наносять удари по економіці країни,яка із кожним таким ударом перетворюється із союзника на ворога, а враховуючи те, що вона є найбільшим поставником нафти і газу для всього світу – зіпсовані стосунки можуть призвести до світової нафтової кризи №2, або до відновлення стосунків із арабськими країнами, які, напевно, ніколи не прийдуть до демократії, тож є дуже ризикованими союзниками.

Якщо розглядати статус угрупування G8, то він є скоріш негативним серед інших країн, тому що іхні збори, по-суті, таємне обговорення світових проблем. Вони оголошують своє рішення та вектор дій всьому світу і так, як до цієї групи входять країни зі статусом, до іх думки мають прислухатися й інші, навіть якщо вони не згодні із такою політикою. Це поширює нестабільність зв`язків між країнами, ставить їх у залежність від лідерів не тільки в економічному плані, а й у політичному.

Занепокоєння викликає ще те, що від деяких країн (на приклад, від Ірану) вони вимагають розкриття можливих воєнних планів, постійно акцентуючи на цьому увагу, у той самий час, як військові США досі контролюють Ірак, до якого вони вторглися із Великобританією через відмову у поставках нафти. Якщо ж знову так станеться, що якийсь ресурс, який необхідний для їхнього розвитку скінчиться – вони зможуть відвоювати частину території, яка їм буде необхідна. До того ж, G8 має союзником Ізраїль, який за першої ж нагоди може допомогти їм озброїтися.


Підтримуючи свій статус G8 постійно підіймають питання голоду та екологічної безпеки у країнах третього світу, не говорячи про те, що ці наслідки витікають із їхньої політики, яку вони не змінюють протягом багатьох років. Чи не є зараз Африка колонією цих держав, якщо вони використовують ії як дешеву робочу силу? Чи не ТНК наносять шкоду її екології, бо все виробництво знаходиться на ії території?. До всього, вони сприяють знищенню приватного сектора в Африці для того, щоб забезпечити ТНК продуктами сільського господарства.

Що ж до ТНК, то для них створюються спеціальні бар`єри (що стосуються рівня заробітної плати, охорони праці, викидів шкідливих речовин в атмосферу) з метою демонополізації ринку. Звісно, G8 боряться за зняття таких бар`єрів, наполягаючи на зміні корпоративної політики в світі.

По світу поширюються соціальні рухи проти політики G8, які наполягають на тому, що іхні дії не є легітимними, і що угрупування, яке навіть не існує офіційно не може справляти такий негативний вплив на весь світ, переслідуючи свої цілі.

 

 

Висновки

Країни G8 дійсно є глобальними лідерами. Про це свідчить ряд факторів, які були дослідженні у цій роботі. Такому статусу сприяли деякі передумови. Які були винесені окремими пунктами та проаналізовані за кожною з країн Великої 8-ки.

Підводячи підсумки, хотілося б відповісти на запитання: «Чому саме такі країни входять до складу G8?», «Чому інші країни не були включені до списку?» і «Хто є лідером серед G8?».

Отже, всі країни Великої 8-ки після закінчення Другої Світової, коли вся територія була поділена вибрали курс на демократію. На приклад, за економічними показниками Китай міг би претендувати на участь у форумі, але він є соціалістичною державою. До того ж, має в своєму розпорядженні ядерну зброю. Наразі він є одним із найбільших конкурентів США, ріст його населення та відповідно ВВП збільшується з кожним роком, тож включення його до G8 може тільки заважати розвитку цих країн, які віднайшли баланс у стосунках між собою.

Окрім Китаю Скандинавські (Данія, Норвегія, Ісландія, Фінляндія, Швейцарія) країни могли б успішно долучитись до списку G8, але вони і так займають перші місця у рейтингах, є членами Північної ради, мають маленькі території та ознаки постіндустріальних держав.

Що ж до Росії - виявилось, що в неї ще присутні воєнні амбіції, тобто вона знаходиться на нижчому щаблі розвитку, ніж країни G8 і поки ці амбіції не пройдуть, мови про демократичне суспільство бути не може. Але втрачати такого конкурента не можна, бо маючи в своєму арсеналі ядерну зброю Росія може цим маніпулювати. Може, це і є однією із причин, чому США та Європа по максимуму не втручаються у війну між Росією та Україною.

Із демократичних та звісно економічних міркувань всі вони входять до певного переліку міжнародних організацій:

1. Організація Північноатлантичного договору, також Північноатлантичний альянс або НАТО (від англ. North Atlantic Treaty Organization — NATO, фр. L'Organisation du Traité de l'Atlantique Nord — OTAN) — міжнародна міжурядова організація, військово-політичний союз 28 держав[1] Північної Америки і Європи, які прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949. [23]

2. Організація Об'єднаних Націй (ООН) — глобальна міжнародна організація, заснована 24 жовтня 1945 на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй. Декларованою метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу. [24]

3. Міжнародний валютний фонд, МВФ (англійською IMF) — спеціальне агентство Організації Об'єднаних Націй (ООН), засноване 29-ма державами[1][2], з метою регулювання валютно-кредитних відносин країн-членів і надання їм допомоги при дефіциті платіжного балансу шляхом надання коротко- і середньострокових кредитів в іноземній валюті. [25]

4. ЮНЕСКО міжнародна організація, спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй, яка при співпраці своїх членів-держав у галузі освіти, науки, культури сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвиткові національної культури, охороні пам'яток культури тощо. [26]

5. Міжнародний банк реконструкції та розвитку — основна кредитна установа Світового банку. На відміну від МВФ Міжнародний банк реконструкції та розвитку кредитує проекти економічного розвитку[27]

6. Світова організація торгівлі (СОТ) (англ. World Trade Organization, WTO) — це провідна міжнародна економічна організація, членами якої вже є 160 країн, на долю яких припадає більше 96% обсягів світової торгівлі. [28]

Окрім цього чинником об`єднання виступає наявність кордонів між G8. Це зручно для торгівельних відносин, враховуючи те, що Німеччина, Франція, Велика Британія та Італія є членами ЄС і торгівля у них безтарифна, а США (і Канада, яка наслідує США у всьому) планують встановити безтарифну торгівлю із ними.

До того ж, згідно зі статистичними даними, всі країни G 8 відповідають критеріям постіндустріальних країн: розвинену промисловість, сектор послуг та сільське господарство, що забезпечує їм конкурентоспроможну національну економіку.

Якщо досліджувати лідерство серед країн G8, то можна сказати наступне:

США – безперечний лідер серед G8 – вони займають перші позиції у рейтингах та взаємодіють з усіма країнами, що входять до форуму. Вони утримують статус економічного лідера протягом багатьох років, їхня валюта є найпоширенішою валютою Світу. Довіра до неї більша за евро, на приклад, більшість заощаджень населення України в доларах, бо його курс більш стабільний.

Хоч про Канаду рідко згадують – ця країна насправді є таким же лідером, як і Японія – в той час, коли країни Європи майже використали свої ресурси – вона забезпечує іх золотом, нікелем, алюмінієм, свинцем і в перспективі може стати країною, від експорту якої будуть залежати розвинуті країни.

Японія на третьому місці за авторитетом – це ій забезпечують високі технології, але вона найзагадковіша країна серед G8, тому що різниця у культурах надто велика і ніхто не знає, чого очікувати – японці дуже закрита нація, яка поважає свої традиції, тож поки глобалізаційні процеси не будуть їм суперечити - вона буде розвиватись в одному векторі з G8.

Слідом за штатами й Канадою та Японією йдуть Велика Британія, та Німеччина– вони відповідають майже таким самим параметрам, як і вищезазначені країни з економічної точки зору, але історія та розміри території все ж визначають їх лідерські позиції.

Франція є найдемократичнішою державою серед них, тож авторитет, фундаментом якого є переважно страх, в неї не такий великий, але за економічними показниками вона не поступається.

Італія має високі економічні показники,як для такої маленької території, розвивається на засадах демократії, але великого авторитету не має, тож у цьому рейтингу вона займає останню сходинку.

Валюта цих країн також є резервною та вільноконвертованою. Тобто, країни вони виступають гарантами стабільності для інших. Негативним моментом може бути те, що весь світ залежить від цих валют і якщо відбувається їх знецінення– це спричинює світову кризу.

 

 

АНОТАЦІЯ

Синєпупова А.А.

Курсова робота з теми: «Умови та чинники досягнення глобального лідерства країнами Великої вісімки». ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», Київ, 2015.

Курсова робота присвячена дослідженню історичних передумов та факторів, які сприяли досягненню глобального лідерства країнами Великої вісімки. Було проаналізовано статистичні дані,взяті з джерел міжнародної статистики. Після чого, виявлено ознаки лідерства, які притаманні високо розвинутим країнам. Окрім цього, було проаналізовано передумови та фактори, що сприяли досягненню економічного розвитку країнами G8 та охарактеризовано статус кожної з них серед угрупування шляхом розгляду кожної країни окремо. Також було виявлено перспективи, та наявні проблеми, які заважають подальшому їх розвитку.

Ключові слова: глобальне лідерство, країни G8.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)