АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порівняльна х-ка класів війчасті черви та сисуни

Читайте также:
  1. Вивчення рівнів вихованості учнів ІV – ІХ класів
  2. Дана робота може бути використана класними керівниками 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.
  3. Йорданія, Ліван, Об’єднанні Арабські Емірати (ОАЕ) – порівняльна характеристика країн
  4. Норвегія, Данія, Швеція, Фінляндія – порівняльна характеристика
  5. Особливості визначення та порівняльна характеристика лізингової операції, оперативного та фінансового лізингу за законодавством України.
  6. ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ
  7. Порівняльна характеристика інтуїтивної та раціональної технологій прийняття рішень (послідовність та зміст основних етапів, переваги та недоліки, сфери застосування).
  8. Порівняльна характеристика маркетингових компаній
  9. Порівняльна характеристика основних підходів у теорії лідерства (сфери досліджень; основні результати, здобутки та недоліки).
  10. Порівняльна характеристика сосни і ялини.
  11. Порівняльна характеристика традиційної та інноваційної педагогічних систем

Ві́йчасті че́рви — клас тварин типу Плоскі черви. Розміри тіла 2,5-15 см і більше. Зустрічаються в морях, прісних водоймах і вологому ґрунті. Пристосування до умов існування: 1)численні війки забезпечують пересування; 2)органи чуття забезпечують можливість аналізувати навколишнє середовище і полювання; 3)розвинена нервова система. Мають аеробний тип дихання.

Більшість видів цих червів є вільноживучими.Морські війчасті черви на відміну від планарії мають непрямий розвиток - із яєць виходять личинки, які можуть плавати.

турбелярії (Тurbellаrіа) - клас плоских червів. Тіло (довж. 0,2-20 мм, іноді до 35-60 см) вкрите війками, здебільшого плескате, листовидної або стьожковидної форми, іноді веретеновидне або циліндричне. Шкірно-мускульний мішок у В. ч. добре розвинений. Проміжки між внутр. органами заповнені паренхімою. Ротовий отвір здебільшого на черевній поверхні тіла. Задньопрохідного отвору немає; у примітивних В. ч. (Асоеlа) відсутній і кишковий канал (травлення лише внутрішньоклітинне). Дихання шкірне.Кровоносної. системи немає. Органи виділення - протонефридії. Нерв. система у примітивн. груп В. ч. нагадує дифузну нерв. систему кишковопорожнинних, у вищих - являє собою парний головний ганглій (нервовий вузол) з парними нервовими стовбурами. Гермафродити. Розмноження переважно статеве. 20:48:18

Сисуни — клас виключно паразитів. Клас налічує близько 4 тис. видів.

Усі сисуни — паразитичні організми. За будовою вони подібні до війчастих червів (планарій), а відмінності їх у основному пов'язані з паразитичним способом життя. Для сисунів властиві складні життєві цикли. Статевозріла гермафродитна стадія сисунів називається маритою. Тіло марити сплющене у вигляді листка. Рот розташований на черевному боці переднього кінця тіла і озброєний сильною мускулистою присоскою. Крім цієї присоски існує ще одна на черевному боці, за допомогою якої сисун прикріплюється до організму хазяїна.

 

Стінку тіла складає шкірно-м'язовий мішок, до якого входить тегумент (зовнішній покрив), який зрісся з м'язами, що лежать під ним. Тегумент утворений шаром клітин, які злилися між собою і утворилась загальна маса цитоплазми (синтицій).

 

Ротовий отвір веде до мускулистої глотки, яка являє собою сильний сисний апарат. За глоткою іде стравохід і звичайно розгалужені кишки, які закінчуються сліпо.

 

Нервова система розташована у вигляді навкологлоткового нервового кільця і трьох пар нервових стовбурів, які відходять від нього. Нервові стовбури зв'язані між собою перемичками, бічні стовбури розвинені краще. Завдяки цьому нервова система нагадує решітку.

 

Видільна система представлена добре розвиненими розгалуженими протонефридіями. Протонефридії починаються в глибині паренхіми клітинами зірчастої форми, які називають кінцевими, або термінальними. Ці клітини численні, розкидані у паренхімі усього тіла.

 

Майже усі сисуни — гермафродити. Чоловіча статева система складається із пари сім'яників, двох сім'япроводів, які зливаються у сім'явипорскувальний канал, і копулятивного органа (цируса). Жіноча статева система складна. Яєчник, жовточники, сім'яприймальник відкриваються у оотип, де здійснюються запліднення і остаточне формування запліднених яєць. Із жовточників надходить поживний матеріал для яєць. Сюди ж надходять виділення спеціальних залоз — тілець Меліса. Із оотипу яйця переміщуються у матку і виводяться назовні через статевий отвір, У деяких сисунів запліднення відбувається у сім'яприймальнику. Запліднення звичайно перехресне. Рідше спостерігається самозапліднення.

 

Для сисунів властиві спеціалізація і спрощення будови деяких органів, які зумовлені паразитичним способом життя. Спеціалізація проявляється у наявності присосок, шипів, гачків та інших утворів на поверхні тіла, доброму розвитку статевих органів.

порівняли


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)