АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Емоційна залежність в любові та її форми

Читайте также:
  1. I ступень – объектив- центрическая система из 4-10 линз для непосредственного рассмотрения объекта и формирования промежуточного изображения, расположенного перед окуляром.
  2. II. Достижения и успехи, учитываемые в формировании информационной базы «Золотой фонд студентов»
  3. II. РОЛЬ РЕЛИГИИ В ФОРМИРОВАНИИ НАЦИОНАЛЬНОГО СОЗНАНИЯ
  4. III. Компетенции обучающегося, формируемые в результате освоения дисциплины
  5. III. Компетенции обучающегося, формируемые в результате освоения дисциплины
  6. III. Порядок формирования информационной базы «Золотой фонд студентов».
  7. III. Формирование тоталитарного режима
  8. Автором опыта выделен алгоритм формирования умения работать с моделями.
  9. Аграрні реформи в Україні
  10. Алгоритм формирования финансовых результатов.
  11. Б) Задайте въпроси към трансформирания текст.
  12. Банковская система: проблемы реформирования

Важливою є не тільки соціально-психологічна допомога людині з хімічною залежністю, а й тим, хто страждає від любовної адикції (за­лежності). Всі проблеми залежностей пов'язані між собою, тому, вирішу­ючи питання емоційної залежності, ми допомагаємо людині також і сто­совно алкогольної, наркотичної та інших залежностей і навпаки. В такому разі вона отримає можливість поліпшити взаємостосунки, підвищити само­оцінку, набути впевненості.

На думку 3. Фрейда, вирішальним моментом у виникненні психосексуальної залежності є величина сексуального опору, який необхідно подо­лати на шляху задоволення свого бажання. Інші причини виникнення емоційної залежності зводяться до традиційного в психоаналізі тракту­ванню травм дитинства і перерахування форм невротичної любові. К. Хорні представляє невротичну потребу в любові як явище повсюдне, що проявляється в перебільшенні потреби невротиків в емоційних уподо­баннях, позитивній оцінці з боку оточуючих, а також в низькій стресо-стійкості в ситуації незадоволення цих потреб.

Концепція "любовної наркоманії" належить психологу Р. Вейсс, за якою форма емоційного та сексуального захоплення визначається як особливий стиль поведінки індивіда, коли вся його активність спрямо­вана на постійний пошук нових любовних партнерів. При цьому людина ніколи не отримує задоволення і не почуває себе щасливою. Специфіка цієї теорії в тому, що схема надання психологічної допомоги людям, які страждають емоційною залежністю, базується на відомій і популярній системі позбавлення від наркотичної залежності "дванадцять кроків". Але, як зазначає сам автор, глибина і стійкість ефекту такої психотерапії не дуже грунтовно вивчені.

Таким чином, можна дати загальне визначення феномена емоційної залежності в любові - це деструктивна захопленість індивіда об'єктом своєї прихильності, що має травматичний характер.

Пропонується така класифікація причин виникнення емоційної залеж­ності в любові (Е. Н. Цибур, 2003): демографічні, інтерперсональні і особистіші.

Демографічні причини чоловічої залежності зумовлені: багатоміль­йонними втратами серед чоловічого населення в роки Великої вітчизняної війни, перевагою жіночого, інфантильно-залежного типу виховання хлоп­чиків, що спричиняє нездатність у зрілому віці засвоїти чоловічий стиль поведінки.

Демографічні причини жіночої залежності викликані: сприйняттям, жінками чоловічих форм поведінки через недостатню кількість чоловіків, наявністю незадоволеності потреби в чоловічій турботі й захисті.

Серед причин інтерперсонального характеру найбільш вагомими є: історія батьківської сім'ї; ізольованість дитини від батьків; депривація або гіперопіка матері стосовно дитини; маніпулятивна поведінка коханої людини; самотність, обмаль міжособистісних контактів і зв'язків; значна залежність від партнера в досягненні життєво значущих цілей (кар'єра, здоров'я, гроші).

Індивідуальні, особистісні особливості людини відіграють провідну роль у формуванні емоційних залежностей. Вони визначають тип і ступінь вираження невротичного порушення. Особистісні причини найбільш ди­ференційовані:

• психоневротичні: загальна астенізація індивіда, невротичний роз­виток особистості, інертні психічні процеси, які ускладнюють усвідомлен­ня проблемної ситуації і адекватну реакцію на неї;

афективні: стійка перевага негативних емоцій (страху, смутку, гніву) над позитивними емоціями, почуття властивості стосовно партнера, підви­щена сенситивність до зрадництва (постійний страх бути покинутою), підви­щена тривожність, патологічна боязнь невдач, стала потреба в підтримці, неадекватна самооцінка;

когнітивні: максималізм (нездатність прийняти компромісне рішен­ня), мотиваційна сплутаність, надмірна раціоналізація або повна відсутність розумного контролю над своїми афективними реакціями;

сексуальні: перенесення на партнера своїх прихованих інцестуальних бажань, невпевненість у своїй сексуальності, острах сексуальних невдач.

Під час консультування таких абонентів необхідно використовувати активне вис­луховування, дослідження проблеми, рефлексію. Як зав­жди, в розмові з абонентом потрібно допомогти йому виз­начитися із питаннями, які він прагне вирішити передусім; з'ясувати його потреби, бажання, почуття. Не варто давати поради, а по можливості тактовно, використовуючи відкриті запитання, доведіть абоненту відповідальність за своє особисте життя.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)