АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Забезпечення нормальних умов праці та безпеки під час газопроявлень

Читайте также:
  1. A. Працівники бригад постійної готовності другої черги
  2. A. Працівники бригад постійної готовності першої черги
  3. A. У лікувально-профілактичних установах медичними працівниками – лікарями вузької спеціалізації.
  4. C. Забезпечення прохідності дихальних шляхів при підозрі на травну голови і хребта
  5. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  6. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  7. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  8. а) Міжнародний поділ праці.
  9. А.3.3.5. Анестезіологічне забезпечення кесарева розтину.
  10. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  11. Аналіз запасу фінансової стійкості (зони безпеки) підприємства
  12. Аналіз праці та її оплати.

Перед розкриттям газоносних горизонтів бурова бригада повинна бути забезпечена газоаналізаторами. Після розкриття газоносних горизонтів закриті приміщення бурової повинні періодично провітрюватись.

Інтенсивні газопроявлення, газові викиди й фонтани являються найбільш небезпечними видами ускладнень і аварій. Запобігання газопроявлень і газових фонтанів у відповідності з СОУ 11.2-30019775-035:2004 Свердловини на нафту та газ. Попередження газонафтоводопроявлень і відкритих фонтанів при бурінні передбачено за рахунок:

-вибору відповідної конструкції свердловини;

-підбору обсадних колон відповідної міцності;

-підбору густини бурового розчину, яка забезпечує здійснення потрібного гідростатичного тиску у свердловині, перевищуючого пластовий;

-герметизації устя свердловини проти викидним обладнанням;

-наявності запасного бурового розчину об’ємом не менше одного об’єму свердловини;

-наявності бурової бригади навченої практичним діям по запобіганню та ліквідації газопроявлень і газових викидів.

З метою забезпечення постійного доливання свердловини буровим розчином при підйомі бурильного інструменту на буровій передбачається встановлення доливної ємності, об’єм якої на 20% перевищує об’єм бурильного інструменту, обладнаної рівнеміром та сходами тунельного типу.

Для управління превенторами та гідравлічними засувками передбачається встановлення основного пульта управління на відстані 15 м від устя свердловини та допоміжного безпосередньо біля пульта бурильника.

Ремонтні роботи, які проводяться в процесі буріння свердловини з застосуванням електрозварювального апарата, повинні виконуватись особами, які мають допуск і досвід роботи з дотриманням правил і інструкцій по охороні праці.

Згідно «Правил разработки газових и газоконденсатных месторождений» освоєння свердловини передбачається проводити тільки при встановленій на усті фонтанній арматурі відповідного тиску й обв'язці викидних маніфольдів свердловини, що дозволяє провести необхідний відбір проб, заміри тиску і температури.

Фонтанна арматура повинна бути закріплена й опресована на тиск, допустимий для опре совки експлуатаційної колони, а викидні маніфольди опресовуються на півтора кратний тиск, що очікується на усті.

Найбільш небезпечними видами робіт при випробування свердловини являються перфораційні роботи, коли можливі самовільні постріли, а також можливі газопроявлення при розкритті перфорацією продуктивних горизонтів. З метою запобігання газових викидів при перфорації на усті свердловини встановлюється проти викидне обладнання, а перфораційні роботи передбачається виконувати у відповідності з вимогами безпеки. Усі роботи по випробуванню свердловини передбачається проводити під керівництвом відповідального інженерно-технічного працівника.

При проведенні досліджень в свердловині вимірну лінію передбачається закріпити не менше чим на двох опорах, одна із яких встановлюється на кінці лінії ДВКТ (прувера). Біля фонтанної арматури і біля ДВКТ для заміни діафрагм передбачається установка площадок стаціонарного або пересувного типу.

Перед заміною діафрагм в пруверній лінії тиск повинен бути скинутий до атмосферного. Запалювання газу, який виходить із викидних ліній, передбачається з допомогою ракетниці, а при малих дебітах – вогнища, яке горить тривалий час і розводиться перед відкриттям засувки.

При проведенні робіт з лубрикатором на висоті передбачається установка площадки з настилом, виконаної із металічних листів, які виключають можливість ковзання або дощок товщиною не менше 4 см, перил висотою 125 см з поздовжніми планками, розташованими на віддалі 40 см одна від одної та борт висото не менше 15 см, що утворює з настилом зазор не більше 1 см для стікання рідини. Роботи по дослідженню свердловини повинні виконуватись у відповідності з «Инструкцией по комплексному исследованию газовых и газоконденсатных пластов и скважин».

Буріння свердловини по існуючій технології здійснюється цілодобово, в зв’язку з чим виникає необхідність забезпечення робочих місць бурової бригади та інших об’єктів відповідним освітленням.

В процесі будівництва свердловини для робочих бурової й вишкомонтажної бригад передбачається використовувати засоби індивідуального захисту та спецодяг, а також навчання і перевірку знань обслуговуючого персоналу щодо правил користування і найпростіших способів перевірки придатності цих засобів, а також тренування щодо їх застосування. Передбачається регулярне, відповідно до встановлених термінів, випробування і перевірка придатності ЗІЗ (респіраторів, протигазів, запобіжних поясів, електрозахисних засобів, касок), а також своєчасну зміну фільтрів, скляних деталей та інших частин, захисні властивості яких погіршились. Після перевірки на ЗІЗ робиться відмітка (клеймо, штамп) про наступний термін випробування. Прання, хімчистка та ремонт спецодягу передбачається за рахунок організаційно-технічних заходів, направлених на покращення умов та безпеки праці в буровій організації.

Бурова бригада повинна бути забезпечена комплектом діючих на підприємстві інструкцій по охороні праці згідно із затвердженим переліком, а також планами по ліквідації можливих аварій і по практичним діям на випадок нафтогазопроявлень і відкритих фонтанів.

Коротка характеристика вуглекислого газу (СО2) та його вплив на людину при розкритті продуктивних горизонтів з вмістом СО2.

Вуглекислий газ (СО2) безколірний газ, кислуватого смаку і запаху густиною 1,83 кг/м3, накопичується в низовинах та не провітрюваних місцях, добре розчиняється у воді. В водному розчині являється слабою кислотою, яка сприяє корозії обладнання. Вуглекислий газ володіє наркотичним впливом на людину, подразнює шкіру і слизисті оболонки, в малих концентраціях збуджує дихальний центр, а в дуже великих – пригнічує. При вдиханні 2,5-5% СО2 у людини спостерігається головний біль, подразнення верхніх дихальних шляхів, частішає серцебиття, підвищується тиск. При більш високих концентраціях – пітливість, шум у вухах, рвота, психічне збудження, пониження температури тіла, порушення зору. При попаданні в буровий розчин понижує рН.

При бурінні проектної свердловини передбачається розкриття газоконденсатних горизонтів, які вміщують до 0,9 % вуглекислого газу.

На усті свердловини передбачається встановити фонтанну арматуру в протикорозійному виконанні по складу середовища в свердловині не нижче К1.

Таблиця 3.3 – Методи захисту від потенційних небезпек

Потенційно-небезпечний фактор Методи захисту від небезпек
Перевищення допустимого тиску - Експлуатація обладнання згідно регламенту; - Дотримання режиму роботи - Перевірка обладнання на максимальний робочий тиск
Використання обладнання не по призначенню Використання лише сертифікованого обладнання
Самочинне витікання повітря з пневмосистеми Періодичне технічне обслуговування обладнання
Переміщення незакріпленого обладнання Кріплення вантажів спеціальними траверсами та штропами
Зростання вмісту газу в буровому розчині в процесі буріння через незадовільну його дегазацію - Використання сертифікованого обладнання (дегазатор); - Підвищення уваги бурової бригади щодо дегазації бурового розчину; - Використання газоаналізаторів
  Закінчення таблиці 3.3  
Талева система - Використання захисного пристрою від перевантажень; - Використання протизатягувача талевого блоку під крон блок
Закручування-розкручування труб - При розкріпленні різьбових з’єднань дотримуватись безпечної дистанції; - Періодично перевіряти надійність кріплення тросів робочих ключів; - Проведення ремонту автоматичних бурових ключів лише після повної їх зупинки
Розгерметизація обладнання - Дотримання режиму роботи; - Використання лише сертифікованого обладнання; - Періодичне проведення технічного обслуговування; - Перевірка обладнання на максимальний робочий тиск
Електронебезпека - Захисне заземлення - Захисне занулення
Спуско-підіймальні операції Використання захисних кожухів; Засоби індивідуального захисту працюючих; Дотримання безпечної зони працюючих від обладнання

 

ВНДІТБ розробив комплекс, який складається з приспосіблень для демонтажу та встановлення штока з поршнем і циліндрових втулок, демонтажу сідел клапанів, запресування і роз пресування поршнів з штоку, а також для відгвинчування і загвинчування опорного гвинта клапанної коробки.

Робота приспосіблення для демонтажу і встановлення штока з поршнем в гідравлічну частину бурових насосів (рис. 3.1) полягає у наступному: на шпильки лобової кришки гідравлічної частини насосу надягають опору і закріплюють гайками. В гідравлічну частину вводять уловлювач і нагвинчують його на виступаючий кінець штока, після чого вводять ключ і садять на гайку штока. Надягнувши ключ-тріскачку і нагвинтивши гайку, відвертають шток від напівштока, після чого витягують його з гідравлічної частини. Встановлюють в зворотньому порядку.

 

 

Рис. 3.1. Приспосіблення для демонтажу і встановлення штока з поршнем в гідравлічну частину бурових насосів:

1- уловлювач; 2- гайка; 3- ключ-тріскачка; 4- опора; 5- ключ


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)