АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст і структура політичної культури

Читайте также:
  1. II. Мовленнєва змістова лінія
  2. II. СТРУКТУРА отчетА по Практике по профилю специальности
  3. III. Мовна змістова лінія
  4. III. СТРУКТУРА КУРСА
  5. III. Структура курсовой и ВКР
  6. IV Структура и стратегия фирмы, внутриотраслевая конкуренция
  7. IІІ. Діяльнісна змістова лінія
  8. LDPC коды: структура
  9. V. Діяльнісна змістова лінія
  10. V. Зміст теми заняття.
  11. V. ИНФРАСТРУКТУРА
  12. А.П. Цыганков. Современные политические режимы: структура, типология, динамика. (учебное пособие) Москва. Интерпракс, 1995.

Вивчення політичної куль­тури допомагає проникнути в суть функціонування різних полі­тичних структур, визначити основні напрями і перспективи їх розвитку. Політична культура дозволяє визначити міру демокра­тичності й цивілізованості того або іншого суспільства.

Політична культура - це система політичних уявлень, що історично склалися, переконань, Цінностей, норм і моделей політичної поведінки всіх суб'єктів політичного процесу. Поняття "політична культура" багато в чому співпадає за змістом із поняттям "політична свідомість". Політична свідомість - це відображення в свідомості людей політичних явищ і процесів. Політична культура пока­зує, яким чином феномен політичної свідомості реалізовується в політичній діяльності суб'єкта. Вона з'являється як єдність соціальних і політичних знань людини, її оцінок, орієнтацій, норм і способів політичної поведінки. Таким чином, політична культура - це спосіб ставлення суб'єкта до політичної дійсності. Структура визначається за декількома критеріями: за культурою політичної поведінки, за культурою функціонуван­ня політичних інститутів та ін. У політичній літературі в її структурі виділяються наступні основні елемен­ти: пізнавальний, емоційно-психологічний, етично-оціночний, поведінковий елементи, а також політичну символіку і ембле­матику. Пізнавальний: знання про політичну систему і її окремі інститути, про політи­чні режими, про політичну владу, її форми і механізми їх здій­снення на практиці, про демократію, права людини, методи і способи політичної діяльності та ін.

Функції: виховна,комунікативна,прогностична,нормативнорегулююча,вираженя і реалізаці соціальних інтересів Особливості політичної культури в Україні

1) вирішення проблеми національної і соціальної згоди

2) чітка концепція реформ;

3) обов'язкове забезпечення правового регулювання

4) Едність демократіі і науки

5) Визначення “примату” права над особою

6) Цілеспрямоване формування соц. структури

7) відмова від догм, соціальних утопій, Перехід до відповідального самостійного мислення;

8) необхідно створити умови для вияву індивідуальності особистості.

 

Правова держава

Правова д-ва- д-ва, яка всі ф-ції пов’язує з конст. та верховенством з-ну, права.

Держ. забезпеч.:

1. верховенство права, з-ну

2. максим. гарантію прав і свобод людини

3. рівність всіх перед з-ном і судом

4. взаємовідповід. громад. та д-ви

5. на суд. та ін. ахисту особи

Прав. д-ва базується на:

1. на розподілі та балансі властей

2. на встановленні межі на міри владі

3. на пол. плюралізмі

4. на підзаконності влади і управління

5. на конст. намірі

6. на широкому місцев самоврядуванні

Громадянське суспільство та правова держава є взаємопов’язаними та взаємообумовленими явищами. За умові їх існування обидві сторони дотримуються демократичних засад поведінки та обов’язків один перед одним.

Ознаки правової держави:

- верховенство права (закону підкорюються всі)

- відрізняється якістю самого закону – гуманний, справедливий, закріпляє певні права особистості.

- правова держава гарантує права особистості у різних сферах суп життя

- принцпи взаємної відповідальності держави та особистості

- держава підконтрольна сус-ву, виключається диктатура

Важливим принципом правової держави є поділ влад між основними органами державної влади — законодавчої, виконавчої, судової, забезпечення їхнього демократичного функціонування в межах законів. Найвища з трьох влад — законодавча обирається на демократичних відкритих всезагальних виборах та створює правову основу існування сус-ва. Призначення виконавчої влади — реалізація тих законів, які прийняті законодавчим органом. Призначення судової влади — бути арбітром, вирішувати юридичні суперечки, впроваджувати правосуддя, яке може здійснюватися тільки судом.

 

23(1)Сутність, структура та функції політичної ідеології Ідеологія: idea з грец. - поняття, logos – вчення. Ідеологія- система концептуально сформованих уявлень, ідей і поглядів на політичне життя, яке відображає інтереси, світогляд, ідеали, настрої окремих людей, класів, націй, суспільства, політичних партій та інших суб’єктів політики.

Ідеологія це:1форма суспільної свідомості 2явище культури

Структура ідеології:1 політичні теорії та ідеї

2соціально-політичні ідеали, цінності

3концепції політичного розвитку

4політичні програми

5політичні символи і тд.

Можливі процеси в суспільстві:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)