АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Складання кошторису витрат на виробництво продукції

Читайте также:
  1. II. Витрата бланків
  2. Аналіз асортиментної продукції
  3. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  4. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  5. Аналіз зисків та витрат при інвестиціях в освіту
  6. Аналіз обліку готової продукції та її реалізації
  7. Аналіз обсягів виробництва продукції
  8. Аналіз обсягів виробництва та асортименту продукції
  9. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  10. Аналіз ринків збуту продукції
  11. Аналіз якості продукції
  12. Аудит витрат виробництва (обігу) і валових витрат

Кошторис витрат на виробництво продукції визначає загальну величину витрат підприємства, пов’язаних з виробництвом продукції в розрахунку на рік.

Кошторис виробництва складають за економічними елементами, до яких належать (для спрощення приймаємо незмінність витрат майбутніх періодів та залишків незавершеного виробництва на початок і на кінець року):

1) матеріальні витрати;

2) витрати на оплату праці;

3) відрахування на соціальні заходи;

4) амортизація;

5) інші операційні витрати.


Елемент витрат “Матеріальні витрати” включає всі види витрат матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів в грошовому виразі (без ПДВ), які здійснює підприємство незалежно від їх прямого призначення.

Для розрахунку суми матеріальних витрат щодо кожного з видів сировини і матеріалів, які використовуються у виробництві виробів, необхідно використати дані табл. 4.11.-4.13, а у випадку їх визначення за звітом, додатково і табл. 4.14.

Витрати матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів у допоміжному та обслуговуючому виробництві, підсобному господарстві, а також на експлуатаційні потреби прийняти на основі даних, наведених у табл. 4.12, а їх відходів – за даними табл.4.13.

У звітному періоді порівняно із планом відбуваються певні зміни. Для їх врахування у табл.4.14 наведено дані про зміни цін на матеріальні ресурси та про перегляд норм їх витрачання порівняно з планом у звітному періоді. Для розрахунку фактичних матеріальних витрат необхідно врахувати відповідні коефіцієнти зростання цін на матеріальні та паливно-енергетичні ресурси та зниження норм витрачання матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів на підприємстві у звітному році.

Розрахунок матеріальних витрат доцільно подати у вигляді таблиці 1.7.

Аналогічний розрахунок матеріальних витрат необхідно виконати для звітного періоду з врахуванням підвищених цін на ресурси, знижених норм їх витрат (табл. 4.14) та звітних обсягів виробництва продукції.

Економічний елемент витрат “Витрати на оплату праці” включає річний фонд заробітної плати працівників підприємства (див.п.1.3).

«Відрахування на соціальні заходи» – це відрахування до спеціальних позабюджетних фондів, які розраховуються за встановленими відсотковими ставками від фонду оплати праці.

Величину амортизаційних відрахувань необхідно визначати окремо для кожної групи основних фондів, враховуючи дані про введення та вибуття основних фондів протягом року (див. п.4.4, табл. 1.6).

Величину „ Інших витрат ” прийняти на рівні 10% від суми витрат (р.1 – р.4 табл. 1.8).

Таблиця 1.8

Кошторис витрат на виробництво продукції


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)