АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Технологічна частина

Читайте также:
  1. І. Теоретична частина.
  2. І. Теоретична частина.
  3. І. Теоретична частина.
  4. І. Теоретична частина.
  5. І. Теоретична частина.
  6. І. Теоретична частина.
  7. І. Теоретична частина.
  8. І. Теоретична частина.
  9. І. Теоретична частина.
  10. І. Теоретична частина.
  11. І. Теоретична частина.
  12. І. Теоретична частина.

Під час проведення практики проведеної в НДЛ-23 проводились випробування будівельних конструкцій. Натурні випробування дослідних конструкцій служать для перевірки якості проектування. Вони дозволяють встановити ступінь, відповідальності дійсної роботи конструкції розрахунку, з врахуванням особливостей технологій виготовлення.

Кількість випробуваних конструкцій залежить від того чи випробування проводять в досліджувальних чи в практичних цілях, а також отриманих результатів.

При виготовленні конструкцій передбачають розташуваннянеобхідних пристосувань для закріплення вимірювальних приладів, проводять підбір зразків матеріалів для визначення їх фізико-механічних властивостей.

Дотримуються точної відповідності конструкцій проекту контролюють всі технологічні операції. Випробувуання збірних з/б конструкцій проводять на основі ГОСТ 8829-77(3.4).

Відібрані зразки маркуються, комплектуються технічною документацією, що характеризує використані матеріали і вказує відповідність конструкцій проекту, дотримання вибраній технології виготовлення.

Конструкції виготовленні і відібрані для випробування підлягають засвідченню. Засвідчення полягає у вивченні документацій, вимірюванні розмірів перерізу окремих елементів і співставленні їх з проектними, огляд' поверхні конструкції з метою виявлення дефектів, контролю якості матеріалів, вузлових спряжень і силових з‘єднань.

До вивчаємої документації відносяться:

Статичний розрахунок і робочі креслення конструкції, акти на скриті роботи, дані про експлуатацію і т.д.

Контрольними замірами перевіряють геометричну схему конструкції, проліт, довжину, висоту, розміри окремих елементів. Зовнішній огляд проводять візуально, з допомогою лінз, мікроскопів, ультразвукові та іншої апаратури.

Огляд проводять з метою знаходження тріщин чи інших дефектів,. Розходження між проектним рішенням і фактичним виконанням, а також виявлення дефектів вказується в акті засвідчення і в дефектній відомості. В процесі випробування за ними ведуть нагляд.

Випробування дослідних конструкцій проводиться на основі робочої програми в яку включається: методика випробувань, робоче креслення конструкції і випробувального стенду, схеми опирання конструкції і прикладання навантаження, порядок і етапи завантаження і розвантаження, деякі нормативні, розрахункові і контрольні навантаження, теоретичне навантаження, при яких виникають тріщини, заходи по техніці безпеки.

В методиці випробуваань робиться вибір вимірювальних приладів, розглядається статична схема конструкції і розміщення вимірювальних приладів, визначення навантажень і черговість їх прикладання. В статичній схемі відображають умови опирання і закріплення конструкцій при випробуванні, Схема завантаження має найбільш повну відповідність умовам роботи конструкції в стадії експлуатації при найбільш невигідному поєднанняхнавантажень.

При випробуванні по вибранівй схемі має досягатися той граничний стан, підлягає вивченню. Конструкції переважно випробовують в тому положенні, в якому вони працюють, але ГОСТ 8829-77 допускає повертання конструкції на 90° або 180°, при умові, що при цьому не появляються тріщини.

Оцінку міцності, жорсткості і тріщино стійкості з/б конструкцій проводять на основі порівняння дослідних і контрольних навантажень. Міцність оцінюють

по контрольному руйнівному навантаженні, що рівне розрахунковому навантаженню з врахуванням коефіцієнта С. Контрольне навантаження при перевірці жорсткості рівне розрахунковому навантаженню, при якому вирахувані прогини конструкції і контрольні навантаження, що відповідає початку тріщіноутворення, приймається в залежності від категорії тріщиноутворення конструкції.

Навантаження прикладають ступенями, множина з яких не має перевищувати 10% контрольного навантаження, при перевірці міцності і тріщиностійкості і 20% контрольного навантаження при перевірці жорсткості конструкції. Тривалість витримки навантаження на кожній ступені завантаження не менше 30хв, а після прикладання контрольного навантаження при перевірці жорсткості - не менше 30 хв. При випробуванні завантаження створюється вантажами, механізмами і стисненим повітрям.

Для завантаження використовують штучні і спеціальні вантажі, штучні матеріалі, ємкості з водою. Допустима неточність навантаження, прийнятого для випробування ± 5% контрольного навантаження.

Сипучі матеріали завантажують в ящики без дна вставлені поверх конструкції. Вздовж прольоту балочних конструкцій, працюючих в двох напрямках - не менше чотирьох. Зазори між ящиками мають бути не менше.

250мм. Також використовують вантажні механізми до яких відносяться:

випробувальні преси і машини, гідравлічні і гвинтові домкрати, талі, поліспасти і лебідки. Але можливості пересувного обладнання обмежені. Найбільш зручними вантажними механізмами є гідродомкрати з різних ходом поршня. Гвинтові домкрати, талі, поліспасти і лебідки при випробуваннях конструкцій застосовують у випадках, коли необхідно створити невеликі зусилля, наприклад зусилля від гальмування мостового крана при випробуванні колони. Для випробувань в польових умовах застосовують простіші і збірно-розбірні інвентарні стенди, в заводських і лабораторних умовах - стенди з використанням стисненого повітря, домкрати установки, стаціонарні, механізовані і автоматизовані стенди.

Простіші стенди мають дві чи чотири опори виконані з цегли, бетону чи збірних з/б блоків. Між несучими опорами встановлюється страховочні для фіксації конструкції у випадку раптового завантаження.


 

1) Конструкція, яку досліджують;

2) Опора;

3) Вантажі;

4) Страхуючі опори;

5) Підкладки.

Для випробування балок, ферм і інших конструкцій прольотом до 18м' використовують збірно-розбірні інвентарні стенди, що збираються з набору елементів різної довжини у вигляді двох ферм між якими розміщують конструкцію. Розкоси кріплять до фасонок нижнього поясу стенду в залежності від прольоту досліджуваної конструкції.

Вантажними пристроями служать гідравлічні домкрати. В якості стенду для випробування стикових палей чи об‘ємних елементів крупнопанельних

будинків служать металеві опорні балки з‘єднані тяжами. При необхідності передачі на досліджувану конструкцію вертикального і горизонтального навантаження застосовують домкрати. Стаціонарні стенди складаються з сихової з/б плити з ручками, що сприймають зусилля від гідравлічних домкратів, комплекту траверс, опор і страхувальних пристосувань.

Основна задача статичних випробувань будівельних конструкцій - вияв їх напружено-деформованого стану під навантаженням, оцінка несучої здатності, жорсткості і тріщиностійкості конструкції. Розтяг, стиск, згин, кручення і зріз в конструкціях супроводжується лінійними деформаціями, прогинами, змінами *

кутів повороту, зсувами. Зміни цих деформацій проводиться спецприладами. Великі

лінійні деформації, проводиться переміщення, а також прогини вимірюються

прогиномірами і індинаморами годиникового типу, кути повороту вимірюються

мікрометрами, зміщення волокон при зсуві - зсувометрами. Зміни ребрових

деформацій проводять тензо-резисторами і тензометрами. За деформаціями

визначають навантаження, при пружній роботі матеріалу використовують закон

Гука, а при плстичній - інвертарні величини інтенсивностей дотичних і нормальних

напружень. При випробуваннях будівельних конструкцій, крім перерахованих,

застосовують і інші прилади: мікроскоп, щільоміри, ультразвукову апаратуру,

геодезичні прилади,:,;, інструменти і т.з. Принцип роботи тензорезисторів чи

напівпровідників: змінювати свій електричний опір в залежності від деформацій. В

цих приладах розрізняють дві основні частини: первинний вимірювальний

перетворювач-тензорезистор, сприймаючий деформації досліджувального елемента

, вторинний прилад - реєструючий, з‘днаний з тензорезистором.

Завдяки малим розмірам, невеликій вартості і можливості вести виміри дестанційно-тензорезистори отримали широке розповсюдження.


Міністерство освіти і науки України

Національний університет „Львівська політехніка”

Звіт з

конструкторсько-технологічної практики

 

 

Виконала:

ст. гр. ПЦБс-21

Цан Р.

Прийняв:

ас. Пелех А. Б.

 

 

Львів 2014


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)