АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Невербальні засоби та етикет ділового спілкування

Читайте также:
  1. C. Надати хворому горизонтального положення тіла, ввести серцеві засоби.
  2. Апаратні і програмні засоби Internet. Протоколи TCP/IP. Доступ користувачів до мережі Internet, система адресації у мережі Internet.
  3. Вербальні та невербальні засоби спілкування з аудиторією
  4. Види спілкування
  5. Види та рівні спілкування
  6. Висвітлення прав дитини через засоби масової інформації
  7. Генезис розвитку проблеми спілкування
  8. Господарсько-правові засоби захисту прав споживачів
  9. Групові засоби навчання.
  10. Гуманістична спрямованість етики спілкування та її значення
  11. Декілька етикетних правил щодо користування службовим телефоном
  12. Дискредиційна та автоматична політика: сутність та засоби впливу на економіку; мультиплікатор видатків, податків та збалансованого бюджету.

 

Ділове спілкування стає тим ефективнішим, чим краще в ньому пов'язуються всі засоби (і вербальні, і невербальні) ІЗ дотриманням службового етикету. Так, люди, особливо під час першої зустрічі, зверта­ють увагу на зовнішній вигляд одне одного. Тому одяг ділової лю­дини має бути охайним, відповідати конкретній ситуації. Що і як одягати на зустріч залежить від того, відбудеться вона вдень чи ввечері, влітку чи взимку, буде офіційною чи дружньою. Звичайно недоречними на діловій зустрічі будуть відкрита сукня, сильні пар­фуми, надто яскравий макіяж.

Вітаючись, треба трохи нахилити голову, почекати, що і як співроз­мовник відповість на вітання, а потім, посміхнувшись, підійти до ньо­го, не забуваючи про необхідність дотримуватись відповідної дис­танції. Господар повинен спочатку запропонувати присісти гостю, а потім садає сам. Якщо господар хоче, щоб гостю було зручно, він пропонує йому самому обрати місце, куди присісти. Гість сам обере для себе найзручнішу дистанцію. Бажано, щоб співрозмовник при цьому не сидів спиною до дверей та інших людей, бо це може викли­кати в нього тривогу.

Завершуючи розмову, бажано встати, привітно попрощатися. До­речно відзначити позитивні результати, що були досягнуті під час бесіди, виказати надію на продовження зустрічей. Щоб підкреслити особливу пошану до людини, варто зустріти її біля дверей, а після завершення розмови провести до дверей.

Існують певні правила вербального та невербального спілкування під час колективного обговорення проблем, проведення нарад, зборів. Вони стосуються всіх присутніх на цьому заході, але найбільше ви­мог висувається до поведінки та культури спілкування людини, яка виконує роль керуючого ним. Розвиваючись та оволодіваючи різни­ми засобами спілкування, людина самовдосконалюється і підвищує культуру своєї поведінки і спілкування.

 

 

 
Висновки:

 

• Невербальна комунікація — це система знаків, що викорис­товуються під час спілкування і відрізняються від мовних засобами та формою їх виявлення.

• Жести, міміка, пантоміміка, рухи тіла з'являються у дитини раніше, ніж мова, і стають істотною основою її розвитку.

• Важливою ознакою культурної людини є її вміння викорис­товувати акустичні засоби (екстралінгвістичні та пара-лінгвістичні сигнали). Вони підвищують ефективність впли­ву однієї людини на іншу.

• Основою довірливого, культурного спілкування є контакт очей, дотримання вимог просторового розміщення та часо­вих характеристик.

• "Прочитування" та вивчення кожної людини завжди при­вносить щось нове в наші знання про людський світ.

 

 

Питання для обговорення:

1. Що таке невербальна (несловесна) комунiкацiя?

2. Як навчитися «читати людину» як книгу i що для цього треба знати про невербальнi засоби спiлкування?

3. Якi характеристики невербальних засобiв спiлкування Виз нате?

4. Про що свiдчать мова тiла людини, вираз ии обличчя, посмiшка та жести?

5. Якi е мiмiчнi ознаки емоцiйного стану людини?

6. Що да контакт очей?

7. Якi правила невербального службового етикету Ви знате?

8. Навiщо треба умiти робити паузи, дотримуватись певно швидкостi мови, вологiти голосом?

9. Як спiввiдносяться невербальнi засоби i культура спiлкування?

 

 

ЛІТЕРАТУРА

1.Бзндлер Р., ГршідерД. Излягушек — в принци. Нейролингви-стичсское программирование. — Новосибирск, 1992.

2.Кириленко Г. Л. Проблема исследования жестов в зарубежной психологии // Психол. журн. — 1987. — № 7.

3.Конева О. В. Психология общения. — Ярославль, 1992.

4.Лабунская В. А. Невербальное поведение. — Ростов н/Д, 1986.

5.Лабунская В. А. Способность к психологической интерпретации невербального поведения // Вопр. психологии.— 1987.— №3.

6. Лисина М. И. Проблеми онтогенеза общения. — М., 1986.

7. Мескон М. X., Альберт М., Хедоури Ф. Основи менеджмента: Пер. сангл. — М., 1992.

8. Ниренберг Д., Калеро Г. Как читать человека словно книгу: Пер. сангл. - М., 1988.

9..Язик телодвижений.— Новгород, 1992.

10.Сухарев В. Искусство распознавания людей. — Д., 1998.

11.Фешенберг Е. И., Асмолов А. Г. Некоторне аспекти невербальной коммуникации: за порогом рациональности // Психол. жури.- 1989.- № 6.

12.ЧестерфилдЛ. Письма к сину. — Л., 1971.

13.Штангль А. Язик тела. Познание людей в профессиональной и обнденной жизни: Пер. с нем.— М., 1988.

 

Мiнiстерство освiти та науки України Днiпропетровський технiкум зварювання та електронiки iменi Е. О. Патона

 

Лекцiя №10 з предмету: «Етики i психологiї дiлового спiлкування» на тему:«Iндивiдуальна бесiда як форма дiлового спiлкування»

 

Викладач: Важданова Г. I.

 

м. Днiпропетровськ, 2011р.

 

План:

^ Функції бесіди

^ Види бесід

^ Характеристика та етапи індиві­дуальної бесіди

^ Підготовка до бесіди як умова її результативності

^ Встановлення контакту в бесіді

^ Орієнтування в ситуації та лю­дях

^ Обговорення проблеми і прийнят­тя рішення

^ Вихід із контакту

^ Особливості бесіди по телефону

^ Правила етикету, яких треба дотримуватись під час бесід з клієнтами

^ Індивідуальні бесіди керівника з підлеглими

^ Бесіда виховного характеру

 

 

Функції бесіди

 

Найпоширенішою формою спілкування є бе­сіда. Дані психологічних досліджень свідчать, що успішне проведення бесіди сприяє підвищенню продуктивності праці (2-12%). Дев'ять із деся­ти опитаних менеджерів великих корпорацій США заявили, що най­складнішим у своїй роботі вони вважають встановлення контакту з новою людиною, особливо першу зустріч з нею, першу бесіду.

Бесіда — це форма спілкування з метою обміну думками, інфор­мацією, почуттями тощо. Бесіда сприяє також активізації зусиль парт­нерів для забезпечення співробітництва та впливу одне на одного.

Орієнтовно можна назвати такі функції бесіди: обмін інформа­цією; формування перспективних заходів і процесів; контроль і ко­ординація вже розпочатих дій; взаємне спілкування людей під час виконання виробничих завдань; підтримка ділових контактів на рівні виробничих підрозділів, регіонів, держав; пошук, висунення і опера­тивна розробка робочих ідей; стимулювання людської думки в но­вому напрямку; розв'язання етичних проблем, що виникли в якійсь ситуації, та ін.

Кожна бесіда — це новий акт. Тому не існує загальних рецептів, які б забезпечували високу ефективність бесіди в усіх випадках. Це завжди процес творчий, що приносить радість відкриття нового в житті, у співрозмовника й у собі. Водночас склалися певні мо­ральні та психологічні вимоги до організації індивідуальної бесіди. Існують загальні положення, принципи, застосування яких сприяє досягненню успіху бесіди.

 

Види бесід

 

Існують різні види бесід. Якщо за основу класифікація взяти мету спілкування та зміст бесіди, то можна виокремити бесіди ритуальні, глибинио-особистісні та ділові.

Під час ритуальних бесід люди спілкуються, дотримуючись певного мовленнєвого етикету. Як правило, ці бесіди характерні для обрядів, звичаїв будь-якої спільноти людей. Людина, яка звикла до цього, почувається під час виконання обряду спокійно і впевнено. Вона знає, що і як їй потрібно говорити в різних ситуаціях і чого варто сподіватися від інших. Уміння людини підтримувати риту­альні бесіди свідчить про те, що вона опанувала перший рівень куль­тури спілкування.

Глибинно-особистісні бесіди відіграють у нашому житті велику роль. Вони, як правило, характерні у спілкуванні між близь­кими людьми — рідними, коханими, дітьми, друзями та ін. Основна особливість таких бесід полягає в тому, що саме в них найповніше проявляються й реалізуються наші гуманістичні комунікативні уста­новки та моральні норми. Вступаючи в контакт із близькими, люди­на сподівається на те, що її не лише зрозуміють, а головне, сприймуть такою, якою вона є, захистять і нададуть допомогу.

Велику роль у житті людей відіграють ділові бесіди. їх пред­метом, як правило, є конкретне діло. Серед ділових бесід розрізня­ють інформаційні: у "конкурентній ситуації"; "під тиском співроз­мовника"; з метою викладу своєї позиції. Виходячи з професійної спрямованості розрізняють бесіди управлінські, педагогічні, правові, медичні та ін. Тут основна увага приділяється особливостям саме ділових бесід і їх різновидам. Майже всі справи, трудові акції, будь-яка спільна праця людей починаються, здійснюються і завершують­ся за допомогою різних за формою, змістом і функціями ділових бесід.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)