АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. III. Хід роботи
  2. III. Хід роботи
  3. V етап-з січня 2000 р. (індивідуальної приватизації (роздержавлення), або сучасний період)
  4. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  5. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  6. Аналіз ритмічності роботи підприємства
  7. в практиці роботи сучасного загальноосвітнього навчального закладу
  8. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни
  9. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ ДЛЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  10. Варіанти завдань домашньої контрольної роботи
  11. Варіанти контрольної роботи
  12. Вибір напрямку і теми роботи

Кафедра менеджменту

 

 

Методичні вказівки до виконання індивідуальної роботи

СПП 2 «ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВА»

 

Галузь знань 0306 «Менеджмент і адміністрування»

Напрям підготовки 6.030601 «Менеджмент»

Спеціалізація Менеджмент організацій і адміністрування

 


ВСТУП

 

Мета дисципліни: вивчення методичних підходів до вирішення проблеми забезпечення економічної безпеки підприємств, а саме:

- опанування знань щодо суті захисту складових організації, методики і техніки гарантування економічної безпеки на підприємствах;

- формування вмінь виявляти порушення фінансової, кадрової, технічної та інших складових дисципліни, аналізувати і встановлювати причини їх виникнення та шляхи подолання;

– формування вмінь правильно проводити заходи й використовувати засоби, контролювати виконання пропозицій щодо усунення виявлених недоліків, порушень і загроз економічній безпеці підприємства.

Предметом курсу є:

– наукові основи економічної безпеки підприємницької структури;

– людський фактор у гарантуванні економічної безпеки підприємства;

– ринкова економіка, конкуренція і економічна безпека підприємництва;

– загрози, ризики, кризи і конфлікти в діяльності підприємства;

– підходи до гарантування економічної безпеки;

– функції управління економічною безпекою підприємництва;

– підготовка спеціалістів з економічної безпеки підприємництва;

– управління в основних видах економічної безпеки;

– економічний аналіз і його суть при вивченні документів у процесі дослідження реального стану ділової активності підприємства;

– принципи організації контрольних заходів на підприємствах;

– засоби гарантування економічної безпеки на підприємствах.

 

Завдання вивчення дисципліни:

– на понятійному рівні – вивчення положень, інструкцій, затверджених Кабінетом Міністрів України, Радою національної безпеки і оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством фінансів України, Національним банком України та іншими державними органами, що регулюють порядок гарантування безпеки на підприємстві як власними силами, так і з використанням спеціалістів;

– на фундаментальному рівні – опанування методик вивчення документів і реального стану підприємства; способів виявлення загроз економічній безпеці підприємства; способів ліквідації наслідків від збитків, заподіяних протиправними діями щодо порушення позитивного стану економічної безпеки на підприємстві; вимог до проведення заходів для гарантування економічної безпеки на підприємстві;

– на практично-творчому рівні – опанування методів й особливостей гарантування економічної безпеки на підприємствах; спеціального підхіду до аналізу потенційних і реальних загроз економічній безпеці підприємств тощо.

ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ

ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ

 

Текст індивідуальної роботи повинен включати:

1) Теоретичне питання, яке розглядається за наступною схемою:

– вступ (обґрунтування актуальності питання; зв'язок з сучасним економічним станом в нашій країні; ступінь розробки питання у літературі);

– 2-3 розділи, що розкривають основний зміст досліджуваного питання;

– висновки (головні висновки з аналізу, проведеного в роботі);

– перелік літератури.

 

2) Розв'язання задачі повинно мати таку послідовність:

– умова задачі;

– рішення задачі;

– висновки до вирішеної задачі.

 

3) Теоретичне питання прикладного характеру розглядається в контексті організації системи економічної безпеки на підприємстві. Питання розглядається за схемою:

– вступ (обґрунтування актуальності питання; зв'язок з сучасним економічним станом в нашій країні; ступінь розробки теми роботи у літературі науковість (аналіз публікацій з цієх тематики);

– 2-3 розділи, що розкривають основний зміст досліджуваної теми;

– висновки (головні висновки з аналізу, проведеного в роботі);

– перелік літератури.

 

За формою переказу матеріалу необхідно керуватися методичними вказівками у написанні контрольних робіт для студентів заочної форми навчання.

Вимоги до оформлення контрольної роботи:

– обов'язкова наявність змісту;

– усі приведені в тексті малюнки, таблиці, схеми (діаграми) повинні бути пронумеровані та мати заголовок;

– в разі цитування та використання цифрового матеріалу необхідно посилатися на джерело;

– список літератури повинен бути оформлений в алфавітному порядку.

 

В цілому при оформленні контрольної роботи необхідно дотримуватись вимог стандарту вищого навчального закладу "Система організації навчального процесу. Текстова і графічна документація".

 

 

Номер варіанта індивідуального завдання студент обирає за першою літерою свого прізвища (див. таблицю).

 

Перша літера прізвища студента Номер варіанта завдання
А, Б, В  
Г, Д, Е  
Є, Ж, 3  
І, Й, К  
Л, М, Н  
О, П, Р  
С, Т, У  
Ф, х, Ц  
Ч, Ш, Щ  
Ї,Ю,Я  

 

ВАРІАНТИ РОБІТ

 

Варіант 1

Дайте письмову відповідь на питання та завдання

1. На засадах аналізу різних підходів до визначення поняття економічної безпеки підприємства обґрунтуйте своє влас­не розуміння цього поняття та його ролі для розвитку підприємства в умовах ринкових перебудов економіки держави. Обґрунтуйте свою відповідь та наведіть приклади.

2. Опишіть групи розрахункових показників для оцінки фінансово-економічного стану (безпеки) підприємства. Зробіть розрахунки на конкретному приклади.

 

Варіант 2

Дайте письмову відповідь на питання та завдання

1. На засадах аналізу позитивного та негативного впливу дер­жави на економічну безпеку підприємства розкрийте зміст регуляторної політики держави стосовно забезпечення еко­номічної безпеки підприємства. Обґрунтуйте свою відповідь та наведіть приклади.

3. 2. Опишіть показники групи критеріїв для оцінки кадрової складової економічної безпеки підприємства. Зробіть розрахунки на конкретному приклади.

Варіант 3

Дайте письмову відповідь на питання та завдання

1. На засадах аналізу різних підходів до визначення поняття адаптації обґрунтуйте свою власну позицію щодо сутності адаптації та її ролі в забезпеченні економічної безпеки підприємства. Обґрунтуйте зв'язок між стратегічними цілями підприємства та конкретними видами адаптації.

2. Опишіть показники, які використовують для управління трудовими ресурсами підприємства. Зробіть розрахунки на конкретному приклади.

Варіант 4

Дайте письмову відповідь на питання та завдання

1. На засадах аналізу різних стратегій системи економічної безпеки підприємства запропонуйте шляхи забезпечення економічної безпеки торговельного підпри­ємства на конкретному прикладі.

2. Опишіть показники оцінки рівня техніко-технологічної складової економічної безпеки підприємства. Зробіть розрахунки на конкретному приклади.

Варіант 5

Дайте письмову відповідь на питання та завдання

1. Як впливає вид підприємства, характер його діяльності, місія, стратегія розвитку на визначення об'єкту та суб'єктів економічної безпеки підприємства? Обґрунтуйте свою відповідь на конкретному прикладі.

2. Опишіть показники безпеки підприємства у політико-правовій сфері. Зробіть розрахунки на конкретному приклади.

Варіант 6

Дайте письмову відповідь на питання та завдання

1. Наведіть принципи забезпечення економічної безпеки підприємства. Які з принципів забезпечення економічної безпеки підприємства є, на вашу думку, найбільш пріоритетними? Обґрунтуйте свою відповідь на конкретному прикладі.

2. Опишіть показники інформаційної складової безпеки підприємства. Зробіть розрахунки на конкретному приклади.

Варіант 7

Дайте письмову відповідь на питання та завдання

1. Охарактеризуйте взаємозв'язок фінансової складової економічної безпеки підприємства та економічних ризиків. Обґрунтуйте свою відповідь на конкретному прикладі.

2. Опишіть модель системи безпеки підприємства в інформаційній сфері. На конкретному прикладі наведіть методику її впровадження.

Варіант 8

Дайте письмову відповідь на питання та завдання

1. Охарактеризуйте кількісні показники економічної безпеки підприємства, які доцільно використовувати на малих, середніх та великих підприємствах. Обґрунтуйте свою відповідь на конкретному прикладі.

2. Опишіть показники безпеки підприємств в екологічній сфері. Зробіть розрахунки на конкретному приклади.

Варіант 9

Дайте письмову відповідь на питання та завдання

1. На засадах аналізу різних стратегій системи економічної безпеки підприємства запропонуйте шляхи забезпечення економічної безпеки промислового підпри­ємства на конкретному прикладі.

2. Опишіть показники силової безпеки підприємства. Зробіть розрахунки на конкретному приклади.

 

Варіант 10

Дайте письмову відповідь на питання та завдання

1. На засадах аналізу різних стратегій системи економічної безпеки підприємства запропонуйте шляхи забезпечення економічної безпеки будівельного підпри­ємства на конкретному прикладі.

2. Опишіть показники безпеки підприємства на ринку. Зробіть розрахунки на конкретному приклади.


 

Рекомендована література

Базова

1. Бородіна О.О. Оцінка економічної безпеки підприємства //Економіка: проблеми теорії та практика. Збірник наукових праць: В 3 т. Том І. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – Випуск 183. – С. 135-144.

2. Гладченко Т.Н. Индикаторы экономической безопасности предпринимательской деятельности //Донецк: ДонГАУ «Ме­неджер» - 2000. - №12.

3. Донець Л.І., Ващенко Н.В. Економічна безпека підприємства. – К.:ЦУЛ, 2008. – 240 с.

4. Дем 'яненко Г. Є. Методика оцінки економічної безпеки регі­ону // Торгівля і ринок України. Вип.13, т. 1. - Донецьк: Дон дует, 2002.

5. Зацеркляний М.М., Мельников Л.Ф. Основи економічної безпеки. – К.:КНТ, 2009. – 337 с.

6. Жуков А., Маркин Н. Все о защите коммерческой информа­ции. - К., 2002. - 120 с.

7. Іванюта Т.М., Заїчковський А.О. Економічна безпека підприємства. – К.: ЦУЛ, 2009. – 256 с.

8. Ильяшенко С.Н. Составляющие экономической безопасности предприятия и подходы к их оценки // Актуальные проблемы экономики. - 2003. № 3.

9. Ліпкан В.А. Безпекознавство. − К., 2003. − 208 с.

10. Фінанси підприємств: Підручник / Ред. А.М. Поддєрьогін. - 5-те вид., перероб. та доп. - К: КНЕУ, 2004. - 546 с.

11. Планування економічноі безпеки підприємств / О.В. Арефєва, Т.Б. Кузенко. − К.: Изд-во Європ. ун-та, 2004. − 170 с.

12. Пригунов П.Я. Недержавна система безпеки. − К., 2003. − 494 с.

13. Пригунов П.Я. Менеджмент безопасности предпринимательства. − К., 2002. − 558 с.

14. Ризик у ринковій економіці: навчальний посібник / Андрєєва Т.Є., Петровська Т.Е. − Харків, 2005. − 128 с.

15. Соснин А.С., Пригунов П.Я. Менеджмент безопасности предпринимательства: Учеб. пособие. − К.: Изд-во Европ. ун-та, 2004. − 357 с.

 

Додаткова:

1. Економічна безпека бізнесу. - К.: Б.в., 1997. - 241 с.

2. Ермоленко М.М. Фінансова безпека держави: національні інтереси, реальні загрози, стратегія забезпечення. - К., 2001. - 309 с

3. Ильяшенко С.Н. Оценка составляющих экономической безопасности предприятия //Сб. статей ДонНТУ. - №5. - 2002.

4. Концепція економічної безпеки України./ Ін-т екон. Прогно­зування. Кер. проекту В.М. Геєць. - К., 1999. - 56 с.

5. Крысин А. Безопасность предпринимательской деятельно­сти. - М., 1996. - 256 с.

6. Мунтіян B.I. Економічна безпека України. - К., 1999. - 462 с.

7. Финансы и безопасность: Интеллектуальный подход. — М.: Центр стратегического планирования. - 1994.

8. Шлемко В.В., Бінько І. Економічна безпека України: сутність і напрями забезпечення. - К., 1997. - 144 с

9. Шлыков В. В. Безопасность предприятия в условиях рынка. -Рязань, 1997.-134 с.

10. Шлыков В. В. Комплексное обеспечение экономической безо­пасности предприятия. - СПб, 1999. - 138 с.

11. Экономическая безопасность. Производство - финансы - бан­ки. - М., 1998. - 82 с.

12. Ярочкин В.И. Предприниматель и безопасность. - М., 1997. - 185 с.

13. Ярочкин В.И. Система безопасности фирмы. - М.: Ось-89, 1998. - 192 с.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)