АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 12. Страхування

Читайте также:
  1. Відповідальність у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування
  2. Вопрос Договір страхування та його характерні риси.
  3. Грошовий ринок, кредитно-банківська система та страхування
  4. Економічна природа і сутність страхування. Функції і принципи страхування.
  5. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування
  6. Загальнообов'язкове державне пенсійне страхування
  7. Індивідуальне страхування від нещасних випадків.
  8. Майнове страхування: зміст об’єкти, предмети, види.
  9. Матеріальне забезпечення та соціальні послуги із страхування на ВБ
  10. Облік розрахунків зі страхування
  11. Обов'язкове державне пенсійне соціальне страхування.
  12. Перевірка правильності нарахування та виплати заробітної плати і розрахунків за соціальним страхуванням

Тема 10. Перевезення

Задача 1. Підприємець Онопенко О.І. зафрахтував у морського пароплавства в м. Севастоплолі вантажне судно на один рейс із Марокко в Україну для перевезення апельсинів. Відповідно до умов договору трюми судна повинні були бути чистими й вільними від стороннього вантажу. Однак капітан судна до прийняття вантажу від Онопенка О.І. в один із трюмів завантажив тонну бананів для реалізації їх в Україні. У зв'язку з цим, він не зміг прийняти на борт всі апельсини. Онопенко О.І. був змушений повернути одну тонну апельсин продавцеві за зниженою вартістю та зазнав збитків. Після прибуттям на батьківщину Онопенко О.І. подав у суд позов до морського пароплавства, у якому надав розрахунки підтверджували, що весь його вантаж повинен був розміститися в трюмах судна й зажадав відшкодування збитків, як він думав, через некваліфіковане розміщення вантажу.

Чи повинен суд задовольнити позов фрахтувальника в зазначеній ситуації?

Задача 2. Підприємець Довженко Л.О. уклав із залізницею договір перевезення із Херсону до Києва червоних томатів і слив. Залізниця подала вагони під навантаження його вантажу із запізненням на три дні. До цього часу вантаж почав псуватися. У результаті при його реалізації Довженко зазнав значних збитків і подав у суд позов до залізниці з вимогою відшкодування збитків, викликаних тридобовою затримкою подачі вагонів. Залізниця відмовилася платити, мотивуючи це тим, що затримка подачі вагонів була викликана розмиттям полотна залізниці через тривалі зливи в на відстані 100 км від станції відправника.

Яке рішення повинен прийняти суд? Чи зміниться рішення суду у випадку, якщо затримка подачі вагонів відбулася через затримку вивантаження їхнім попереднім клієнтом?

Задача 3. Романов Р.Р. здав квиток у касу аеропорту, оскільки літак, на якому він повинен був летіти з м. Сімферополя до Києва затримався на шість годин і він уже не встигав пересісти на літак Київ –Тель-Авів, у якому було заброньовано для нього місце. Романов Р.Р. звернувся з позовом до „Укравіалінії”, при цьому він зажадав відшкодувати не тільки вартість квитка, але заплатити й штраф, передбачений у транспортному статуті, а також вартість туристичної путівки в Тель-Авів, купленої в турагентстві «Пегас», і відшкодувати моральні збитки. „Укравіалінії” відмовилися платити, мотивуючи це тим, що затримка вильоту відбулася через страйк заправників палива, а не з вини адміністрації аеропорту.

Чи підлягає задоволенню вимога пасажира Романова Р.Р.? Чи зміниться рішення завдання, якби затримка відбулася через відсутність палива або технічної несправності літака?

Тема. Зберігання

1. Поняття договору зберігання та його загальна характеристика.

2. Зміст договору та його сторони. Особливості відносин зберігання, що виникають в силу закону.

3. Відповідальність сторін за невиконання умов договору зберігання.

4. Зберігання на товарному складі.

5. Спеціальні види зберігання.

Задача 1. Громадянин П. звернувся в суд із позовом до кооперативної автостоянки "Мотогон" про стягнення вартості втраченого автомобіля. Позивач зазначав, що з січня 2006 р. він є членом названого кооперативу, з яким уклав договір зберігання автомобіля який належав йому на праві приватної власності 5 червня 2006 р. він поставив на закріплене за ним місце приватний автомобіль ВАЗ-21091. 6 червня 2006 р. його було звідти викрадено. Добровільно відповідач вартість автомобіля не відшкодовує. Посилаючись на ці факти, П. просив задовольнити позов та стягнути з відповідача вартість автомобіля, відшкодувати моральну шкоду, а також судові витрати.

Чи підлягає позов задоволенню? Якщо так, то в якій частині?

Тема 12. Страхування

1. Поняття та ознаки цивільно-правового зобов’язання з страхування.

2. Особливості договірного та обов’язкового, особистого та майнового страхування.

3. Основні страхові поняття. Поняття договору страхування та його загальна характеристика.

4. Зміст договору страхування та його сторони.

5. Відповідальність за порушення зобов’язань за договором страхування. Припинення договору страхування.

Задача 1. Позивач звернувся до суду з позовом до ЗАТ "ХХХ" про стягнення грошових сум в розмірі 2 879 грн. 76 коп. посилаючись на те, що 10.10.2006 року він в офісі відповідача заповнив заяву через посередника на отримання страхового полісу від відповідача про захист свого життя і сплатив страховий внесок в зазначеній сумі, надалі страхова компанія повинна була повідомити про початок страхового захисту, але не повідомила, позивач звернувся з письмовою заявою про повернення страхового внеску та відмовився від подальшого співробітництва, ні страхового полісу, ні договору страхування позивач з відповідачем не підписував, тому вважає, що відповідач незаконно утримує сплачену ним суму.

В судовому засіданні встановлено, що позивач в офісі відповідача 10.10.2006 року заповнив через посередника заяву на отримання страхового полісу від відповідача на захист життя позивача та сплатив страхову премію еквівалентну 500 доларів США в національній гривні в сумі 2 879 грн. 76 коп., що підтверджується платіжною квитанцією.

Чи можна вважати договір страхування укладеним? Вирішить питання чи підлягають задоволенню вимоги позивача?

Задача 2. У відповідності з договором особистого страхування Страхова компанія „Оранта” замість виплаченої О. Іноземцевою страхової премії зобов’язався виплатити одноразову обумовлену договором страхову премію, яка первищую суму внесків, після досягнення нею 55 років або у випадку смерті, яка може настати раніше.Страхові внески О. Іноземцева повинна була сплачувати Страховій компанії „Оранта „ щомісячно.На п’ятдесят п’ятому році життя О. Іноземцева померла.

Як повинна визначатися страхова сума в межах якої страхова компанія „Оранта” зобов’язана здійснити виплату по накопичувальному договору особистого страхування О. Іноземцевої. Кому і через який строк зобов’язана страхова компанія виплатити обумовлену в договорі особистого страхування страхову суму після смерті І.Іноземцевої.

Нормативний матеріал:

1. Цивільний кодекс України: Закон України від 16.01.03 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №№ 40-44. – Ст. 356.

2. Про страхування: Закон України від 07.03.96 р. // Відомості Верховної Ради України. –1996. – № 18. – Ст. 78.

3. Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування: Закон України від 9 липня 2003 р. № 1058-IV // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №№ 49-51. – Ст. 376.

4. Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів: Закон України від 01.07.04 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2005. – № 1. – Ст. 1.

5. Про обов'язкове особисте страхування від нещасних випадків на транспорті: затв. постановою Кабінету Міністрів України від 14.08.96 р. № 959. // Урядовий кур'єр. – 1996. – №171-172 від 12.09.96 р.

6. Тимчасове положення Про товариство взаємного страхування, затв. постановою КМУ від 01.02.97 р. № 132 // Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів № 188/1997

7. Про схвалення Концепції розвитку страхового ринку України до 2010 року, затв. постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.05 р. № 369-р // Офіційний Вісник України. – 2005. – № 35 від 16.09.2005 р.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)