АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Портфельний аналіз. Етапи аналізу продуктового портфелю (портфелю бізнесів)

Читайте также:
  1. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  2. Аналізуючи ці компоненти можемо зазначити, що імідж людини має свою зовнішню та внутрішню складові.
  3. Аналітичний метод економічного аналізу
  4. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  5. Афінська та спартанська системи виховання: порівняльний аналіз.
  6. Балансовий метод економічного аналізу
  7. В історії оподаткування (у глобальному масштабі) зазвичай виділяють три етапи.
  8. Види економічного аналізу
  9. Види економічного аналізу
  10. Види економічного аналізу .
  11. Виникнення та етапи розвитку демократії
  12. Відділ маркетингових досліджень та аналізу (5 осіб)

Портфельний аналіз

Портфельний аналіз (портфоліо-аналіз або аналіз господарського портфеля)

дозволяє визначити шанси та ризики і стратегії розвитку для кожного продукту.

У портфельному аналізі використовуються матричні методи. Найбільш використовуваними методами портфельного аналізу є:

• матриця Бостонської консультативної групи (матриця БКГ)

• матриця "продукт - ринок" (матриця І. Ансоффа)

• матриця, розроблена спеціалістами фірми „Дженерал Електрик" і консультаційною фірмою „Мак Кінсі", відома також під назвою як „матриця привабливість-конкурентоспроможність".

Матриця "зростання ринку - частка ринку" (Бостонська консалтингова група)

Матриця БКГ визначає чотири основні позиції бізнесу (рис.1): 1) висококонкурентний бізнес на швидко зростаючих ринках - ідеальний стан для фірми - „зірки"

2) висококонкурентний продукт на зрілих, насичених, схильних до застою ринках - стабільне джерело коштів для підприємства - „дійні корови"

3) продукт, що не має стійких конкурентних позицій, але діє на перспективних ринках - майбутнє бізнесу не визначене - „знак запитання" або „темні конячки", або „важкі діти"

4) поєднання слабких конкурентних позицій з ринками, що перебувають у стані застою - відкинуті від світу бізнесу - „собаки".

За допомогою матриці БКГ підприємство формує склад власного портфеля.

Можливість розширення ринку t

"Зірки" "Зірки" дають певний прибуток, який використовується для закріплення їхнього становища на ринку. За зменшення темпів зростання чи стагнації збуту "зірки" перетворюються на "дійних корів" "Знак питання" Продукти перебувають на початковій стадії ПИТ. Обіцяють високі темпи зростання, але займають незначну частку ринку. Необхідно домогтися збільшення частки ринку
"Дійна корова" Продукти, що досягли стадії зрілості, насичення ринку. Останнє є причиною значних переваг у сфері витрат. За рахунок високого прибутку "дійні корови" фінансують зростання інших СБО "Собака" Продукти досягли стадії насичення ринку. Якщо вони дають прибуток, його варто інвестувати в "знак питання" чи "зірки"

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ►

Рівень конкурентоспроможності (відносна частка ринку)

 

 

Рис.1. Портфельна модель БКГ

Альтернативні стратегії в межах БКГ:

1. Збільшення частки ринку - перетворення „знака питання" на „зірку"

2. Збереження частки ринку - стратегія для „корів", доходи яких важливі для видів бізнесу, що розвиваються, і фінансових інновацій.

3. „Збирання врожаю", тобто отримання короткострокового прибутку в максимально можливих розмірах навіть за рахунок скорочення частки ринку - стратегія для слабких „корів", які не мають майбутнього, неуспішних „знаків запитання" і „собак".

4. Ліквідація бізнесу чи відмова від нього і використання отриманих наслідок цього коштів в інших галузях - стратегія для „собак" і „знаків запитання", які не мають можливості покращити свої позиції.

До переваг матриці БКГ можна віднести: - можливість структурування та наочного показу стратегічних проблем підприємства;

- придатність як моделі для генерування стратегій;

- простота використання і ін.

Серед недоліків відмічають те, що:

- продукти оцінюються лише за двома критеріями, а інші не враховуються;

- складність оцінки товарів, що знаходяться в середині матриці.

Матриця "привабливість - конкурентоспроможність (матриця "Дженерал Електрик Компані" та фірми "Мак-Кінсі")

Більш складним варіантом портфельної моделі є багатофакторна матриця компанії Мак-Кінсі, яку було розроблено на замовлення фірми „Дженерал Електрик".

За основні оціночні показники у матриці беруть конкурентну позицію (стратегічне становище підприємства) та привабливість ринку.

За цим методом вивчають та аналізують специфічну дію на кожному ринку певної сукупності чинників. До них належать: місткість та темпи зростання ринку; динаміка рівня цін; частка контрольованого підприємством ринку; циклічність попиту; тенденція зміни кількості конкурентів; концентрація; переваги лідерів у галузі; темпи зростання прибутків у лідера; стан трудових ресурсів.

Підприємство має оцінити своє становище за всіма факторами, що на нього впливають, і визначити його виходячи з трьох можливих рівнівб низького, середнього та високого. Самооцінка має бути максимально об'єктивною. На її основі підприємство визначає своє місце в одному із квадрантів матриці „Мак-Кінсі" (рис. 2).

Привабливість ринку

і        
Висока Інвестувати (зростати) Інвестувати (зростати) Обмежені інвестиції' (закріпити стратегічні „-позиції)  
Середня Інвестувати (зростати) Обмежені інвестиції '' (використовувати досягнутий-стан і захищати його) „Збирати врожай" (відмовитись від бізнесу)  
Низька Обмежені інвестиції- '' (використовувати досягнутий стан) „Збирати врожай" (відмовитись від бізнесу) „Збирати врожай" (відмовитись від бізнесу)  

Високе Середнє Низьке Стратегічне становище

підприємства

 

 

Рис.2. Портфельна модель „Мак-Кінсі"

З матриці видно, що верхній лівий кут означає сприятливі перспективи для зростання, діагональ, що поділяє верхній лівий і нижній правий кут - подвійне становище і обмежене зростання, нижній правий кут - відсутність реальних можливостей для майбутнього розвитку.

Перевагою цієї моделі порівняно з простою портфельною моделлю є врахування більшої кількості значущих факторів внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства.

Обмеження використання моделі:

- відсутність конкретних рекомендацій щодо поведінки на тому чи іншому ринку

- можливість суб'єктивної, неточної оцінки підприємством власних позицій на ринку.

Модель „Мак-Кінсі „7S"

Модель „Мак-Кінсі „7S" (рис. 3) не пропонує готових варіантів стратегій, але сприяє осмисленню внутрішніх факторів підприємства, які впливають на його майбутнє.

До цих факторів належать:

- стратегія (strategy)

- навички (skills)

- загальновизнані цінності (shared values)

- структура організації (structure)

- системи (systems)

- кадри (staff)

- стиль (style).

Рис.3. Модель „Мак-Кінсі „7S"

 

Пропонована модель розкриває важливість для планування не лише розробки фінансових показників, а й врахування якості роботи і кваліфікації персоналу, тобто навичок, а також стосунків і особистих потреб учасників організації, які враховуються в поняттях „цінності і культура організації".

Модель „7S" визначає послідовність внутрішніх дій організації після прийняття відповідної стратегії:

• планування двох основних внутрішніх факторів організації, необхідних навичок і культури, що відповідають обраній стратегії;

• встановлення вторинних від навичок і культури елементів: структури - організаційні схеми, лінії субординації, описання робіт; системи - потоки робіт в організації, процедура виконання, облік і контроль; персоналу - організація визначає, які саме працівники і в якій кількості їй

необхідні;

стилю - особистий стиль керівництва, характер поведінки учасників організації. Модель 7S" не претендує на керівництво з розвитку бізнесу чи розробки стратегії, ця модель - цілісний (сукупний) погляд на розвиток підприємства.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)