АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Домашнє завдання

Читайте также:
  1. IV. Домашнє завдання
  2. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  3. V. Оголошення домашнього завдання.
  4. V. Оголошення домашнього завдання.
  5. VI. Домашнє завдання
  6. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. А.Тестові завдання (зберігаються на кафедрі)
  8. АНАЛІТИЧНО-СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ
  9. Будьте дуже уважні, на вас чекають пригоди та складні завдання. Мавпочка Чі- Чі- Чі».
  10. Варіанти тем рефератів для виконання завдання 1
  11. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  12. Виконайте завдання

Урок 17 (8 клас)

Тема: Вологість повітря. Методи вимірювання вологості повітря.

Мета: дидактична - вивчити основні поняття, що стосуються даної теми, навчитись визначати відносну вологість повітря, розкрити роль вологості в деяких процесах;

розвивальна - розвивати логічне мислення, пізнавальний інтерес, спостережливість;

виховна - виховувати самостійність, прагнення до самовдосконалення.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: таблиці, дидактичний матеріал, психрометр, проектор, мультимедійна дошка, учительська та учнівська презентації.

Міжпредметні зв’язки: хімія, біологія, інформатика, література, матеріалознавство, спецтехнологія.

Методи: «мозковий штурм», колективна робота, «мікрофон», проблемно–пошуковий.

Епіграф: Світ наш — тільки школа, де ми вчимося пізнавати (М. Монтень).

 

План.

1. Організаційний момент.

2. Актуалізація опорних знань учнів.

3. Вивчення теми.

4. Закріплення.

5. Підведення підсумків.

6. Домашнє завдання.

2. Актуалізація опорних знань.

«Мозковий штурм». Розпочинаємо роботу з пошуку назви явища, яке будемо вивчати на уроці.

1) Що таке пароутворення? Випаровування? Конденсація?

2) Яку пару називають насиченою?

3) Що таке динамічна рівновага?

4) Який тиск називають тиском насиченої пари?

5) Момент інтриги. Виходить дівчина і говорить: «Я вся із води, роси і туману. Я завжди поряд з вами. Впливаю на погоду і на ваше самопочуття. Ніжна і примхлива, тендітна і мила. Завжди присутня у повітрі. Хто я?»

Учні пропонують свої варіанти назви фізичної величини та явища, які будуть вивчатися на уроці.

 

3. Виклад теми учителем.

Пропоную звернути увагу на нові терміни, які розглядатимуться на уроці: абсолютна та максимальна вологість повітря, точка роси, відносна вологість, парціальний тиск водяної пари, психрометр, гігрометр.

Основні означення, формули, одиниці вимірювання.

 

1) Кількість водяної пари, що міститься в одиниці об’єму повітря, називається абсолютною вологістю повітря.,

 

2) Температура, при якій водяна пара, що знаходиться в атмосферному повітрі, стає насиченою, називається точкою роси.

3) Кількість водяної пари, що міститься в одиниці об’єму повітря в стані насичення (при точці роси), називається максимальною вологістю повітря.

4) Відношення абсолютної вологості повітря р до його максимальної вологості р0 при даній температурі називається відносною вологістю повітря: 100%.

5) Тиск, який би чинила водяна пара, коли б не було б інших газів, називають парціальним тиском водяної пари.

Відносною вологістю повітря називають відношення парціального тиску р водяної пари, що є в повітрі при даній температурі до тиску насиченої пари рн при тій самій температурі: 100%.(Робота з таблицею №3 ст. 214. Дати відповідь на запитання: як змінюється тиск і густина насиченої пари підвищенням температури.)

6) Дослід №1. Вимірювання відносної вологості повітря.(Проводить учень з поясненням. Другий учень нагадує про правила техніки безпеки – оскільки термометри містять ртуть, поводитися з ними треба обережно).

7) Демонстрація слайдів презентації вчителя.

8) Презентація міні-проекту «Світ вологості».

«Наша група в кількості 5 чоловік працювала над міні-проектом «Світ вологості». Результатом її роботи є реферати, вікторина, газета та презентація. Були опрацьовані питання, пов’язані з вологістю повітря. Про них ми зараз і розкажемо.»

1-й учень. Сучасній людині не можна не знати і не враховувати відносну вологість повітря, атмосферний тиск і температуру в своїй повсякденній діяльності. І невипадково ці дані нам повідомляють по радіо декілька разів на день. В організмі людини, який складається на 65 % з води, процес випаровування грає колосальну роль. За добу людина від роду роботи випаровує з поверхні тіла і легень до 2 кг води і більше. Швидкість випаровування і самопочуття суттєво залежать від вологості повітря. Тривалий час перебування в жаркому і вологому порушує тепловий обмін, так як процес випаровування в цьому випадку ускладнений. Людина стає в’ялою, її працездатність знижується. Підтримання необхідної вологості повітря (порядку 60%), температури і тиску – необхідна умова для успішної праці і відпочинку людей.

В практику все більше входять побутові прилади, які зволожують або підсушують повітря, -кондиціонери. Процеси випаровування і конденсації в атмосфері супроводжуються виділенням великої кількості теплоти, суттєво впливають на погоду. Контроль і підтримання необхідної вологості дуже важливі при зберіганні книг, творів мистецтва, музичних інструментів, а також в концертних і оперних залах, в цирках і закритих спортивних спорудах. Необхідно пам’ятати про дотримання теплового режиму при виборі одягу для тієї чи іншої діяльності.

 

2-й учень. Нарешті людство навчилося боротися з жарою та задухою. Американський інженер Уілліс Хевіленд Кернер створив перший у світі діючий зразок кондиціонера(1903р.). Правда цей пристрій спочатку використовувався не для освіження повітря, а для … охолодження паперу.

 

3-й учень. Взимку системи центрального опалення призводять до пересушування повітря. Це відбувається тому, що сильний обігрів підвищує температуру, але не збільшує кількості водяної пари. Це викликає посилене випаровування вологи звідусіль: із шкіри і з організму, кімнатних рослин і навіть предметів меблів. Відносна вологість у квартирах взимку складає зазвичай не більше 15%. Це навіть менше, ніж у пустелі Сахара! Там відносна вологість повітря становить 25%.

 

4-й учень. Проблемою захисту заліза від корозії люди зацікавились ще в древні віки. В працях грецького історика Геродота (5 століття до н.е.) ми знаходимо згадку про олов’яні покриття, які захищали залізо від іржі. В Індії вже близько 1600 років існує організація по боротьбі з корозією. Приблизно 1500 років тому назад ця організація приймала участь в побудові на узбережжі поблизу Канерака Палаців Сонця. І хоча пізніше протягом якогось часу територія палаців була затоплена морем, залізні балки знаходились у відмінному стані. Тобто вже в далекі часи індійські майстри знали, як протистояти корозії. Про це свідчить і знаменита залізна колона – одна з багато численних пам’яток індійської столиці.

 

5-й учень. Прослідкуємо,як веде себе повітря всередині холодильника. У холодильнику морозильна камера розміщена вгорі. Охолоджене біля камери повітря спускається вниз. Торкаючись стінок холодильника і продуктів, повітря нагрівається. При цьому його відносна вологість зменшується, а здатність вбирати вологу збільшується. Нагрівшись і відібравши частину води у продуктів, повітря піднімається до морозильної камери. Тут воно охолоджується до початкової температури, але вологість його виявляється вищою за початкову(із-за відібраної у продуктів води). Через деяке число циклів вологість повітря виросте настільки, що, підійшовши до морозильної камери, повітря буде вимушене залишити частину води на камері у вигляді «осаду» - капель води або кристаликів льоду. Так з допомогою повітря вода «перекочовує» від більш теплих тіл до більш холодних – від продуктів до морозильної камери. При цьому відбувається дуже ефективне перекачування тепла: при випаровуванні деяка частина теплоти відбирається від продуктів і передається повітрю, а при конденсації воно відбирається від повітря і передається морозильній камері. Щодо сухих продуктів, то вони охолоджуються повільніше.

 

1-й учень. Показує дослід з кедровою шишкою по вимірюванні відносної вологості повітря.

 

2-й учень. Демонструє та коментує учнівську презентацію.

 

4.Закріплення.

1) Розв’язати задачі на дошці.

а) Скільки кілограмів води міститься у повітрі при температурі 200С в класі об’ємом 312м3, якщо пара є насичена?

б) У 5м3 повітря при температурі 180С міститься 50г водяної пари. Визначте відносну вологість повітря.

в) Температура повітря дорівнює 200С, а точка роси 80С.Визначіть відносну вологість повітря.

2) Робота в парах.

Двоє учнів розігрують сценку «Практика в магазині» з врахуванням теми, що вивчається.

а) Чому цукор, сіль в мішках стають вологими?

б) Для чого макаронні вироби та крупи зберігають в поліетиленових пакетах?

в) Чому псуються овочі та фрукти?

3) Двоє учнів розігрують сценку «Мама і дочка на кухні».

а) Чому стакан з соком, який вийняли з холодильника вкривається росою?

б) Чому банка,яку випарили, при охолодженні всередині покривається водою?

в) Чому кришка після зняття з законсервованої банки іноді буває покрита іржею?

5. Підведення підсумків.

Метод «Мікрофон». Завдання: «Подовжте фразу».

1. Вологість – це…

2. Абсолютною вологістю повітря називають…

3. Густина дорівнює відношенню…

4. Одиниця вимірювання абсолютної вологості…

5. Точкою роси називають…

6. Одиниці вимірювання густини…

7. Відносна вологість повітря позначається…

8. Відносною вологістю повітря називають…

9. Без очей, а сльози ллє… (роса).

10. Іній на деревах –…(вдарять морози), туман на деревах – …(буде відлига).

11. Серпень – захід літа: холодні ранки та рясні…(роси).

12. Вранці трава суха – … (на ніч чекай дощу).

13.Сухий січень –… (селянин багатий), сирий січень – (хлібам біда).

Оголошуються оцінки за урок та їх мотивація.

 

Домашнє завдання

Розв’язати задачі:

1. При температурі повітря 300С відносна вологість дорівнює 60 %. Яка його абсолютна вологість? (рн =30,3кг/м3).

2. Відносна вологість повітря в приміщенні 80 %. Яке співвідношення виконується для показів сухого Т1 та вологого Т2 термометрів?


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)