АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виготовляємо прилади

Читайте также:
  1. Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки з трудового навчання
  2. Інтеграція подтк. системи Укр. до вимог Європейського союзу.
  3. Матеріал для самопідготовки (короткі теоретичні положення)
  4. Матеріал для самопідготовки (короткі теоретичні положення)
  5. Методичні вказівки
  6. Мости, що управляються (2 години)
  7. Недоліки ангіографії
  8. Основи охорони праці
  9. Пояснювальна записка
  10. Спеціальна частина
  11. Торгівля товарами в системі міжнародної економічної діяльності України

Десять найгарніших

У минулому столітті в газеті "The New York Times" була опублікована стаття Роберта Кріза і Стогни Буку. У ній розповідалося про результати опитування, проведеного серед фізиків. Кожен опитаний повинен був назвати десять найкрасивіших за всю історію фізичних експериментів. Ми розповімо про експерименти, що увійшли до першої десятки за наслідками опитування Криза і Бука.

1. Експеримент Ератосфена Киренського

Один з найстародавніших відомих фізичних експериментів, в результаті якого був зміряний радіус Землі, був проведений в III столітті до нашої ери бібліотекарем знаменитої Александрійської бібліотеки Ерастофеном Киренським. Схема експерименту проста. Опівдні, в день літнього сонцестояння, в місті Сієні (нині Асуан) Сонце знаходилося в зеніті і предмети не відкидали тіні. Того ж дня і в той же час в місті Александрії, що знаходилося в 800 кілометрах від Сієни, Сонце відхилялося від зеніту приблизно на 7°…

Спробуйте за даними цього досліду оцінити радіус Земної кулі і довжину екватора.

Майже неймовірним представляється те, що зміряний таким простим методом радіус Землі опинився всього на 5% менше значення, отриманого найточнішими сучасними методами.

Виготовляємо прилади.

Лабораторна робота № 1. Градуювання мензурки

Мета: виготовити найпростіший вимірювальний прилад в домашніх умовах; навчитися градуювати вимірювальний прилад: засвоїти принцип градуювання; навчитися розуміти сенс поняття ціни поділки вимірювального приладу.

Прилади: вимірювальна стрічка;

Матеріали: баночка з-під майонезу, смужка паперу, клей, ножиці, одноразовий шприц.

Порядок виконання: Візьміть баночку з-під майонезу або іншу прозору посудину. Наклейте збоку смужку паперу. За допомогою одноразового шприца місткістю 10-25 мл, поступово заповнюйте посуду, наносячи поділки на смужку паперу, що відповідатимуть відповідному рівню рідини у посудині. Ви отримали проградуйована в мілілітрах мензурку для вимірювання об'єму рідин. Можна виготовити мензурку з будь-якою вибраною ціною поділки. Чим менше ціна поділки приладу, тим він точніший.

Фіксування та кодування інформації: Зробіть малюнок ділянки шкали мензурки, вказавши на ньому ціну поділки приладу.

Аналіз результатів: опишіть послідовність ваших дій при градуюванні мензурки.
Висновок.

Яка є ціна поділки мензурки? Що називають ціною поділки вимірювального приладу?

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)