АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Наскальний живопис

Читайте также:
  1. АНАЛИЗИРУЯ ЖИВОПИСНОЕ ПРОИЗВЕДЕНИЕ
  2. Архітектура, скульптура, живопис Стародавньої Індії.
  3. Барокко в живописи
  4. Вопрос 1) Почему икону нельзя воспринимать как живопись на религиозную тему?
  5. Живопись и графика
  6. Живопись и графика
  7. ЖИВОПИСЬ СЛОВОМ: АБСТРАКЦИОНИЗМ ПРОТИВ РЕАЛИЗМА
  8. Монументальний живопис.
  9. Наскальная живопись и миниатюрная скульптура
  10. Пейзажная живопись
  11. Тема. Культура Стародавньої Індії: скульптура, мистецтво, живопис.

Характеристика

У палеоліті - стародавньому кам'яному столітті, воно було представлено первісної музикою, танцями, піснями і обрядами, а також геогліфи - зображеннями на поверхні землі, дендрографамі - зображеннями на корі дерев і зображеннями на шкурах тварин, різними прикрасами тіла за допомогою кольорових пігментів і всіляких природних предметів, наприклад бус, популярних і в даний час. Але все перераховане не здатне протистояти натиску руйнівного часу. Тому, збереглися і були поступово виявлені лише абстрактні знаки, вибиті штучно на надтвердих скельних поверхнях на території Центральної Індії, на півночі Австралії та на території Перу, а також анімалістична печерна живопис, зооморфна і антропоморфна скульптура малих форм з кістки і каменю, гравіювання і барельєфи на кістки, кам'яних плитках і розі, часу верхнього палеоліту (35.000 - 30.000 тис. років) і численні скупчення наскальних зображень на поверхнях скель під відкритим небом, епохи неоліту, або новому кам'яному столітті, (11.000 тис. років), відомі на всіх жилих контінентах.К неоліту відносяться і руїни різних мегалітичних споруд на території Європи, Південної Америки та Азії (наприклад: Стоунхендж в Солсбері, з вертикально установленими каменями по колу - кромлехами, вагою до 50 тонн, Великобританія, впорядковані ряди з великих необроблених каменів-обелісків, на безкрайньому Карнакському поле, званих менгірами, і могильних комплексів з необроблених великих каменів, наприклад, Корконнскій дольмен, Морбіган, Франція).

Перші, з виявлених при розкопках творів первісного творчості, були чудовими, реалістичними, гравірованими зображеннями тварин на поверхнях кісток, давно вимерлих тварин епохи плейстоцену (2.2 млн. років - 11.000 тис. років) і сотень крихітних намистин з природних матеріалів (скам'янілих кальцитових губок), знайдених Буше де Перт, вперше, у 30-х роках XIX століття на території Франції. Але тоді, ці знахідки виявилися предметом запеклої суперечки між першими дослідниками-аматорами і догматичними креаціоністами в особі священнослужителів, впевнених в божественне походження світу. В результаті, дивовижні, незвичайні знахідки не викликали довіри як у професійних вчених французької Академії наук, так і у широкої публіки. Переворот, в поглядах на первісне мистецтво, справило відкриття палеолітичної печерного живопису. У 1879 році Марія, восьмирічна дочка іспанського археолога-аматора М. де Саутуола, виявила на склепіннях печери Альтаміра, на півночі Іспанії, скупчення великих, від одного до двох метрів, зображень бізонів, намальованих червоною охрою в різноманітних, складних позах. Це були перші, офіційно опубліковані в 1880 році, розписи палеолітичної живопису, виявлені в печері. В даний час відомо близько сорока печер з палеолітичної живописом на території Австралії, Південної Африки, Росії, Іспанії та Франції. Майстерність древніх художників відбилося в умінні передавати образотворчими засобами динаміку і характерні особливості тварин. Перше повідомлення про це, російською мовою, з'явилося тільки в 1912 році, в перекладі з французької мови шостого видання курсу публічних лекцій Соломона Рейнак, прочитане їм у луврської школі в Парижі в 1902-1903 рр.. В даний час первісне образотворче творчість вивчають дослідники з двох міжнародних організацій ІКОМОС (ICOMOS) - об'єднує професійних дослідників і Іфра (IFRAO), об'єднання дослідників-аматорів, куди входять вже 50 національних організацій зі всього світу. 2. Первісна скульптура

Наскальний живопис

Наскельна малюнки наносилися в палеоліті, в печерах. Матеріалом для створення зображень служили [фарба] з органічних барвників (рослини, кров) і деревне вугілля (сцена битви носорогів в печері Шові - 32.000 тис. років). Як правило, печерна живопис і малюнки деревним вугіллям виконувалися з урахуванням [[обсягу, перспективи, кольору скельної поверхні і пропорції фігур, враховуючи передачу рухів зображених тварин. На наскельних малюнках зображувалися, також, сцени поєдинків тварин і людини. Вся первісна живопис, як частина первісного образотворчого творчості, явище синкретичне і імовірно створювалася відповідно до культами. Пізніше, зображення первісного образотворчого творчості набули рис стилізації. Багато зразки, печерного живопису є об'єктами всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (всесвітньої спадщини ЮНЕСКО).

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)